Gestionarea descentralizată a activelor digitale

Au trecut aproximativ șase ani de la apariția primelor proiecte DeFi, iar numărul lor a crescut de zece ori de atunci. Până în 2021, valoarea totală a fondurilor blocate în ecosistemul financiar descentralizat a ajuns la aproape 23 de miliarde de dolari. Odată cu numărul de proiecte, a crescut și numărul zonelor de dezvoltare a ecosistemelor. În articolele anterioare din seria noastră „Călătorie prin universul DeFi”, am analizat componentele sectorului financiar descentralizat, care sunt împărțite în aproximativ 12 domenii.

Astăzi, am dori să parcurgem câteva soluții care oferă utilizatorilor diferite modalități de urmărire și acoperire a activelor, precum și modalități de descentralizare a gestionării activelor.

Caracteristici ale managementului descentralizat al activelor

Lumea finanțelor descentralizate crește într-un ritm rapid și, în consecință, devine din ce în ce mai dificilă urmărirea activelor distribuite pe diverse proiecte și platforme. Din acest motiv, există problema creării tablourilor de bord și a interfețelor pentru urmărirea activelor.

Mecanismele de gestionare a activelor descentralizate permit utilizatorilor să-și urmărească activele, să ofere acces la strategii de tranzacționare sofisticate, să asigure transparența operațiunilor fondului de investiții și să ofere acces la instrumente financiare oricărui utilizator, indiferent de locație. 

Produsele de gestionare a activelor DeFi nu sunt custodiale și, prin urmare, utilizatorii au controlul asupra activelor subiacente. Majoritatea proiectelor din acest sector se conectează la o gamă largă de proiecte DeFi, creând o experiență extinsă a utilizatorului.

Un număr mare de instrumente și mecanisme de gestionare a activelor sunt automatizate și, prin urmare, funcții precum lichidarea sau reechilibrarea, de exemplu, apar fără intrarea utilizatorului.

Mai jos vom prezenta câteva dintre proiectele și platformele care oferă servicii de gestionare a activelor.

Zapper

Zapper este un agregator de proiecte care oferă funcții de monitorizare și gestionare a activelor, precum și investiții în fonduri de proiecte terțe. Tabloul de bord Zapper analizează adresele și împarte tranzacțiile în categorii precum portofele, fonduri de lichidități, datorii, creșterea randamentului, depozite etc. În timp ce investesc fonduri pe diferite platforme, utilizatorii își pot urmări pozițiile în toate protocoalele DeFi majore și își pot gestiona activele, economisind timp și efort..

Zapper s-a născut dintr-o fuziune a două proiecte: DeFiZap, care le-a permis utilizatorilor să investească în fonduri de lichidități Uniswap, și DeFiSnap, care a fost un tablou de bord pentru urmărirea pozițiilor DeFi în protocoale precum dYdX, Synthetix, Set Protocol și Compound.

Platforma a devenit populară după apariția așa-numitei culturi agricole. Deoarece profiturile fermierilor se pot schimba zilnic, Zapper a fost o soluție excelentă pentru monitorizarea și selectarea celor mai bune poziții.

Zapper convertește jetoanele ERC-20 în jetoane necesare pentru grupul selectat, eliminând nevoia utilizatorilor de a-și converti activele. Crearea accesului ușor la fondurile de lichidități este o condiție prealabilă pentru scalarea și popularizarea DeFi. Astfel, dezvoltatorii au anunțat caracteristica Pool Pipes, care va permite utilizatorilor să mute fonduri între piscine. În acest moment, grupurile de platforme precum Curve, SushiSwap și Uniswap sunt disponibile pe Zapper.

Zerion

Zerion este principalul concurent al platformei Zapper și are un tablou de bord încorporat ușor de utilizat pentru urmărirea portofoliilor DeFi. Protocolul permite utilizatorilor să furnizeze lichidități Uniswap și Bancor. Capacitățile de împrumut, împrumut și schimb de active sunt disponibile prin integrarea cu 0x, Maker, Kyber și Compound. De asemenea, Zerion permite urmărirea pozițiilor în Set Protocol împreună cu fiecare jeton din portofelul utilizatorului.

Zerion permite împrumutarea unor active precum 0x, Augur, BAT, DAI, USDT, USDC, WBTC, în timp ce integrarea cu TokenSet permite strategii de tranzacționare automate și portofolii de investiții diversificate folosind sistemul token.

InstaDapp

Instadapp este un protocol care permite investitorilor să efectueze operațiuni financiare precum creditare, participare, tranzacționare cu pârghie, tranzacționare în marjă și multe altele, oferind o singură platformă integrată. InstaDapp este integrat cu Compound, MakerDAO, Uniswap, dYdX, Aave, Curve, 1 inch și permite utilizatorilor să interacționeze cu aceste protocoale prin platforma sa.

Dezvoltatorii InstaDapp și-au creat propriile contracte inteligente pentru a facilita interacțiunea cu protocoalele DeFi. Astfel, InstaDapp vă permite să gestionați toate pool-urile Uniswap, să câștigați dobânzi prin furnizarea de active prin Compound, să efectuați tranzacții cu pârghie pe dYdX, să transferați poziții din Maker în Compound și multe altele.

InstaDapp nu percepe taxe, iar contractele inteligente sunt auditate de companii precum Peckshield, Samsunz și OpenZeppelin. În ianuarie 2021, InstaDapp a anunțat suport pentru refinanțarea creditului și a pozițiilor de pârghie între protocoalele Maker, Aave și Compound.

Enzyme Finance (fostul Protocol de pepene galben)

Melon Protocol este un protocol descentralizat de gestionare a activelor digitale bazat pe Ethereum, care se poziționează ca Asset Management 3.0. Enzima este un mediu sigur pentru crearea, gestionarea și investițiile în active digitale, precum și crearea strategiilor de gestionare care pot exista într-un set configurabil de reguli.

Protocolul Enzyme permite crearea de fonduri de administrare a activelor cu parametri predefiniți executați prin contracte inteligente. Enzyme permite investiții în numeroase fonduri disponibile pe platformă, în timp ce procesul este lipsit de încredere datorită parametrilor și regulilor codificate în contractele inteligente.

Fiecare fond este format dintr-un depozit standardizat care permite auditarea și calculele și acționează ca bază pentru conectarea diferitelor module; aceasta ar putea include stabilirea comisioanelor de administrare, conectarea fondului la bursele publice sau un set de reguli care limitează implicarea administratorului fondului. Orice investitor poate audita plug-in-urile și regulile fondului înainte de a-și investi banii.

Enzyme este în prezent integrat cu protocoale de schimb descentralizate precum Oasis, Kyber Network, 0x și Uniswap.

Setați protocolul

Set Protocol este un protocol bazat pe Ethereum care oferă acces la strategii de tranzacționare sofisticate prin achiziționarea de jetoane ERC-20 numite „Seturi”. Setul folosește protocoalele de finanțare deschise existente pentru a agrega activele criptografice în coșuri complet garantate. Protocolul vă permite să creați seturi, care sunt portofolii susținute de active digitale care conțin diverși parametri și strategii de reechilibrare. Exemple de astfel de seturi sunt o colecție de indici de piață care urmăresc clasele de active, un set acoperit, un set compus de monede stabile și multe altele.

Set Protocol are propriul său Jetoane interfață, care facilitează toate tranzacțiile. Prin achiziționarea unui set, utilizatorul achiziționează un jeton ERC-20, care este o ofertă pentru activele subiacente din contractele inteligente ale protocolului set. Lichiditatea este asigurată prin integrarea cu rețeaua Kyber; alte schimburi precum 0x, Uniswap, Bancor și puține altele vor fi adăugate în viitor.

dHedge 

dHedge este un protocol descentralizat de gestionare a activelor bazat pe Synthetix și permite utilizatorilor să tranzacționeze jetoane Synths sau alte jetoane care replică dinamica activelor precum aurul, Bitcoin și USD. 

Protocolul dHedge aduce noi modalități de utilizare a lichidității pe piața instrumentelor derivate pe care protocolul Synthetix le oferă. Activele Synthetix au avantajul de a fi un mijloc de a demonstra prețul activului suport într-un lanț, care la rândul său permite investitorilor să creeze portofolii unice.

Principiul platformei este similar cu Enzyme Finance și Set Protocol. Managerii creează pool-uri folosind contracte inteligente dHedge și pot utiliza, de asemenea, strategii de management activ, strategii algoritmice sau pot investi în alte pool-uri de pe platformă.

Grupurile atrag manageri de investiții la dHedge, în timp ce managerii și comercianții pot strânge fonduri pentru munca lor. Managerii pot percepe, de asemenea, o taxă de performanță urmărind rentabilitatea investiției fondului. La rândul lor, investitorii pot intra și ieși din pool interacționând cu un contract inteligent și pot vedea ce active se află în prezent în pool-ul managerului.

Concluzie

Protocoalele de gestionare a activelor sunt în curs de integrare cu platformele populare din sectorul DeFi. Datorită creșterii rapide a finanțelor descentralizate, instrumentele care ar facilita interacțiunea utilizatorilor cu diverse protocoale vor fi dezvoltate într-un ritm accelerat. Platformele cu o interfață ușor de utilizat pentru gestionarea activelor digitale permit utilizatorilor obișnuiți să acceseze o gamă largă de instrumente și produse financiare. În același timp, crearea de fonduri de gestionare a activelor descentralizate permite utilizatorilor să investească în strategii gata făcute și să nu se îngrijoreze de activele sau protocoalele subiacente..

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map