Blockchain är en relativt ny teknik, en typ av distribuerad storbok, som säkerställer integriteten och oföränderligheten hos de lagrade uppgifterna. Det är tack vare sin distribuerade arkitektur och nivån på informationssäkerhet som det ger att det också finns en efterfrågan utanför bara finansiella och tekniska områden.

I dagens artikel kommer vi att prata om hur blockchain används av brottsbekämpande myndigheter och hjälper till att förbättra säkerhetsprestanda.

Skydd av immateriella rättigheter

Enligt en 2018 BSA GLOBAL PROGRAMVARUANVISNING, 37% av programvaran installerad på datorer är licensierad. Bara i mars 2020 uppgår antalet besök på webbplatser med olicensierat innehåll till mer än 1,1 miljarder i USA. Det totala antalet konverteringar till piratkopierade platser i världen, enligt en analys som Muso genomförde 2018, var cirka 300 miljarder.

Ett av de viktigaste verktygen för att bekämpa piratkopiering är Digital Millennium Copyright Act (DMCA) som antogs i USA 1998. Enligt denna lag är varje internetföretag skyldigt att ta bort sådant innehåll och tillhörande länkar från nätverket vid upphovsrätt överträdelse. Detta tillvägagångssätt är ganska kostsamt eftersom upphovsrättsinnehavare måste söka i nätverket efter webbplatser som rymmer stulet innehåll och ansöka om borttagning. Därför uppstod frågan om en mer effektiv metod för att bekämpa piratkopiering.

Microsoft och EY använder blockchain för att upprätthålla upphovsrätten. Lösningen är baserad på Microsoft Azure blockchain-strukturen och låter dig använda smarta kontrakt som anger villkoren för användningen av innehållet. Blockchain registrerar transaktioner och distribuerar medel mellan upphovsrättsinnehavare i enlighet med upprättade kontrakt.

Användningen av blockchain-teknik kan påskynda sökningen efter webbplatser som innehåller piratkopierat innehåll. Till exempel använder plattformen StopTheFakes.io blockchain för att utfärda belöningar i form av tokens för att söka efter olagligt distribuerat innehåll. Detta tillvägagångssätt ökar hastigheten på att hitta webbplatser som kränker innehållsägarnas rättigheter.

År 2018 lämnade DishNetwork-plattformen in patent för att använda blockchain för att mata in upphovsrättsinnehavarens data. Endast innehållsägare kan ladda ner och uppdatera informationen. Upphovsrättsinnehavare kan sälja immateriell egendom, och själva plattformen är utformad för att ange information om ägaren och spåra innehåll som används utan tillstånd.

Ascribe-tjänsten ger möjlighet att registrera immateriella rättigheter samt köpa och sälja rätten att använda den. Blockchain används för att spåra och vara värd för registrerade filer, medan tidsstämplar hjälper till att registrera arbete. Det senare fungerar som ett bevis på att vissa uppgifter fanns före en viss tidpunkt. Tjänsten är lämplig för konstnärer, designers, fotografer och skulptörer.

Vi har bara gett några få exempel på implementeringen av denna teknik, men antalet plattformar som syftar till att skydda immateriell egendom finns i dussintals, vilket indikerar en hög efterfrågan och effektivitet hos distribuerad ledteknik. Blockchain kan hjälpa till med att lösa piratkopiering inom sådana områden som film- och fotoindustrin, musik- och spelindustrin, programvara, journalistik och andra typer av kreativ aktivitet.

Blockchain och videoövervakningssystem

Videoövervakningsindustrin handlar om att tillhandahålla säkerhet för vissa objekt och platser och ett system för övervakning och styrning av olika processer. Att ange det totala antalet säkerhetskameror som installerats över hela världen anses vara omöjligt, men det är uppenbart att Kina är ledande när det gäller deras antal. Åtta av de tio bästa städerna när det gäller övervakningskameratätheten ligger i Kina. Och det finns 168 kameror för varje 1000 personer i Chongqing.

De viktigaste problemen för videoövervakningsmarknaden är:

  1. Stora mängder data. Videoströmmen från alla kameror måste bearbetas och lagras. Det fanns försök att lösa problemet med molnlagring, men det gav inte de önskade resultaten.
  2. Bygga tillräckliga system. Videoövervakning används på olika områden, hemanvändning och offentliga / privata företag. Specifik programvara och resurser behövs för att bygga enhetliga övervakningssystem.

Blockchain, som ett distribuerat system, kan lösa problemet med datalagring och bearbetning. Det är därför tekniken har hittat sin tillämpning i utvecklingen av lösningar inom videoövervakning. Och dess tillämpning, tillsammans med AI, gör det möjligt att skapa ett smart system för ansiktsigenkänning och videoströmanalys. Principer för molnbearbetning och gruvdrift används för att bearbeta och analysera videodata snabbare i realtid. Användningen av smarta kontrakt möjliggör mer flexibla betalningsmetoder.

Att bygga enhetliga videoövervakningssystem med blockchain-teknik är fördelaktigt på grund av hur noder interagerar i nätverket. Den här arkitekturen gör att noder endast kan utbyta viss data samtidigt som de är säkra.

Decentraliserade system för effektiv datahantering

Blockchain är en globalt distribuerad databas. Av denna anledning har lagring och utbyte av information blivit enklare och effektivare sedan starten. Nu är det möjligt att skapa prisvärda, feltoleranta distribuerade lagrings- och identifieringssystem för olika typer av brottsrelaterade data. Sådana fördelar har använts av brottsbekämpande myndigheter över hela världen för att bygga datahanteringssystem.

För att ge olika nivåer av åtkomst till data och möjliggöra verifiering, byggs sådana system ovanpå “företags” blockkedjor, som HyperLedger Fabric, Corda, etc..

Myndigheter använder mest blockchain för att utveckla lösningar för lagring av bevis som erhållits under utredningar.

Till exempel använder poliser videokameror för att överföra bilden till molnlagringen via kommunikationskanaler. Parallellt med att skicka filen skapas ett “digitalt fingeravtryck”, som innehåller information om kameran, tid, format och storlek på de inspelade filerna och sparas i blockkedjan. Denna signatur används vidare för datautentisering.

Fördelen med blockkedjan är motstånd mot datamanipulation. Varje försök att ändra eller ersätta filen misslyckas på grund av skillnaden mellan den nya och den ursprungliga signaturen. De kryptografiska algoritmerna inbäddade i blockchain-tekniken används för att bekräfta bevisens äkthet.

Ett annat exempel på att använda en distribuerad huvudbok är ett system för hantering (insamling, lagring) av digitala och fysiska bevis. Dess princip kan beskrivas i två enkla steg:

        1) Utredaren tillhandahåller beskrivningen av bevisen i systemet och bifogar en QR-kod till materialbeviset medan den lagras.

        2) Varje gång man interagerar med beviset läses QR: n och motsvarande information visas och laddas upp till blockchain.

Databasen innehåller nu hela kedjan av händelser och åtgärder som utförts med varje motsvarande bevis. Sådana ledningssystem förhindrar förlust och manipulering av bevis.

I Indien pågår stora experiment för att implementera blockchain i brottsbekämpande myndigheters arbete. Så på mer än 200 hotell är hotellregistreringssystemet baserat på blockchain. Gästdata lagras i blockchain och jämförs med polisens databas för att söka efter brottslingar och / eller saknade personer.

Den indiska regeringen planerar också att lansera ett blockchain-system baserat på HyperLedger Fabric – “Police 2020”. Detta system är utformat för att samla in och lagra data som skickas av medborgarna om de begåda brotten.

Samtidigt bildas en rättslig ram för användning och tillämpning av blockchain-teknik av brottsbekämpande myndigheter i Kina.

Perspektiv

Blockchain används ofta av brottsbekämpande myndigheter. Många länder lanserar fler och fler nationella projekt med fokus på implementering av blockchain-teknik. Den distribuerade huvudboken integreras i befintliga projekt. Blockchain minskar den stora mängden arbetsflöde, vilket är viktigt för alla statliga system. Redan finns det en växande efterfrågan på integrering av distribuerad huvudboksteknik i statliga strukturer i utvecklade länder. Med utvecklingen av teknik kommer denna efterfrågan bara att öka.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me