Op het eerste gezicht lijkt het erop dat de crypto-industrie aan het uitsterven is en niet de hoogten zal bereiken die we in 2017 zagen. Als je echter dieper kijkt, zullen we zien dat de huidige ontwikkeling van de industrie perfect past bij één specifieke trendtheorie, de Hype Cycle..

Elke innovatie doorloopt een vergelijkbare ontwikkelingscyclus.

 1. Een idee is geboren.
 2. Als je geluk hebt, zwelt er een hype omheen. Deze hype zal steevast tot teleurstelling leiden bij de eerste ronde van bètatests.
 3. Zodra de hemelen op één lijn liggen en al je harde werk en vooruitgang resulteren in ontwikkelingssucces, komt de technologie in het stadium van praktische toepassing.

Wat is de hype-cyclus?

Hype Cycle voor veelbelovende technologieën werd voor het eerst gepubliceerd door specialisten van het onderzoeksbedrijf Gartner in 1995. Het is nu een van de fundamentele concepten van de geavanceerde technologie van de industrie. Deze cyclus beschrijft het standaardimplementatiemodel en -proces, aangezien het nieuwe stadia naar volwassenheid doormaakt.

 • Innovatietrigger – ACME Company heeft een potentieel technologische doorbraak die de industrie en de samenleving in beweging zet. De eerste succesverhalen van de nieuwe technologische toepassingen en belangstelling krijgen veel aandacht in de media. In dit stadium heeft deze nieuwe technologie waarschijnlijk geen praktische producten en is de commerciële levensvatbaarheid ervan nog niet bewezen.
 • De piek van opgeblazen verwachtingen – Vroege publiciteit genereert verschillende succesverhalen van geïmplementeerde technologieën. Helaas worden deze vaak gevolgd door een groot aantal storingen. Sommige bedrijven proberen de nieuwe technologie met succes te implementeren, de meeste vallen inactief.
 • Een dieptepunt van teleurstelling – De belangstelling voor deze nieuwe technologie neemt af omdat test- en implementatiepogingen niet aan de verwachtingen voldoen. Deze schok leidt tot het uitvallen van veel fabrikanten uit de opkomende markt. De overigen zullen wat “ontnuchtering” moeten doen. Investeren gaat alleen door als de leveranciers die op de markt blijven, hun producten voldoende kunnen verbeteren om hun eerste klanten tevreden te stellen.
 • De opkomst van verlichting – Steeds meer voorbeelden van hoe deze opkomende nieuwe technologie nuttig kan zijn voor de industrie, halen de krantenkoppen. Dit leidt tot een breder en nauwkeuriger begrip ervan. Leveranciers beginnen producten van de tweede en derde generatie op de markt te brengen. Een toenemend aantal ondernemingen onderneemt pogingen om de nieuwe technologie te introduceren en meer conservatieve bedrijven blijven er met de nodige voorzichtigheid naar kijken.
 • Plateau van productiviteit – Massale implementatie begint. Er worden duidelijkere criteria gedefinieerd om de levensvatbaarheid van leveranciers te beoordelen. Een breed scala aan praktische toepassingen en de relevantie van deze nieuwe technologie worden voor sceptici moeilijk te ontkennen.

Wat betekent dit voor ondernemingen en investeerders?

De Hype Cycle is een model dat is ontworpen om de op- en neerwaartse cycli te verklaren die alle veelbelovende nieuwe technologie onvermijdelijk doormaakt op weg naar volwassenheid.

Het moet niet als de ultieme waarheid worden beschouwd. U dient er ook niet volledig op te vertrouwen bij uw grafieken. Maar ondernemingen en investeerders kunnen deze cyclus gebruiken als een van de instrumenten in uw arsenaal bij het nemen van beslissingen over investeringen of het ontwikkelen van een nieuwe strategie. Het kan ook nuttig zijn voor risicoanalyse en het managen van verwachtingen.

Als u te vroeg of te laat investeert, neemt u natuurlijk een risico. Als u wacht en laat binnenkomt, loopt u het risico door concurrenten achter te blijven of zelfs de markt volledig te verliezen. Schiet op en spring zo snel mogelijk in en u loopt het risico uw geld te verliezen door te investeren in onrijpe technologie waarvoor de markten nog niet klaar zijn.

En hoewel het blockchain-ecosysteem momenteel moeilijke tijden doormaakt, vertoont het ook duidelijke tekenen dat het vroeg of laat met moeilijkheden om zal gaan en zich zal blijven ontwikkelen. Op dit moment is het waarschijnlijk de tijd voor bedrijven en investeerders om in actie te komen. Dit betekent niet dat je al je geld meteen in de blockchain-industrie moet investeren. Op dit moment is de belangrijkste investering die u kunt doen, investeren in uw kennis om het volgende te begrijpen:

 1. Welke potentiële voordelen kan Blockchain-technologie voor uw organisatie opleveren??
 2. Hoe kan deze technologie uw branche beïnvloeden??
 3. In welk stadium van de Gartner Maturity Cycle bevindt de blockchain-technologie zich momenteel? Wat zijn de voor- en nadelen van deze positie in de cyclus?

Gevolgtrekking

Niemand weet zeker wanneer blockchain-technologie volwassen wordt en massaal wordt geaccepteerd. Toch wordt al duidelijk dat deze technologie vroeg of laat zal uitgroeien tot een revolutionaire kracht die de heersende fundamenten ondermijnt. Toegegeven, de huidige omstandigheden en stemmingen op de markt zijn verre van de beste. En veel projecten hebben niets om ze op te laten vallen, terwijl nog meer projecten nog veel technologische tekortkomingen moeten overwinnen.

Aan de andere kant bouwen sommige geavanceerde projecten en initiatieven gestaag voort op uitstekende producten en diensten, terwijl alle problemen die zich onderweg voordoen snel worden opgelost..

Neem tenslotte even de tijd en bekijk het veel grotere plaatje, rekening houdend met de huidige stand van zaken in de wereld. Ik denk dat we zullen terugkijken op dit punt in de geschiedenis en zien dat het heel duidelijk was dat blockchain zich op een heel typische weg bevond naar volwassenheid en massadistributie.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me