Ethereum-geschiedenis (deel 1)

Het witboek dat de mechanismen van het Ethereum-platform beschrijft voor het creëren van gedecentraliseerde applicaties (dApps) op basis van slimme contracten, verscheen al in 2013. Vanaf het allereerste begin van het project ontstond het idee om een ​​platform te creëren voor de introductie van blockchain-technologie in derde landen. feestprojecten werden geaccepteerd en opgepikt door een groot aantal startups en bedrijven.

Tegenwoordig is Ethereum de op een na grootste cryptocurrency qua kapitalisatie. Ethereum werd het leidende platform voor de uitgifte van meer dan 6000 verschillende tokens tijdens de ICO-boom in 2017. Ethereum omzeilt zowel TRON als EOS in termen van het aantal gebruikers en de totale kosten van dApps-transacties … Tegenwoordig is Ethereum het nummer één platform voor een nieuwe golf van hype – DeFi.

In deze serie zullen we praten over de fasen van hoe het netwerk werd gevormd, de belangrijkste updates en wijzigingen die plaatsvinden tijdens de overgang naar het Proof of Stake-algoritme, en de belangrijkste gebeurtenissen die een rol speelden voor zowel de Ethereum-gemeenschap. en de hele cryptogemeenschap als geheel.

Eerste stappen

Het idee om het platform te maken, is van een Canadese programmeur met Russische roots, Vitalik Buterin. In 2013 publiceerde Bitcoin Magazine, mede-opgericht en bewerkt door Vitalik, een stuk dat het Ethereum-platformconcept beschrijft. In de beginfase was het belangrijkste idee om een ​​platform te creëren voor de ontwikkeling van dApps met integratie in het Bitcoin-netwerk. Maar dit voorstel werd afgewezen door de Bitcoin-gemeenschap. Het creëren en ontwikkelen van een aparte blockchain voor het gebruik van slimme contracten werd later het primaire doel van het project.

Volgens Vitalik is de naam “Ethereum” afkomstig van Wikipedia en staat het voor een “medium dat het universum doordringt en licht laat reizen.”

De aankondiging van een aankomend project werd op 23 januari 2014 gepubliceerd in het artikel “Ethereum: nu openbaar“, Waaronder een beschrijving van het platform, slimme contracten, cryptocurrency en DAO.

In juni 2014 werd de Ethereum Foundation, een stichting zonder winstoogmerk, opgericht om de ontwikkeling van het Ethereum cryptocurrency-platform te ondersteunen.

De ICO van het project vond plaats van 20 juli tot 2 september 2014, waarbij de ontwikkelaars ongeveer 31.500 BTC konden verzamelen, wat overeenkomt met $ 18.450.000. Tijdens de voorverkoop kan 1 BTC u 2000 ETH opleveren.

Het platform is getest sinds begin februari 2014, sinds de introductie van het Proof of Concept Ethereum.

Een Proof of Concept (PoC) is een applicatie-prototype dat is ontworpen om te testen of bepaalde concepten of theorieën het potentieel hebben voor de daadwerkelijke toepassing.

Het eerste openbare testnet werd gelanceerd in het voorjaar van 2015 en kreeg de naam Olympic. Gebruikers spamden het netwerk met transacties, creëerden knooppunten en probeerden het netwerk te verstoren. Voor hun inspanningen ontvingen gebruikers premies die door de stichting in ETH werden betaald. Olympic was de laatste fase in de ontwikkeling van Ethereum vóór de lancering van de basisnetwerkimplementatie – Frontier.

Ecosysteemvorming

De belangrijkste ontwikkelingsfase van Ethereum was opgedeeld in delen, zodat het ontwikkelingsproces soepel en consistent verliep. 30 juli 2015 wordt beschouwd als de lanceringsdag van het netwerk, aangezien het op die dag was dat ‘de eerste versie van het netwerk, het Frontier Network, werd gelanceerd’.

Een belangrijk kenmerk van deze versie was dat de ontwikkelaars de veiligheid en betrouwbaarheid van het platform niet konden garanderen. Frontier was voornamelijk gericht op ontwikkelaars en technisch onderlegde gebruikers. Het waren deze vroege gebruikers die een actief ecosysteem moesten vormen. Met deze release kunnen gebruikers transacties starten, mijnen, slimme contracten en dApps maken en testen.

Een ander interessant kenmerk van deze versie waren de zogenaamde “Canarische contracten”. Dit zijn contracten die schakelen tussen de waarden 1 en 0. Elk contract werd gecontroleerd door leden van het ontwikkelteam. Gedurende de hele levensduur van Frontier hebben ontwikkelaars in feite de acties van gebruikers op het netwerk ongedaan gemaakt.

De volgende stap in het winnen van populariteit van het platform was de op Ethereum gebaseerde ICO. Het concept van ICO (Initial Coin Offering) werd geïntroduceerd in 2013 tijdens het inzamelen van fondsen voor het MasterCoin-project (later omgedoopt tot OmniLayer), een veilige transactieoplossing voor Bitcoin 2.0. Ethereum is een platform dat is ontworpen om de basis te worden voor slimme contracten met de mogelijkheid om cryptocurrency-tokens te maken. Hiermee kunt u nieuwe tokens op de blockchain maken met behulp van het ERC-20-protocol. De eerste Ethereum ICO werd gehouden op 17 augustus 2015 en werd de basis voor het Augur gedecentraliseerde voorspellingsmarktproject. Tijdens de ICO hebben REP-tokens meer dan $ 5 miljoen opgehaald. Dit evenement gaf een impuls aan de ICO-boom op het Ethereum-platform.

In het voorjaar van 2016 werd Homestead, de eerste stabiele versie van het protocol, uitgebracht. In deze versie van het netwerk waren “Canarische contracten” uitgeschakeld en werden wijzigingen aangebracht in het EIP (Ethereum Improvement Proposal), dat de bescherming tegen spamaanvallen en netwerkcompatibiliteit van toekomstige wijzigingen in het protocol verbeterde..

EIP’s zijn voorstellen om de werking van Ethereum buiten het netwerk te verbeteren, vergelijkbaar met de BIP (Bitcoin Improvement Proposal) in het Bitcoin-netwerk.

Alle volgende updates sinds Homestead waren harde vorken, gericht op het verbeteren van het platform.

Community split

Een van de mogelijkheden van de blockchain is het creëren van Decentralized Anonymous Organisations (DAO’s). Het is een nieuw type organisatie gebaseerd op een slim contract dat bepaalt hoe een organisatie beslissingen neemt. DAO-tokens bieden stem- en controlerechten aan hun eigenaren.

Het Ethereum-ontwikkelingsteam ontwikkelde samen met een groep van de startup Slock.it “The DAO”, een gedecentraliseerde organisatie gebouwd op de Ethereum-blockchain. Voor het eerst in de geschiedenis werd een organisatie opgericht waarvan de leden de geïnvesteerde middelen in realtime konden volgen. Het beheerproces wordt uitgevoerd met behulp van geautomatiseerde systemen. In wezen werd een door de gemeenschap gerund digitaal bedrijf opgericht. Nadat de DAO op 30 april 2016 zijn crowd-sale zag, werd ongeveer $ 150 miljoen opgehaald bij 20 duizend investeerders.

Maar op 17 juni werd het project aangevallen. 3,5 miljoen ETH werd gestolen. De aanvallers gebruikten een recursieve call-kwetsbaarheid, die veel communityleden ongeveer een week voor de hack hadden gewaarschuwd, maar het team van Slock.it nam de uitspraken niet serieus, wat het project $ 50 miljoen kostte (ongeveer 15% van alle ETH in circulatie) en leidde tot de ineenstorting van de DAO.

Door de recursieve aanroepkwetsbaarheid kon de gebruiker van het slimme contract twee keer zoveel ether opnemen als was geïnvesteerd en geld overmaken naar de onderliggende DAO. Dit gebeurde vanwege een typefout in de code. Het gestolen geld kon niet worden opgenomen vanwege de bestaande periode van 27 dagen die nodig was bij het maken van onderliggende DAO’s. Ontwikkelaars hebben deze tijd genomen om oplossingen voor het probleem te vinden. Het enige dat de ontwikkelaars konden doen om het gestolen geld terug te krijgen, was om voor een harde vork te gaan.

De grootste mining pools stemden om te zien of ze klaar waren om de hard fork te implementeren. De meeste miners waren het daarmee eens, dus werd besloten om de geïnvesteerde ETH terug te geven aan de gebruikers. Alle DAO-tokens werden bevroren en naar een nieuw adres gestuurd, waardoor mensen het geïnvesteerde geld konden opnemen.

De splitsing in de gemeenschap kwam precies doordat de meerderheid besloot een hard fork uit te voeren. Er werd besloten om het systeem terug te sturen naar de staat van vóór de oprichting van The DAO, waardoor de gestolen ETH ongeldig werd verklaard. Het was een controversieel besluit als onderdeel van de groep die het niet eens was met het besluit, aankondigde dat het het decentralisatieprincipe niet zou schenden, aangezien de blockchain onveranderlijk moet zijn en slimme contracten zelfvoorzienend moeten blijven. Zo eindigde de cryptogemeenschap met twee onafhankelijke blockchains: Ethereum, dat geld teruggaf aan investeerders, en Ethereum Classic, dat de originele blockchain behield..

Het is vermeldenswaard dat de Ethereum Classic-gemeenschap werkt aan het verbeteren van de interoperabiliteit tussen de twee blockchains en een eigen bewogen ontwikkelingsgeschiedenis heeft.

Na de hack van het DAO-project daalde de Ethereum-prijs met bijna 50% en schommelde rond de $ 11.

In de volgende artikelen zullen we praten over de problemen die ontwikkelaars te wachten stonden na “The DAO” -evenementen, de meest kritieke updates die op het netwerk werden uitgevoerd en gebeurtenissen die verband houden met de verschuiving naar het PoS-algoritme.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map