Cartea albă care a descris mecanismele platformei Ethereum pentru crearea de aplicații descentralizate (dApps) bazate pe contracte inteligente a apărut încă din 2013. Încă de la începutul proiectului, ideea de a crea o platformă pentru introducerea tehnologiei blockchain în al treilea proiectele de petrecere au fost acceptate și preluate de un număr mare de start-up-uri și companii.

Astăzi, Ethereum este a doua cea mai mare criptomonedă în ceea ce privește capitalizarea. Ethereum a devenit principala platformă pentru emiterea a peste 6 mii de jetoane diferite în timpul boom-ului ICO în 2017. Ethereum ocolește atât TRON cât și EOS în ceea ce privește numărul de utilizatori și costul total al tranzacțiilor dApps … Astăzi Ethereum este platforma numărul unu pentru un nou val de hype – DeFi.

În această serie, vom vorbi despre etapele modului în care s-a format rețeaua, actualizările majore și modificările care au loc în timpul tranziției la algoritmul Dovadă a mizei și vom aminti cele mai importante evenimente care au jucat un rol atât pentru comunitatea Ethereum și întreaga comunitate criptografică în ansamblu.

Primii pasi

Ideea creării platformei aparține unui programator canadian cu rădăcini rusești, Vitalik Buterin. În 2013, Bitcoin Magazine, cofondată și editată de Vitalik, a publicat o piesă care descrie conceptul platformei Ethereum. În etapele inițiale, ideea principală a fost crearea unei platforme pentru dezvoltarea dApp-urilor cu integrare în rețeaua Bitcoin. Dar această propunere a fost respinsă de comunitatea Bitcoin. Crearea și dezvoltarea unui blockchain separat pentru utilizarea contractelor inteligente a devenit ulterior obiectivul principal al proiectului.

Potrivit Vitalik, numele „Ethereum” a fost preluat de pe Wikipedia și reprezintă un „mediu care pătrunde în univers și permite luminii să călătorească”.

Anunțul unui viitor proiect a fost publicat pe 23 ianuarie 2014, în articolul „Ethereum: acum public„, Care a inclus o descriere a platformei, a contractelor inteligente, a criptomonedelor și a DAO.

În iunie 2014, a fost înființată Fundația Ethereum, o fundație non-profit, pentru a sprijini dezvoltarea platformei de criptomonede Ethereum.

ICO-ul proiectului a avut loc în perioada 20 iulie – 2 septembrie 2014, în care dezvoltatorii au putut colecta aproximativ 31.500 BTC, care au corespuns 18.450.000 dolari. În timpul pre-vânzării, 1 BTC ar putea obține 2000 ETH.

Platforma a fost testată de la începutul lunii februarie 2014, de la introducerea Proof of Concept Ethereum.

O dovadă a conceptului (PoC) este un prototip de aplicație conceput pentru a testa dacă anumite concepte sau teorii au potențialul pentru aplicația reală.

Primul testnet public a fost lansat în primăvara anului 2015 și a fost numit olimpic. Utilizatorii au trimis spam rețelei cu tranzacții, au creat noduri și au încercat să perturbe rețeaua. Pentru eforturile lor, utilizatorii au primit recompense plătite în ETH de fundație. Olympic a fost ultima fază în dezvoltarea Ethereum înainte de lansarea implementării rețelei de bază – Frontier.

Formarea ecosistemelor

Faza principală de dezvoltare a Ethereum a fost împărțită în părți, astfel încât procesul de dezvoltare s-a desfășurat fără probleme și consecvent. 30 iulie 2015 este considerată ziua de lansare a rețelei, deoarece în acea zi „a fost lansată prima versiune a rețelei, Frontier Network”.

O caracteristică importantă a acestei versiuni a fost că dezvoltatorii nu au garantat siguranța și fiabilitatea platformei. Frontier se adresează în primul rând dezvoltatorilor și utilizatorilor cu cunoștințe tehnice. Acești utilizatori timpurii au fost nevoiți să formeze un ecosistem activ. Cu această versiune, utilizatorii ar putea iniția tranzacții, extrage, crea și testa contracte inteligente și dApp-uri.

O altă caracteristică interesantă a acestei versiuni a fost așa-numitele „contracte canare”. Acestea sunt contracte care comută între valorile 1 și 0. Fiecare contract a fost controlat de membrii echipei de dezvoltare. De fapt, de-a lungul vieții Frontier, dezvoltatorii au reușit să anuleze acțiunile utilizatorilor din rețea.

Următorul pas în câștigarea popularității platformei a fost ICO bazat pe Ethereum. Conceptul ICO (Initial Coin Offering) a fost introdus în 2013 în timpul strângerii de fonduri pentru proiectul MasterCoin (denumit ulterior OmniLayer), o soluție de tranzacție sigură pentru Bitcoin 2.0. Ethereum este o platformă concepută pentru a deveni baza pentru contracte inteligente cu capacitatea de a crea jetoane criptomonede. Vă permite să creați noi jetoane pe blockchain-ul său utilizând protocolul ERC-20. Primul ICO Ethereum a avut loc pe 17 august 2015 și a devenit fundamentul pentru proiectul Augur de piață de predicție descentralizată. În timpul ICO, jetoanele REP au strâns peste 5 milioane de dolari. Acest eveniment a dat un impuls boomului ICO pe platforma Ethereum.

În primăvara anului 2016, Homestead, prima versiune stabilă a protocolului, a fost lansată. În această versiune a rețelei, „contractele Canare” au fost dezactivate și s-au făcut modificări la EIP (Ethereum Improvement Proposal), care a îmbunătățit protecția împotriva atacurilor spam și compatibilitatea rețelei cu modificările viitoare ale protocolului.

EIP sunt propuneri de îmbunătățire a funcționării Ethereum în afara rețelei, similar cu BIP (Propunerea de îmbunătățire a Bitcoin) din rețeaua Bitcoin.

Toate actualizările ulterioare de la Homestead au fost furci dure, având ca scop îmbunătățirea platformei.

Împărțirea comunității

Una dintre posibilitățile blockchain-ului este crearea de organizații anonime descentralizate (DAO). Este un nou tip de organizație bazat pe un contract inteligent care guvernează modul în care o organizație ia decizii. Jetoanele DAO oferă drepturi de vot și control proprietarilor lor.

Echipa de dezvoltare Ethereum, împreună cu un grup de la startup-ul Slock.it, au dezvoltat „DAO”, o organizație descentralizată construită pe blockchain-ul Ethereum. Pentru prima dată în istorie, a fost creată o organizație ai cărei membri puteau urmări fondurile investite în timp real. Procesul de management se realizează utilizând sisteme automate. În esență, a fost creată o companie digitală administrată de comunitate. După ce DAO și-a văzut vânzarea în mulțime la 30 aprilie 2016, s-au strâns aproximativ 150 de milioane de dolari de la 20 de mii de investitori.

Dar pe 17 iunie, proiectul a fost atacat. 3,5 milioane ETH au fost furate. Atacatorii au folosit o vulnerabilitate de apel recursiv, pe care mulți membri ai comunității o avertizaseră cu aproximativ o săptămână înainte de hack, dar echipa de la Slock.it nu a luat declarațiile în serios, ceea ce a costat proiectului 50 de milioane de dolari (aproximativ 15% din totalul ETH circulație) și a dus la prăbușirea DAO.

Vulnerabilitatea recursivă a invocației a permis utilizatorului contractului inteligent să retragă de două ori mai mult eter decât a fost investit și să transfere fonduri către DAO copil. Acest lucru a avut loc din cauza unei erori tipografice în cod. Fondurile furate nu au putut fi retrase din cauza ferestrei existente de 27 de zile, necesară în timpul creării DAO-urilor secundare. Dezvoltatorii au profitat de acest timp pentru a găsi soluții la această problemă. Singurul lucru pe care dezvoltatorii l-au putut face pentru a recupera fondurile furate a fost să meargă după o forță tare.

Cele mai mari bazine miniere au votat pentru a vedea dacă sunt gata să implementeze hard fork-ul. Majoritatea minerilor au fost de acord, așa că s-a decis să returneze utilizatorilor ETH investit. Toate jetoanele DAO au fost înghețate și trimise la o nouă adresă, care le-a permis oamenilor să retragă fondurile investite.

Scindarea în comunitate a avut loc tocmai din cauza deciziei majorității de a efectua o forță dură. S-a decis returnarea sistemului către stat înainte de crearea DAO, declarând astfel ETH-ul furat invalid. A fost o decizie controversată ca parte a grupului care nu a fost de acord cu decizia, a anunțat că nu va încălca principiul descentralizării, deoarece blockchain-ul trebuie să fie imuabil, iar contractele inteligente trebuie să rămână autosuficiente. Astfel, comunitatea criptografică a ajuns la două blockchains independenți – Ethereum, care a returnat fonduri investitorilor, și Ethereum Classic, care a păstrat blockchain-ul original.

Este demn de remarcat faptul că comunitatea Ethereum Classic lucrează pentru a îmbunătăți interoperabilitatea între cele două blockchains și are propriul său istoric de dezvoltare plină de evenimente.

După hack-ul proiectului DAO, prețul Ethereum a scăzut cu aproape 50% și a fluctuat în jurul valorii de 11 USD.

În articolele următoare, vom vorbi despre problemele care așteptau dezvoltatorii după evenimentele „DAO”, cele mai critice actualizări efectuate în rețea și evenimentele asociate cu trecerea către algoritmul PoS.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me