Ik zal je iets vertellen dat je al weet. De wereld van [cryptocurrency] is niet alleen maar zonneschijn en regenbogen. Het is een erg gemene en smerige plek, en het kan me niet schelen hoe hard je bent, het zal je op je knieën slaan en je daar permanent houden als je het toelaat. ” – verwijzing naar Rocky Balboa. 

Inderdaad, de cryptocurrency-markt wordt door veel traditionele investeerders en handelaren gezien als het territorium van het Wilde Westen, met onvoorspelbare en intense volatiliteit, inclusief mogelijk gemanipuleerde prijsactie. In dit artikel zullen we verschillende soorten manipulaties bekijken die plaatsvinden op de cryptocurrency-markt.

Pomp- en dumpschema’s

“Pump and dump” -regelingen zijn scherpe manipulatieve prijsstijgingen, gevolgd door de ineenstorting. In wezen komt het neer op het oppompen van de prijs van een weinig bekend laaggekapitaliseerd crypto-actief, om het vervolgens zo hoog mogelijk te verkopen aan een groot aantal investeerders die in de laatste fase kwamen (meestal gelokt door FOMO). Deze schema’s worden geïnitieerd door bepaalde groepen handelaren, wiens hoofdactiviteit het manipuleren van mensenmassa’s is. Vaak kan tegen een bepaalde vergoeding toegang worden geboden tot vroege informatie over dergelijke geplande activapompen. Dit is meestal het primaire bedrijfsmodel voor de organisatoren van bepaalde groepen. Dergelijke schema’s worden ook vaak gebruikt om de zogenaamde “exit-pompen” uit te voeren – variaties op de “dead cat bounce” -thema’s wanneer een project de laatste pomp maakt, zodat de organisatoren geld kunnen opnemen voordat ze een doodlopende weg raken of de sluit het activum aan.

De regeling zelf is zo oud als de financiële markten. Het werd actief gebruikt, zelfs tijdens de Grote Depressie, en vervolgens in de vroege jaren 2000. Deze praktijk is nu illegaal op de aandelenmarkt, maar met de komst van een niet-gereguleerde markt voor cryptocurrency heeft het een tweede wind gekregen. Hebzucht en FOMO (angst om te missen), de twee belangrijkste sterke punten van de markt, zorgen ervoor dat dergelijke schema’s kunnen floreren.

Volgens de onderzoeken worden jaarlijks tienduizenden ‘pump and dump’-schema’s verkocht op de cryptomarkt en bereikt de winst van de organisatoren miljoenen dollars. De meeste beleggers verliezen hun geld tijdens deelname aan dergelijke regelingen, dus we raden u ten zeerste aan om maximale voorzichtigheid te betrachten en alle risico’s te evalueren tijdens het verhandelen van activa, vooral als u de groei van enkele honderden procenten ziet..

Een levendig voorbeeld van een “pump and dump” -schema is de situatie die zich voordeed met de Parallelle munt project, toen het actief op 5 november 2019 met duizenden procent groeide van $ 1,60 tot meer dan $ 2.200, wat de FOMO-machine en de geruchten over de opkomst van de “nieuwe bitcoin” op gang bracht. Een paar uur later keerde de prijs terug naar het niveau van $ 2.

Media manipulaties

Het is algemeen bekend dat markten kunnen worden gemanipuleerd door het verspreiden van geruchten, voorkennis over gebeurtenissen of beroepen die de besluitvorming van de beleggers aanzienlijk beïnvloeden. Dergelijke manipulaties op de aandelenmarkten zijn een directe schending van de wetten van bijna elk ontwikkeld land. In de niet-gereguleerde mediaruimte van de cryptocurrency-markt is deze praktijk echter vrij gebruikelijk en zijn er nog geen expliciete verboden.

Afzonderlijke groepen gedijen op de markt, zijn gespecialiseerd in noteringen met voorkennis en gebruiken bots om activapunten op grote beurzen te detecteren. Het nieuws over activa die op grote beurzen worden genoteerd, heeft vaak een positieve invloed op de prijs van een activum, waardoor het een intensieve groei veroorzaakt, die soms honderden procenten bereikt. Om dergelijke informatie vroegtijdig te ontvangen, zijn veel handelaren natuurlijk bereid om een ​​behoorlijk bedrag te betalen:

TFUELUSDT na de aankondiging van notering en de start van de handel op de Koreaanse Exchange Upbit op 22 maart 2019.

Vaak proberen de ‘manipulatoren’ de aandacht te trekken van deelnemers aan de cryptomarkt met verschillende informatiecampagnes ter ondersteuning van bepaalde posities (long / short). Als voorbeeld: op 7 en 8 mei 2020 viel de volledige mediaruimte van de crypto-industrie onder de nieuws dat de grootste walvis (een houder van een belangrijke positie) op de Bitfinex-beurs, bekend onder de bijnaam Joe007, failliet ging na de liquidatie van een grote shortpositie toen Bitcoin $ 10.000 bereikte.

Hij verwijderde vervolgens zijn Twitter-account en verdween uit de toplijst van Bitfinex-handelaren. Alle mediabronnen herhaalden dat dit een teken was van de overwinning op de beren en het begin van een nieuwe bull run. Al op 10 mei veranderde het beeld echter in bloed, tranen en boze kreten over de manipulatie, aangezien Bitcoin 15% in slechts 15 minuten verloor zonder duidelijke reden:

BTCUSD Bitfinex

Soms worden de topfunctionarissen van staten ook onvrijwillig manipulatoren. Een levendig voorbeeld is de toespraak van de Chinese president Xi Jinping toen hij sprak over de blockchain als een van de belangrijkste technologieën en riep op tot meer investeringen en het versnellen van de ontwikkeling van de industrie. Na de toespraak van de president groeiden Bitcoin en cryptocurrencies die in China werden gecreëerd en gevestigd met enkele tientallen procenten in een paar dagen. De Chinese regering gaf echter snel aan dat de president het had over de ontwikkeling van de digitale staatsvaluta, en klassieke cryptocurrencies waren nog steeds verboden in China, waardoor de prijzen nog lager daalden dan de vorige niveaus:

BTCUSD Bitfinex

Marktmaker

Al het bovenstaande zijn klassieke voorbeelden van manipulatie. Er zijn echter meer methoden om de markt te manipuleren, bij het kopen / verkopen of bij het plaatsen van koop- / verkooporders met aanzienlijke posities in activa. Om de koersbeweging te stoppen wordt vaak een order geplaatst met een grote vermogenspositie, of wordt een agressieve (groot volume) aan- of verkoop uitgevoerd, inclusief de uitvoering met behulp van speciale algoritmes.

Op het eerste gezicht lijken dergelijke manipulatiemethoden erg ingewikkeld en kostbaar, maar als er voldoende middelen zijn, blijken ze erg effectief en winstgevend te zijn. De eigenaardigheid van dergelijke manipulaties is dat ze erg moeilijk te bewijzen zijn als illegaal. Daarom zijn deze methoden het belangrijkste instrument voor marktmanipulaties. De mediaruimte en ‘handig’ nieuws worden als extra hulpmiddelen gebruikt en zorgen voor een betrouwbare dekking.

Iedereen die de handel op de een of andere manier is tegengekomen, kent het concept van een marktmaker. Deze term heeft verschillende smaken. Dit kunnen institutionele deelnemers zijn die een overeenkomst hebben gesloten met beurzen en bedrijven die de activa uitgeven. In dit geval werken marketmakers aan het vullen van de markt met liquiditeit en het waarborgen van de stabiliteit van de handel. Marktmakers kunnen ook grote marktdeelnemers zijn die prijsschommelingen kunnen veroorzaken. Er zijn legendes onder handelaren over mysterieuze poppenspelers, markthaaien, de onzichtbare hand van de markt – marktmakers die heimelijk en onverdeeld optreden op verschillende financiële platforms.

Grote deelnemers vormen een nauwe kringalliantie van beurzen, grote investeringsmaatschappijen en fondsen die de markt / activa beheren. Iedereen gebruikt algoritmen en infrastructuur die door deze partijen worden aangestuurd. Ze creëren trends, ondersteunings- en weerstandsniveaus en bepalen ook reeksen van prijsschommelingen. Zij zijn degenen die beslissen welke steun en weerstand zullen worden verbroken en op welke niveaus en welke niveaus zullen gelden.

Marketmakers kunnen niet zomaar activa tegen lagere prijzen verkopen, vooral niet in de omstandigheden van positief nieuws. Evenmin kunnen ze de prijs verhogen door simpelweg te kopen, aangezien het een vrij kostbare onderneming is. De primaire strategie van de marketmaker is om de kleine handelaren psychologisch op emotioneel niveau te duwen en ze laag te laten verkopen en hoog te laten kopen. Daarom zijn de intraday-handelaren zelf de belangrijkste drijvende kracht van de markten, maar de beweging vindt plaats in de richting die door de marktmaker is gespecificeerd.

Er zijn veel methoden van psychologische impact die een marketmaker op een handelaar kan hebben: een niveau behouden, een positie verwerven met een daaropvolgende impuls aan een bepaalde kant, squeezes / helikopters, grote koop- / verkoopmuren, vrije valpartijen en meer. Bedrijfsleiders huren vaak market makers in, die voor liquiditeit zorgen en op de lange termijn goede winsten maken.

Er zijn zeker veel geruchten en ontkenningen over het bestaan ​​van een wereldwijde marktmaker en bepaalde marktmanipulaties. Onlangs brak een schandaal uit in de crypto-industrie rond Bitfinex en Tether, wat de start van het onderzoek veroorzaakte. De entiteiten werden verdacht van marktmanipulaties en gedwongen groei van Bitcoin tot $ 20.000 in 2017. Aangezien de begunstigden van de bedrijven veel voorkomen, roept dit nog meer vragen op..

Onderwijs is de sleutel tot succes

Hoe meer u een expert bent, hoe beter uw resultaten in elk geval. Hetzelfde geldt voor cryptocurrency-handel. Beginnende handelaren zijn vaak de enigen die zich zorgen maken over de aanwezigheid van manipulatie. Het probleem is het gebrek aan ervaring, strategie en risicobeheer, waardoor ze de prijsbewegingen van een actief niet begrijpen en met elke situatie kunnen werken. Onderwijs, zowel theoretisch als praktisch, is precies wat u zal helpen om een ​​professional te worden, geen aandacht meer te besteden aan manipulaties en te verdienen aan prijsbewegingen in welke richting dan ook.

Bovenstaande informatie bevat een analyse en voorspelling van de cryptovalutamarkt, waaraan hoge risico’s zijn verbonden. Deze informatie wordt alleen ter informatie gegeven en mag op geen enkele manier worden opgevat als een aanbeveling voor de aankoop of verkoop van de activa. Iedereen die overweegt om in digitale activa te handelen, moet onafhankelijk advies inwinnen over de geschiktheid van een bepaald digitaal activum.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me