Den digitala framtiden för statliga valutor

Banken för internationella avvecklingar, även känd som ”Centralbanken för centralbanker”, publicerade en studie i januari 2020, som säger att världens centralbanker bedriver ”omfattande” arbete med att lansera digitala valutor. I den här artikeln kommer vi att utarbeta den nuvarande situationen i utvecklingen av världens regerings digitala valutor.

Centralt intresse

I januari i år undersöktes 66 centralbanker, representerande 21 avancerade ekonomier och 45 EME, och täckte 75% av världens befolkning och 90% av dess ekonomiska produktion. Enligt Rapportera, 80% av respondenterna studerar utvecklingen av CBDC (Central Bank Digital Currency). Cirka 40% av centralbankerna har gått från konceptuell forskning till experiment eller proof-of-concept, och ytterligare 10%, som förresten tjänar 20% av världens befolkning, har utvecklat pilotprojekt och rapporterat att de kan utfärda ett CBDC på kort sikt. Intressant är att alla är EME-länder …

Det är värt att notera att motivationen varierar från land till land – oavsett om det är effektivisering, säkerhet, öppenhet för inhemska betalningar och gradvis ersättning av kontanter, vilket är mycket viktigt för utvecklingsländer, eller förbättra effektiviteten i gränsöverskridande betalningar för avancerade ekonomier, men den senare anses inte vara en prioritet för de flesta länder.

“Stablecoins kan hitta utbredd användning där andra kryptovalutor har misslyckats”, står det i rapporten.

europeiska unionen

Yves Mersch, vice ordförande för tillsynsnämnden för Europeiska centralbanken (ECB), meddelat vid den virtuella konferensen Consensus 2020 att ECB för närvarande undersöker noggrant möjligheten att utfärda en detaljhandel CBDC.

Det rapporteras att cirka 76% av alla transaktioner i euroområdet för närvarande genomförs kontant, så ECB: s debatt om CBDC är mestadels analytisk. Men Mr. Mersch rapporterade också att:

“CBDC för detaljhandeln kan baseras på digitala tokens som kommer att distribueras på ett decentraliserat sätt, det vill säga utan centralbok, och tillhandahålla anonymitet framför centralbanken, precis som kontanter gör.”

”Vi kommer bara att införa digital valuta om vi är övertygade om att det är nödvändigt och kan fullgöra våra uppgifter för att säkerställa stabiliteten i vår valuta. Under tiden visar vi stort intresse för digitala innovationer och förändrade förväntningar hos pengarna. Vi förbättrar användarnas syn på CBDC – både i ECB, Eurosystemet och i det internationella samfundet av centralbanker. “

Bahamas

Den 13 februari, den lokala utgåvan av Tribunen publiceras centralbankschefens uttalande. John Roll sa att den digitala bahamiska dollarn skulle rullas ut på alla öar under andra halvåret 2020. Samtidigt pilotprojekt lanserades i Exuma i december:

”När projektet lanserades i Exuma startade vi med tre av betaltjänstleverantörerna och affärsbanken på ön, men vid denna tidpunkt har vi totalt åtta finansinstitut som nu är involverade i projektet på olika nivåer,” säger Mr. Sa Rolle. “Syftet med pilotprogrammet är att skapa en infrastruktur som fungerar med kompatibla betaltjänster.”

Sanddollaren (namnet på Bahamas CBDC) är inte i sig annorlunda men är en digital representation av samma valuta. Enligt lag kan den inte på något sätt skilja sig från den bahamiska dollarn.

Jerry Butler, före detta verkställande direktör för Inter-American Development Bank (IDB) för Karibien, tror att Sand Dollar-projektet kan hjälpa Bahamas att komma ikapp resten av den mer utvecklade världen.

Sverige

Sverige har undersökt möjligheterna att lansera sin egen CBDC sedan våren 2017. Test av den så kallade E-kronan har redan börjat. Pilotprogrammet gäller fram till februari 2021.

Tanken är att en ny digital krona baserad på blockchain-teknik kommer att ersätta kreditkort och kontanter i framtiden. Sverige är redan ett av de mest kontantlösa länder i världen, så experter är överens om att lanseringen av en fullfjädrad digital valuta har ökat chanserna där.

Frankrike

I en 30 mars 2020 offentliggörande, Frankrikes centralbank uppmanade tredjepartsutvecklare att skapa applikationer för att experimentera med den digitala euron och utforska CBDC: s potential för tokeniserad finansiell tillgångsavveckling. Det rapporteras att vilken teknik som helst kan användas i utvecklingen av CBDC, och den måste inte nödvändigtvis använda blockchain.

Den 15 maj 2020 var tidsfristen för ansökan. Den 10 juli 2020 väljer Frankrikes centralbank tio deltagare från EU eller parterna i avtalet om Europeiska ekonomiska samarbetsområdet. I detta fall kommer de viktigaste kriterierna för urval att vara ”innovation”, säger dokumentet.

Huvudmålet för experimentet är att modellera interbankavveckling baserad på CBDC, identifiera fördelar och analysera potentiella risker. Icke desto mindre betonade banken att den inte skulle vara engagerad i att skapa pengar som en del av experimentet och skulle förstöra poletter i slutet av varje rapporteringsdag, enligt resultaten av testbetalningar.

”Experimentet kommer att fungera som ett bidrag till Banque de France bredare diskussion inom Eurosystemet, som kommer att besluta om CBDC-etablering. Testerna är inte avsedda att fortsätta på lång sikt eller för utbredd användning av Bank of France själv. ”

Kina

Och naturligtvis har vi hållit den kinesiska blockchain och digitala Yuan-historien för sist!

DCEP (Digital Currency / Electronic Payment, DC / EP) ligger nu före resten av planeten när det gäller utveckling.

Den offentliga lanseringen av den nationella blockchain-plattformen, BSN, var meddelat vid ett möte med företrädare för den kinesiska regeringen och ledare för organisationer i Peking den 25 april 2020.

BSN är en global infrastruktur, utvecklad gemensamt av China Mobile, China UnionPay och Huobi China. Det hjälper blockchain-projekt att skapa och starta nya applikationer, och syftar också till att påskynda utvecklingen av smarta städer och den digitala ekonomin.

Införandet av den nationella blockchain-plattformen är det första grundläggande steget före lanseringen av det globala finansiella projektet – den statliga kryptovalutan DCEP (digital Renminbi), som för närvarande genomgår testning.

DCEP är den enda legala digitala valutan i Kina, en centraliserad suverän valuta skapad och godkänd av den kinesiska regeringen.

DCEP-funktioner:

 • kan inte brytas och man kan inte satsa på DCEP
 • tillhandahåller datainsamling i realtid när det gäller skapande och bokföring av pengar
 • mildrar risker penningtvätt och olaglig finansiering
 • främjar internationaliseringen av Renminbi och positiva förändringar i det befintliga gränsöverskridande betalningssystemet
 • utesluter spekulation
 • kommer initialt att distribueras till alla affärsbanker anslutna till Centralbank of China
 • den första distributionen kommer att fungera som ett officiellt produktionstest för valutasystemet, där nätverk och säkerhet kommer att utvärderas
 • i det andra steget kommer DCEP att distribueras bland stora fintech-företag som Tencent och Alibaba för användning i WeChat Pay respektive AliPay
 • Shenzhen, Chengdu, Xunan och Suzhou kommer att vara de första städerna som testar DCEP, där bland annat crypto-Yuan kommer att spela en roll för resestöd betalningsfordon för arbetstagare i den offentliga sektorn i maj 2020 
 • Starbucks, McDonald’s och Subway kommer delta i DCEP-testning, längs med några lokala hotell, obemannade stormarknader, brevlådor, bagerier, bokhandlar och gym
 • alla säljare som accepterar digitala betalningar (som ApplePay, AliPay och WeChat) är skyldiga att acceptera DCEP under hot om potentiell företagslicensförlust
 • DCEP kommer att ha NFC-baserad betalningsalternativ som inte kräver enhetsanslutningar under överföringen, vilket leder till en direkt ersättning av papperspengar eftersom DCEP kan användas i områden där Internet inte är tillgängligt
 • DCEP kräver inte att en mobil enhet är länkad till ett bankkonto

En våg av rykten svepte genom lokala sociala nätverk om att Agricultural Bank of China redan har genomfört DCEP: s interna slutna betatest. Enligt de läckta skärmdumparna från den slutna betaversionen kommer DCEP-plånboken att stödja flera viktiga funktioner, inklusive digital tillgångsutbyte, plånbokshantering, tidigare alternativ för transaktionssökning, betalning via QR-kod, samt penningöverföringar och mobilbetalningar.

Som svar på rykten, jordbruksbanken sa att lanseringen av DCEP skulle ske i enlighet med centralbankens instruktioner. Nyheten var dock tillräcklig för att marknaderna skulle visa en positiv reaktion. Tillväxten i aktier i teknikföretag som Beijing Certificate och Global InfoTech Holdings Inc nådde så högt som 10%.

Ett foto av plånboksgränssnittet DCEP Bank of China cirkulerar redan på Weibo-nätverket. Som du kan se på bilden låter plånboken dig skicka, ta emot, konvertera valuta, se transaktionshistoriken och ser också enkel och intuitiv ut.

Antagningssteg

Som vi kan se har de flesta länder nu bytt från fullständig förnekelse och önskan att helt reglera kryptovalutamarknaden till en detaljerad studie av fenomenet kryptovalutor och blockchain-teknik. Regeringar över hela världen siktar på att lansera nationella digitala valutor, vilket i allmänhet är en positiv signal och det första viktiga steget mot blockchain-teknikens massantagande. Det är dock fortfarande svårt att säga hur detta kommer att påverka kryptovalutamarknaden på lång sikt.

Informationen ovan innehåller en analys och prognos för kryptovalutamarknaden, som är förknippade med höga risker. Denna information presenteras endast i informationssyfte och får inte på något sätt tolkas som en rekommendation för köp eller försäljning av tillgångarna. Varje person som överväger att handla digitala tillgångar bör söka oberoende råd om lämpligheten hos en viss digital tillgång.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map