De Bank for International Settlements, ook wel bekend als “The Central Bank of Central Banks”, publiceerde in januari 2020 een studie waarin staat dat de centrale banken van de wereld “uitgebreid” werken aan het lanceren van digitale valuta. In dit artikel gaan we dieper in op de huidige situatie in de ontwikkeling van de digitale valuta van de wereldregering.

Centraal belang

In januari van dit jaar werden 66 Centrale Banken, die 21 geavanceerde economieën en 45 EME’s vertegenwoordigen, en 75% van de wereldbevolking bedekken, en 90% van de economische output ervan ondervraagd. Volgens de verslag doen van, 80% van de respondenten bestudeert de ontwikkeling van CBDC’s (Central Bank Digital Currency). Ongeveer 40% van de centrale banken is van conceptueel onderzoek overgegaan op experimenten of proofs-of-concept, en nog eens 10%, die trouwens 20% van de wereldbevolking bedienen, hebben proefprojecten ontwikkeld en gemeld dat ze in staat zijn om op korte termijn een CBDC uitgeven. Interessant genoeg zijn het allemaal EME-landen …

Het is vermeldenswaard dat de motivatie van land tot land verschilt – of het nu gaat om verbetering van de efficiëntie, veiligheid, openheid van binnenlandse betalingen en de geleidelijke vervanging van contant geld, wat erg belangrijk is voor ontwikkelingslanden, of verbetering van de doeltreffendheid van grensoverschrijdende betalingen voor geavanceerde economieën, maar dit laatste wordt voor de meeste landen niet als een prioriteit beschouwd.

“Stablecoins kunnen wijdverspreid worden gebruikt waar andere cryptocurrencies hebben gefaald”, stelt het rapport.

Europeese Unie

Yves Mersch, vice-voorzitter van de raad van toezicht van de Europese Centrale Bank (ECB), bekend gemaakt op de virtuele conferentie Consensus 2020 dat de ECB momenteel zorgvuldig de mogelijkheid onderzoekt om een ​​retail CBDC uit te geven.

Naar verluidt wordt momenteel ongeveer 76% van alle transacties in de eurozone in contanten uitgevoerd, dus het debat van de ECB over CBDC is voornamelijk analytisch. Echter, Mr. Mersch meldde ook dat:

“CBDC voor de detailhandel kan gebaseerd zijn op digitale tokens die op een gedecentraliseerde manier worden gedistribueerd, dat wil zeggen, zonder een centraal grootboek, en zorgen voor anonimiteit tegenover de centrale bank, net als contant geld.”

“We zullen alleen digitale valuta invoeren als we er vast van overtuigd zijn dat het nodig en in staat is om onze taken te vervullen om de stabiliteit van onze valuta te waarborgen. Ondertussen tonen we grote interesse in digitale innovaties en veranderende verwachtingen van geldgebruikers. We verbeteren de mening van gebruikers over CBDC – zowel bij de ECB, het Eurosysteem als in de internationale gemeenschap van centrale banken. “

Bahamas

Op 13 februari vond de lokale editie van De tribune gepubliceerd de verklaring van de president van de centrale bank. John Roll zei dat de digitale Bahamaanse dollar in de tweede helft van 2020 op alle eilanden zal worden uitgerold. pilootproject werd in december gelanceerd in Exuma:

“Toen het project in Exuma van start ging, begonnen we met drie van de betalingsdienstaanbieders en de commerciële bank op het eiland, maar op dit moment hebben we in totaal acht financiële instellingen die nu op verschillende niveaus bij het project betrokken zijn”, aldus Dhr. Zei Rolle. “Het doel van het proefprogramma is om een ​​infrastructuur te creëren die functionele betalingsdienstcompatibiliteit biedt.”

De Sand Dollar (de naam van de CBDC van de Bahama’s) is niet inherent anders, maar is een digitale weergave van dezelfde valuta. Volgens de wet kan het op geen enkele manier in waarde verschillen van de Bahamaanse dollar.

Jerry Butler, voormalig executive officer van de Inter-American Development Bank (IDB) voor het Caribisch gebied, is van mening dat het Sand Dollar-project de Bahama’s kan helpen om de rest van de meer ontwikkelde wereld in te halen..

Zweden

Zweden onderzoekt sinds het voorjaar van 2017 de mogelijkheden om een ​​eigen CBDC uit te rollen. Tests met de zogenaamde E-kroon hebben al begonnen. Het pilotprogramma loopt tot februari 2021.

Het idee is dat een nieuwe digitale kroon op basis van blockchain-technologie in de toekomst creditcards en contant geld zal vervangen. Zweden is al een van de meest cashless landen in de wereld, dus experts zijn het erover eens dat de lancering van een volwaardige digitale valuta de kansen daar vergroot.

Frankrijk

Op 30 maart 2020 publicatie, De Centrale Bank van Frankrijk riep externe ontwikkelaars op om applicaties te maken om te experimenteren met de digitale euro en om het potentieel van CBDC voor de afwikkeling van financiële activa te verkennen. Er wordt gemeld dat elke technologie kan worden gebruikt bij de ontwikkeling van CBDC, en het hoeft niet noodzakelijk blockchain te gebruiken.

15 mei 2020 was de deadline voor de aanmelding. Op 10 juli 2020 selecteert de Centrale Bank van Frankrijk 10 deelnemers uit de EU of de partijen bij de overeenkomst betreffende de Europese Economische Ruimte. In dit geval is “innovatie” het belangrijkste selectiecriterium, zegt het document.

Het belangrijkste doel van het experiment is om interbancaire schikkingen te modelleren op basis van CBDC, voordelen te identificeren en potentiële risico’s te analyseren. Desalniettemin benadrukte de bank dat ze zich niet zou bezighouden met het creëren van geld als onderdeel van het experiment, en dat ze tokens aan het einde van elke rapportagedag zou vernietigen, volgens de resultaten van testbetalingen..

“Het experiment zal dienen als een bijdrage aan de bredere discussie van Banque de France binnen het Eurosysteem, dat zal beslissen over de oprichting van CBDC. De tests zijn niet bedoeld om op lange termijn te worden voortgezet of voor algemeen gebruik door de Bank of France zelf. “

China

En natuurlijk hebben we het Chinese blockchain- en digitale Yuan-verhaal voor het laatst bewaard!

DCEP (Digital Currency / Electronic Payment, DC / EP) loopt nu voor op de rest van de planeet in termen van ontwikkeling.

De publieke lancering van het nationale blockchain-platform BSN was bekend gemaakt tijdens een bijeenkomst van vertegenwoordigers van de Chinese regering en leiders van organisaties in Peking op 25 april 2020.

BSN is een wereldwijde infrastructuur, gezamenlijk ontwikkeld door China Mobile, China UnionPay en Huobi China. Het helpt blockchain-projecten bij het creëren en lanceren van nieuwe toepassingen, en heeft ook tot doel de ontwikkeling van slimme steden en de digitale economie te versnellen.

De introductie van het nationale blockchain-platform is de eerste fundamentele stap vóór de lancering van het wereldwijde financiële project – de staatscryptocurrency DCEP (digitale renminbi), die momenteel wordt uitgevoerd testen.

DCEP is de enige legale digitale valuta in China, een gecentraliseerde soevereine valuta die is gecreëerd en goedgekeurd door de Chinese overheid.

DCEP-kenmerken:

 • kan niet worden gedolven en men kan geen weddenschap plaatsen op de DCEP
 • biedt real-time gegevensverzameling met betrekking tot geldcreatie en boekhouding
 • vermindert risico’s zoals het witwassen van geld en illegale financiering
 • bevordert de internationalisering van de renminbi en positieve veranderingen in het bestaande grensoverschrijdende betalingssysteem
 • sluit speculatie uit
 • zal in eerste instantie worden verdeeld onder alle commerciële banken die zijn aangesloten bij de Centrale Bank van China
 • de eerste implementatie zal dienen als een officiële productietest voor het valutasysteem, waarbij netwerk en beveiliging worden geëvalueerd
 • in de tweede fase zal DCEP worden verdeeld onder grote fintech-bedrijven zoals Tencent en Alibaba voor gebruik in respectievelijk WeChat Pay en AliPay
 • Shenzhen, Chengdu, Xunan en Suzhou zullen de eerste steden zijn die DCEP testen, waar crypto-Yuan onder andere een rol zal spelen in de reissubsidies betalingsvoertuig voor werknemers in de publieke sector in mei 2020 
 • Starbucks, McDonald’s en Subway zullen dat wel doen deelnemen bij DCEP-testen, langs met enkele lokale hotels, onbemande supermarkten, brievenbussen, bakkerijen, boekhandels en sportscholen
 • alle verkopers die digitale betalingen accepteren (zoals ApplePay, AliPay en WeChat) zijn verplicht om DCEP te accepteren onder bedreiging van mogelijk verlies van zakelijke licenties
 • DCEP zal gebaseerd zijn op NFC betalingsmogelijkheden waarvoor geen apparaatverbindingen nodig zijn tijdens de overdracht, wat zal leiden tot een directe vervanging van papiergeld, aangezien DCEP kan worden gebruikt in gebieden waar geen internet beschikbaar is
 • DCEP vereist niet dat een mobiel apparaat aan een bankrekening is gekoppeld

Een golf van geruchten ging door de lokale sociale netwerken dat de Agricultural Bank of China de interne gesloten bètatests van DCEP al heeft uitgevoerd. Volgens de gelekte schermafbeeldingen van de gesloten bètaversie ondersteunt de DCEP-portemonnee verschillende essentiële functies, waaronder uitwisseling van digitale activa, portefeuillebeheer, zoekoptie voor eerdere transacties, betaling via QR-code, evenals geldovermakingen en mobiele betalingen.

In reactie op geruchten, de Landbouwbank zei dat de lancering van DCEP zou plaatsvinden in overeenstemming met de instructies van de Centrale Bank. Het nieuws was echter genoeg voor de markten om positief te reageren. De groei in aandelen van technologiebedrijven zoals Beijing Certificate en Global InfoTech Holdings Inc bereikte zelfs 10%.

Een foto van de portemonnee-interface van de DCEP Bank of China circuleert al op het Weibo-netwerk. Zoals u op de foto kunt zien, kunt u met de portemonnee valuta verzenden, ontvangen, omrekenen, de transactiegeschiedenis bekijken en ziet het er ook eenvoudig en intuïtief uit.

Aannemingsfase

Zoals we kunnen zien, zijn de meeste landen nu overgestapt van de volledige ontkenning en wens om de cryptocurrency-markt volledig te reguleren, naar een gedetailleerde studie van het fenomeen cryptocurrencies en blockchain-technologie. Overheden over de hele wereld streven ernaar nationale digitale valuta te lanceren, wat in het algemeen een positief signaal is en de eerste belangrijke stap naar de massale acceptatie van blockchaintechnologieën. Het is echter nog steeds moeilijk te zeggen hoe dit de cryptocurrency-markt op de lange termijn zal beïnvloeden.

Bovenstaande informatie bevat een analyse en voorspelling van de cryptovalutamarkt, waaraan hoge risico’s zijn verbonden. Deze informatie wordt alleen voor informatieve doeleinden gepresenteerd en mag op geen enkele manier worden opgevat als een aanbeveling voor de aankoop of verkoop van de activa. Iedereen die overweegt om in digitale activa te handelen, moet onafhankelijk advies inwinnen over de geschiktheid van een bepaald digitaal activum.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me