Framväxten av blockchain-teknik och i synnerhet Bitcoin har gett möjlighet att skapa kryptovalutor och smarta kontrakt. Säkerhet, transparens och irreversibilitet av transaktionsdata är viktiga kriterier för att utveckla blockchainbaserade lösningar. Reklambranschen är ett område där intresset för blockchain växer snabbt och därför ökar behovet av teknik och sätt att använda den.

I dagens artikel kommer vi att prata om processen för övergång av digital reklam till blockchain, överväga de fungerande lösningarna för att genomföra denna övergång, samt diskutera möjlig framtida blockchain-baserad utveckling inom digital reklam.

Marknaden för digital reklam

Studien ”Global Digital Ad Spending Q2 2020” visar att volymen digital reklam för 2019 stod för över 50% av den totala marknadsandelen för reklam. Globala utgifter för digital reklam 2020 förväntas växa med 2,4 procent till 332,84 miljarder dollar, den lägsta nivån någonsin på grund av den globala pandemin.

En stor andel digital reklam är koncentrerad till världens största företag som Google, Facebook och Amazon. När deras andel av marknaden för digital reklam växer ökar annonsernas värde. Fler och fler användardata koncentreras i händerna på dessa företag, vilket gör att de inte bara kan spåra våra preferenser utan också sälja vår personliga information till annonsörer..

Decentraliserad teknik, inklusive blockchain, kan lösa problemet med centralisering. Annonseringskostnader kan minskas genom att ersätta återförsäljare med smarta avtal mellan annonsörer, producenter och slutanvändare.

Vi kommer att dyka in i några intressanta projekt och lösningar inom olika områden av digital reklam och överväga att lösa sådana problem som:

  1. Att köpa personuppgifter om användare utan deras samtycke;
  2. Bedrägeri manifesteras i falska banderoller, falska visningsräkningar, bots och datastöld. Baserat på Rapportera av “Juniper Research” resulterade bedräglig verksamhet under 2019 i att annonsörer förlorade cirka 42 miljarder dollar;
  3. Ett stort antal mellanhänder;
  4. En nödvändighet att lita på de tillhandahållna uppgifterna.

Decentraliserade annonsnätverk

Ett av användningsområdena för blockchain-teknik är skapandet av decentraliserade reklamnätverk. Sådana decentraliserade ekosystem för samman användare, publicister, annonsörer och dApp-utvecklare för att säkerställa transparent, rättvis och effektiv interaktion.

Användarkontroll över de uppgifter de tillhandahåller annonsörer, skydd mot bedrägliga annonser, fullt deltagande i reklamaktiviteter och intäktsgenerering av de tillhandahållna uppgifterna – alla dessa möjligheter kan realiseras med implementeringen av decentraliserade reklamlösningar som blockchain.

Decentraliserad reklammarknad AdEx är ett blockkedjebaserat ekosystem som syftar till att ge alla deltagare fördelar. Blockchains är utformade för att säkerställa transparenta interaktioner och smarta kontrakt fungerar som en garanti för efterlevnad.

AdEx, liksom andra liknande projekt som skapar decentraliserade reklamekosystem (Ubex, Mass Network, Papyrus Network), säkerställer att annonsörer kan skapa annonser och integrera dem i ett valt antal shower, betala för klick och konverteringar med interna tokens.

I slutet av 2017 samarbetade AdEx med förlagsföretaget Ink för att hålla en auktion för att placera mer än 2 miljoner annonsutrymmen på flygbiljetter..

Ett annat projekt som försöker lösa problemet med att hantera dess data och bygga ett decentraliserat ekosystem är den modiga webbläsaren med en infödd BAT-token. Webbläsaren låser externa annonser och spårare, vilket ger möjlighet att tjäna BAT-tokens för att se säkra och relevanta annonser baserat på användarens webbaktivitet.

Trots bekräftade anklagelser om att använda Coinbase, Binance, Trezor och Ledgers autofyllningsfunktion växer webbläsaren och ekosystemet med mer än 12 miljoner användare världen över och cirka 4 miljoner aktiva användare per månad.

Bekämpa bedrägerier

Problemet med bedräglig reklam står inför användare, annonsörer och arrangörer av reklamplattformar. System för att fånga trafik eller stjäla pengar från annonsörer och användare orsakar stor skada för hela reklambranschen.

Smarta kontrakt kan vara lösningen på problemet med bedrägerier. Överensstämmelse med villkoren för transaktioner säkerställs med hjälp av smarta avtal, som föreskriver alla villkor vars uppfyllande ger tillgång till medel / betalning.

Lösningen från Amino Payments-företaget som använder smarta kontrakt används av utvecklarna av Mediaocean reklamprogramvara. Lösningen gör det möjligt för annonsörer att få all detaljerad information om reklamkampanjer, avtalsvillkor och budget.

Introduktion av smarta kontrakt kommer att lösa problemet med så kallad “spoofing”, där reklam placeras på resurser av låg kvalitet istället för deklarerade auktoritativa webbplatser.

En annan aktör på reklammarknaden, som utvecklar smarta kontraktbaserade lösningar och säkerställer transaktioner med blockchain, är NYIAX-annonsmarknaden, som också samarbetar med NASDAQ. Denna plattform för kontrakthantering gör det möjligt för annonsörer och utgivare att handla avancerade annonseringskontrakt.

Lojalitetsprogram

Att upprätthålla lojalitetsprogram kostar amerikanska företag cirka 30 miljarder dollar per år. Lojalitetsprogram används ofta i resor, detaljhandel och finansiella tjänster.

Blockchain hjälper inte bara till att minska dessa kostnader genom att skapa självreglerande ekosystem utan också göra dem mer effektiva och attraktiva för kunder. För närvarande finns det få framgångsrika implementeringar av sådana program, och de liknar mycket traditionella.

KrisPay-applikationen från Singapore Airlines är ett exempel som hjälper kunderna att samla in tokens och använda dem i partnerbutiker. År 2018 tillkännagav det kinesiska företaget AirAsia utvecklingen av ett belöningssystem där passagerare kan använda poletter för att betala för flygbiljetter.

År 2018 samarbetade American Express med Hyperledger och online-återförsäljaren Boxed för att integrera blockchain i sitt lojalitetsprogram. HyperLedgers blockchain låter dig skapa belöningsprogram och innehavare av American Express-kort belönas för att köpa varor från sina partners.

Lolli webbläsartillägg tillåter kunder att få BTC-cashback för inköp i partnerbutiker, som Walmart, Hotels.com och 900 andra tjänster.

För närvarande täcker varje lojalitetsprogram ett litet antal användare och partnerskap, men med tiden kommer små program att växa för att konkurrera mer effektivt på marknaden. Således kan stora partnerskap uppstå. Dessa kan inkludera resebyråer och flygbolag som skapar gemensamma lojalitetsprogram.

Intäktsgenerering

Inom området videoinnehåll är YouTube utan tvekan en monopolist. Skandalerna, som orsakades av censur mot kryptovalutarelaterade kanaler och vårdslöshet mot bedragare som låtsades dela ut kryptovalutor live på uppdrag av Elon Musk, Vitalik Buterin, Bill Gates och andra inflytelserika personer, har lett till en bredare spridning av decentraliserad video värdlösningar.

Ett exempel på en sådan blockchain-baserad plattform är DTube – en decentraliserad videodelningsplattform byggd på Steem-blockchain. Decentraliserad IPFS-baserad lagring används för videolagring, vilket gör det omöjligt för tredje part att radera innehåll. För närvarande står plattformen inför brist på innehåll och en motvilja för användarna att gå mot decentraliserade lösningar. Men med det växande intresset för kryptovalutor kommer detta problem att lösas.

Förutom DTube finns det sådana projekt på marknaden för decentraliserade lösningar som:

  • PeerTube baserad på WebTorrent (BitTorrent-klient);
  • Decentraliserad innehållsdelningsplattform – Lbry,
  • Plattform för marknadsföring av videoinnehåll – Theta Labs;
  • VibraVid – en plattform byggd på TRON blockchain, med hjälp av BitFS Torrent File System (BTFS) protokoll.

Inom streamingområdet, ett alternativ till den populära Twitch-plattformen, en decentraliserad lösning, kommer DLive fram. LINO interna token används för plattformens intäktsgenerering. I april 2019 sa YouTube-bloggaren PewDiePie, med 94 miljoner prenumeranter, att hans exklusiva strömmar skulle hållas på DLive. DLives övertag över YouTube och Twitch är den fullständiga avsaknaden av avgifter för donationer från fansen.

Utsikter för blockchain-lösningar i reklambranschen

I den här artikeln har vi bara nämnt de viktigaste och intensivt utvecklande områdena i reklambranschen där lösningar utvecklas med hjälp av distribuerad huvudteknik. De smalare användningsområdena för blockkedjan är sådana projekt och områden som SNOVio-leadgenereringsplattformen, där belöningsmekanismer för att upprätthålla den tillhandahållna informationen tillämpas, eller decentraliserade söksystem som Active Search Ecosystem-plattformen – som gör att man kan lagra och hantera samtidigt som annonsörerna får tillgång.

Ytterligare studier och tillämpning av distribuerad storboksteknik kommer bara att utvidga tillämpningsområdet. En decentraliserad strategi för intäktsgenerering och hantering av data, liksom kontroll över dessa uppgifter, kommer att leda till att mellanhänder och tredje part elimineras. Implementeringen av blockchain-tekniken är komplicerad på grund av dess brister, som ännu inte har lösts, såsom skalbarhet, drifthastighet och komplexitet i användningen. De viktigaste positiva aspekterna av blockchain-tekniken är dess oföränderlighet och datasäkerhet, som lockar fler och fler företag i reklambranschen att studera och genomföra innovationer.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me