Fiat-valuta’s

In de vroege geschiedenis waren economische betrekkingen gebaseerd op ruilhandel: kooplieden ruilden goederen rechtstreeks tegen andere goederen, en er waren geen universele betaalmiddelen. Later werd de ruil echter vervangen door munten van edele metalen, gevolgd door papieren biljetten. Centrale banken kregen het monopolie op de geldproductie en vormden geleidelijk een monetair systeem dat de instroom van valuta niet zou beperken. Dit is een vereenvoudigd overzicht van hoe fiat-valuta’s opkwamen en evolueerden in de eerste helft van de 20e eeuw.

Ieder van ons handelt regelmatig met geld: we betalen de rekeningen, maken geld over naar bedrijven en particulieren, kopen boodschappen en meer. We gebruiken bijna elke dag fiatgeld, maar wat weten we ervan? In de recensie van vandaag zullen we onderzoeken wat fiat-valuta’s zijn, praten over hun kenmerken en hoe ze verschillen van cryptocurrencies. Dus laten we beginnen.

Wat is een fiatvaluta?

Fiat-valuta’s zijn fiduciair geld dat niet wordt gedekt door iets als goud, zilver of andere waardevolle goederen. Het woord fiat komt uit het Latijn en wordt vertaald als ‘laat het gebeuren’. Dit betekent dat hun waarde wordt bepaald door de overheid die de valuta heeft uitgegeven, en niet door de intrinsieke waarde van de bankbiljetten zelf. De waarde van Fiat-valuta hangt uitsluitend af van het vertrouwen van mensen die ze gebruiken, en overheden reguleren deze waarde via rentetarieven en een aantal andere instrumenten. 

Elk land of elke regering heeft zijn eigen wettelijke munteenheid. In Rusland is het de roebel, in de VS is het de dollar, in Japan is het de yen, enz. De nationale munteenheid is het enige legale betaalmiddel in een staat waar deze is uitgegeven. Er zijn echter uitzonderingen; Zo worden in landen die deel uitmaken van de E.U. de euro als primaire nationale munteenheid gebruikt.

De opkomst van fiat-valuta’s

Ruilhandel ging vooraf aan de opkomst van geld. Handelaren ruilden vroeger gewoon het ene product voor het andere. Maar zo’n systeem was verre van perfect – het kon niet opschalen, en het zou kunnen blijken dat je misschien iets nodig had, maar niets had dat de handelaar in ruil wilde hebben. Geleidelijk begonnen steden en dorpen over te schakelen naar een universeel monetair systeem, waar de koper elk product kon kopen op basis van zijn waarde. Bovendien maakte dit systeem het gemakkelijker om de waarde van goederen te bepalen.

De eerste bekende vorm van geld verscheen bijna 5000 jaar geleden in Mesopotamië en werd de sjekel genoemd, terwijl de eerste pepermuntjes dateren van rond 650 – 600 voor Christus. in Klein-Azië (Lydia, Efeze en Ionië) werden vaak munten gebruikt om militaire uitgaven te dekken. De Lydiërs waren de eersten die, onder leiding van koning Croesus, gouden munten hadden gebruikt. Andere staten namen het initiatief snel over en het gebruik van gouden munten verspreidde zich over de hele wereld. Zilveren, bronzen en koperen munten waren ook gebruikelijk.

De Chinezen waren de eersten die ronde bronzen munten maakten met een vierkant gat in het midden. Tegenwoordig is deze vorm van munten vaak terug te vinden op hangers en andere versieringen. Chinezen waren ook de eersten die met papiergeld kwamen. In de 10e eeuw na Christus experimenteerden Chinese functionarissen met geld en gebruikten ze vellen papier om goud te vertegenwoordigen en in waarde te zijn. De beroemde ontdekkingsreiziger en schrijver Marco Polo merkte in zijn manuscripten op dat de Chinese keizer van de Song-dynastie zoveel aantekeningen kon maken als hij wilde, wat leidde tot een ongebreidelde inflatie. Dus tijdens het bewind van de Ming-dynastie moest papiergeld worden afgeschaft. Sindsdien werden de papieren bankbiljetten pas in de 17e eeuw in Europa in gebruik genomen. Mensen begonnen pas geld te vertrouwen nadat papieren bankbiljetten werden ondersteund door overheidsreserves.

De Gouden standaard 

Aan het begin van de 20e eeuw waren de VS adopteerde de gouden standaard. Dit betekende dat gedrukt geld werd ondersteund door weer in goud te worden omgezet. Iedereen kon naar de bank komen en zijn rekeningen inwisselen voor in reserves opgeslagen goud, en banken moesten verplichten. In de jaren twintig begon de Grote Depressie echter, waardoor mensen en instellingen goud gingen oppotten.

De goudvoorraad werd beperkt en de staat had simpelweg niet genoeg goudreserves om monetair beleid te voeren en de geldcirculatie te beheren. Als gevolg hiervan concludeerde de regering dat de economie een verhoging van de geldhoeveelheid nodig had, terwijl de gouddekking de mogelijkheid om de bankbiljetten uit te geven had beperkt. Daarom moest de gouden standaard worden verlaten. Dit leidde tot de opkomst van fiatgeld zoals we dat kennen.

De argumenten voor door goud gedekte valuta’s kwamen erop neer dat ze een stabielere wisselkoers garandeerden en minder vatbaar waren voor inflatie, aangezien goud een schaars goed was dat voortdurend in waarde toenam. Maar de regeringen hadden manoeuvreerruimte nodig zodat ze onbeperkt bankbiljetten konden drukken om aan de huidige behoeften van de economie te voldoen.

Vele jaren later werd dit de reden achter het creëren van cryptocurrencies.

De eerste cryptocurrency Bitcoin werd in 2009 gecreëerd als alternatief voor “traditioneel geld”. Het was een reactie op de wereldwijde financiële crisis van 2008. Cryptocurrencies hebben gewezen op de onvolkomenheden van het huidige monetaire systeem waardoor staten de waarde van fiat-valuta’s konden beheersen door een onbeperkte hoeveelheid geld in omloop te brengen.

Cryptocurrencies hebben geen fysieke vorm. De houders beheren hun geld door publieke sleutels te controleren. Een van de belangrijkste kenmerken van de meeste cryptocurrencies is hun beperkte aanbod. Er worden bijvoorbeeld maar 21 miljoen bitcoins gemaakt. En gezien het onherstelbare verlies van sommige munten, zal het totale aantal niet eens 20 miljoen bereiken.

Een ander belangrijk kenmerk is decentralisatie. Elke deelnemer aan een op Proof-of-Work gebaseerde cryptocurrency heeft gelijke rechten op het gebied van valuta-uitgifte. In Bitcoin wordt dit proces mijnbouw genoemd, analoog aan goudmijnbouw. Geen wonder dat Bitcoin “digitaal goud” wordt genoemd. Bitcoin is schaars net als goud, maar het verschil is dat Bitcoins digitaal worden gewonnen met behulp van de rekenkracht van speciale ASIC-apparaten.

Fiat versus Crypto 

Fiatgeld heeft nog steeds een aanzienlijk voordeel: handelaren zijn gewend aan fiat, dat veel stabieler is dan crypto. Dit wordt gerechtvaardigd door een hoge liquiditeit en een hogere kapitalisatie, wat de totale waarde is van alle activa in omloop. De totale kapitalisatie van de dollar overtreft die van Bitcoin in ordes van grootte: $ 1,4 biljoen tegen $ 169 miljard. Hoe lager de kapitalisatie, hoe hoger de volatiliteit. Dit betekent dat bij hetzelfde aan- of verkoopvolume de waarde van verschillende valuta’s met verschillende koersen zal veranderen. De verkoopdruk, die de dollarkoers niet merkbaar zou veranderen, kan Bitcoin met 50% of meer doen dalen.

Tegenstanders van fiat wijzen erop dat de laatste nergens door wordt gesteund. In feite wordt tegenwoordig bijna geen enkel activum door iets ondersteund. Men zou kunnen betwisten dat bijvoorbeeld voorraden worden veiliggesteld. Maar waarmee? Aandelen geven recht op een bepaald aandeel van het bedrijf. We kunnen aannemen dat de omzet van het bedrijf de voorraden ondersteunt, maar deze verklaring zou niet correct zijn. De voorraadwaarde hangt eerder af van de omzet en financiële prestaties van bedrijven, wat niet helemaal hetzelfde is. De steun is wanneer u naar een bank of andere organisatie kunt komen, een document kunt overhandigen en een onderliggend actief kunt ontvangen voor een gelijk bedrag.

Aandelen zijn echter alleen gekoppeld aan de prestaties van het bedrijf en zijn over het algemeen rechtstreeks afhankelijk van de overeenkomstige cijfers, evenals van toekomstige voorspellingen en positieve verwachtingen van beleggers. En dit is hun belangrijke nadeel. Cryptocurrencies zijn daarentegen niet zo sterk afhankelijk. Ondanks het feit dat cryptocurrencies feitelijk soeverein zijn, is er een duidelijke correlatie tussen deze en de aandelenindices. In het voorjaar van 2020, tijdens de pandemiecrisis COVID-19, is de correlatie tussen Bitcoin en de S&P 500 bereikte een recordhoogte van 0.92. Dit betekent dat bitcoin praktisch de bewegingen van de aandelenmarkt volgde.

Cryptocurrencies en fiatgeld hebben slechts één gemeenschappelijke overeenkomst, en dat is het gebrek aan ondersteuning door fysieke activa.

Voordelen en nadelen van Fiat Money

Fiat-valuta’s zijn een onbetwiste leider op één gebied: fiat is de enige juridische vorm van geld. Ondanks de centralisatie van cryptocurrencies, blijven regeringen en wetgevers gecentraliseerde instellingen. Als de overheid cryptocurrencies verbiedt, gaan ze gewoon de schaduw in. Simpel gezegd, de meeste cryptocurrencies zijn gedecentraliseerd, waardoor ze censuurbestendig zijn, terwijl fiat-valuta’s dat niet zijn. Laten we nu enkele voor- en nadelen van fiat-valuta’s noemen.

Controle. De uitgifte van fiatgeld wordt gereguleerd door een van de centrale autoriteiten van een bepaald land. Niemand heeft het recht om de nationale valuta te repliceren. In het ecosysteem van Bitcoin en andere cryptocurrencies kan iedereen zonder licentie nieuwe eenheden maken (mijnen). De overheid controleert ook de geldcirculatie: bijna alle geldtransacties worden geregistreerd en kunnen gemakkelijk worden gevolgd. Dit geldt met name voor digitale fiat-valuta’s. Bitcoin-transacties zijn moeilijker te volgen en bieden meer privacy.

Onbeperkte creatie. Centrale banken kunnen een oneindig aantal valutaeenheden uitgeven, terwijl de emissie van crypto-activa in de meeste gevallen van tevoren bekend is, strikt beperkt en niet kan worden gewijzigd. Dit voegt waarde toe aan crypto-activa, hoewel er uitzonderingen zijn. Zo hebben makers van de Ethereum-cryptocurrency de limiet voor de emissie van ETH niet bepaald.

Centralisatie. Gecentraliseerd beheer legt ook andere beperkingen op. Banken kunnen transacties en rekeningen blokkeren. Het blijkt zelfs dat ze klantaccounts beheren. Gebruikers van cryptocurrency zijn de enigen die toegang hebben tot een niet-bewaarportefeuille en volledige controle hebben over hun geld via de privésleutels. Aan de andere kant, als de cryptohouder het wachtwoord, de privésleutel en een seed-zin die aan de portemonnee is gekoppeld, verliest, zal de toegang tot het geld voor altijd verloren gaan.

Stabiliteit. Fiat is stabieler in vergelijking met andere activa, zowel traditioneel als digitaal. De koers van de cryptovaluta kan in één handelsdag met 50% of zelfs meer veranderen. Weinig mensen gebruiken cryptocurrencies als betaalmiddel vanwege tegenpartijrisico’s.

Wat is het volgende?

De toekomst van cryptocurrencies en fiatgeld blijft onduidelijk. Van één ding zijn we echter zeker: het huidige financiële systeem is onstabiel en onvolmaakt. Daarom zal het vroeg of laat worden vervangen door een nieuwe verbeterde digitale economie. Tegelijkertijd weten we nog niet wanneer dit zal gebeuren en wat fiat-valuta’s zal vervangen. De markt voor cryptocurrency is nog erg jong en moet veel problemen oplossen voordat cryptocurrencies wereldwijd massaal worden geaccepteerd.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map