Door de grootschalige ontwikkeling van de cryptocurrency-industrie kon Bitcoin buiten zijn eigen blockchain worden gebruikt. Op het moment van schrijven is het volume van geblokkeerde Bitcoins in het Lightning-netwerk 1100 munten en 2600 munten zijn vergrendeld in het Liquid Network. Met de groeiende populariteit van gedecentraliseerde financiering, nam ook de vraag naar Bitcoins op andere platforms toe.

In het artikel van vandaag zullen we het hebben over door Bitcoin ondersteunde tokens, hun interactie met DeFi-infrastructuur, ontwerp en toekomstperspectieven..

Tokenized Bitcoins

Bitcoin-tokenisatie is het creëren van beveiligingstokens met echte waarde, dat wil zeggen Bitcoins. Deze tokens kunnen worden gebruikt om eigendom over te dragen, te verhandelen of te communiceren met DeFi-services.

In 2015 introduceerde Blockstream zijn door de federatie bestuurde op Bitcoin gebaseerde Liquid Network Sidechain, dat fungeert als een betalingsnetwerk voor marktdeelnemers. Het interne dummy-token van L-BTC wordt gebruikt voor transacties, waardoor de tijd die nodig is om stortingen te verplaatsen wordt verkort van 60 naar 2 minuten. 

Liquid Network is ontworpen om het probleem van de schaalbaarheid van het Bitcoin-netwerk op te lossen door een sidechain te creëren die gedeeltelijk onafhankelijk is van de belangrijkste blockchain.

Vanuit technisch oogpunt was het altijd mogelijk om slimme contracten op het Bitcoin-netwerk te gebruiken en aan te maken. Een voorbeeld van het creëren van een slim contract op het hoofdnetwerk van Bitcoin is een weddenschap gesloten tussen twee ontwikkelaars in de VS. resultaten van de presidentsverkiezingen. Deze aanpak werd mogelijk gemaakt dankzij Discreet Log Contracts (DLC), waarmee partijen transacties kunnen doen met betrekking tot toekomstige evenementen.

Een ander voorbeeld van het gebruik van slimme contracten in het Bitcoin-netwerk is RSK Labs, dat een tweerichtings Bitcoin-gekoppeld slim platform heeft ontwikkeld dat slimme contracten in het netwerk integreert om de waarde en functionaliteit van het ecosysteem te vergroten. Het werkingsprincipe van het platform is vergelijkbaar met Liquid. Met de RSK kunnen gebruikers BTC rechtstreeks naar de onderstamketen sturen met behulp van een tweerichtingspeg, waar de Bitcoins worden vergrendeld en ingewisseld voor het interne SBTC-token.

Maar ondanks de actieve ontwikkeling van slimme Bitcoin-contracten, blijft Ethereum de leider op dit gebied.

De reden achter de vraag?

Tegenwoordig zijn de meeste DeFi-services gebaseerd op Ethereum, terwijl Bitcoin als runner-up fungeert. Als Bitcoin in sidechains kan worden gebruikt, kan het ook in andere blockchains worden gebruikt. Er is dus vraag naar oplossingen om Bitcoin op het Ethereum-netwerk te gebruiken, wat leidde tot het verschijnen van tokenized Bitcoins.

De kapitalisatie van de gehele DeFi-markt bedraagt ​​momenteel ongeveer $ 16 miljard; het aantal geblokkeerde USD in DeFi is ongeveer $ 11 miljard. Tegelijkertijd zijn er 141 duizend Bitcoins opgesloten in tal van DeFi-projecten.

Om de efficiëntie van Bitcoin als betaalmiddel te vergroten, kan het worden gebruikt voor betalingen bij interactie met DeFi-services. Dergelijke projecten bestaan ​​al vele jaren, maar zijn pas sinds kort wijdverbreid door de toegenomen aandacht voor gedecentraliseerde financiering. Zelfs nu is het aantal Bitcoins dat op Ethereum is geblokkeerd 50 keer hoger dan het geld dat is vergrendeld in het Lightning-netwerk; en dit aantal blijft groeien.

Bitcoin-tokenisatiemogelijkheden op platforms zoals Ethereum hebben verschillende niveaus van decentralisatie en vertrouwen. De verspreiding van Bitcoin naar andere netwerken vergroot de reikwijdte en maakt het gebruik ervan in verschillende soorten gedecentraliseerde applicaties mogelijk. 

Protocollen zoals Lightning Network, Liquid en RSK verbeteren de infrastructuur van het Bitcoin-netwerk, en protocollen voor Bitcoin-tokenisatie op andere platforms, vergroten de financiële mogelijkheden van hun houders.

Bitcoin op Ethereum

Begin 2019 werd Wrapped Bitcoin (WBTC), het door Bitcoin ondersteunde token, geïntroduceerd. WBTC stelde Bitcoin-houders in staat slimme contracten op het Ethereum-platform te gebruiken.

WBTC is een ERC20-standaardtoken met 1: 1 Bitcoin-binding die wordt gebruikt om te betalen voor slimme contracten. WBTC biedt de mogelijkheid om door BTC gedekte leningen te verkrijgen met behulp van DeFi-services. Door liquiditeit te bieden in Bitcoins, krijgen gebruikers toegang tot DeFi-applicaties, waardoor de functionaliteit en reikwijdte van het Bitcoin-netwerk wordt uitgebreid.

De WBTC-kapitalisatie is bijna $ 1 miljard, waardoor het de leider is onder BTC-tokens op Ethereum en de vijfde onder DeFi-tokens.

Een substantieel nadeel van WBTC is het feit dat het vertrouwen van een derde partij vereist. WBTC is gebouwd op het consortiummodel dat bestaat uit bewezen organisaties. Het WBTC-ecosysteem bestaat uit beheerders, handelaren en gebruikers. Het zijn de bewaarders die BTC naar WBTC uitwisselen, een multisig BTC-portemonnee beheren, WBTC verplaatsen en creëren op Ethereum. Om de transactie uit te voeren, moet de gebruiker ook een KYC-procedure volgen om de Bitcoins van de gebruiker over te dragen aan de bewaarder, die vervolgens het equivalente bedrag aan WBTC moet vrijgeven.

De belangrijkste waarde van cryptocurrencies is hun betrouwbare en gedecentraliseerde aanpak, waardoor ze afhankelijkheid van derden kunnen vermijden. Dit is de reden waarom tBTC – het ERC-20-token ondersteund door BTC – is gemaakt.

tBTC is een project van Cross Chain Group, gebouwd op Keep Network, waarmee u uw BTC kunt bijdragen en Bitcoin-tokens op Ethereum kunt maken door tussenpersonen en KYC te omzeilen. Het tBTC-protocol werkt met behulp van een portemonnee met meerdere handtekeningen en geeft tBTC vrij nadat de storting is bevestigd. 

In mei 2020 werd tBTC sidechain gelanceerd, maar twee dagen later moesten ze stoppen met het accepteren van deposito’s vanwege een ontdekte kwetsbaarheid. Op 22 september kwam de sidechain beschikbaar op het tBTC-netwerk. 

DeFi-projecten en DEX’s zoals Maker, Uniswap, Compound, Balancer, Kyber, 1inch en anderen ondersteunden de lancering van de tBTC-sidechain. Een tBTC-pool, ontworpen om de liquiditeit te verhogen en vroege tBTC-mijnwerkers te belonen, werd gelanceerd op Curve Finance.

Naast WBTC en tBTC biedt de markt dergelijke Bitcoin-tokens aan zoals imBTC op Tokenlon, renBTC (Ren), BTCB (Binance), sBTC (Synthetix) en anderen.

imBTC is een tokenized Bitcoin voor het werken met slimme contracten op het Tokenlon-platform. imBTC-houders kunnen hun tokens inwisselen en inkomsten ontvangen uit platformcommissies door imBTC aan te houden.

Oplossingen van Ren maken het mogelijk liquiditeit over te dragen tussen Bitcoin, Ethereum en Bitcoin Cash, terwijl het vrijgeven en verbranden van activa wordt gedaan met behulp van slimme contracten. Onder de tokenized Bitcoins staat renBTC op de tweede plaats na WBTC, met een volume van $ 270 miljoen.

BTCB is een door Bitcoin ondersteund BEP2-token dat functioneert op het Binance Chain-netwerk.

sBTC – “synthetische” Bitcoin van de ontwikkelaars van het Synthetix DeFi-protocol.

Vooruitzichten

In de afgelopen zes maanden is het aantal Bitcoins in het Ethereum-netwerk meer dan 30 keer toegenomen. Rekening houdend met het feit dat de kapitalisatie van Bitcoin bijna $ 200 miljard is en de marktdominantie rond de 58%, kunnen we zeggen dat de opkomst van door Bitcoin ondersteunde tokens is om extra liquiditeit naar het DeFi-ecosysteem te trekken.

Aan de andere kant biedt het overbruggen van Bitcoin met de DeFi-sector een hele reeks nieuwe kansen. Het feit dat Bitcoin is geïntegreerd in Ethereum, en niet andersom, is een indicator voor de waarde van Bitcoin als financieel instrument. Om deze reden zal het proces van de integratie van Bitcoin met andere platforms alleen maar versnellen.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me