De opkomst van blockchain-technologie en in het bijzonder Bitcoin heeft de mogelijkheid geboden om cryptocurrencies en slimme contracten te creëren. Beveiliging, transparantie en onomkeerbaarheid van transactiegegevens zijn belangrijke criteria voor het ontwikkelen van blockchain-gebaseerde oplossingen. De advertentie-industrie is een gebied waar de interesse in de blockchain snel groeit, en daarom neemt de behoefte aan technologie en manieren om deze te gebruiken toe.

In het artikel van vandaag zullen we het hebben over het proces van de overgang van digitale reclame naar de blockchain, de werkende oplossingen overwegen om deze overgang te implementeren, en mogelijke toekomstige blockchain-gebaseerde ontwikkelingen in digitale reclame bespreken..

Digitale advertentiemarkt

Uit het onderzoek “Global Digital Ad Spending Q2 2020” blijkt dat het volume van digitale advertenties in 2019 meer dan 50% van het totale advertentiemarktaandeel uitmaakte. De wereldwijde uitgaven voor digitale advertenties in 2020 zullen naar verwachting met 2,4 procent groeien tot 332,84 miljard dollar, het laagste niveau ooit als gevolg van de wereldwijde pandemie. 

Een groot deel van de digitale advertenties is geconcentreerd in handen van ‘s werelds grootste bedrijven, zoals Google, Facebook en Amazon. Naarmate hun aandeel in de digitale advertentiemarkt groeit, neemt ook de waarde van de advertenties toe. Steeds meer gebruikersgegevens zijn geconcentreerd in de handen van deze bedrijven, waardoor ze niet alleen onze voorkeuren kunnen volgen, maar ook onze persoonlijke informatie aan adverteerders kunnen verkopen.

Gedecentraliseerde technologieën, waaronder blockchain, kunnen het probleem van centralisatie oplossen. Advertentiekosten kunnen worden verlaagd door resellers te vervangen door slimme contracten tussen adverteerders, producenten en eindgebruikers. 

We zullen in een aantal interessante projecten en oplossingen duiken op verschillende gebieden van digitale reclame en overwegen om problemen op te lossen zoals:

  1. Het kopen van persoonlijke gegevens van gebruikers zonder hun toestemming;
  2. Fraude komt tot uiting in nepbanners, nepviews, bots en gegevensdiefstal. Gebaseerd op de verslag doen van door “Juniper Research” resulteerde frauduleuze activiteit in 2019 erin dat adverteerders ongeveer $ 42 miljard verloren;
  3. Een groot aantal tussenpersonen;
  4. Een noodzaak om de verstrekte gegevens te vertrouwen.

Gedecentraliseerde advertentienetwerken

Een van de toepassingsgebieden van blockchaintechnologie is het creëren van gedecentraliseerde advertentienetwerken. Dergelijke gedecentraliseerde ecosystemen brengen gebruikers, uitgevers, adverteerders en dApp-ontwikkelaars samen om transparante, eerlijke en efficiënte interactie te garanderen.

Gebruikerscontrole over de gegevens die ze aan adverteerders verstrekken, bescherming tegen frauduleuze advertenties, volledige deelname aan advertentieactiviteiten en het genereren van inkomsten met de verstrekte gegevens – al deze kansen kunnen worden gerealiseerd met de implementatie van gedecentraliseerde advertentie-oplossingen zoals blockchain.

Gedecentraliseerde advertentiemarkt AdEx is een op blockchain gebaseerd ecosysteem, gericht op het bieden van voordelen voor al zijn deelnemers. Blockchains zijn ontworpen om transparante interacties te garanderen, en slimme contracten fungeren als een garantie voor naleving. 

AdEx, evenals andere vergelijkbare projecten die gedecentraliseerde advertentie-ecosystemen creëren (Ubex, Mass Network, Papyrus Network), zorgen ervoor dat adverteerders advertenties kunnen maken en deze kunnen integreren in een gekozen aantal shows, waarbij ze betalen voor klikken en conversies met interne tokens. 

Eind 2017 werkte AdEx samen met uitgeverij Ink om een ​​veiling te houden om meer dan 2 miljoen advertentieruimtes op vliegtickets te plaatsen.

Een ander project dat probeert het probleem van het beheer van de gegevens op te lossen en een gedecentraliseerd ecosysteem op te bouwen, is de Brave-browser met een native BAT-token. De browser vergrendelt externe advertenties en trackers en biedt de mogelijkheid om BAT-tokens te verdienen voor het bekijken van veilige en relevante advertenties op basis van de webactiviteit van de gebruiker.

Ondanks bevestigde beschuldigingen van het gebruik van Coinbase, Binance, Trezor en Ledger’s automatische doorverwijzingsfunctie, groeien de browser en het ecosysteem met meer dan 12 miljoen gebruikers wereldwijd en ongeveer 4 miljoen actieve gebruikers per maand.

Fraude bestrijden

Het probleem van frauduleuze reclame wordt geconfronteerd door gebruikers, adverteerders en organisatoren van advertentieplatforms. Regelingen om verkeer te onderscheppen of geld te stelen van adverteerders en gebruikers veroorzaken enorme schade aan de hele advertentie-industrie. 

Slimme contracten kunnen de oplossing zijn voor het probleem van fraude. Naleving van de transactievoorwaarden wordt gegarandeerd door middel van slimme contracten, die alle voorwaarden voorschrijven, waarvan de vervulling toegang geeft tot geld / betaling.

 De oplossing van het bedrijf Amino Payments met behulp van slimme contracten wordt gebruikt door de ontwikkelaars van Mediaocean-advertentiesoftware. Met de oplossing kunnen adverteerders alle gedetailleerde informatie krijgen over advertentiecampagnes, contractvoorwaarden en budget. 

De introductie van slimme contracten lost het probleem op van zogenaamde ‘spoofing’, waarbij advertenties worden geplaatst op bronnen van lage kwaliteit in plaats van op de verklaarde gezaghebbende sites.

Een andere speler op de advertentiemarkt, die slimme op contracten gebaseerde oplossingen ontwikkelt en transacties beveiligt met blockchain, is de NYIAX-advertentiemarkt, die ook samenwerkt met NASDAQ. Met dit contractbeheerplatform kunnen adverteerders en uitgevers geavanceerde advertentiecontracten verhandelen. 

Loyaliteitsprogramma’s

Het onderhouden van loyaliteitsprogramma’s kost Amerikaanse bedrijven ongeveer $ 30 miljard per jaar. Loyaliteitsprogramma’s worden veel gebruikt in reizen, detailhandel en financiële diensten.

Blockchain helpt niet alleen om deze kosten te verlagen door zelfregulerende ecosystemen te creëren, maar ze ook efficiënter en aantrekkelijker te maken voor klanten. Momenteel zijn er maar weinig succesvolle implementaties van dergelijke programma’s en ze lijken erg op traditionele.

De KrisPay-applicatie van de luchtvaartmaatschappijen in Singapore is een van de voorbeelden, waarmee klanten tokens kunnen verzamelen en gebruiken in partnerwinkels. In 2018 kondigde het Chinese bedrijf AirAsia de ontwikkeling aan van een beloningssysteem waarbij passagiers tokens kunnen gebruiken om vliegtickets te betalen.

In 2018 werkte American Express samen met Hyperledger en online retailer Boxed om blockchain te integreren in zijn loyaliteitsprogramma. Met de blockchain van HyperLedger kunt u beloningsprogramma’s maken en houders van American Express-kaarten worden beloond voor het kopen van goederen van hun partners.

Met de browserextensie Lolli kunnen klanten BTC-cashback ontvangen voor aankopen in partnerwinkels, zoals Walmart, Hotels.com en 900 andere services.

Op dit moment omvat elk loyaliteitsprogramma een klein aantal gebruikers en partnerschappen, maar na verloop van tijd zullen kleine programma’s groeien om efficiënter op de markt te concurreren. Er kunnen dus grote partnerschappen ontstaan. Dit kunnen reisbureaus en luchtvaartmaatschappijen zijn die gemeenschappelijke loyaliteitsprogramma’s opzetten.

Inkomsten genereren met content

Op het gebied van videocontent is YouTube ongetwijfeld een monopolist. De schandalen, die werden veroorzaakt door censuur jegens de cryptocurrency-gerelateerde kanalen en nalatigheid jegens fraudeurs die doen alsof ze live cryptocurrencies uitdelen namens Elon Musk, Vitalik Buterin, Bill Gates en andere invloedrijke figuren, hebben geleid tot een grotere verspreiding van gedecentraliseerde video hostingoplossingen.

Een voorbeeld van een dergelijk blockchain-gebaseerd platform is DTube – een gedecentraliseerd platform voor het delen van video’s dat is gebouwd op de Steem-blockchain. Gedecentraliseerde op IPFS gebaseerde opslag wordt gebruikt voor video-opslag, waardoor het voor derden onmogelijk is om inhoud te verwijderen. Op dit moment wordt het platform geconfronteerd met een gebrek aan inhoud en een terughoudendheid van gebruikers om over te stappen op gedecentraliseerde oplossingen. Maar met de groeiende interesse in cryptocurrencies zal dit probleem worden opgelost. 

Naast DTube zijn er projecten op de markt van gedecentraliseerde oplossingen zoals: 

  • PeerTube gebaseerd op WebTorrent (BitTorrent-client);
  • Gedecentraliseerd platform voor het delen van inhoud – Lbry,
  • Platform voor promotie van videocontent – Theta Labs;
  • VibraVid – een platform gebouwd op de TRON-blockchain, met behulp van BitTorrent File System (BTFS) -protocol.

Op het gebied van streaming, een alternatief voor het populaire Twitch-platform, een gedecentraliseerde oplossing, is DLive in opkomst. Interne tokens van LINO worden gebruikt om inkomsten te genereren met de inhoud van het platform. In april 2019 zei YouTube-blogger PewDiePie, met 94 miljoen abonnees, dat zijn exclusieve streams op DLive zouden worden gehouden. DLive’s overhand op YouTube en Twitch is het volledig ontbreken van vergoedingen voor donaties die door de fans worden verzonden.

Vooruitzichten voor blockchain-oplossingen in de advertentie-industrie

In dit artikel hebben we alleen de belangrijkste en intensief ontwikkelende gebieden van de advertentie-industrie genoemd waarin oplossingen worden ontwikkeld met behulp van gedistribueerde grootboektechnologie. De smallere toepassingsgebieden van de blockchain zijn projecten en gebieden als het SNOVio-leadgeneratieplatform, waar beloningsmechanismen voor het onderhouden van de verstrekte gegevens worden toegepast, of gedecentraliseerde zoeksystemen zoals het Active Search Ecosystem-platform – waarmee gebruikers kunnen worden opgeslagen en beheerd. informatie, terwijl de adverteerders toegang krijgen.

Verdere studie en toepassing van gedistribueerde grootboektechnologieën zal de reikwijdte van de toepassing ervan alleen maar vergroten. Een gedecentraliseerde benadering van het genereren en beheren van gegevens, evenals controle over deze gegevens, zal leiden tot de eliminatie van tussenpersonen en derde partijen. Implementatie van blockchain-technologie is gecompliceerd vanwege de tekortkomingen die nog niet zijn opgelost, zoals schaalbaarheid, snelheid van operaties en complexiteit in gebruik. De belangrijkste positieve aspecten van blockchain-technologie zijn de onveranderlijkheid en gegevensbeveiliging, waardoor steeds meer bedrijven in de advertentie-industrie innovaties bestuderen en implementeren..

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me