Monedele Fiat

În istoria timpurie, relațiile economice se bazau pe barter: comercianții obișnuiau să facă schimb direct de bunuri cu alte bunuri și nu existau mijloace universale de plată. Cu toate acestea, mai târziu, trocul a fost înlocuit cu monede din metale prețioase, urmate de note de hârtie. Băncile centrale au obținut monopolul asupra producției de bani și au format treptat un sistem monetar care nu ar limita intrările valutare. Aceasta este o prezentare simplificată a modului în care monedele fiat au apărut și au evoluat în prima jumătate a secolului XX.

Fiecare dintre noi tranzacționează în mod regulat cu bani: plătim facturile, transferăm bani către companii și persoane fizice, cumpărăm alimente și multe altele. Folosim bani fiat aproape în fiecare zi, dar ce știm despre asta? În analiza de astăzi, vom explora ce sunt monedele fiat, vom vorbi despre caracteristicile lor și în ce fel diferă de criptomonede. Deci, să începem.

Ce este o monedă fiat?

Monedele Fiat sunt bani fiduciari care nu sunt susținuți de nimic precum aur, argint sau orice altă marfă valoroasă. Cuvântul fiat provine din latină și se traduce prin „lăsați-l să se facă”. Aceasta înseamnă că valoarea lor este determinată de guvernul care a emis moneda și nu de valoarea intrinsecă a bancnotelor. Valoarea monedei Fiat depinde exclusiv de încrederea persoanelor care le folosesc, iar guvernele reglementează această valoare prin intermediul ratelor dobânzii și al unui număr de alte instrumente. 

Fiecare țară sau guvern are propria sa monedă legală. În Rusia este rubla, în SUA este dolarul, în Japonia este yenul etc. Moneda națională este singurul mijloc legal de plată într-un stat în care a fost emisă. Cu toate acestea, există excepții; de exemplu, în țările care fac parte din UE, euro sunt folosiți ca monedă națională primară.

Apariția monedelor fiat

Trocul a precedat apariția banilor. Comercianții obișnuiau să schimbe un produs cu altul. Însă un astfel de sistem era departe de a fi perfect – nu se putea scala și s-ar putea dovedi că s-ar putea să ai nevoie de ceva, dar să nu ai nimic pe care comerciantul și-l dorea în schimb. Treptat, orașele au început să treacă la un sistem monetar universal, în care cumpărătorul putea achiziționa orice produs în funcție de valoarea acestuia. În plus, acest sistem a facilitat determinarea valorii mărfurilor.

Prima formă de bani cunoscută a apărut în Mesopotamia în urmă cu aproape 5000 de ani și a fost numită siclu, în timp ce primele monede datează în jurul anilor 650 – 600 î.Hr. în Asia Mică (Lidia, Efes și Ionia.) Monedele erau adesea folosite pentru a acoperi cheltuielile militare. Lidienii au fost primii care, din direcția regelui Croesus, au folosit monede de aur. Alte state au adoptat rapid inițiativa și utilizarea monedelor de aur s-a răspândit în întreaga lume. Monedele de argint, bronz și cupru erau, de asemenea, obișnuite.

Chinezii au fost primii care au creat monede rotunde de bronz cu o gaură pătrată în mijloc. În zilele noastre, această formă de monede se găsește adesea pe pandantive și alte decorațiuni. Chinezii au fost, de asemenea, primii care au venit cu hârtie monetară. În secolul al X-lea d.Hr., oficialii chinezi au experimentat cu bani și au folosit coli de hârtie pentru a reprezenta și a fi echivalent în valoare cu aurul. Celebrul explorator și scriitor Marco Polo a notat în manuscrisele sale că împăratul chinez al dinastiei Song ar putea face câte note ar fi dorit, ceea ce a dus la o inflație rampantă. Astfel, în timpul dinastiei Ming, banii de hârtie trebuiau eliminați. De atunci, bancnotele de hârtie nu au intrat în uz decât în ​​secolul al XVII-lea în Europa. Oamenii au început să aibă încredere în bani numai după ce biletele de hârtie primite de către rezervele guvernamentale.

Etalonul de aur 

La începutul secolului al XX-lea, S.U.A. a adoptat etalonul aur. Acest lucru a însemnat că banii tipăriți au fost susținuți prin convertirea înapoi în aur. Toată lumea putea veni la bancă și-și putea schimba facturile cu aurul stocat în rezerve, iar băncile trebuiau să se oblige. Cu toate acestea, în anii 1920, a început Marea Depresiune, care a determinat oamenii și instituțiile să acumuleze aur.

Aprovizionarea cu aur a devenit restricționată, iar statul pur și simplu nu avea suficiente rezerve de aur pentru a efectua politica monetară și a gestiona circulația banilor. Drept urmare, guvernul a concluzionat că economia avea nevoie de o creștere a ofertei de bani, în timp ce susținerea aurului a limitat capacitatea de a emite note. Prin urmare, etalonul aur a trebuit abandonat. Acest lucru a dus la apariția banilor fiduciari așa cum îi cunoaștem.

Argumentele în favoarea monedelor susținute de aur s-au rezumat la faptul că au garantat un curs de schimb mai stabil și au fost mai puțin predispuse la inflație, deoarece aurul a fost o marfă limitată care crește continuu în valoare. Dar guvernele aveau nevoie de spațiu de manevră pentru a putea tipări bancnote fără limitări pentru a satisface nevoile actuale ale economiei.

Mulți ani mai târziu, acesta a devenit motivul din spatele creării criptomonedelor.

Prima criptomonedă Bitcoin a fost creată în 2009 ca alternativă la „banii tradiționali”. A fost un răspuns la criza financiară mondială din 2008. Criptomonedele au evidențiat imperfecțiunile sistemului monetar actual care permiteau statelor să controleze valoarea monedelor fiduciare prin eliberarea unei sume nelimitate de bani în circulație.

Criptomonedele nu au nicio formă fizică. Deținătorii își gestionează fondurile controlând cheile publice. Una dintre caracteristicile principale ale majorității criptomonedelor este oferta limitată a acestora. De exemplu, vor fi create doar 21 de milioane de bitcoin. Și, având în vedere pierderea irecuperabilă a unora dintre monede, numărul total nu va ajunge nici măcar la 20 de milioane.

O altă caracteristică cheie este descentralizarea. Fiecare participant la o criptomonedă bazată pe dovada muncii are drepturi egale în ceea ce privește emiterea de monedă. În Bitcoin, acest proces se numește minerit, analog cu mineritul aurului. Nu este de mirare că Bitcoin este numit „aur digital”. Bitcoin este rar la fel ca aurul, dar diferența este că Bitcoin-urile sunt exploatate digital folosind puterea de calcul a dispozitivelor ASIC speciale..

Fiat versus Crypto 

Banii Fiat dețin încă un avantaj semnificativ: comercianții sunt obișnuiți să fiat, ceea ce este mult mai stabil decât cripto. Acest lucru este justificat de lichiditate ridicată și capitalizare mai mare, care este valoarea totală a tuturor activelor aflate în circulație. Capitalizarea agregată a dolarului o depășește pe cea a Bitcoin cu ordine de mărime: 1,4 trilioane de dolari față de 169 miliarde de dolari. Cu cât este mai mică capitalizarea, cu atât volatilitatea este mai mare. Aceasta înseamnă că, cu același volum de cumpărare sau vânzare, valoarea diferitelor valute se va modifica la rate diferite. Presiunea de vânzare, care nu ar modifica semnificativ cursul de schimb al dolarului, poate reduce Bitcoin cu 50% sau mai mult.

Oponenții Fiat arată că acesta din urmă nu este susținut de nimic. De fapt, aproape niciun activ nu este susținut de nimic în aceste zile. S-ar putea contesta că stocurile, de exemplu, sunt securizate. Dar cu ce? Acțiunile îi dau dreptul să dețină o anumită cotă a companiei. Putem presupune că cifra de afaceri a companiei sprijină stocurile, dar această declarație nu ar fi corectă. Valoarea stocului depinde mai degrabă de cifra de afaceri și de performanța financiară a companiilor, ceea ce nu este chiar același. Sprijinul este atunci când puteți veni la o bancă sau altă organizație, să predați un document și să primiți un activ subiacent într-o sumă echivalentă.

Cu toate acestea, acțiunile sunt legate doar de performanța companiei și, în general, depind direct de cifrele corespunzătoare, precum și de previziunile viitoare și de așteptările pozitive ale investitorilor. Și acesta este dezavantajul lor semnificativ. Pe de altă parte, criptomonedele nu sunt atât de strâns dependente. Cu toate acestea, în ciuda faptului că criptomonedele sunt de fapt suverane, există o corelație evidentă între acestea și indicii bursieri. De exemplu, în primăvara anului 2020, în timpul crizei pandemiei COVID-19, corelația dintre Bitcoin și S&P 500 a atins un maxim istoric de 0,92. Aceasta înseamnă că bitcoin a urmat practic mișcările bursierei.

Criptomonedele și banii fiduciari au o singură similitudine comună și aceasta este lipsa de susținere a activelor fizice.

Avantajele și dezavantajele banilor Fiat

Monedele Fiat sunt un lider incontestabil într-un domeniu: fiat este singura formă legală de bani. În ciuda centralizării criptomonedelor, guvernele și legislativele rămân instituții centralizate. Dacă guvernul interzice criptomonedele, acestea vor intra pur și simplu în umbră. Pur și simplu, majoritatea criptomonedelor sunt descentralizate, ceea ce le face rezistente la cenzură, în timp ce monedele fiat nu sunt. Acum, să enumerăm câteva dintre avantajele și dezavantajele monedelor fiat.

Control. Emiterea de bani fiduciari este reglementată de una dintre autoritățile centrale ale unei anumite țări. Nicio persoană nu are dreptul să reproducă moneda națională. În ecosistemul Bitcoin și al altor criptomonede, toată lumea poate crea (a mea) noi unități fără nicio licență. Guvernul controlează și circulația banilor: aproape toate tranzacțiile monetare sunt înregistrate și pot fi urmărite cu ușurință. Acest lucru este valabil mai ales pentru monedele digitale digitale. Tranzacțiile Bitcoin sunt mai greu de urmărit și oferă mai multă confidențialitate.

Creație nelimitată. Băncile centrale pot emite o cantitate infinită de unități monetare, în timp ce emisia activelor criptografice este cunoscută în majoritatea cazurilor, strict limitată și nu poate fi modificată. Acest lucru adaugă valoare cripto-activelor, deși există excepții. De exemplu, creatorii criptomonedei Ethereum nu au stabilit limita de emisie a ETH.

Centralizare. Managementul centralizat impune și alte restricții. Băncile pot bloca tranzacțiile și conturile. De fapt, se dovedește că gestionează conturile clienților. Utilizatorii de criptomonede sunt singurii care pot accesa un portofel fără custodie și au control deplin asupra fondurilor lor prin intermediul cheilor private. Pe de altă parte, în cazul în care deținătorul criptografic pierde parola, cheia privată și o frază de bază asociată cu portofelul, accesul la fonduri se va pierde pentru totdeauna..

Stabilitate. Fiat este mai stabil în comparație cu alte active, atât tradiționale, cât și digitale. Rata criptomonedelor se poate modifica cu 50% sau chiar mai mult într-o singură zi de tranzacționare. Puțini oameni folosesc criptomonedele ca mijloc de plată din cauza riscurilor de contrapartidă.

Ce urmeaza?

Viitorul criptomonedelor și al banilor fiduciari rămâne neclar. Cu toate acestea, suntem siguri de un singur lucru: sistemul financiar actual este instabil și imperfect. Prin urmare, mai devreme sau mai târziu, va fi înlocuit de o nouă economie digitală îmbunătățită. În același timp, nu știm încă când se va întâmpla acest lucru și ce va înlocui monedele fiat. Piața criptomonedelor este încă foarte tânără și trebuie să rezolve multe probleme înainte ca criptomonedele să câștige adoptarea în masă în întreaga lume.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map