Begrepet “Blockchain” har blitt synonymt med “kryptovaluta” for mange av oss. Imidlertid er det faktisk den nyeste og største økonomiske teknologien som fullstendig transformerer forretningstransaksjoner, støtter og bruker forskjellige kryptografimodeller. Selv om den første boom i blockchain-popularitet kom fra kryptokurver, er den pågående utvidelsen av denne teknologien til andre områder nå i full gang. 

En av de mest eksplosive innovasjonene som utvikler seg raskt, er bruken av blockchain-teknologi i cloud computing. Mange organisasjoner bruker skylagring og drar nytte av cloud computing-teknologi. Hvis blockchain blir innlemmet i blandingen, øker sjansene for å være vitne til en reell revolusjon i å forme hele bransjer dramatisk. I denne artikkelen vil vi se nærmere på anvendelsen av blockchain i cloud computing-systemer.

Hva er cloud computing?

 

 Skyoperatører tilbyr databehandlingstjenester som lagring, databaser, nettverk og databehandling over Internett i stedet for på lokale servere eller personlige datamaskiner. “Skyen” refererer til en plattform for hosting av databehandling og lagringsressurser. Dette er et såkalt virtualisert datasenter som er tilgjengelig for utleie mot et bestemt gebyr.

Skytjenester er mer kostnadseffektive enn tradisjonelle datasentre. Mange store organisasjoner over hele verden bruker cloud computing-systemer for å løse utfordringer med datahåndtering, redusere infrastruktur og vedlikeholdskostnader.

Prinsipper for cloud computing

Cloud computing-tjenester tilbyr nettleserbaserte dashboards som gjør det mulig for IT-fagpersoner og utviklere å organisere ressurser og effektivt administrere kontoer.

Skytjenester er også designet for å fungere med REST APIer og Command Line Interfaces (CLI). Cloud computing bruker en tradisjonell distribuert databasearkitektur der data lagres på datamaskinene til alle deltakerne.

Historikk om databehandling av nettskyer

Cloud computing kan spores tilbake til 1960-tallet da John McCarthy og Douglas Parhill utforsket ideen om å tilby databehandling som et offentlig verktøy.

IBM introduserte den praktiske anvendelsen av ressursdeling på 1970-tallet med begrepet “tidsdeling”. I en tid da brukere ble begrenset av bookingtider og sekvensiell databehandling eller “batchbehandling”, introduserte IBM RUSH (Remote Shared Hardware Users). Dette tillot flere brukere å bruke datamaskinens databehandlingsressurser samtidig gjennom såkalte virtuelle terminaler, også kjent som “tynne klienter”.

Disse hendelsene anses å være fødselen av virtualisering i databehandling, og på 1990-tallet utgjorde de springbrettet til cloud computing. Etter hvert som datakraften til maskiner og Internett-båndbredden økte gradvis, begynte selskaper å bruke disse ressursene på forespørsel og på en dynamisk skalerbar måte. Salesforce introdusert i 1999 kan kalles den første vellykkede implementeringen av cloud computing for å være vert for CRM-systemet.

Cloud computing i dag

Cloud computing legemliggjør grunnlaget for digital virksomhet. Denne industrien har vokst i et ekstraordinært tempo de siste ti årene. Cloud computing-industrien forventes å overgå 210 milliarder dollar innen 2022. Vi ser flere og flere måter å koble til og samarbeide på, og flytte til skyen..

Denne akselererte veksten skyldes økningen i arbeidsvolum og antall spill på Internett, økt forbrukernes etterspørsel etter båndbredde og innhold, den globale veksten i antall smarttelefoner, den raske utviklingen av nett- og mobilapplikasjoner og høy kostnadene ved å administrere utviklere på en lokal server.

Ledende sentraliserte skytjenesteleverandører (CSP) – Amazon Web Services (AWS), Google Cloud, Microsoft Azure og Alibaba Cloud – dominerer med en markedsandel på 71%. AWS alene er tre ganger størrelsen på Microsoft Azure, den nest største aktøren i CSP-markedet. Cloud computing er et konsentrert og oligopolisert marked med ineffektiv prissetting og konkurransebegrensende praksis som delt gruvedrift, hvor en stor CSP kopierer produktene til et lite skyselskap (som allerede tilbys på sin plattform) og selger produkter som ofte inkluderer utvikling fra uovertruffen konkurrenter … Med oligopolisering av markedet kveles innovasjon, valg og fleksibilitet, og pågående tjenester er kostbare. I denne markedssammenheng er det 8,4 millioner datasentre, og eksperter anslår at 85% av serverkapasiteten er underutnyttet.

Blockchain og cloud computing

Bedrifter over hele verden har innsett at det å møte kravene til digital forretningsinfrastruktur tar en mer desentralisert tilnærming. For større tilgang, fleksibilitet, effektivitet og sikkerhet, må skyen utvikle seg til en desentralisert infrastruktur. Innovasjoner som serverløs teknologi forårsaker dataparadigmeskiftet, og frigjør utviklere fra å konfigurere og administrere serveren, og lar dem administrere ressursene som kreves for å kjøre applikasjoner.

Interessen for blockchain-teknologi øker over hele verden og i alle bransjer. Mange lekkasjer i cloud computing-sektoren har presset mange nystartede selskaper til å vurdere å bruke blockchain-teknologi for økonomiske transaksjoner og lagring av konfidensiell informasjon. Dette viser at den sentraliserte cloud computing-tilnærmingen begynner å miste grepet. Denne situasjonen bringer oss tilbake til en hybrid sky-tilnærming, der selskaper inkluderer blockchain i cloud computing og lagrer data i både offentlige og private skyer..

Bruk av blockchain-teknologi i cloud computing er forbundet med en rekke fordeler:

  • Effektivisering av eierskapssporing
  • Desentralisering
  • Forbedret datasikkerhet
  • Forbedret sikkerhet for private nøkler
  • Kontinuerlig hovedbokskontroll
  • Geo-uavhengighet
  • Rask gjenoppretting i force majeure-situasjoner
  • Mikrotransaksjoner
  • Distribuerte superdatamaskiner

Blockchain-baserte cloud computing-prosjekter

Golem er en desentralisert markedsplass hvor du kan leie eller lease datakraften din i bytte mot Golem-tokens. Det er en slags superdatamaskin som bruker kraften i datakjeden. Løsningen deres er designet for et lite, adresserbart marked, krever at brukerne lærer et nytt språk og har ingen kostnadsfordeler siden det ikke er noen fast prisstruktur.

Dfinity er forpliktet til å utforske territoriene til blockchain sammenkoblet med Ethereum-prosjektets opprinnelige mål. Dfinitys visjon bygger på ideen om at den nye internettinfrastrukturen skal støtte et bredt spekter av applikasjoner for sluttbrukere og bedrifter. Sosiale nettverk, meldinger, søk, lagring og peer-to-peer-interaksjon er alle eksempler på funksjonalitet som de planlegger å være vert i sin offentlige Web 3.0-sky. Det er verdt å si at Dfinity er fokusert på smarte kontrakter som har mange begrensninger.

Blockstack har som mål å tilby en ny type desentralisert internett som gir brukerne mer kontroll over sine egne data og gjør det vanskeligere å sensurere innhold. Blockstack gjør det enkelt å bygge desentraliserte apper som å bygge sky-apper. Utviklere bruker vanlige biblioteker som forenkler prosessen med å lage løsninger på blockchain og ikke krever å lære et nytt programmeringsspråk. Brukere mottar en universell pålogging som ikke krever passord og en kryptert stasjon som gjør at de kan overføre dataene til et hvilket som helst program de ønsker. Merk at prosjektet er basert på Bitcoin-protokollen og ikke er fullt egnet for databehandling.

Ankr Network tilbyr en plattform for ressursadministrasjon på nettsky som bygger et økosystem av ressursbrukere, leverandører, applikasjonsutviklere, forbrukere og mer. Ankr bygger en komplett skyinfrastruktur og markedsplass for containeriserte skytjenester. Datasentereiere kan tjene penger på ekstra databehandlingsressurser med Ankr skyplattform. Nodeoperatører kan bruke ledige skyressurser fra datasentre for å lansere blockchain-noder til en konkurransedyktig pris. ANKR-token brukes som et aktivum for insentiver, betalinger og plassering i Ankr-nettverket.

Akash Network er prikken over i’en i vår anmeldelse. Som et desentralisert alternativ til skyoligopolet utvikler Akash Network Supercloud. Denne desentraliserte cloud computing-markedet tillater ethvert datasenter og alle som har en datamaskin å bli en skytjenesteleverandør ved å tilby sine ubrukt datasykluser på en sikker måte. Supercloud-plattformen bruker Tendermint og Cosmos effektivt og oppnår imponerende resultater ved å integrere banebrytende containeriseringsteknologier med en unik budmodell for å akselerere adopsjon. AKT er et verktøytegn for å gi økonomisk sikkerhet, stimulere tidlig adopsjon og stabilisere valutakurser. Akash utvikler også Supermini, en kraftig bærbar superdatamaskin som lar brukerne bli Akash-skyleverandører fra hjemmet eller kontoret. Akash-teknologi er designet for å møte generelle databehov og bredere markedsbruk. Plattformen er designet for å betjene det vanlige markedet og møte de voksende behovene. Hvis appen kjører på eksisterende skyleverandører som AWS, Google Cloud eller Azure, vil den kunne kjøres på Akash.

Fremtiden er nær

Blockchain er definitivt neste trinn for å sikre informasjonssikkerhet. Data lagres på mange noder rundt om i verden og har ikke et eneste punkt for sårbarhet. Dette løser problemet med databeskyttelse i mange mulige uventede scenarier. Filer lastet opp til blockchain kontrolleres og er kun tilgjengelige for de partene som har en tilsvarende nøkkel for å få tilgang til krypterte filer. Eksisterende blockchain-prosjekter har visse ulemper, men løsninger som Akash Network tillater sikker tilgang til cloud computing til en tidobbelt kostnadsreduksjon sammenlignet med dagens leverandører på markedet.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me