Logistikk er et av de viktigste elementene i alle grener av moderne industri. Det sikrer at varene når sitt mål med minimal tid og kostnad. Enkelt sagt er det gjennomføring og organisering av komplekse operasjoner for transport av varer fra punkt A til punkt B (vanligvis fra produksjonsstedet til forbrukeren). Logistikkbransjen i dag er enorm. Det var verdsatt til svimlende 8,1 billioner dollar per 2017, og anslaget forventes å doble innen 2023. Dette er astronomiske tall, og det gjør også logistikkbransjen til en av de mest utfordrende. Dermed fortsetter vi vår artikkelserie om blockchain-teknologiapplikasjoner i den virkelige verden, og fokuserer på rollen som blockchain i logistikkindustrien og forbedring av den..

Hvorfor blockchain?

Flere og flere bransjer utforsker blockchain hver dag. Entreprenører prøver å utnytte blockchain-teknologi i forskjellige områder av virksomheten, og mulighetsvinduet ser imponerende ut. Den viktigste fordelen med blockchain er dens gjennomsiktighet og muligheten til å optimalisere digitale informasjonsøkosystemer. Etter å ha forstått mulighetene for blockchain, begynner mange nystartede selskaper å bruke denne lovende teknologien, selv i områder som ikke har noe å gjøre med kryptovalutaer og økonomi. Denne teknologien kan være nyttig på mange måter. Først og fremst tilbyr blockchain mange løsninger for de som ønsker å forbedre sikkerheten og handle med digitale data på en mer gjennomsiktig måte, samt omfattende løsninger for selskaper som ønsker å spare kostnader, mens de holder seg organisert og effektiv. Denne teknologien gjør det mulig for bedrifter å bruke velprøvde smarte kontrakter som automatiserer hele kjøpsprosessen, sparer tid og penger. Distribuerte og desentraliserte reskontorer reduserer også flaskehalser og skrivefeil.

Blockchain innen logistikk

Logistikkindustrien inkluderer mange parter: produsenter, kunder, leverandører, revisorer og mer. Blockchain-teknologi gir fordeler for alle deltakere. Mens driftsprosesser kan være lønnsomme, mister rederier og forhandlere en betydelig del av inntektene sine gjennom ineffektive metoder, unødvendige mellomleddskostnader, tyveri, nettangrep og matsvinn. Villedende, forsendt eller stjålet forsendelse alene forårsaker i det minste 50 milliarder dollar i tap hvert år. Den beste måten blockchain kan hjelpe logistikk er å eliminere ineffektivitet. Akkurat nå har nesten alle elementer i forsyningskjeden massevis av forbedringer å implementere. Meglere, transportører og andre bør fokusere på effektivitet i stedet for å velge den beste implementeringspraksis. 

På toppen av det er det alltid en bunke papirer som må behandles. Dokumentering gjør den allerede langsomme end-to-end-forsendelsen enda mer ineffektiv. Faktisk negerer komplekse prosesser og fraværet av en enkelt datakilde hele logistikkprosessen. Det er behov for et desentralisert system som kan håndtere alle transaksjoner og fungere som et knutepunkt for å validere og forbedre hele prosessen.

Blockchain gjør logistikk mer effektiv og gjennomsiktig. Blockchain-evnen til å fungere som hovedbok gjør den til en ideell teknologi for å forenkle sporing av forsendelser, globale kontrakter og betalingsbehandling i logistikkindustrien. Dette lar kundene spore produktet og hele produksjonskjeden. Revisorer kan enkelt verifisere enhver transaksjon. Informasjonen som er lagret i blockchain kan ikke endres av noen tredjepart, noe som gjør denne teknologien sikrere enn noen eksisterende løsning. Teknologien kan bidra til å programmere en fragmentert og kompleks prosess slik at både forsyningskjeden og logistikken i seg selv er mer effektiv enn noen gang. For å lykkes må blockchain fungere som ryggraden i logistikknettverket. Den er i stand til å håndtere alt, inkludert å skaffe midler til registrering av transaksjoner, skape et effektivt og gjennomsiktig system og spore eiendeler med all nødvendig dokumentasjon. Siden blockchain er digital, vil dokumentasjonen bli oppbevart online, slik at alle berørte parter får tilgang til data fra hvor som helst. Det kan hjelpe bedrifter med å forbedre transaksjonsflyten og gjøre forsyningskjeden deres sikrere. Hvert produkt mottar en bestemt tag som gjør det mulig for selskaper å sikre sine forsyningskjeder med bare noen få klikk.

Blockchain er et desentralisert offentlig registersystem som dokumenterer alle endringer i hovedboken i sanntid, registrerer bevegelsene til hver fraktcontainer og tillater lagring av informasjon om ekthet, opprinnelse, eierbevis og lagringssted. Dermed lagres all nødvendig informasjon på ett lett tilgjengelig sted, noe som gjør forsyningskjeden helt gjennomsiktig. Bevæpnet med disse dataene kan bedrifter implementere raskere ruter og eliminere unødvendige trinn i fraktprosessen. Samtidig bidrar denne teknologien til å redusere både svindel og tyveri. Ved å bruke smarte kontrakter trenger ikke forhandlere lenger å stole på meglere, advokater eller andre tredjeparter for å fullføre oppgaver. Smarte kontrakter tillater forhandlere og logistikkselskaper å inngå bindende avtaler som umiddelbart blir sagt opp med mindre alle avtalte vilkår er oppfylt. Slike kontrakter øker gjennomsiktighet og lønnsomhet, samtidig som leveringstider og kostbare feil reduseres.

Påvirkning av blockchain

Logistikkindustrien sysselsetter et enormt antall mennesker og vokser stadig. Derfor, for å takle den økende etterspørselen etter skipsfart, er innovative løsninger nødvendige. Konseptet med IoE (Internet of Everything) skaper nye utfordringer for tilkoblede enheter. De krever et høyere sikkerhetsnivå, og blockchain er den beste løsningen i dag, siden den er beskyttet av avanserte krypteringsmetoder, distribuerte hovedbøker og smarte kontrakter. Disse blockchain-funksjonene muliggjør bekjempelse av tyveri, ransomware, korrupsjon, premier og sporingsproblemer. Levering og frakt vil bli betydelig forbedret med implementeringen av blockchain. Den kan brukes til å forbedre både internasjonale og lokale fraktprosesser. Det vil også tvinge produsenter og transportselskaper til å øke produksjonskapasiteten og effektiviteten i produksjonsprosessene. Når det implementeres riktig, gir blockchain bedre gjennomsiktighet i forsyningskjeden, noe som igjen sikrer logistikkgjennomsiktighet. Blockchain-teknologi kan også bidra til å løse problemet med å spore aksjer ved å tilby selskaper muligheten til å administrere sine produkter på makro- og mikronivå. I tillegg kan tvister løses mye raskere med uforanderlig data og sanntidsfraktinformasjon. Takket være automatisering kan mange tvister løses på få minutter ved hjelp av pålitelige data, noe som også vil hjelpe selskaper med å løse tvister med kunder. Endelig kan blockchain bidra til å forbedre fakturering og betaling gjennom et effektivt og sikkert system. Bedrifter kan bruke smarte kontrakter for å automatisere hele prosessen, noe som gjør den feilfri og gjennomsiktig. Det vil også gjøre fakturering og betaling supereffektiv. Den blockchain-baserte forsyningskjeden vil utvilsomt bidra til å spare millioner av dollar og redusere avhengigheten av hele systemet til mange mellommenn og øke gjennomsiktigheten betydelig..

Blockchain implementeringsutfordringer

Før de implementerer blockchain-teknologi i logistikk, må selskapene overvinne en rekke utfordringer, inkludert:

  • Mangel på en universell datalagringsmodell: Ikke alle selskaper eller systemer bruker den samme datamodellen for å samarbeide om blockchain.
  • Integrering av blockchain i det eksisterende IT-økosystemet: Det vil alltid være utfordrende å integrere blockchain i eksisterende interne programvareapplikasjoner som ofte er skreddersydd og unike for hvert selskap.
  • Blockchain teknologiutvikling: en annen utfordring er å jobbe med selve blockchain. Blockchain er en ny og raskt utviklende teknologi. Umiddelbar implementering av blockchain vil medføre flere implementeringsproblemer i fremtiden.
  • Informasjonsflyt: en viktig utfordring er å styre informasjonsflyten mellom ulike organisasjoner innen logistikk. Hvis handelen er internasjonal, blir den mer kompleks etter hvert som flere aktører er involvert i prosessen.

Suksessen til blockchain innen logistikk avhenger av mange faktorer. Hvert selskap må ta initiativ og jobbe med hvert av dem for å lykkes med å implementere blockchain i sine eksisterende systemer. I utgangspunktet bør alle samarbeide, forbedre sin kunnskap om blockchain og fremme verdien. Et slikt eksempel ville være samarbeid med konkurrenter for å lage blockchain-standarder for logistikk. Interessenter bør investere tid og krefter i å tilføre verdi til eksisterende systemer eller prosjekter som er på randen av implementering. Før blockchain kan brukes, må den bygges om for spesifikke tilbud. Organisasjoner må klart definere hvilken forretningsdrift som vil være basert på blockchain. Blockchain er en ny teknologi som krever så mye hjelp til å modnes som mulig. Dette vil hjelpe logistikkselskaper med å finne nye modeller som fungerer i den virkelige verden.

Hva fremtiden bringer

Logistikk er en av de største utfordringene for den nåværende generasjonen av selskaper. Bransjen ser etter nye teknologier for å forbedre eksisterende prosesser, redusere kostnader og øke gjennomsiktigheten i forsyningskjeden. Blockchain-teknologi tilbyr en løsning på de fleste av de nåværende problemene. Det er spesielle utfordringer knyttet til implementering av blockchain, men jo flere selskaper tar denne retningen, jo flere eksempler på vellykkede resultater vil vi se. Det er en rekke effektive implementeringsstrategier som for tiden blir testet, og logistikk vil forandre seg for alltid når flere organisasjoner blir involvert. Logistikkindustrien er fokusert på teknologiinnovasjon, og distribuerte hovedbøker vil være det neste store trekket med gjennomsiktige poster, kostnadsbesparelser og effektiv ruteinformasjon. Kombinert med ny teknologi som Big Data og Artificial Intelligence, kan blockchain øke det globale BNP med så mye som 5%.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me