Na jaren van anticipatie is de release van Ethereum 2.0 eindelijk aan de gang. Op 1 december werd het Ethereum 2.0-genesisblok gelanceerd, waarmee de verschuiving van proof of work (PoW) naar proof of stake (PoS) werd ingeluid. Hoewel sommige andere PoS-protocollen al jaren functioneren, vertegenwoordigt Ethereum’s migratie van PoW naar PoS het hoogtepunt van jarenlang onderzoek en de grootste stresstest tot nu toe op het gebied van uitzetmechanismen. Ik ga in dit artikel niet in detail treden over hoe PoS werkt; echter, Consensys heeft een geweldig artikel dat ingaat op de fijne kneepjes van hoe dit nieuwe consensusmodel werkt.

Afbeelding voor post

Proof-of-Stake (PoS) heeft een aantal duidelijke voordelen van PoW die ik snel zal bespreken:

  • PoS is VEEL ecologisch efficiënter dan bewijs van werk en laat een aanzienlijk kleinere ecologische voetafdruk achter dan PoW-mijnbouw. Momenteel verbruikt het wereldwijde Bitcoin-netwerk meer dan zeven gigwatt aan elektriciteit. In de loop van een jaar staat dat gelijk aan ongeveer 64 TWh of terawattuur aan energieverbruik. Dat is meer dan het land Zwitserland in dezelfde periode gebruikt!
  • Decentralisatie in protocollen die PoW gebruiken, is de afgelopen jaren aangevallen, aangezien de bedrijven die controle hebben over de nieuwste en meest efficiënte mijnbouwhardware (ASICS genaamd) een bijna volledig monopolie hebben op de inkomende BTC-levering. U kunt de staat van mijnbouw voor BTC bekijken hier. PoS verwijdert mijnbouw uit het consensusmechanisme en maakt de constante jacht naar de nieuwste mijnbouwhardware overbodig. Hoewel PoS ook zijn uitdagingen zal hebben om centralisatie te vermijden (kartels uitzetten, gecentraliseerde uitwisselingen met enorme bedragen enz.), Is het consensusmechanisme veel beter geschikt voor een meer gedecentraliseerd proces.

PoS heeft echter één fout die verhindert dat het protocol zijn volledige potentieel bereikt. Het opzetten van uw eigen ETH 2.0-knooppunt is zowel te complex als te duur voor de gemiddelde persoon om comfortabel mee te doen. Zoals ik hierboven al zei, is een van de belangrijkste problemen met PoW dat het centralisatie aanmoedigt door de deelname aan het consensusproces onbetaalbaar te maken door de constante instroom van nieuwe ASIC-hardware. In de kinderschoenen wordt PoS-consensus geconfronteerd met een aantal vergelijkbare zware gevechten om centralisatie te voorkomen.

Afbeelding voor post

Hier is een korte uitsplitsing van wat momenteel nodig is om een ​​ETH 2.0-knooppunt te draaien en direct betrokken te zijn bij het beveiligen van het netwerk (u kunt meer hier

– Een verbintenis van drie jaar om 32 ETH uit te zetten en een validatorknooppunt te onderhouden

– 32 ETH (plus <1 ETH voor gaskosten)

– $ 717,12 (driejarige prijzen voor gereserveerde instanties voor een m5.xlarge-instantie) + 120 (één jaar kosten van 100 GB opslag, conservatief uitgaande van bijna volledige opslagcapaciteit) = $ 837,12 betaald in de loop van het jaar aan AWS

– MetaMask-extensie

– Infura-account

– Geconfigureerde AWS-instantie (driejarige verbintenis, kan minder zijn, maar u bespaart geld met meer tijd en u zit vast) met geharde beveiligingsfuncties

– Verificatiesleutels importeren, Teku uitvoeren, monitoring instellen

Bij de huidige ETH-prijs is 32 ETH ongeveer $ 16.000. Gecombineerd met het feit dat iedereen die op ETH 2.0 wil inzetten dat bedrag drie jaar in het ETH-depositocontract moet houden, maakt dit een behoorlijke verplichting voor de gemiddelde persoon! Bovendien is de technische kennis die nodig is om aan de slag te gaan en grote fouten te voorkomen een echte belemmering (hoewel het veel gebruiksvriendelijker is dan het opzetten van een BTC-mijnbouwplatform). Als er geen verbeteringen worden aangebracht om de toegangsbarrière iets lager te maken, zullen we helaas een enorme hoeveelheid centralisatie zien, aangezien de meeste gebruikers er gewoon voor zullen kiezen om hun geld op beurzen te houden die voor hen zullen inzetten. Behalve dat je beloningen misloopt en geen volledige autonomie hebt over je geld, geeft het houden van je PoS-munten de uitwisselingen een enorm stemrecht bij eventuele wijzigingen in het protocol die later moeten worden aangebracht. In PoS is het mooie van het consensusmodel dat elke munt die je vasthoudt je stem vertegenwoordigt in de richting en beveiliging van de protocollen.

Afbeelding voor post

Dus hoe kunnen we de belemmeringen bestrijden die ETH 2.0 meer gecentraliseerd dreigen te maken en de macht teruggeven aan de gemiddelde gebruiker??

Diensten zoals Lido, doel om PoS te helpen een meer democratisch evenwicht te behouden. Met Lido is er geen minimumvereiste voor uitzetten en zijn alle ingezette tokens volledig vloeibaar, zonder de vereiste lockup-tijd. Lido-gebruikers ontvangen een uniforme stroom van inzetbeloningen die aan hen worden geretourneerd, waardoor gebruikers liquide blijven en in staat zijn om geld toe te wijzen aan andere investeringen of gewoon het rendement op te nemen. Door het stETH-token te gebruiken, het native token van Lido dat de inzetbeloningen vertegenwoordigt die zijn verdiend met bijgedragen ETH, kunnen gebruikers ook rechtstreeks deelnemen aan andere DeFi-protocollen (leningen, yield farming, enz.) Om maximaal te profiteren van hun kapitaal..

Als u meer wilt weten over hoe Lido in detail werkt, bekijk onze blog hier!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me