Probleme miniere și energetice!

Bitcoin, în special procesul său de exploatare, este adesea admonestat deoarece „folosește prea multă energie„. Dar compania Layer1 Technologies, susținută de Peter Thiel, încearcă să facă lucrurile de neconceput – stabiliza sistemul de energie, generează profituri producând mai puține BTC și face SUA un jucător semnificativ în industria minieră Bitcoin. La fel ca multe basme americane, povestea noastră începe în ținuturile semi-aride din vestul Texasului.

Texas: piață descentralizată a energiei

Spre deosebire de majoritatea Statelor Unite, Texas are un sistem de alimentare nereglementat care împarte companiile de utilități în trei funcții separate:

  • Generare – centrale electrice, solare, parcuri eoliene etc..
  • Transmisie – linii electrice, care sunt reglementate de statul Texas.
  • Furnizori de energie electrică cu amănuntul – servicii pentru clienți și facturare a energiei electrice.

Ca urmare, există o piață complexă în Texas, cu generatoare private de energie electrică, care oferă furnizorilor de energie electrică cu amănuntul prețuri cu ridicata diferite din diferite locații. Dereglementarea producției de energie electrică a dus la o creștere dramatică a producției de gaze naturale, precum și la surse de energie regenerabile, care oferă o soluție mai ieftină și mai ecologică pentru cererea de energie pe termen lung.

Este important de reținut că orice utilizare a energiei electrice este la fel de curată ca și sistemul energetic în sine. Texas este un SUA lider în ceea ce privește producția de energie eoliană, care atinge puterea maximă pe timp de noapte. Statul Lone Star produce, de asemenea, o abundență de energie regenerabilă din fermele solare care furnizează putere maximă la mijlocul zilei. Cu toate acestea, creșterea consumului de energie regenerabilă în Texas în ultimul deceniu a avut unele efecte secundare.

Curba

Consumul de energie depinde de zi, sezon și an. Vin perioadele calde, astfel încât oamenii folosesc din ce în ce mai multe sisteme de aer condiționat, care sunt cei mai mari șoferi a cererii de energie cu amănuntul în Texas. Și aceasta nu este o surpriză. Într-o zi obișnuită, cererea de energie crește dramatic dimineața, scade semnificativ în timpul orelor de lucru și apoi crește după-amiaza când oamenii se întorc acasă după serviciu. Din păcate, vârful după-amiezii coincide cu o perioadă de producție minimă de energie din surse regenerabile.

Cu toate acestea, abundența excesivă de energie regenerabilă de la soare și vânt la jumătatea zilei subminează economia producției de energie electrică, deoarece producția netă de energie (sarcina rețelei) continuă să crească fără a fi consumată. Acest lucru duce la o situație cunoscută sub numele de „Curba rațelor”, în care se generează prea multă energie, ceea ce duce la risipirea sau vânzarea în pierdere. În schimb, pe măsură ce cererea crește la sfârșitul zilei, companiile generatoare de energie tind să crească rapid volumele, de obicei în detrimentul combustibililor fosili.

Dezvoltarea în continuare a surselor de energie regenerabile – vântul și soarele – exacerbează „curba rațelor” și creează o buclă de feedback negativă. În plus, este dificil să se oprească centrele nucleare cu cărbune sau nuclear, deoarece economia ambelor impune ca acestea să funcționeze continuu, ceea ce creează de fapt un anumit nivel de preț. Acest lucru duce la fenomenul în care fiecare unitate suplimentară de energie solară și eoliană reduce rentabilitatea energiei regenerabile, ceea ce contribuie în continuare la stabilirea unor prețuri negative și creează instabilitate în sistemul energetic..

Această dilemă este agravată de faptul că transportul de energie electrică pe distanțe lungi are ca rezultat pierderi semnificative și încă nu este fezabil din punct de vedere economic să se stocheze suficientă energie în mod fiabil pentru consumul nocturn. Pe termen scurt și mediu, avem încă două soluții la această problemă unică:

  • Consumul de energie în perioadele de supraproducție pentru a preveni reducerea (risipa) și prețurile negative.
  • Oprirea consumului de energie la o cerere mare pentru a preveni utilizarea unor surse de energie neregenerabile mai scumpe.

Deși pare simplu, cererea de energie este inelastică, iar ciclul de viață al consumului de energie umană nu coincide de obicei cu producția de vârf de energie regenerabilă.

Un mecanism de răspuns la cerere

Bitcoin remediază acest lucru:

  • Extracția Bitcoin consumă energie la o viteză relativ constantă
  • Din punct de vedere energetic, o exploatare minieră BTC este o sarcină flexibilă, adică este relativ ușor să îl opriți, deoarece nu necesită funcționare continuă.

Răspunsul la cerere este procesul de reducere a consumului de energie în momentele cu cerere maximă de energie. Când cererea de energie crește, cum ar fi în timpul căldurii de vară din Texas, costurile cu energia pot creştere rapid de la 100-150 $ pe megawatt-oră (MWh) la mii de dolari pe megawatt-oră. Layer1 beneficiază de acest lucru prin negocierea contractelor de răspuns la cerere pe termen lung cu ERCOT, autoritatea de reglementare a sistemului de alimentare din Texas. De fapt, Layer1 este de acord să se închidă în orice moment, primind un bonus anual (19-25 MWh) în funcție de cererea de energie așteptată. Layer1 susține că acest acord de răspuns la cerere le va reduce efectiv costurile cu energia la sub un cent pe kWh.

Indicele consumului de energie electrică Cambridge Bitcoin raportează un cost mediu de cinci cenți pe kilowatt-oră (0,05 USD / kWh) pe baza celor mai recente și mai multe anterior studii. În timp ce avantajul de patru cenți al Layer1 pare mic, pe o piață în care electricitatea reprezintă cheltuielile majore, economiile pe termen lung au un impact major.

Răspunsul la cerere ajută la stabilizarea sistemului energetic prin eliminarea creșterii prețurilor, nivelarea cererii de energie și ajustarea stimulentelor economice – reducerea prețurilor negative – pentru a permite creșterea continuă a surselor regenerabile de energie. Acum strategia Layer1 are un dezavantaj evident: dispozitivele lor de exploatare funcționează mai rar. Cu toate acestea, în schimbul unui venit garantat, poate fi o acoperire eficientă pentru mineri împotriva volatilității BTC.

Viitorul mineritului

Întrucât Texasul este dereglementat, proiectele Bitcoin Mining nu necesită furnizarea multor permise, ceea ce simplifică achiziționarea de terenuri, construcția de instalații miniere și începerea lucrărilor. Pentru operațiuni mai complexe, ar fi chiar posibil să se încheie contracte cu parcuri solare sau eoliene ca parte a unui proiect pentru a primi subvenții guvernamentale și pentru a deveni ei înșiși producători de energie. Aproape toate celelalte SUA statele subvenționează public utilitățile cu monopoluri naturale și bariere ridicate la intrare care descurajează noile companii de producere a energiei electrice și comercianții cu amănuntul.

Din cauza potențialului energiei regenerabile din Texas și a lipsei reglementării pieței, Bitcoin Mining ar putea crește în tot statul. În acest scop, Bitmain lansat ferma sa minieră din Rockdale, Texas, în octombrie 2019, care își propune să ofere o capacitate minieră de peste 300 de megawați. Este posibil ca alte companii și antreprenori să caute deja parteneri și să înființeze afaceri similare în următorii ani.

Gânduri de încheiere 

Raportul CoinShares pentru decembrie 2019 estimat pătrunderea surselor de energie regenerabilă în mineritul Bitcoin la 73%. Energia este o sursă locală; costul său variază în funcție de locația geografică, deoarece unele regiuni au surse abundente de energie geotermală, hidro sau alte surse regenerabile. Acest lucru face ca Bitcoin să depindă ecologic de locul în care este produs. Merită repetat: electricitatea este la fel de curată ca rețeaua care o produce.

Dacă extracția Bitcoin utilizează energie din gaze naturale sau centrale de vârf alimentate cu cărbune – centrale care funcționează numai atunci când cererea atinge un anumit nivel – atunci nu este tocmai ecologic. Chiar și barajele hidroelectrice și parcurile eoliene au consecințe asupra mediului. Nu există un plafon al prețului BTC și, prin urmare, nu există o limită a cantității de energie care poate fi utilizată în mineritul Bitcoin. Aceasta este natura Bitcoin. Scopul altruist în continuă mișcare al sclaviei mediului este că Bitcoin nu va rămâne niciodată fără consecințe ecologice. Dar avantajele Bitcoin depășesc dezavantajele sale.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map