Astăzi, tehnologiile de registre distribuite au pătruns adânc în multe domenii ale vieții noastre. În ciuda vârstei tinere, blockchain-urile sunt deja văzute ca o alternativă la multe sisteme sau procese mai vechi, iar ritmul tranziției către societatea digitală se accelerează.

În articolul de astăzi, vom vorbi despre implementarea blockchain-ului în sfera roboticii, interacțiunea blockchain-ului cu inteligența artificială și vom discuta despre rolul sistemelor distribuite în procesele de robotizare.

Blockchain și robotizare

Tehnologia inteligenței artificiale încearcă, în esență, să obțină hardware și software pentru computer pentru a imita modul în care funcționează creierul uman și pentru a utiliza datele pentru a lua decizii așa cum ar face un om, deși într-un ritm mult mai rapid. Imitarea inteligenței umane va fi esențială pentru ca o IA să ia decizii raționale și informate care să ducă la îndeplinirea sarcinilor.

Sistemele distribuite în general, și în special blockchain-ul, au o serie de avantaje și caracteristici care pot fi utile în construirea sistemelor robotizate:

  1. Imuabilitatea datelor introduse în blockchain;
  2. Stocare de date descentralizată;
  3. Identificarea accesului digital; 
  4. Reglementarea nivelului de acces la date;
  5. Securitatea și confidențialitatea datelor.

Proprietățile de mai sus ale blockchain-ului, atunci când sunt integrate cu AI, pot îmbunătăți securitatea, flexibilitatea, autonomia și profitabilitatea operațiunilor robotizate și pot deveni indispensabile atunci când se combină mai multe sisteme robotizate într-una singură..

Deja în 2017, Castello Ferrer, cercetător și inginer la MIT Media Lab, implementa ideile combinării AI și Blockchain. S-a specializat în robotica „roi”: integrarea și colaborarea unor grupuri mari de computere capabile să coopereze pentru a îndeplini o sarcină specifică. Acesta este cazul computerelor alimentare, serelor robotizate care pot genera condiții climatice diferite pentru cultivarea produselor oriunde în lume.

Robotica Swarm implică desfășurarea unor roboți individuali cu inteligență artificială pentru a interacționa cu mediul și cu alți roboți înrudiți. 

Castello a integrat blockchain-ul în sistemul „roi”, rezolvând astfel, fără îndoială, cele mai importante probleme ale construirii unor grupuri mari de computere – interacțiune coordonată între roboți și securitate îmbunătățită a acestor sisteme. Acțiunile coordonate între mai mulți roboți sunt efectuate prin vot și trimiterea de tranzacții care conțin alegerea acțiunilor viitoare. Când se ajunge la un consens, acțiunea selectată este efectuată de toți roboții din rețea. Blockchain oferă securitate pentru astfel de sisteme prin protocoale de consens care reglementează comportamentul viitor al roboților. Datorită sistemelor distribuite, informațiile generate de sistemele robotizate sunt procesate și comparate mai rapid, ceea ce îmbunătățește performanța rețelei. 

Acum, există instrumente și tehnologii pentru a asigura interacțiunea între drone. Un exemplu este așa-numitul Drone Light Show, unde dronele, folosind tehnologia GPS RTK și geo-tag-urile de la sol, proiectează diferite imagini. Dronele sunt folosite pentru a efectua explorări geologice și fotografii aeriene, precum și pentru a efectua operațiuni de căutare și salvare.

Trebuie remarcat faptul că dronele sunt utilizate atât de utilizatorii finali, cât și de companiile de asigurări, de furnizorii de internet și de serviciile de date topografice. Blockchain este capabil să accelereze procesele de interacțiune și de luare a deciziilor. Un aspect important al interacțiunii dintre blockchain și AI este asigurarea securității datelor obținute de roboți. Blockchain oferă securitate pentru transmiterea și stocarea datelor prin semnături digitale criptografice și criptografie cu cheie publică.

„Relații” între roboți

Dacă luăm în considerare interacțiunea dintre noduri din punctul de vedere al AI, atunci un blockchain poate fi o soluție excelentă pentru construirea unei economii robotizate. Interacțiunea roboților în spațiul fizic este construită pe principii economice. Blockchain-ul poate deveni legătura care permite grupurilor de roboți să interacționeze între ei fără intervenția unor terți, de ex., Persoane. 

Un exemplu de astfel de interacțiune este o soluție de la Airalab – un sistem de închiriere de drone autonome utilizând contracte inteligente Ethereum, care poate fi utilizat, de exemplu, de către companiile de streaming pentru filmarea evenimentelor.

Un alt exemplu de utilizare a contractelor inteligente este un experiment de succes pentru angajarea unei drone pentru a atinge o țintă la distanță fără operator. Cu un contract inteligent Ethereum, utilizatorul a reușit să interacționeze direct cu robotul și să folosească serviciul de filmare.

Cea mai mare rețea de vânzare cu amănuntul și cu amănuntul din lume Walmart a solicitat un brevet pentru sistemul de transmitere a datelor despre drone: numere de identificare, altitudine, viteză, rute de zbor, nivelul de încărcare a bateriei și sarcina utilă. Blockchain vă permite să stocați informații în orice format: o listă extinsă de comenzi, date de navigație sau hărți. Criptarea datelor și elementele criptografice asigură o comunicare și o coordonare fiabile.

Perspectivele dezvoltării 

Dezvoltarea roboticii are loc în toate sferele activității umane. Potrivit unui număr de studii, volumul total al pieței roboticii este între 15 și 30 de miliarde de dolari. Cercetarea „Raportul dronelor” al BI Intelligence afirmă că profitul realizat din vânzarea de drone în 2021 va fi de aproximativ 12 miliarde de dolari.

Astăzi putem observa o creștere a cererii de roboți interni. Acest lucru se datorează dezvoltării intensive a tehnologiilor IoT. Volumul pieței interne de roboți a ajuns la 3 miliarde de dolari în 2018. Automatizarea producției a dus la o cerere mare de roboți industriali; volumul pieței mondiale în 2017 la aproape 17 miliarde de dolari.

Piața roboticii este una dintre cele mai promițătoare și care se dezvoltă rapid. Dezvoltarea tehnologiei blockchain, integrarea sa cu inteligența artificială și „Internetul obiectelor”, simplifică interacțiunea dintre roboți și îmbunătățește securitatea stocării, partajării și gestionării datelor. 

Folosind blockchainul ca platformă sau sistem pentru coordonarea componentelor AI, indiferent dacă sunt date sau algoritmi, este posibil să se facă astfel de soluții mai transparente pentru observatori. 

Blockchain-ul pentru coordonare și luarea deciziilor colective deschide posibilitatea automatizării sistemelor de acasă, cum ar fi tragerea perdelelor sau activarea iluminatului sau sarcini mult mai complicate, cum ar fi operațiunile de căutare și salvare folosind drone.

De asemenea, trebuie remarcat faptul că blockchain-urile și AI se completează reciproc. Astfel, inteligența artificială poate ajuta la luarea deciziilor prin automatizarea și optimizarea activității blockchain-ului.

Perspectivele combinării blockchain-ului și AI în domeniul roboticii sunt în creștere. Dar nu este încă posibil să vorbim despre impactul semnificativ al soluțiilor gata făcute sau dezvoltate asupra vieții noastre.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me