Momenteel is de meest populaire niet-lokale oplossing voor informatieopslag cloudopslag zoals Google Disk, Dropbox, Mega en databases zoals MySQL en MongoDB. Bedrijven kunnen echter de inhoud van deze opslagplaatsen controleren en uw informatie kan worden gecensureerd.

In dit artikel bespreken we de manieren waarop informatie op de blockchain wordt opgeslagen, evenals de voor- en nadelen.

Gebruikersinteractie met de database

In de praktijk bestaat de gebruikersinteractie met de repository uit drie stappen:

 1. Een gebruiker uploadt gegevens naar de server van een bedrijf met behulp van een desktop- of webapplicatie;
 2. Het bedrijf importeert informatie over nieuwe gegevens naar het informatieverwerkingscentrum;
 3. Om toegang te krijgen tot hun gegevens, stuurt de gebruiker een verzoek naar het datacenter, dat toegang tot informatie biedt.

Dit model heeft ongetwijfeld verschillende voordelen:

 • CRUD – een acroniem voor vier basisfuncties die worden gebruikt bij het werken met databases: maken, lezen, bijwerken en verwijderen. Dit is een standaardmodel voor gebruikersinteractie met de database.
 • Vaak hangt de snelheid van de informatieverwerking alleen af ​​van de internetsnelheid van de gebruiker.

Anders zijn dergelijke gecentraliseerde opslagplaatsen niet de meest betrouwbare bestandsopslag. Informatie over de bestanden die u uploadt, wordt overgedragen aan derden en als zodanig worden gecentraliseerde servers vaak het doelwit van hackers. 

Gegevensopslagplaatsen op een blockchain

Het gebruik van een blockchain voor recordinformatie is niet het beste idee aangezien een block, een structurele eenheid van de blockchain, een beperkte omvang heeft. De grootte van het bitcoin-blok is bijvoorbeeld 1 megabyte; het is dus niet mogelijk om een ​​bestand groter dan 1 megabyte naar de blockchain te sturen. We moeten ook rekening houden met de kosten om dit bestand te verzenden.

Laten we eens kijken naar blok # 637352 van het Bitcoin-netwerk.

 

Een vergoeding voor het toevoegen van transacties aan het blok was gelijk aan 0,47462040 BTC of $ 4372. Laten we aannemen dat dit blok “vol” is, dus gelijk aan 1 megabyte. Het blijkt dat om een ​​bestand van 1 MB te verzenden, we meer dan $ 4000 moeten betalen. We moeten ook onthouden dat het bestand zichtbaar zal zijn voor elke netwerkdeelnemer.

De Bitcoin-blockchain is echter uitstekend geschikt voor het verzenden van korte berichten. De gemiddelde zin in het Engels bestaat uit 15-20 woorden, waarbij één woord gemiddeld uit 6 karakters bestaat. In totaal krijgen we ongeveer 140 tekens in één zin of 140 bytes aan informatie.

Als resultaat krijgen we $ 0,5 per bericht + commissie voor het overboeken van geld.

Peer-to-peer-bestandssystemen

Het meest populaire peer-to-peer-bestandssysteem is IPFS of het Interplanetary File System. Deze blockchain-technologie is gebouwd op het BitTorrent-protocol, waarbij bestanden in fragmenten worden opgesplitst en meerdere kopieën van die bestanden op de computers van de systeemdeelnemers worden opgeslagen..

Deze methode heeft verschillende voordelen:

 • Het bestand wordt gedownload door de gebruikers die erin geïnteresseerd zijn;
 • Populaire bestanden worden zeer snel gedownload / verspreid;
 • De gegevens zijn adresafhankelijk, dus het is onmogelijk om de interne inhoud van het bestand te vervalsen;
 • Het is een peer-to-peer-oplossing.

Bij het bekijken van tekortkomingen kunnen we opmerken dat bestanden alleen naar het netwerk kunnen worden geüpload als de gebruiker online is, en als zodanig levert een systeem alleen statische gegevens. Bovendien heeft men alleen toegang tot het bestand als men de naam kent.

In dit schema wordt de blockchain gebruikt als tussenpersoon die deelnemers verbindt en verantwoordelijk is voor het verifiëren van de authenticiteit en integriteit van de bestanden.

Gedecentraliseerde cloudopslag

Dit zijn gewone opties voor cloudopslag, vergelijkbaar met Dropbox. Behalve dat de gegevens niet op de bedrijfsservers worden geplaatst, maar op de toestellen van gebruikers die ze verhuren.

Met behulp van dergelijke oplossingen hoeven netwerkdeelnemers niet constant online te zijn om informatie te verzenden. Het is voldoende om het bestand één keer naar de cloudopslag te uploaden. Dergelijke opslagplaatsen zijn stabiel, snel en hebben een enorme capaciteit.

Ze zijn echter alleen geschikt voor het weergeven van statische gegevens en bieden geen ondersteuning voor zoeken op inhoud. Bovendien zijn ze niet gratis, aangezien deelnemers materiaal van elkaar huren.

Storj en Sia

Deze bedrijven werken volgens het principe van handelsplatforms. Ze beloven goedkope, snelle en veilige opslag; Dit betekent echter niet dat hun diensten goedkoper zijn dan die van giganten als Google, Amazon of DropBox. Het is alleen dat ze niet alleen profiteren van huurtarieven, maar ook van commissies voor transacties die worden gegenereerd door het downloaden en extraheren van gegevens.

Het exploitatieschema van Storj en Sia is in feite een bemiddeling tussen degenen die harde schijven leasen en degenen die ze huren. Blockchain wordt gebruikt als een register van transacties, financiële afrekeningen en authenticatie van bestanden in databases. Tegelijkertijd worden de gebruikersgegevens zelf buiten de blockchain opgeslagen en kunnen ze op elk moment worden verwijderd of ontoegankelijk worden als de verhuurders besluiten de bestanden te verwijderen of hun apparaat eenvoudigweg loskoppelen van het netwerk.

Filecoin

Filecoin is een platform gebaseerd op dezelfde ideeën als Storj en Sia. Het verschil zit hem in slechts twee details:

 • Het platform stimuleert knooppunten met een gemiddelde capaciteit om de dreiging van centralisatie door grote spelers en instabiliteit door kleine spelers te voorkomen..
 • Het systeem zal proberen knooppunten te vinden voor het opslaan van gegevens zo dicht mogelijk bij de gebruikers die deze knooppunten huren. Dit verhoogt de download- en uploadsnelheid en verkleint de kans op fouten tijdens de gegevensoverdracht.

Met behulp van deze innovaties, evenals een uniek consensusalgoritme dat een toename van netwerkschijfruimte stimuleert, wil Filecoin de komende jaren Google en Amazon overtreffen in termen van opslagcapaciteit.

Maidsafe

Het belangrijkste idee van Maidsafe is om een ​​volledig gecodeerd P2P-netwerk te creëren dat een database zal zijn voor de anonieme uitwisseling van informatie via gecodeerde lagen. Het is een analoog van Tor voor cloudopslag. Dit zal mogelijk zijn door de drie elementen van Maidsafe:

 • Zelfversleuteling: gegevens die zichzelf versleutelen. Wanneer een bestand wordt geüpload naar de Maidsafe-netwerkstructuur, wordt het opgesplitst in talloze kleine fragmenten die zelfversleuteld zijn en over het netwerk worden verspreid. In dit formulier wordt het bestand onleesbaar voor iedereen behalve de eigenaar.
 • Gedecentraliseerde gegevenscaching. Gegevens in het SAFE-netwerk worden wereldwijd opgeslagen en niet op de servers van één bedrijf of het netwerk van een bedrijf. Dit maakt het platform autonoom en verhoogt het niveau van informatiebeveiliging.
 • Beschikbaarheid van data. Het netwerk maakt en onderhoudt voortdurend duplicaten van alle bestanden die het opslaat. Deze functie leidt tot overtollige informatie, die deze zou moeten beschermen tegen verlies als gevolg van het verbreken van individuele knooppunten.

Gevolgtrekking

Het gebruik van een blockchain voor informatieopslag heeft enkele nadelen. De snelheid van het downloaden van een bestand uit Sia-opslag zal bijvoorbeeld aanzienlijk lager zijn dan die van Dropbox. Dit wordt echter gecompenseerd door de beveiliging van gebruikersgegevens.

Er is momenteel een ontwikkeling gaande om de bestandsoverdracht te versnellen en de betrouwbaarheid van gedecentraliseerde bestandsopslag te vergroten. Het Filecoin-project werkt in deze richting en heeft in 2017 al $ 275 miljoen geïnvesteerd in het verbeteren van de infrastructuur.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me