Dezvoltarea pe scară largă a industriei criptomonedelor a permis utilizarea Bitcoin în afara propriului blockchain. În momentul scrierii, volumul de Bitcoins blocate în rețeaua Lightning este de 1100 de monede, iar 2600 de monede sunt blocate în rețeaua de lichide. Odată cu popularitatea în creștere a finanțelor descentralizate, a crescut și cererea de Bitcoins pe alte platforme.

În articolul de astăzi, vom vorbi despre jetoanele susținute de Bitcoin, interacțiunea lor cu infrastructura DeFi, proiectarea și perspectivele viitoare.

Bitcoins Tokenized

Tokenizarea Bitcoin este crearea de jetoane de securitate cu valoare reală, adică Bitcoins. Aceste jetoane pot fi utilizate pentru a transfera proprietatea, a tranzacționa sau a interacționa cu serviciile DeFi.

În 2015, Blockstream și-a introdus Liquid Network Sidechain, bazat pe Bitcoin, guvernat de federație, care acționează ca o rețea de plăți pentru participanții la piață. Jetonul fictiv intern L-BTC este utilizat pentru tranzacții, reducând timpul necesar pentru mutarea depozitelor de la 60 la 2 minute. 

Liquid Network este conceput pentru a rezolva problema scalabilității rețelei Bitcoin prin crearea unui sidechain, parțial independent de blockchain-ul principal.

Din punct de vedere tehnic, a fost întotdeauna posibil să se utilizeze și să se creeze contracte inteligente în rețeaua Bitcoin. Un exemplu de a crea un contract inteligent pe rețeaua principală a Bitcoin este un pariu încheiat între doi dezvoltatori pe S.U.A. rezultatele alegerilor prezidențiale. Această abordare a fost posibilă datorită Contractelor de jurnal discret (DLC), care permite părților să efectueze tranzacții legate de evenimente viitoare.

Un alt exemplu de utilizare a contractelor inteligente în rețeaua Bitcoin este RSK Labs, care a dezvoltat o platformă inteligentă bidirecțională legată de Bitcoin care încorporează contracte inteligente în rețea pentru a crește valoarea și funcționalitatea ecosistemului. Principiul de funcționare al platformei este similar cu Liquid. RSK permite utilizatorilor să trimită BTC direct la lanțul Rootstock folosind un știft bidirecțional, unde Bitcoins sunt blocate și schimbate pentru simbolul intern SBTC.

Dar, în ciuda dezvoltării active a contractelor inteligente Bitcoin, Ethereum rămâne liderul în acest domeniu.

Motivul din spatele cererii?

Astăzi, majoritatea serviciilor DeFi se bazează pe Ethereum, în timp ce Bitcoin acționează ca un finalist. Dacă Bitcoin poate fi utilizat în lanțuri laterale, poate fi utilizat și în alte blockchain-uri. Astfel, există o cerere de soluții pentru utilizarea Bitcoin în rețeaua Ethereum, ceea ce a dus la apariția Bitcoin-urilor tokenizate.

Capitalizarea întregii piețe DeFi astăzi este de aproximativ 16 miliarde de dolari; numărul de USD blocat în DeFi este de aproximativ 11 miliarde de dolari. În același timp, există 141 de mii de bitcoini blocați în numeroase proiecte DeFi.

Pentru a crește eficiența Bitcoin ca mijloc de plată, acesta poate fi utilizat pentru decontări atunci când interacționează cu serviciile DeFi. Astfel de proiecte există de mulți ani, dar abia recent s-au răspândit din cauza atenției sporite acordate finanțelor descentralizate. Chiar și acum, numărul de Bitcoin-uri blocate pe Ethereum este de 50 de ori mai mare decât fondurile blocate în rețeaua Lightning; iar acest număr continuă să crească.

Capacitățile de tokenizare Bitcoin pe platforme precum Ethereum au niveluri diferite de descentralizare și încredere. Răspândirea Bitcoin către alte rețele își mărește domeniul de aplicare și permite utilizarea acestuia în diferite tipuri de aplicații descentralizate. 

Protocoale precum Lightning Network, Liquid și RSK îmbunătățesc infrastructura rețelei Bitcoin, iar protocoalele pentru tokenizarea Bitcoin pe alte platforme, extind posibilitățile financiare ale deținătorilor lor.

Bitcoin pe Ethereum

La începutul anului 2019, a fost introdus Wrapped Bitcoin (WBTC), simbolul susținut de Bitcoin. WBTC a permis deținătorilor Bitcoin să utilizeze contracte inteligente pe platforma Ethereum.

WBTC este un token standard ERC20 cu legătură Bitcoin 1: 1 folosită pentru plata contractelor inteligente. WBTC oferă o oportunitate de a obține împrumuturi susținute de BTC folosind serviciile DeFi. Prin furnizarea de lichiditate în Bitcoins, utilizatorii au acces la aplicațiile DeFi, extinzând astfel funcționalitatea și sfera rețelei Bitcoin.

Capitalizarea WBTC este de aproape 1 miliard de dolari, ceea ce îl face lider printre jetoanele BTC pe Ethereum și al cincilea dintre jetoanele DeFi.

Un dezavantaj substanțial al WBTC este faptul că necesită încrederea într-o terță parte. WBTC este construit pe modelul consorțiului format din organizații dovedite. Ecosistemul WBTC este format din custodi, comercianți și utilizatori. Custozii schimbă BTC în WBTC, administrează un portofel BTC multisig, mută și creează WBTC pe Ethereum. De asemenea, pentru a desfășura tranzacția, utilizatorul trebuie să urmeze o procedură KYC pentru ca Bitcoin-urile utilizatorului să poată fi transferate către custode, care apoi ar trebui să elibereze suma echivalentă de WBTC.

Valoarea principală a criptomonedelor este abordarea lor necredincioasă și descentralizată, care le permite să evite dependențele de la terți. Acesta este motivul pentru care tBTC – simbolul ERC-20 susținut de BTC – a fost creat.

tBTC este un proiect de la Cross Chain Group, construit pe Keep Network, care vă permite să contribuiți la BTC și să creați jetoane Bitcoin pe Ethereum ocolind intermediarii și KYC. Protocolul tBTC funcționează utilizând un portofel cu mai multe semnături și eliberează tBTC după confirmarea depunerii. 

În mai 2020 a fost lansat lanțul lateral tBTC, dar două zile mai târziu, au fost nevoiți să nu mai accepte depozite din cauza unei vulnerabilități descoperite. Pe 22 septembrie, lanțul lateral a devenit disponibil pe rețeaua tBTC. 

Proiectele DeFi și DEX precum Maker, Uniswap, Compound, Balancer, Kyber, 1 inch și altele au susținut lansarea tBTC sidechain. Un fond tBTC, conceput pentru a crește lichiditatea și a recompensa minerii timpurii de tBTC, a fost lansat pe Curve Finance.

Pe lângă WBTC și tBTC, piața oferă jetoane Bitcoin precum imBTC pe Tokenlon, renBTC (Ren), BTCB (Binance), sBTC (Synthetix) și altele.

imBTC este un Bitcoin tokenizat pentru lucrul cu contracte inteligente pe platforma Tokenlon. deținătorii de imBTC își pot schimba jetoanele și pot primi venituri din comisioanele platformei deținând imBTC.

Soluțiile de la Ren permit transferul de lichidități între Bitcoin, Ethereum și Bitcoin Cash, în timp ce eliberarea și arderea activelor se face cu ajutorul contractelor inteligente. Printre Bitcoins tokenizați, renBTC ocupă locul al doilea după WBTC, cu un volum de 270 milioane dolari.

BTCB este un jeton BEP2 susținut de Bitcoin care funcționează în rețeaua Binance Chain.

sBTC – Bitcoin „sintetic” de la dezvoltatorii protocolului Synthetix DeFi.

Perspective

În ultimele șase luni, numărul de Bitcoin în rețeaua Ethereum a crescut de peste 30 de ori. Ținând cont de faptul că capitalizarea Bitcoin este de aproape 200 miliarde USD, iar dominația pieței în jur de 58%, putem spune că apariția jetoanelor susținute de Bitcoin este de a atrage lichidități suplimentare în ecosistemul DeFi.

Pe de altă parte, conectarea Bitcoin cu sectorul DeFi oferă o gamă întreagă de noi oportunități. Faptul că Bitcoin a fost integrat în Ethereum, și nu invers, este un indicator al valorii Bitcoin ca instrument financiar. Din acest motiv, procesul de integrare a Bitcoin către alte platforme se va accelera.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me