De onveranderlijkheid van blockchain-transacties wordt eenvoudig uitgelegd

Er is te veel ruis in blockchain-gerelateerd nieuws op internet. Hoe schoner de inhoud, het is vaak te technisch. De broncode is natuurlijk de puurste en meest betrouwbare inhoud. Maar zelfs zonder in de diepten van technische waarheden te duiken, zul je in de vroege stadia van het ervaren van de industrie altijd nieuwe betekenissen en termen tegenkomen bij het beheersen van nieuw materiaal. Vandaag zullen we onveranderlijkheid (of onomkeerbaarheid) nader bekijken, die nauw verband houdt met een van de belangrijkste kenmerken van Blockchain-technologie – betrouwbaarheid.

Wat is onveranderlijkheid?

Het heeft veel te maken met bevestigingen, maar zo eenvoudig is het niet.

De onveranderlijkheid van de transactie komt na de transactiebevestiging. Onveranderlijkheid is een toestand van blockchain, waarin de transactie onder geen enkele omstandigheid kan worden geannuleerd, ongedaan gemaakt of gewijzigd door een lid van het netwerk. Met andere woorden, niemand kan iets aan de transactie doen en alles wat er tijdens deze transactie is gebeurd, blijft voor altijd in de blockchain. Het moment waarop je zeker weet dat je koffie is betaald en dat je salaris is ontvangen en volledig tot je beschikking staat.

Dus, hoe lang moet u wachten vanaf het moment dat u het bericht “transactie bevestigd” heeft ontvangen totdat uw transactie onomkeerbaar is? Het niveau van onveranderlijkheid is de hoeveelheid tijd die nodig is om de finaliteitstoestand te bereiken nadat de transactie is voltooid. Afhankelijk van de blockchain of context wordt de snelheid gemeten in seconden of blokken. Verschillende blockchains hebben verschillende afrondingsschema’s, dus het kan een paar fracties van een seconde tot een uur duren om de nodige garanties te krijgen – behoorlijk lang wachten op een kopje koffie.

Waarom is onveranderlijkheid essentieel??

Na een uurtje wachten wordt het duidelijk dat een korte opleveringstermijn uitermate belangrijk is voor een bedrijf. Je wilt niet elke keer 10 minuten wachten als je gaat winkelen in een nieuwe winkel. Stel je voor hoe lang het zou duren om geld naar een vriend te sturen? De financiële sector zal nooit in staat zijn om aan de snelheidsverwachtingen van de klanten te voldoen, aangezien traditionele transacties in minder dan een seconde worden voltooid (hoe definitief ze zijn, is een andere vraag).

“Absolute onveranderlijkheid moet in de echte wereld worden geïmplementeerd, omdat niemand het risico wil lopen activa te hebben die ze kunnen verliezen vanwege het ontwerp van het protocol.”

Investeerders en ondernemers hebben een ander niveau van garanties nodig. Ze kunnen zich geen extra risico’s veroorloven, dus elk bedrijf streeft ernaar zijn transacties zo snel mogelijk af te ronden. Bedrijven die cryptocurrency-betalingen doen, zijn bijzonder gevoelig voor het niveau van onveranderlijkheid.

Hoewel dit niet de enige belangrijke indicator is voor het succes van een blockchain-bedrijf, hoe sneller de doorlooptijd, hoe beter.

Hoe werkt het?

Afhankelijk van het ontwerp van het protocol bereikt een blockchain onveranderlijkheid via verschillende mechanismen. Er zijn veel verschillende opties, maar voor algemeen begrip worden de drie hoofdtypen het vaakst genoemd:

Probabilistisch

Dit type onveranderlijkheid is complex omdat er in het echte leven niet zoiets bestaat als een staat van 100% onveranderlijkheid. Nadat een transactie is uitgevoerd in een bepaalde blockchain, worden andere transacties bevestigd en blijven ze binnenkomen. Het is dus theoretisch aannemelijk dat de miners overschakelen naar een alternatieve keten, te beginnen met het blok vóór het blok dat uw transactie bevat, waardoor uw transactie ongeldig wordt. Maar hoe meer transacties er na de jouwe plaatsvinden, hoe meer middelen er nodig zijn om van keten te wisselen, en op een gegeven moment wordt het waanzinnig irrationeel, dus de kans dat dit gebeurt, wordt kleiner.

Na verloop van tijd wordt de transactie “steeds onomkeerbaarder” naarmate er meer blokken op elkaar worden gecreëerd.

Er is een bepaald tijdsbestek waarin iedereen op elke blockchain het erover eens is dat de transactie waarschijnlijk onomkeerbaar is (maar het is nog steeds slechts 99% onveranderlijk). Voor Bitcoin is dit tijdsbestek ongeveer 60 minuten of zes blokken.

Absoluut

Deze is duidelijker.

Gewoonlijk is er in een blockchain met absolute (of deterministische) onveranderlijkheid, anders dan de miners, ook een extra groep validators en leiders. Deze laatste stellen een blok voor, en de validatoren controleren en keuren het goed. Aangezien het blok niet wordt voorgesteld door een willekeurige man maar door een geselecteerde leider nadat het blok is gevalideerd, worden alle transacties in dit blok onmiddellijk als onomkeerbaar beschouwd. Als het er is, is er geen uitweg.

Dit wordt bereikt dankzij het ontwerp van de keten en is typisch voor op PBFT gebaseerde protocollen zoals Tendermint en Dexon.

Het is belangrijk op te merken dat we het hebben over het type onveranderlijkheid met betrekking tot het ontwerp van de blockchains. Elke blockchain is kwetsbaar voor verschillende soorten aanvallen, wat kan leiden tot het verlies van eerdere transacties of een deel van de blockchain. Door bestaande ketens bij te werken of nieuwe protocollen te ontwikkelen, proberen de ontwikkelaars de bescherming tegen mogelijke aanvallen te verbeteren en het vertrouwen in hun systemen te vergroten.

Economisch

Economische onveranderlijkheid is gebaseerd op het idee van uitzetten en straffen, dus het is vooral van toepassing op PoS-protocollen. Onveranderlijkheid wordt bereikt wanneer blokherstel financieel duur wordt. Validators stemmen voor opname of afwijzing van blokken. De consensusvoorwaarden variëren van blockchain tot blockchain, maar meestal is ongeveer 2/3 van de validators voldoende om een ​​block goed te keuren. Alle validators die tegen de meerderheid stemmen, worden bestraft volgens de regels van de keten (verliezen hun aandeel, verliezen de kans op een beloning voor de volgende periode, enzovoort). Als we teruggaan in de geschiedenis, wordt de cutoff meestal vermenigvuldigd, waardoor het duurder wordt om oude blokken te herstellen. U zult gewoon spijt krijgen van de verkeerde keuze.

Dit type blockchain stimuleert validators om op dezelfde manier te stemmen als de meerderheid. Elke keer dat ze correct stemmen, worden ze beloond.

Tijd die nodig is voor verschillende blockchains om de onveranderlijkheid van een transactie te bereiken

Gevolgtrekking

Het bereiken van snelle en veilige onveranderlijkheid is nog steeds een vrij actief onderzoeksgebied voor verschillende blockchains. De omkeerbaarheid van blokkeringen kan leiden tot verliezen van miljoenen dollars of de basisprincipes van gedecentraliseerde applicaties beïnvloeden. Het begrijpen van onveranderlijkheid is dus cruciaal bij het creëren van betrouwbare blockchain-platforms en het selecteren van het platform voor applicatie-ontwikkeling.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map