Cel mai așteptat eveniment din lumea criptografică în 2020 este reducerea la jumătate a bitcoinului. Cum va afecta prețul aurului digital și piața globală a criptomonedelor?

Reducerea la jumătate este o reducere a recompensei colectate de mineri pentru adăugarea unui bloc nou în blockchain. Codul programului de criptomonede conține un limbaj care declanșează automat evenimentele la jumătate. Este prezent nu numai în bitcoin, ci și în litecoin, ethereum și alte câteva monede, folosind algoritmul de consens Proof-of-Work (PoW).

Partea din codul bitcoin responsabilă pentru înjumătățire

În rețeaua Bitcoin, reducerea la jumătate se întâmplă la fiecare 210.000 de blocuri. A apărut pentru prima dată pe 28 noiembrie 2012, la aproape patru ani de la lansarea rețelei. În această perioadă, au fost extrase 10.500.000 BTC, ceea ce reprezintă exact jumătate din totalul care va exista vreodată. După prima reducere a recompensei, minerii au început să primească 25 BTC pentru blocul minat, în loc de 50 BTC. A doua oară, înjumătățirea a avut loc pe 9 iulie 2016, iar recompensa bloc a redus la 12,5 BTC. În total vor avea loc 32 de înjumătățiri. Pe baza calculelor, în cele din urmă, recompensa pentru blocurile minate va fi de 0,000000005820766091 BTC.

Următoarea înjumătățire va avea loc în luna mai a acestui an (recompensa pentru mineri va fi redusă la 6,25) și mulți se așteaptă la o creștere extraordinară a prețurilor până la această dată. Vom examina mai detaliat dacă merită să așteptăm acest eveniment și, dacă da, la ce niveluri de preț ne putem aștepta.

De ce avem nevoie de înjumătățire

Înjumătățirea joacă un rol crucial în modelul economic al bitcoin-urilor și altor monede PoW similare. Creatorul Ethereum Vitalik Buterin a explicat această idee prin compararea bitcoinului cu aurul: „Rezervele de aur din lume sunt limitate și, cu fiecare gram extras, devine din ce în ce mai dificil să obții aurul rămas neminat. Ca urmare a unei astfel de oferte limitate, aurul a păstrat valoarea unui mediu internațional de schimb și de stocare a valorii pentru mai mult de șase mii de ani și există speranța că Bitcoin va face același lucru ”. Putem spune că sarcina de înjumătățire este de a crește complexitatea mineritului Bitcoin și distribuția emisiilor sale timp de 130 de ani. Reducerea la jumătate ajută la reducerea hiperinflației și face din Bitcoin un activ mai rar, care ar trebui să aibă un efect pozitiv asupra valorii sale în viitor.

Cicluri Bitcoin

Să aruncăm o privire la graficul Bitcoin din toate timpurile:

Se pare că evenimentele anterioare înjumătățite indică apariția unui ciclu de taur. După înjumătățirea recompensei minerilor, prețul bitcoin a crescut exponențial și a atins noi culmi. De asemenea, pe grafic, ciclicitatea este vizibilă.

Un model similar, numit „Cicluri Kitchin”, prezintă cicluri de boom și bust la fiecare 2-4 ani. Este posibil ca Satoshi Nakamoto să fi conceput și implementat inițial un astfel de model economic în codul Bitcoin. Înjumătățirea BTC are loc la fiecare patru ani, reducând inflația și creșterea cererii, care se potrivește perfect modelului ciclurilor Kitschin.

Să aruncăm o privire mai atentă la fiecare ciclu bitcoin.

2011–2013

Bitcoin a înregistrat primul său maxim în iunie 2011, când a atins 30 de dolari, urmat de o scădere bruscă a prețului. Fondul a ajuns în jur de 2 USD. Apoi a început procesul de recuperare, iar prețul a revenit la valori medii în jur de 15 USD. În ziua înjumătățirii, 28 noiembrie 2012, prețul a fost de 12,25 USD, ceea ce se apropie de nivelul mediu al vârfului anterior. La treisprezece luni după înjumătățire, bitcoin a atins o nouă înălțime.

2013–2016

În următorii câțiva ani, din decembrie 2013 până în iulie 2016, imaginea a fost aproape aceeași (vârf – scădere – fund – recuperare la medie – înjumătățire – vârf). La acea vreme, prețul maxim era de 1.177 de dolari, iar cel minim de 163 de dolari, ceea ce înseamnă că media era de 784 de dolari. Prețul s-a apropiat de înjumătățire, la 665 de dolari. La șaptesprezece luni după înjumătățire, prețul a atins un nou vârf.

2017–2020 (Noi suntem aici)

În decembrie 2017, Bitcoin a atins maximul istoric de 20.089 dolari, urmat de un declin descendent, un nivel inferior la 3.148 dolari și o recuperare. Prețul mediu obținut de la vârful anterior este de 13.830 USD. Dacă modelul descris mai sus este corect, atunci evenimentul de înjumătățire din 2020 ar împinge teoretic prețul mai mare până la nivelul de 12.000 USD. … Dar de ce?

Diferența dintre prețul restaurării și prețul în ziua înjumătățirii este de obicei de 9-10%. În 2012, prețul de recuperare a fost de 15 USD, sau 46,87%, față de vârful anterior de 32 USD. Prețul în ziua înjumătățirii a fost de 12 USD, sau 37,5%, de la ultima creștere la 32 USD. Diferența dintre cele două valori este de 9,37%.

În 2016, prețul de recuperare a fost de 784 USD, sau 66,6% din vârful anterior, la 1.177 USD. Prețul în ziua înjumătățirii a fost de 665 USD, sau 56,49%. Diferența dintre cele două valori este de 10,11%.

Urmând această logică, 13.830 dolari reprezintă 69,86% din vârf la 20.089 dolari. Respectiv, prin înjumătățire, prețul va fi de aproximativ 59,8% -60,8% din vârf sau 11.836 $ – 12.034 $, ceea ce corespunde unui nivel cheie de rezistență de 12.000 $, care deschide calea către Bitcoin către o nouă creștere.

Dar este demn de remarcat faptul că avem un eșantion de doar două înjumătățiri, ceea ce nu este deloc potrivit pentru a compila statistici precise. Să nu uităm de versiunea demo a bitcoin, litecoin. Ceea ce, după înjumătățirea premiului pentru mineri, a înjumătățit și prețul.

Rezumând, dorim să menționăm că înjumătățirea este foarte importantă pentru bitcoin, dar nu se bucură de așteptări false de un milion de dolari pe monedă. Mai 2020, cel mai probabil, nu va vedea astfel de niveluri. Statisticile arată că, în ziua înjumătățirii, prețul este la valori aproape medii față de vârful anterior, care ar trebui să fie de aproximativ 12.000 USD în ziua înjumătățirii din mai 2020..

Creșterea după înjumătățire începe aproape imediat, dar progresează treptat, actualizând maximul istoric numai după 5-7 luni. De asemenea, rețineți că este posibil ca efectul la înjumătățire să fi fost deja evaluat („cumpărați zvonurile – vindeți știrile”). În timp ce modelul este solid, alte condiții macro, cum ar fi lichiditatea influențată de piețele de acțiuni și obligațiuni, presiunile de reglementare, evenimentele geopolitice și sentimentul general al investitorilor, pot juca un rol în această naștere clasă de active, deci DYOR!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me