DeFi pe Bitcoin

Ethereum este, fără îndoială, liderul în ceea ce privește numărul de aplicații și protocoale construite deasupra acestuia în domeniul finanțelor descentralizate. Potrivit unui studiu de DappRadar, volumul tranzacțiilor DeFi din acest an a fost de aproximativ 270 miliarde dolari, de 12 ori mai mare decât anul anterior.

În articolul de astăzi, vom vorbi despre rolul Bitcoin în viitorul finanțelor descentralizate, construirea DeFi pe Bitcoin și provocările cu care se confruntă comunitatea în încercarea de a implementa instrumente financiare la prețuri accesibile în rețeaua principală de criptomonede.. 

Rolul Bitcoin

Cu prețul în creștere peste 20.000 USD și dominanța depășind 60%, problema extinderii primei criptomonede este și mai acută. Ca alternativă la sistemul financiar tradițional, Bitcoin elimină dependența de intermediari și are potențialul de a deveni un sistem global fără numerar pentru efectuarea de plăți instantanee la nivel mondial. 

Crearea unui sistem financiar descentralizat bazat pe Bitcoin îl va determina pe acesta din urmă să devină mai mult decât un simplu sistem de decontare sau un activ menit să stocheze valoare, dar și un mediu global și sigur pentru construirea de relații financiare și instrumente care pot fi accesate de oricine are o conexiune la internet.

Rolul Bitcoin în construirea finanțelor descentralizate poate fi împărțit în două domenii majore:

  • Dezvoltarea de soluții pentru a atrage BTC către DeFi;
  • Construirea DeFi pe partea de sus a rețelei Bitcoin.

Această diviziune este condiționată, iar abordările care vizează implementarea soluțiilor în ambele direcții au propriile complexități și dezavantaje. De aceea, atunci când se ia în considerare rolul Bitcoin în dezvoltarea DeFi, este necesar să se acorde atenție ambelor soluții pentru o înțelegere mai largă și o viziune asupra viitorului Bitcoin în construirea finanțării gratuite.. 

Instituții financiare centralizate

Odată cu popularizarea criptomonedelor, bursele centralizate și platformele de creditare centralizate care oferă diverse instrumente financiare susținute de BTC s-au răspândit. Dezavantajele evidente ale utilizării unor astfel de servicii sunt necesitatea de a furniza date cu caracter personal pentru a utiliza serviciul și a stoca propriile fonduri pe aceste platforme.

Fondurile și datele utilizatorilor sunt expuse riscului, deoarece astfel de platforme pot fi piratate. Utilizatorilor li se poate refuza serviciul din cauza cerințelor jurisdicției corespunzătoare. Fondurile pot fi blocate și la cererea forțelor de ordine sau în cazul în care fondurile au fost marcate de platforme de urmărire precum Crystal sau Chainalysis.


Lanțurile laterale

Lanțurile laterale sunt lanțuri bloc separate, cu o conexiune bidirecțională cu lanțul principal. Companii precum RSK și Liquid construiesc lanțuri laterale cu posibilitatea de a crea contracte inteligente pe partea de sus a rețelei Bitcoin. Pur și simplu, sidechain-urile sunt platforme DeFi în care fiecare utilizator își poate crea propriile active digitale.

Platforma RSK permite utilizarea BTC în contracte inteligente prin podul bidirecțional și jetonul S-BTC. De asemenea, a fost construit un pod între rețelele Bitcoin și Ethereum, care permite transferul oricărui jeton Ethereum ERC20.

Money on Chain, care este un dezvoltator de protocoale DeFi susținute de BTC, a creat un protocol bazat pe RSK, care constă din patru jetoane care oferă mai multe opțiuni pentru deținătorii BTC, inclusiv tranzacții cu pârghie. 

Companiile lucrează în prezent la integrarea rețelelor RSK, Liquid și Lightning pentru a interacționa cu activele din alte sisteme. Dezvoltatorii RSK au anunțat, de asemenea, lansarea unui instrument pentru a permite interacțiunea cu jetoanele Aave cu BTC.

Schimburi atomice

Tehnologia Atomic Swaps, despre care am vorbit deja în blogul nostru, a apărut cu mult înainte de apogeul DeFi. Complexitatea desfășurării unui schimb instantaneu de criptomonedă la alta fără terță parte este exprimată în construirea rețelelor cross-chain, adică organizarea interacțiunii dintre o pereche de blockchains independenți. 

Prima implementare a swap-urilor atomice a fost schimbul LTC-to-DCR folosind Hash Time Locked Contract (HTLC). HTLC este un tip de contract inteligent care permite executarea tranzacțiilor într-un timp specificat. Implementarea swap-urilor atomice necesită, de asemenea, canale de plată conectate la blockchain, care sunt furnizate de Lightning Network. Deși Rețeaua Lightning (LN) nu este o condiție prealabilă, integrarea Rețelei Lightning în swap-uri atomice permite conectarea diferitelor blockchain-uri, unde participanții la swap pot acționa ca un gateway de plată.

Schimburile atomice între BTC și LTC au fost ulterior implementate cu succes, iar apoi dezvoltatorii Komodo au schimbat BTC și KMD.

Pentru a schimba BTC cu alte criptomonede folosind swap-uri, trebuie să cunoașteți adresa destinatarului. Este imposibil să creezi un fond de lichidități fără a tokeniza activele, ceea ce face bursa descentralizată Uniswap. Acest lucru duce la problema interacțiunii cu activele Bitcoin DeFi, deoarece lipsa pool-urilor și a AMM-urilor duce la lipsa furnizorilor de lichidități care trebuie, de asemenea, să fie online 24 de ore pe zi.. 

Proiectul Liquality a lansat portofelul Liquality Atomic Swap, care funcționează prin swap-uri atomice și contracte HTLC. Portofelul în sine acționează ca contrapartidă pentru toate swap-urile disponibile. Swap-urile atomice permit utilizatorilor să-și păstreze cheile private pe tot parcursul procesului de schimb de criptocurrency. Această soluție acționează ca o alternativă la Bitcoin-urile împachetate, cum ar fi WBTC.

O soluție similară este protocolul cross-chain al Jelly Market pentru swap-uri atomice, care permite utilizatorilor să adauge lichidități, să profite din tranzacții și să schimbe active. Swaps pentru ERC20, BTC, AE și alte jetoane blockchain sunt disponibile pe platformă.

Swap-urile atomice și dezvoltarea de soluții de transfer de valoare de la un blockchain la altul fără a se baza pe terți într-o manieră de încredere conduc la reducerea decalajului dintre Bitcoin și DeFi pe Ethereum.

Bitcoins Tokenized

Atragerea de lichidități suplimentare în sectorul DeFi vine din dezvoltarea așa-numitelor Bitcoins tokenizate, despre care am vorbit într-unul din articolele noastre anterioare. Astfel, Wrapped Bitcoin (WBTC) a fost primul token susținut de Bitcoin, care permite deținătorilor de BTC să utilizeze contracte inteligente pe Ethereum. Pe măsură ce prețul a crescut, WBTC a ajuns pe locul al doilea printre proiectele DeFi cu 2,7 miliarde de dolari sau 116 000 de BTC blocate, ceea ce reprezintă aproximativ 0,6% din monedele minate..

În același timp, pentru a achiziționa WBTC, utilizatorii trebuie să blocheze monedele originale și să primească în schimb active tokenizate. WBTC este construit pe un model de consorțiu de organizații verificate, ceea ce înseamnă că schimbul de monede originale către și de la WBTC este gestionat de custodi terți. 

Și, deși există soluții de tokenizare Bitcoin care utilizează mecanisme mai neîncredere, acestea au dezavantajele lor. De exemplu, tBTC solicită utilizatorilor să depună o cantitate semnificativă de garanție în ETH, făcându-l mai puțin scalabil. 

Soluția RenVM, care funcționează similar cu tBTC, folosește tokenuri REN mai degrabă decât ETH ca garanție. Dezavantajul acestei abordări este că, atunci când se utilizează un protocol atât de tânăr, utilizatorii trebuie să își schimbe BTC-urile cu jetoane REN și, dacă protocolul își pierde încrederea comunității din orice motiv, jetoanele se pot deprecia în valoare, iar utilizatorii nu vor putea reveni monedele încuiate.

Viitorul DeFi pe Bitcoin

Bitcoin, acționând ca un magazin și transmițător de valoare, este cel mai sigur blockchain datorită puterii sale semnificative și a costurilor ridicate de întreținere a infrastructurii. Din acest motiv, crearea de finanțări descentralizate bazate pe blockchain-ul Bitcoin este o zonă promițătoare de dezvoltare.

Dezvoltarea rapidă a finanțării descentralizate pe platforma Ethereum a crescut din cauza capacității platformei de a gestiona diferite contracte inteligente de orice complexitate. Lipsa unei varietăți de instrumente pentru crearea contractelor inteligente este obstacolul în crearea soluțiilor DeFi bazate pe Bitcoin.

Bitcoin este scris într-un limbaj Bitcoin Script simplu și primitiv, nepotrivit pentru acomodarea contractelor inteligente complexe. Blockstream abordează această problemă lucrând la Simplicity, un limbaj de programare pentru executarea contractelor inteligente care poate fi integrat cu limbajul Ivy de nivel superior.

Apariția de noi contracte de tip DLC care permit participanților să efectueze tranzacții legate de evenimente viitoare a făcut posibilă crearea de instrumente financiare derivate bazate pe Bitcoin și piețe predictive.

În același timp, protocolul RGB, care este standardul pentru emiterea, transferul și stocarea activelor non-Bitcoin, va permite crearea de instrumente digitale pe partea de sus a rețelei de blocuri și fulgere Bitcoin.

Și, deși infrastructura Bitcoin nu este pregătită în prezent pentru un ecosistem financiar complet, Bitcoin are potențialul de a oferi un teren mai sigur pentru crearea de aplicații DeFi.

Declinare de responsabilitate: Conținutul acestui articol nu este destinat să fie consiliere financiară și nu trebuie tratat ca atare. 3commas și autorii săi nu își asumă nicio responsabilitate pentru profiturile sau pierderile dvs. după ce ați citit acest articol. Articolul a fost prezentat pentru a oferi cititorilor informații generale. Există doar experiență personală descrisă aici. Utilizatorul trebuie să facă propriile cercetări independente pentru a lua decizii în cunoștință de cauză cu privire la investițiile sale criptografice.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map