Als je het DeFi-ecosysteem door een bredere lens bekijkt, kun je zien dat gedecentraliseerde financiële projecten in ongeveer twaalf richtingen werken en zich ontwikkelen. Proberen over te schakelen naar een gedecentraliseerde vorm van bijna alles wat met het traditionele financiële systeem te maken heeft, betekent ook proberen zo snel mogelijk over te stappen naar nieuwe soorten interacties met financiële instrumenten en decentralisatie van deze interacties..

Op blockchain gebaseerde identificatiesystemen en gedecentraliseerde financieringsprotocollen zijn ontworpen om toegang te bieden tot financiële instrumenten aan gebruikers zonder reputatie voor financiële activiteiten of toegang tot traditionele financiële instrumenten. In het artikel van vandaag zullen we het hebben over het identificatiegerelateerde deel van de DeFi-sector, KYC-procedures en hoe we controle kunnen houden over de verstrekte gegevens.

Gedecentraliseerde identificatie

Om onszelf online te identificeren, moeten we informatie over onszelf verstrekken om te bewijzen dat we precies zijn wie we zeggen te zijn. De identificatieprocedure is bijvoorbeeld vereist om deel te nemen aan een ICO of om eigen tokenized assets te creëren. Wanneer u munten vanuit uw portemonnee verstuurt, identificeert u zich met de sleutels als de eigenaar van dat geld. Wanneer u inlogt op uw account op de beurs of dienst, identificeert u uzelf als de eigenaar van dit account met een wachtwoord.

Identificatie van gebruikers in de financiële wereld gebeurt via de procedure genaamd KYC, of ​​”Know Your Customer”, ontworpen om tegenpartijen en hun transacties te volgen om het witwassen van geld en fraude te bestrijden, en om de veiligheid van financiële transacties te verbeteren. 

Tijdens de KYC-procedure geven gebruikers een deel van hun persoonlijke gegevens door aan een derde partij. Dit betekent dat ze geen controle meer hebben over hun vertrouwelijke gegevens en dat deze kunnen worden gestolen, verkocht of gebruikt voor fraude.

Aan de andere kant ontneemt het weigeren om persoonlijke gegevens te verstrekken de gebruiker de mogelijkheid om diensten te gebruiken die identificatie vereisen. Gegevens die aan gecentraliseerde autoriteiten worden verstrekt, zijn niet 100% veilig, zelfs niet bij de bedrijven die een hoog beveiligingsniveau bieden. 

Persoonsgegevens zoals postbus, telefoonnummer, ID, woonadres, portefeuilleadres, geldbedrag, biometrische gegevens, wachtwoorden, etc. – zijn buitengewoon waardevol op donkere markten. Toegang krijgen tot dergelijke informatie kan leiden tot frauduleuze handelingen, diefstal van fondsen, rekeningen en andere illegale activiteiten. Daarom is het onder controle houden van uw privégegevens op dit moment een van de belangrijkste ontwikkelingsgebieden.

Alles in de wereld is in een proces van digitale transformatie en integratie, en de opkomst van gedecentraliseerde identificatie is een reactie op de veranderende realiteit. In 2017 heeft Microsoft samen met Accenture en Avanade een systeem van op blockchain gebaseerde databases ontwikkeld voor gemeenschappelijke toegang tot de gegevens, en in 2018 introduceerde Microsoft DID – een systeem van gedecentraliseerde identificatie genaamd ION, dat werkt aan de Bitcoin-blockchain..

Gedecentraliseerde identificatie (DID) – is een reeks kenmerken die objecten ondubbelzinnig identificeren, en de DID van een individuele gebruiker blijft uitsluitend onder zijn / haar controle. Het idee van gedecentraliseerde identificatie is om informatie over gebruikers te versleutelen met privésleutels. Deze benadering maakt de toegang tot persoonlijke informatie moeilijk voor onbevoegde personen. De eigenaar van een DID behoudt de controle over de gegevens en beslist zelf welke informatie hij verstrekt.

Civic

Civic is een gedecentraliseerd, op Ethereum gebaseerd authenticatie-ecosysteem dat de mogelijkheid biedt om de identiteit van een gebruiker op aanvraag te verifiëren. Met behulp van het Civic-platform kunnen gebruikers hun eigen digitale identiteit creëren en persoonlijke informatie erover op het apparaat opslaan.

Civic-platform biedt de mogelijkheid om een ​​keer KYC te passeren, met de verdere verstrekking van noodzakelijke gegevens op andere platforms. Elk lid van het netwerk kan klant worden door hun gegevens in de blockchain in te voeren met behulp van de Secure Identity-applicatie. Identiteitsverificatie wordt uitgevoerd door validators die gegevens verstrekken aan serviceproviders om gebruikers te verifiëren en een beloning in CVC-tokens ontvangen. Slimme contracten worden gebruikt om financiële transacties en certificering te controleren.

Het belangrijkste idee van Civic is om voor elke gebruiker één digitaal certificaat te maken, met de mogelijkheid om toegang te krijgen tot verschillende services, sites, services en organisaties. De positieve kant van deze oplossing is volledige controle over de gegevens die door de gebruiker worden verstrekt. De gegevens worden niet opgeslagen op een blockchain; in plaats daarvan slaat het gedistribueerde grootboek links op om toegang te krijgen tot de certificaten. Dit betekent dat de identificatie die op het netwerk is geregistreerd, het bewijs is van zijn authenticiteit. 

3BOX

3Box is een gedecentraliseerd opslagsysteem voor gebruikersgegevens van de volgende generatie. Het stelt ontwikkelaars in staat verschillende bewerkingen uit te voeren om gebruikers en accounts te identificeren door het type gebruikers-ID (DID) te verkrijgen, nieuwe adressen aan DID te koppelen en nieuwe verificatiemethoden toe te voegen.

Elk 3Box-account heeft een unieke DID, 3ID genaamd, waarmee gebruikers hun gegevens en informatie in gedecentraliseerde netwerken kunnen beheren. Om een ​​3Box-account aan te maken of te herstellen, authenticeren gebruikers zich door een bericht met hun sleutel te ondertekenen. Stel dat toepassingen of services op een andere manier met een gebruikersaccount willen communiceren dan door openbaar beschikbare gegevens te lezen, zoals het schrijven of verwijderen van gegevens. In dat geval zullen ze de gebruiker moeten vragen het toestemmingsbericht te ondertekenen met hun gevalideerde sleutels, aangezien alleen de sleutels van de accounteigenaar de gedecentraliseerde identificatie kunnen beheren.

3Box, met zijn gedecentraliseerde structuur, stelt ontwikkelaars in staat veel van de verantwoordelijkheid te elimineren die gepaard gaat met de beveiliging en bescherming van gebruikersgegevens. Gegevens worden door gebruikers opgeslagen, waardoor ze meer controle hebben over hun gevoelige gegevens en over de overdracht van en interactie met andere applicaties. Door de mogelijkheid om gegevens op te slaan, kunnen gebruikers gemakkelijk profiteren van andere toepassingen, services of netwerken zonder nieuwe gegevens te hoeven creëren.

Blockpass

Met de Blockpass-applicatie voor identificatie, waarmee digitale identiteiten kunnen worden gecreëerd en opgeslagen, kunnen gebruikers digitale identiteiten creëren met de mogelijkheid om verbinding te maken met banken, beurzen, handelsplatforms en andere gereguleerde diensten. 

Derden verifiëren documenten. Wanneer u de services van een handelaar gebruikt die een bewijs van uw identiteit vereisen, is het aan u om uw gegevens aan de handelaar te verstrekken of u af te melden voor de service..

Daarnaast maken ontwikkelaars Know Your Device (KYD) en Know Your Object (KYO) -protocollen voor identiteitsverificatie op het “Internet of Things” en een offline identiteitsverificatieprotocol voor “Internet of Everything” (IoE).

Bloeien

Bloom is een oplossing voor het creëren van veilige identiteits- en kredietbeoordelingen op basis van blockchaintechnologie. Het protocol bestaat uit drie hoofdcomponenten:

  1. BloomID (Identity Attestation), dat wereldwijde veilige identificatie biedt, waardoor kredietverstrekkers over de hele wereld passend krediet kunnen aanbieden.
  2. BloomIQ (Credit Registry) is een systeem voor het rapporteren en volgen van huidige en vroegere schuldverplichtingen die zijn gekoppeld aan de BloomID van een gebruiker.
  3. BloomScore, een maatstaf voor de kredietwaardigheid van consumenten. Deze gedecentraliseerde beoordeling is vergelijkbaar met die van FICO of VantageScore, het kredietbeoordelingssysteem.

Bloom stelt gebruikers in staat om een ​​kredietportefeuille te creëren die overal ter wereld beschikbaar is en biedt een gedecentraliseerde benadering voor het opbouwen van de kredietsector op een blockchain met verhoogde veiligheid en gemak.

Gevolgtrekking

Er zijn meer projecten, bouwsystemen en protocollen voor gedecentraliseerde identificatie, zoals:

  • Colendi, dat methoden ontwikkelt om kredietwaardigheid en microkrediet in de financiële sector te beoordelen en een systeem op de Ethereum-blockchain creëert met zijn eigen ERC-20-token.
  • Het Hydro-project verbetert de applicatiebeveiliging door eenvoudig en flexibel identiteitsbeheer te bieden. Bevat authenticatieprotocol voor gegevensbescherming, dApp store, een token, set slimme contracten en een platform voor het creëren van betalingsoplossingen die zijn gekoppeld aan de identiteit van de gebruiker.
  • Selfkey-project op basis van Ethereum- en ERC-20-tokens, voor identiteitsbeheer, gebaseerd op blockchain en SSID, waardoor gebruikers hun gegevens naar eigen goeddunken kunnen bezitten, beheren en controleren.

Gedecentraliseerde identificatie biedt de mogelijkheid om een ​​enkele digitale identificatiecode met verschillende platforms en services te gebruiken zonder dat gegevens opnieuw moeten worden ingevoerd. Blockchain garandeert de veiligheid en integriteit van deze gegevens en gebruikers krijgen volledige controle over hun persoonlijke gegevens. Met de groeiende populariteit van DeFi en het tempo van de digitalisering van de samenleving, zal de vraag naar identificatieoplossingen alleen maar toenemen.

Disclaimer: de inhoud van dit artikel is niet bedoeld als financieel advies en mag niet als zodanig worden behandeld. 3commas en zijn auteurs nemen geen enkele verantwoordelijkheid voor uw winsten of verliezen nadat u dit artikel heeft gelezen. Het artikel is bedoeld om lezers algemene informatie te geven. Hierin wordt alleen persoonlijke ervaring beschreven. De gebruiker moet zijn eigen onafhankelijk onderzoek doen om weloverwogen beslissingen te nemen met betrekking tot zijn crypto-investeringen.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me