DeFi en privacy

Het bouwen van gedecentraliseerde financiële instellingen en een onafhankelijk financieel systeem is een echt revolutionair idee. Blockchain, slimme contracten en de mogelijkheid om dApps te maken, stellen elke deelnemer in staat om zijn geld volledig te beheren. Gedecentraliseerde financiering is ontworpen om toegang te bieden tot financiële diensten en operaties zoals kredietverlening, leningen, liquiditeitsmining, handel, uitgifte van activa en stelt u in staat om op een betrouwbare manier transacties uit te voeren.

Als het om financiën gaat, moet u niet vergeten uw identiteit en uw geld vertrouwelijk te houden. In dit artikel zullen we praten over de oplossingen die worden ontwikkeld om de gegevensprivacy bij DeFi-transacties te verbeteren.

Priveproblemen

Aangezien blockchain de geschiedenis van alle transacties opslaat in het grootboek, kan elke externe waarnemer deze analyseren en gebruiken om netwerkdeelnemers te deanonimiseren door deze informatie te combineren met andere gegevens die over hen zijn verkregen.. 

Gebruikers communiceren met het DeFi-ecosysteem via slimme contracten. Vanwege de transparantie van alle gegevens die in de blockchain zijn opgeslagen, is het een slecht idee om gevoelige gegevens in de slimme contracten te bewaren, omdat de gegevens over de volumes en voorwaarden van de transactie voor iedereen zichtbaar zijn.

Blockchain-technologie is gebaseerd op principes die een voldoende hoge mate van anonimisering bieden.Daarom onderzoeken steeds meer bedrijven die een hoge mate van privacy nodig hebben de mogelijkheden van gedistribueerde systemen..

Privacy in DeFi betekent dat het onmogelijk is om dergelijke gegevens te verkrijgen, die kunnen worden gebruikt om de eigenaar van een portemonnee of adres te identificeren. We willen voorbeelden van projecten en oplossingen die werken om het niveau van de privacy van DeFi-systeemleden te verbeteren nader bekijken.

Private slimme contracten

In februari 2019 creëerde een groep wetenschappers van Stanford University een mechanisme om private slimme contracten op het Ethereum – Zether-netwerk te lanceren. Het Zether-mechanisme maakt het mogelijk nieuwe soorten slimme contracten te creëren, waarbij rekeningsaldi worden gecodeerd en opgeslagen en fondsen worden vergrendeld totdat aan de voorwaarden is voldaan. 

Met behulp van het Zether-mechanisme sturen gebruikers ETH naar een ZSC-contract en ontvangen in ruil daarvoor een equivalent bedrag aan ZTH-tokens, die worden gebruikt voor verborgen transacties. Zether heeft ook de mogelijkheid geïmplementeerd om informatie over de partijen te verbergen naar goeddunken van de transactie-initiator.

Wat betreft slimme contracten en privacy, is het de moeite waard om het Enigma-project te noemen, dat oplossingen ontwikkelt voor het creëren van geheime slimme contracten gericht op de beveiliging van gebruikersgegevens.

Enigma geheime contracten die blockchain-gegevens in gecodeerde vorm opslaan, kunnen met elkaar communiceren. De contractgegevens werken buiten het Ethereum-netwerk en worden gefragmenteerd, gecodeerd en gedistribueerd naar netwerkknooppunten. Wanneer gegevens worden gevraagd, verstrekken de knooppunten deze zonder de informatie openbaar te maken. Om de privacy van gegevens te waarborgen, wordt het Zero-Knowledge proof-algoritme gebruikt, waarvan een wijziging wordt gebruikt in de Zcash-codering.

Het waarborgen van de veiligheid en privacy van gebruikers met slimme contracten is vooral belangrijk, bijvoorbeeld bij kredietverlening, veilingen of financiële transacties. Op dit moment zijn deze projecten voornamelijk onderzoeksactiviteiten, maar ze kunnen al nuttig zijn om de privacy van de gebruiker en hun fondsen te waarborgen.

Mengtechnologie 

Een van de manieren om de privacy te waarborgen, is door gebruik te maken van mixerdiensten. Tijdens het mengproces worden fondsen van verschillende gebruikers gemengd en vervolgens verdeeld onder de geadresseerden. Het is praktisch onmogelijk om na te gaan wie welke munten bezit. Een van de meest populaire oplossingen in deze richting is de ‘Tornado Cash’ ETH-mixservice, waarmee transacties kunnen worden gecombineerd met behulp van Zero-Knowledge-proof en codering van de fondsen van gebruikers.

De bijgewerkte versie van de service maakt het mogelijk om ERC-20 – DAI-tokens te combineren. 

Beheerd door een slim contract, kan Tornado Cash echt gedecentraliseerd blijven vanwege het feit dat geen gecentraliseerde partij de opslag of controle van fondsen overneemt tijdens het mengproces. 

In mei 2020 beperkten Tornado Cash-ontwikkelaars de toegang tot slimme contractcodewijzigingen, wat enerzijds aangeeft dat er geen gecentraliseerde beheersautoriteit is, en anderzijds aanvallers aantrekt om te proberen het slimme contract te hacken.

DeFi-privacyoplossingen

Een van de meest kritieke problemen met gedecentraliseerde financiering is het feit dat de meeste toepassingen niet privé zijn. Transacties die zijn gebouwd op de Ethereum-blockchain zijn openbaar beschikbaar voor alle netwerkleden. Ontwikkelaars van op privacy gerichte ‘Beam’ cryptocurrency hielden in juli 2020 een hardfork, waar ze de zogenaamde ‘Confidential Assets’ (CA – Confidential Assets) activeerden.

De ontwikkelaars willen een DeFi-omgeving bouwen binnen het Beam-netwerk, waar CA Beam-onafhankelijke privé DeFi-tokens zullen zijn die zijn ontworpen om dApps te maken. Hardfork heeft, samen met CA, ook functies toegevoegd om ‘scriptloze contracten’ te creëren, waarbij contractdetails en de transacties zelf privé blijven, en ondersteunt ‘atomic swap’ op Beam DEX.

Een ander privacygericht DeFi-project is Incognito, waarvan de ontwikkelaars de privacy van andere blockchains-tokens willen waarborgen. De privacytechnologie van Incognito is gebaseerd op dezelfde principes als Monero. Het project richt zich op compatibiliteit met andere blockchains en biedt ondersteuning voor leningen en anonieme deposito’s in “afgeschermde” ETH (pETH), die worden ondersteund door ETH zelf.

Incognito is van plan om privéversies van DeFi-platforms te lanceren die geen volwaardige slimme contracten ondersteunen, maar tokens kunnen maken volgens specifieke scenario’s, waarmee u bruggen kunt bouwen met andere slimme contractplatforms. Zo werd begin juli het pKyber-platform uitgebracht; De rol van pKyber is om via Incognito te communiceren met Kyber DEX.

Een ander project, het ontwikkelen en bouwen van bruggen tussen de blockchains, is NIX Bridge. Dit is een privacyprotocol dat de privacy van elk ERC20-token op een NIX-netwerk garandeert. 

Gevolgtrekking

Alle bovenstaande oplossingen en projecten zijn zinloos als gebruikers niet voldoen aan de basisregels om ervoor te zorgen dat hun informatie en gegevens veilig worden bewaard. Als u uw IP-adres niet verbergt terwijl u met DeFi communiceert, kan informatie over uw locatie in verband worden gebracht met uw accounts en transactiegeschiedenis. Om deze reden moet u, om uw privacy te behouden, uw IP-adres verbergen met behulp van tools zoals een VPN- of TOR-netwerk.

Met de komst van DeFi is de populariteit van Ethereum enorm toegenomen. Tegenwoordig is meer dan $ 11 miljard geblokkeerd in het DeFi-ecosysteem, wat duidt op een toegenomen vraag naar zowel financiële instrumenten als gegevens van de gebruikers van deze instrumenten. Het ontwikkelen van oplossingen die de privacy en beveiliging van gebruikersgegevens verbeteren, komt in een stroomversnelling, wat een positieve invloed zal hebben op de toekomst van gedecentraliseerde financiering.

Disclaimer: de inhoud van dit artikel is niet bedoeld als financieel advies en mag niet als zodanig worden behandeld. 3commas en zijn auteurs nemen geen enkele verantwoordelijkheid voor uw winsten of verliezen nadat u dit artikel heeft gelezen. Het artikel is bedoeld om lezers algemene informatie te geven. Hierin wordt alleen persoonlijke ervaring beschreven. De gebruiker moet zijn eigen onafhankelijk onderzoek doen om weloverwogen beslissingen te nemen met betrekking tot zijn crypto-investeringen.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map