Procesul de schimb al criptomonedelor pe bursă și alte platforme specializate poate dura destul de mult timp și implică adesea comisioane mari. În plus, nu toate schimburile acceptă monedele necesare sau perechile de tranzacționare necesare. Drept urmare, un trader care dorește să schimbe o criptomonedă cu alta se confruntă cu nevoia de conversii suplimentare.

Swap-urile atomice rezolvă problemele de mai sus și elimină necesitatea de a avea încredere într-o terță parte și permite schimbul de criptomonede între diferite blockchain-uri.

O serie de probleme pot apărea în procesul de schimb al criptomonedelor.

  1. Încredere. Pentru a schimba criptomonede, de exemplu, LTC către BTC, va trebui fie să vă trimiteți monedele la schimb, fie să efectuați o tranzacție OTC. În primul caz, trebuie să aveți încredere în platforma care va găzdui tranzacția, altfel va trebui să vă bazați pe garantul care asigură securitatea tranzacției.
  2. Taxe suplimentare. Atunci când executați o tranzacție la bursă, plătiți un comision pentru tranzacția în sine, plătiți și pentru retragerea monedelor și, uneori, chiar pentru depunerea fondurilor. În cazul unei schimbări fără bursă, plătiți un procent fix garantului.
  3. Confort. Pentru a tranzacționa criptomonede pe bursă, trebuie să depuneți fonduri și să le retrageți ulterior, însă bursa se poate închide temporar pentru întreținere sau poate suspenda pe termen nedefinit opțiunea de depunere / retragere pentru criptomonedele pe care le utilizați.

Pentru a rezolva aceste probleme, au fost dezvoltate Atomic Swaps. Tehnologia a fost descrisă pentru prima dată de Tier Nolan în 2013, dar nu a fost pusă în practică până de curând.

Principiul de funcționare

Protocoalele de schimb atomic sunt concepute pentru a elimina orice oportunitate de fraudă pentru participanți. Pentru a înțelege cum funcționează acest lucru, să folosim un exemplu în care Alice dorește să își schimbe LTC-ul cu BTC-ul lui Bob.

În primul rând, Alice trebuie să depună LTC la adresa contractului, care joacă rolul unui seif. Când se creează această „seif”, Alice generează o cheie pentru a o accesa. Apoi împărtășește hashul criptografic al acestei chei cu Bob. Bob nu poate accesa LTC deoarece are doar hash-ul cheii, dar nu și cheia în sine.

Bob folosește hashul furnizat de Alice pentru a crea o altă adresă de contract sigură, unde își stochează apoi BTC-ul. Pentru a primi BTC, Alice trebuie să utilizeze aceeași cheie, oferind astfel moneda ei lui Bob (utilizând funcția de hashlock). Aceasta înseamnă că de îndată ce Alice solicită BTC, Bob, la rândul său, va solicita LTC, iar schimbul valutar va fi finalizat.

Termenul „atomic” este utilizat deoarece aceste tranzacții sunt fie efectuate în totalitate, fie nu au loc deloc. Dacă una dintre părți nu își îndeplinește obligațiile, contractul este anulat, iar fondurile sunt returnate automat proprietarilor respectivi.

Swap-urile atomice pot apărea în două moduri diferite: pe blockchain și off blockchain:

  • Swap-urile pe lanț apar pe oricare dintre rețelele implicate în procesul de schimb (în acest caz, este fie bitcoin sau litecoin blockchain).
  • Schimburile off-chain apar pe al doilea strat, de exemplu, în rețeaua Lightning.

Din punct de vedere tehnic, majoritatea acestor sisteme de tranzacționare se bazează pe contracte inteligente care utilizează contracte Multisig și Hash Timelock (HTLC).

Multisig

Multisig este un tip special de semnătură digitală care permite doi sau mai mulți utilizatori să semneze documente împreună ca grup. Prin urmare, o multi-semnătură este creată printr-o combinație de mai multe semnături unice.

Ca o simplă analogie, vă puteți gândi la o cutie de valori cu două încuietori și două chei. Cu Alice având o cheie și Bob având cealaltă. Singurul mod în care pot deschide caseta este folosind ambele taste în același timp. Prin urmare, niciunul dintre participanți nu va putea deschide caseta independent.

Contracte Hash Timelock (HTLC)

Contractele Hash Timelock se bazează pe două funcții: hashlock și timelock.

Scopul Hashlock este de a preveni cheltuielile dacă o parte a datelor rămâne inaccesibilă (cum ar fi cheia lui Alice din exemplul de mai sus). Timelock este o funcție care asigură că un contract poate fi executat numai într-o perioadă de timp definită anterior. În consecință, utilizarea HTLC elimină necesitatea încrederii, deoarece contractul creează un set specific de reguli care împiedică executarea parțială a unui swap atomic..

Avantajele swap-urilor atomice

Principalul avantaj al swap-urilor atomice este eliminarea nevoii unei terțe părți, deoarece toate tranzacțiile sunt P2P, direct între doi utilizatori. Schimburile atomice sporesc, de asemenea, securitatea, deoarece utilizatorii nu trebuie să-și transfere fondurile către o centrală centrală sau către o terță parte. În schimb, tranzacțiile pot avea loc direct din portofelele utilizatorilor. În plus, acest lucru ajută utilizatorii să economisească la comisioane. Când utilizați swap-uri, trebuie să plătiți doar o taxă de tranzacție, în timp ce atunci când utilizați schimburi, în afară de plata unei taxe de tranzacție, se aplică un comision de tranzacționare și un comision de retragere. Swap-urile atomice sunt, de asemenea, mult mai rapide – teoretic, durează doar timpul egal cu viteza de procesare a tranzacției.

Dezavantaje

Pentru a executa schimbul, două criptomonede trebuie să se bazeze pe blockchain-uri folosind același algoritm de hash (de exemplu, SHA-256, ca și în cazul rețelei bitcoin). În plus, acestea trebuie să fie compatibile cu HTLC și alte funcții programabile.

De asemenea, unii cercetători sunt preocupați de problemele de confidențialitate, deoarece swap-urile atomice pot fi urmărite pe blockchain, ceea ce face posibilă legarea adreselor implicate în swap cu celelalte fonduri ale utilizatorului.

Concluzie

Swap-urile atomice sunt încă complicate de executat pentru majoritatea, dar această tehnologie duce la schimbări semnificative în interoperabilitatea blockchain-urilor și tranzacționarea descentralizată. Astfel, acest schimb de metode are un mare potențial, deschizând noi oportunități pentru descentralizare și transferuri de bani de la egal la egal.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me