Robots, kunstmatige intelligentie en blockchain

Tegenwoordig zijn gedistribueerde grootboektechnologieën diep doorgedrongen in veel gebieden van ons leven. Ondanks hun jonge leeftijd worden blockchains al gezien als een alternatief voor veel oudere systemen of processen, en het tempo van de overgang naar de digitale samenleving versnelt.

In het artikel van vandaag zullen we praten over de implementatie van de blockchain op het gebied van robotica, de interactie van de blockchain met kunstmatige intelligentie, en de rol van gedistribueerde systemen in robotiseringsprocessen bespreken..

Blockchain en robotisering

De technologie van kunstmatige intelligentie probeert in wezen computerhardware en -software te laten nabootsen hoe het menselijk brein werkt, en gegevens te gebruiken om beslissingen te nemen zoals een mens dat zou doen, zij het in een veel sneller tempo. Het imiteren van menselijke intelligentie is essentieel voor een AI om rationele en geïnformeerde beslissingen te nemen die leiden tot taakvervulling.

Algemeen gedistribueerde systemen, en blockchain in het bijzonder, hebben een aantal voordelen en features die handig kunnen zijn bij het bouwen van robotsystemen:

  1. Onveranderlijkheid van gegevens ingevoerd in de blockchain;
  2. Gedecentraliseerde gegevensopslag;
  3. Digitale toegangsidentificatie; 
  4. Regeling toegangsniveau voor gegevens;
  5. Gegevensbeveiliging en privacy.

De bovenstaande eigenschappen van de blockchain, indien geïntegreerd met AI, kunnen de veiligheid, flexibiliteit, autonomie en winstgevendheid van robotbewerkingen verbeteren, en worden onmisbaar bij het combineren van meerdere robotsystemen tot één.

Al in 2017 implementeerde Castello Ferrer, een onderzoeker en ingenieur bij MIT Media Lab, de ideeën om AI en Blockchain te combineren. Hij specialiseerde zich in ‘zwerm’-robotica: de integratie en samenwerking van grote groepen computers die kunnen samenwerken om een ​​specifieke taak uit te voeren. Dit is het geval met voedselcomputers, robotkassen die overal ter wereld verschillende klimaatomstandigheden kunnen genereren voor het telen van producten.

Bij zwermrobotica worden individuele robots met kunstmatige intelligentie ingezet om te communiceren met de omgeving en andere gerelateerde robots. 

Castello integreerde blockchain in het “zwerm” -systeem en loste daarmee misschien wel de belangrijkste problemen op bij het bouwen van grote groepen computers – gecoördineerde interactie tussen robots en verbeterde beveiliging van dergelijke systemen. Gecoördineerde acties tussen verschillende robots worden uitgevoerd door stem- en verzendtransacties met daarin de keuze van toekomstige acties. Wanneer een consensus is bereikt, wordt de geselecteerde actie uitgevoerd door alle robots op het netwerk. Blockchain biedt beveiliging voor dergelijke systemen door middel van consensusprotocollen die het toekomstige gedrag van de robots reguleren. Dankzij gedistribueerde systemen wordt de informatie die wordt gegenereerd door robotsystemen sneller verwerkt en vergeleken, wat de netwerkprestaties verbetert. 

Nu zijn er tools en technologieën om interactie tussen drones te garanderen. Een voorbeeld is de zogenaamde Drone Light Show, waar drones met behulp van GPS RTK-technologie en geotags op de grond verschillende beelden projecteren. De drones worden gebruikt om geologische verkenning en luchtfotografie uit te voeren, maar ook om zoek- en reddingsoperaties uit te voeren.

Opgemerkt moet worden dat drones worden gebruikt door zowel eindgebruikers als verzekeringsmaatschappijen, internetproviders en topografische datadiensten. Blockchain kan de processen van interactie en besluitvorming versnellen. Een belangrijk aspect van de interactie tussen blockchain en AI is het waarborgen van de beveiliging van door robots verkregen data. Blockchain biedt beveiliging voor gegevensoverdracht en opslag door middel van cryptografische digitale handtekeningen en cryptografie met openbare sleutels.

“Relaties” tussen robots

Als we de interactie tussen knooppunten bekijken vanuit het oogpunt van de AI, dan kan een blockchain een uitstekende oplossing zijn voor het bouwen van een roboteconomie. De interactie van robots in de fysieke ruimte is gebaseerd op economische principes. Blockchain kan de schakel worden waarmee groepen robots met elkaar kunnen communiceren zonder tussenkomst van derden, bijvoorbeeld mensen. 

Een voorbeeld van een dergelijke interactie is een oplossing van Airalab – een systeem voor het huren van autonome drones met behulp van slimme Ethereum-contracten, die bijvoorbeeld kunnen worden gebruikt door streamingbedrijven voor het fotograferen van evenementen.

Een ander voorbeeld van het gebruik van slimme contracten is een succesvol experiment om een ​​drone in te huren om een ​​doel op afstand te bereiken zonder een operator. Met een slim contract van Ethereum kon de gebruiker rechtstreeks communiceren met de robot en de filmservice gebruiken.

Walmart, het grootste groothandels- en detailhandelsnetwerk ter wereld, heeft een patent aangevraagd voor het datatransmissiesysteem met drones: identificatienummers, hoogte, snelheid, vliegroutes, acculaadniveau en laadvermogen. Met Blockchain kunt u informatie in elk formaat opslaan: een uitgebreide lijst met opdrachten, navigatiegegevens of kaarten. Gegevenscodering en cryptografische elementen zorgen voor betrouwbare communicatie en coördinatie.

Vooruitzichten voor ontwikkeling 

De ontwikkeling van robotica vindt plaats op alle gebieden van menselijke activiteit. Volgens een aantal onderzoeken ligt het totale marktvolume van robotica tussen de 15 en 30 miljard dollar. BI Intelligence’s “The drones report” -onderzoek stelt dat de gerealiseerde winst uit de verkoop van drones in 2021 ongeveer $ 12 miljard zal bedragen..

Tegenwoordig kunnen we een toename van de vraag naar huishoudelijke robots waarnemen. Dit komt door de intensieve ontwikkeling van IoT-technologieën. Het volume van de binnenlandse robotmarkt bedroeg $ 3 miljard in 2018. Automatisering van de productie leidde tot een grote vraag naar industriële robots; het wereldmarktvolume in 2017 tot bijna $ 17 miljard.

De roboticamarkt is een van de meest veelbelovende en snel ontwikkelende. De ontwikkeling van blockchain-technologie, de integratie ervan met kunstmatige intelligentie en het ‘internet der dingen’, vereenvoudigt de interactie tussen robots en verbetert de beveiliging van gegevensopslag, delen en beheren. 

Door blockchain te gebruiken als platform of systeem voor het coördineren van AI-componenten, of het nu gaat om data of algoritmen, is het mogelijk om dergelijke oplossingen transparanter te maken voor waarnemers. 

Blockchain voor coördinatie en collectieve besluitvorming opent de mogelijkheid om thuissystemen te automatiseren, zoals de gordijnen dichttrekken of verlichting activeren of veel ingewikkelder taken zoals opsporings- en reddingsoperaties met drones.

Ook moet worden opgemerkt dat blockchains en AI elkaar aanvullen. Zo kan kunstmatige intelligentie helpen bij de besluitvorming door het werk van de blockchain te automatiseren en te optimaliseren.

De kansen om blockchain en AI te combineren op het gebied van robotica nemen toe. Maar het is nog niet mogelijk om te spreken over de significante impact van kant-en-klare of ontwikkelende oplossingen op ons leven.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map