Piața opțiunilor de criptomonedă a explodat în popularitate și sunt tranzacționate mai mult decât piețele futures și swap. Știrile despre înregistrările recente ale volumului de tranzacționare s-au răspândit în colțurile îndepărtate ale lumii financiare. Chiar dacă acest instrument financiar nu este încă obișnuit pentru un comerciant criptografic mediu, apariția opțiunilor pe cele mai cunoscute schimburi este doar o chestiune de timp.

În acest articol, vom explica ce opțiuni sunt și vom vorbi despre capacitățile lor în cuvinte simple. Faceți-vă o ceașcă de cafea sau ceai; va fi o călătorie interesantă și informativă.

Ce este vechi este din nou nou 

Piața criptomonedelor se dezvoltă rapid, oferind tot mai multe opțiuni pentru instrumente financiare și oportunități de a specula. În timp ce gloria futures nu a dispărut încă, un nou tip de instrumente derivate, opțiunile, a trecut prin acoperiș.

Interesul pentru opțiunile BTC a crescut semnificativ după volatilitatea extremă a pieței pe 12 martie 2020. Creșterea activă a pozițiilor deschise a opțiunilor BTC a fost observată pe toate bursele disponibile. Numai la Chicago Mercantile Exchange (CME), dobânda deschisă a crescut cu 10%, iar în general piața opțiunilor a crescut cu 50% în ultima lună, ajungând la 1,5 miliarde USD.

Opțiunile sunt un instrument derivat clasic care a venit pe piața criptomonedelor de pe piețele financiare tradiționale, unde astfel de instrumente derivate joacă un rol cheie.

O opțiune este un instrument financiar mai complex decât contractele futures și, prin urmare, nu a câștigat încă popularitate în rândul comercianților obișnuiți. Cu toate acestea, printre comercianții profesioniști și companiile instituționale, cererea pentru aceste produse criptografice crește activ: o putem vedea din statisticile actuale din graficul de mai sus. Poate că o creștere atât de rapidă a interesului pentru opțiunile BTC este cauzată de concluzia recentă a unui analist JP Morgan Chase, care a stabilit că prăbușirea din martie a fost primul test de stres de succes pentru Bitcoin. 

Opțiunile Bitcoin clasice sunt prezentate acum pe bursele reglementate, destinate jucătorilor mari, cum ar fi CME, LedgerX și Bakkt, precum și pe astfel de bursele nereglementate, precum FTX, OKEx și Deribit, unde Derebit este deținător de record absolut în ceea ce privește volumul tranzacțiilor și dobânzile deschise (pe in medie până la 85% din piață). În aprilie, Binance lansat opțiuni simplificate pe termen scurt, destinate comercianților cu amănuntul care utilizează aplicații mobile, în timp ce Bitfinex și BitMEX intenționează să lanseze în scurt timp opțiuni de criptomonede.

Deci, ce este o opțiune?

În primul rând, este important să rețineți că nu vom descrie opțiunile binare care au câștigat o reputație proastă și sunt interzise în multe țări. Acest articol este despre opțiunile clasice stabilite în BTC.

Un Opțiune este un instrument financiar derivat bazat pe orice activ subiacent, în cazul nostru BTC sau ETN. Este un contract între un cumpărător și un vânzător, conform căruia:

• Cumpărătorul primește dreptul, dar nu obligația de a cumpăra / vinde activul la un preț prestabilit la o anumită dată de expirare a contractului;

• Vânzătorul se angajează să cumpere / să vândă activul la cererea cumpărătorului, care în momentul tranzacției plătește vânzătorului o primă de opțiune – o sumă fixă ​​specificată în contract.

• Prețul pre-negociat se numește grevă. Greva este un punct cheie, prețul unui activ, după care opțiunea devine profitabilă. Toate decontările se vor face în funcție de prețul respectiv.

Opțiunile pot varia în funcție de perioada în care se poate utiliza dreptul de a le soluționa:

• Modelul de opțiune europeană dă dreptul cumpărătorului să execute contractul exclusiv la data expirării. Astfel de opțiuni sunt oferite de CME, Bakkt, OKEx, precum și de liderul de piață Deribit;

• Modelul de opțiune american permite utilizatorului să utilizeze acest drept în orice zi anterioară datei de expirare. Binance oferă astfel de opțiuni într-un format simplificat.

În termeni simpli, acest lucru influențează dacă putem închide o poziție la un moment convenabil înainte de data expirării sau nu.

Opțiuni într-o chestiune practică 

Pentru a înțelege mai bine mecanismul acestui contract, să aruncăm o privire la un exemplu simplu: ați decis să cumpărați o proprietate și ați găsit una la un preț adecvat. Cu toate acestea, nu aveți suficiente fonduri pentru această achiziție, dar știți că după 6 luni, veți avea suma la îndemână. Semnați un contract cu proprietarul că, în această perioadă (data expirării), veți avea dreptul să cumpărați această proprietate la prețul inițial (greva), dar, în același timp, veți plăti chirie pentru 6 luni pentru această proprietate ( premium).

Scenarii posibile:

• Valoarea de piață a acestei proprietăți în șase luni crește cu 20% (mai mare decât greva). De când prețul a fost fixat, prin executarea contractului, veți primi un profit de 20%, minus 6 luni chirie care a fost deja plătită.

• Valoarea de piață în șase luni scade cu 30% și decideți să sacrificați banii plătiți pentru chirie (prima vânzătorului), dar renunțați la cumpărarea de bunuri imobiliare, deoarece prețul contractului este prea mare și puteți găsi un mai bună afacere.

Astfel, opțiunile, pe lângă speculații, pot fi folosite pentru a vă acoperi poziția principală lungă sau scurtă. De exemplu, minerii folosesc în mod activ o caracteristică de stabilire a prețului monedelor minate și se protejează de volatilitatea pieței. Potrivit experților, popularitatea opțiunilor va continua să crească în consecință.

Tipuri de opțiuni 

Poate exista o opțiune pentru cumpărarea sau vânzarea unui activ subiacent (BTC / ETH).

Optiune – Oferă unui comerciant dreptul, dar nu și obligația de a cumpăra activul suport la un preț fix specificat în viitor.

Opțiunea de punere – Oferă unui comerciant dreptul de a vinde activul suport la un preț fix specificat în viitor.

Respectiv, există patru tipuri posibile de tranzacții cu opțiuni:

• Cumpărați o opțiune de apelare;

• Vindeți o opțiune de apel;

• Cumpărați o opțiune de vânzare;

• Vindeți o opțiune de vânzare.

Astfel de instrumente deschid o varietate de noi oportunități pentru speculații. Cu toate acestea, datorită structurii mai complexe, opțiunile nu sunt potrivite pentru fiecare participant la piață. Cu toate acestea, comercianții cu experiență în tranzacționarea speculativă pot aplica în mod eficient strategii de opțiuni.

Strategii de opțiuni 

Avertizare! Opțiunile sunt instrumente financiare cu risc ridicat și ar trebui tranzacționate cu mare prudență.

Vânzarea opțiunilor Call și Put este cea mai mare strategie de risc, potrivită doar pentru participanții cu experiență pe piață. Astfel, vom revizui cele mai comune și mai simple strategii de tranzacționare luând ca exemplu cumpărarea de opțiuni pe bursa Deribit. Începătorii sunt sfătuiți să practice aceste strategii cu tranzacționarea hârtiei înainte de a merge mai departe.

Apel lung 

Apelul lung este similar cu poziția lungă. Cumpărând o opțiune Call, vă așteptați la o creștere a prețului activului suport (BTC / ETH) peste prețul de grevă la data de expirare a contractului. Dacă prețul scade sub greva, riscați doar să pierdeți prima de opțiune.

Exemplu: cumpărați o opțiune de apel BTC la bursa Deribit.

• Expirare. Alegeți o anumită dată de expirare – data în care credeți că BTC va crește peste prețul de atac specificat. În acea zi, bursa va închide toate tranzacțiile din cadrul acestui contract și va efectua decontări automat.

• Greva este prețul de decontare al opțiunii, punctul după care opțiunea dvs. BTC va deveni profitabilă. Toate decontările se vor face conform grevei.

• Dacă alegeți o opțiune cu o greva de 9.250 USD pentru data de expirare pe 31 iulie, un contract vă va costa 505 USD, care este prima vânzătorului de opțiuni (puteți cumpăra, de asemenea, o fracțiune din opțiune). Orice curs BTC / USD sub greva din 31 iulie va aduce o pierdere în cuantumul primei. Opțiunea aduce profit după punctul de echilibru de 9755 USD (9250 USD + 505 USD). Profitul potențial nu este limitat de altceva decât creșterea ratei BTC. Odată cu creșterea BTC la 12.000 USD începând cu 31 iulie, veți primi un profit de 2152 USD, în timp ce riscați doar prima pe care ați plătit-o în timp ce cumpărați opțiunea.

Pe o piață volatilă a criptomonedelor, investitorii cu experiență pot transforma opțiunile într-un instrument profitabil. Principala regulă este să alegeți în mod rezonabil data de expirare, greva și mărimea primei.

  • Prima de opțiune este o sumă pe care sunteți dispus să o pierdeți în cazul rezultatului nefavorabil al prognozei dvs. În graficul de schimb Deribit de mai sus, opțiunile sunt în profit cu prețul peste / sub grevă și marcat cu verde. Pentru astfel de opțiuni, prima și, în consecință, costul de intrare în poziție sunt de obicei mai mari.
  • Cu toate acestea, dacă, de exemplu, prognozați că până la data expirării BTC va crește la 15.000 USD, atunci când ați cumpărat o opțiune ieftină cu o grevă de 11.500 USD pentru 82 USD, pe 31 iulie la un preț de 15.000 USD profitul pe opțiunea va fi de 3480 USD. Riscul ar fi de numai 82 USD și puteți câștiga 42x. Desigur, acesta este doar un exemplu, dar reflectă posibilitățile opțiunilor în perioadele de puternică volatilitate.
  • Dacă mai există mult timp până la expirare, iar opțiunea dvs. este deja în profit, puteți închide o poziție întreagă sau o parte din aceasta plasând o ofertă într-un portofoliu de comenzi și fixând profitul în orice moment înainte de expirare.

Long pus

Long Put este echivalentul unei poziții scurte. Cumpărând o opțiune Put, vă așteptați ca prețul activului subiacent să scadă sub greva în momentul expirării. Dacă prețul crește peste greva, riscați doar să pierdeți prima de opțiune.

Acest concept este același ca atunci când cumpărați o opțiune Call, dar pariați că prețul va scădea sub greva, iar potențialul de profit este limitat de cât de mic este prețul activului suport.

Straddle

O straddle este similară cu a fi simultan scurt și lung în viitor. O strategie în care profitați de opțiuni de cumpărare cu volatilitate ridicată, cu același atac, dar care vizează direcții opuse.

De exemplu, cumpărăm două opțiuni, una Call și una Put, cu același avertisment și în aceeași dată de expirare.

• Riscăm o primă de 505 USD într-o opțiune și 573 USD în alta, totalizând 1078 USD.

• Break-even-ul are loc peste 10.330 USD și sub 8170 USD.

• Dacă piața își continuă mișcarea laterală, riscăm suma ambelor prime.

• Odată cu creșterea BTC la 12.000 USD la opțiunea Call, profitul nostru va fi de 2152 USD minus prima pentru opțiunea Put de 573 USD și, ca rezultat, obținem 1579 USD.

• Dacă BTC scade, de exemplu, la 7000 USD, sub opțiunea Put, profitul nostru va fi de 1790 USD minus 505 $ premium pentru opțiunea Call. Soldul nostru va fi de 1280 USD.

• Această strategie este eficientă numai în caz de volatilitate puternică, deoarece suma riscurilor este destul de substanțială, deci trebuie să alegeți cu atenție un punct de intrare.

Sugruma

Strangle este o variantă a strategiei Straddle, dar cu puncte de lovire diferite. Este util atunci când alegeți o opțiune pentru a reduce suma totală a primei (reduce riscul). De asemenea, cumpărați două opțiuni, una Call și una Put, în aceeași dată de expirare, dar cu greve diferite și, mai important, cu prime mai mici, reducând suma totală a riscurilor și astfel apropiind punctul de echilibru și crescând profitul potențial. Astfel, strategia Strangle vă permite să câștigați mai mult decât strategia Straddle cu un risc identic.

Strategiile de strangulare pot fi selectate pe baza diferitelor rapoarte risc / recompensă, dar cu cât este mai mare greva din profit, cu atât sunt mai puține șanse ca opțiunea de a obține profit. În acest sens, Straddle are mai multe șanse să obțină profit. Când calculați strategiile Strangle, alegeți acele opțiuni care ating un punct de echilibru mai repede. Este mai bine să stabiliți profituri sau să diversificați riscurile în avans.

Acoperirea unei poziții primare

În plus față de speculații, opțiunile Put și Call pot ajuta un investitor să își protejeze poziția principală.

Exemplu: aveți 10.000 de dolari pe care doriți să-i cheltuiți pe Bitcoin la un preț de 9.200 de dolari, iar dacă rata scade la 7.000 de dolari a doua zi, veți face față pierderilor, ceea ce nu este niciodată o experiență plăcută.

  • Astfel de riscuri pot fi acoperite prin achiziționarea unei opțiuni Put, în care alegeți un avertisment în funcție de prețul de achiziție al activului, analizând calculele din formulele de mai sus și utilizând calculatorul de schimb. Să luăm o grevă de 9250 USD în scopul exemplului. Data expirării este condiționată.

  • Cumpărăm 0,81 BTC folosind 75% din sumă și cheltuim 25% din sumă pentru a cumpăra 4,6 contracte de opțiune Put.

  • La o primă de 542 USD, riscăm 2500 USD, dacă BTC nu scade sub 9 250 USD, punctul de rentabilitate este de 8700 USD.
  • Dacă BTC continuă o mișcare laterală până la data expirării, riscăm să pierdem întreaga sumă a primei.
  • Dacă BTC crește la 11.000 de dolari, vom pierde 2.500 de dolari, dar BTC-ul nostru de 0.81 va costa 8900 de dolari în loc de 7500 de dolari pe care i-am cheltuit pentru a-l cumpăra, 1400 de dolari din cheltuielile noastre vor fi acoperite și vom putea ajunge la echilibru în cazul în care a creșterii în continuare a activului.
  • Dacă BTC scade la 7000 USD, atunci opțiunile noastre de 4,6 Put ne vor aduce 8250 USD profit, iar BTC-ul nostru de 0,81 va costa 5670 USD, prin urmare vom primi un profit de 3920 USD din suma inițială de 10 000 USD.

Toate acestea sunt doar exemple de strategii de bază și, pe lângă aceste strategii, există multe altele mai complexe și riscante pe care încă nu le studiați dacă opțiunile sunt ceva care vă interesează.

Atunci când alegeți strategii, este foarte important să calculați independent și cu atenție punctul de intrare, pe baza gestionării riscurilor personale și a capacităților financiare.

Nimic nu s-a aventurat, nimic nu a câștigat. 

Opțiunile sunt instrumente financiare complexe care nu sunt potrivite pentru comercianții începători din cauza riscurilor ridicate. Cu toate acestea, participanții cu experiență pe piață, cum ar fi speculatorii, comercianții, fondurile speculative și minerii, pot beneficia de un astfel de instrument. Opțiunile vă permit să utilizați o combinație de strategii de tranzacționare cu alte instrumente și riscuri de acoperire la fața locului, precum și să beneficiați de volatilitate la un cost minim.

Interesul pentru opțiunile de pe piață crește în fiecare zi și, în curând, aceste instrumente derivate vor deveni probabil standardul pentru toate schimburile majore de criptomonede.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me