Instrumentele derivate, cum ar fi Opțiunile, vă permit să obțineți profituri nelimitate, limitând în același timp posibilele pierderi. Fiind unul dintre cele mai complexe instrumente financiare, Opțiunile sunt, de asemenea, unul dintre cele mai populare instrumente de câștig pe orice piață. Într-unul din articolele noastre anterioare, am descris toate avantajele tranzacționării cu opțiuni, tipurile de opțiuni și câteva strategii de tranzacționare de bază. 

În articolul de astăzi, vom discuta despre protocoalele de tranzacționare a opțiunilor descentralizate și vom descrie principalele caracteristici și oportunități pe care piețele descentralizate le oferă utilizatorilor lor.

Caracteristicile piețelor de opțiuni descentralizate

Pe măsură ce ecosistemul DeFi și cantitatea de fonduri blocate crește, membrii săi au nevoie tot mai mare de mecanisme descentralizate pentru a-și gestiona riscurile.

Instrumentele de tranzacționare a opțiunilor au intrat în spațiul crypto destul de recent. Schimburi majore precum Binance, OKEx și BitMEX au platforme pentru investitori cu amănuntul cu instrumente de tranzacționare Options. Deribit și FTX oferă, de asemenea, produse Options utilizatorilor lor. În ceea ce privește banii oamenilor și noile oportunități financiare, principalele dezavantaje sunt procedurile obligatorii KYC și necesitatea de a avea încredere într-un terț cu propriile fonduri. 

Construirea de soluții descentralizate pentru riscurile de tranzacționare și acoperire a opțiunilor este esențială pentru atragerea de noi utilizatori și a fluxului de numerar către DeFi. Abordările inovatoare și posibilitățile contractuale inteligente vor permite oricărui utilizator să acceseze o gamă largă de instrumente financiare și să obțină profituri suplimentare.

Hegic

Hegic este un protocol în lanț pentru tranzacționarea opțiunilor, construit și lansat în rețeaua Ethereum. Platforma folosește contracte de acoperire – acestea sunt contracte bazate pe Ethereum, care dețin lichidități într-o manieră fără custodie, vând contracte deținătorilor și distribuie recompense furnizorilor de lichidități. Contractele de acoperire sunt utilizate pentru a proteja valoarea activelor pe o perioadă de timp. Abordarea descentralizată este asigurată și garantată de lichiditatea blocată în contracte și timbre.

Caracteristica unică a lui Hegic constă în faptul că contractele de acoperire acoperă riscul pierderii de fonduri de la un anumit vânzător către toți furnizorii de lichidități. Cu alte cuvinte, riscul pierderii de fonduri este redus, asigurând în același timp profitabilitatea tuturor furnizorilor de lichidități. 

Costul contractelor de opțiuni la Hegic este mai mare decât ofertele de platforme alternative datorită utilizării așa-numitelor opțiuni americane în loc de opțiuni europene. Această abordare este benefică pentru utilizatorii Hegic, deoarece le permite să execute contractele în orice moment, în loc să aștepte expirarea lor..

Cum să câștigi pe Opțiuni într-un mod descentralizat

Tranzacționarea opțiunilor ETH și WBTC este disponibilă pe platformă, cu intervale de timp cuprinse între 1 zi și 4 săptămâni. Pentru a vinde Opțiuni, trebuie să introduceți pool-ul ETH sau DAI, unde ETH este utilizat pentru a vinde Opțiuni de apel, iar DAI este pentru a vinde Opțiuni Put. Hegic permite crearea de opțiuni la orice preț de vânzare, chiar obscur, făcând piața mai flexibilă pentru cumpărătorii de opțiuni, reducând astfel acest parametru pentru vânzătorii de opțiuni. În același timp, crește costul cumpărării unei opțiuni, dar oferă randamente mai mari pentru vânzători.

Cum să câștigi pe Opțiuni într-un mod descentralizat

Hegic ocupă locul al treilea în lista platformelor derivate, cu 80 de milioane de dolari blocați pe platformă.

De exemplu, pe 20 noiembrie, dacă un utilizator a achiziționat o opțiune de apel de 2 săptămâni pentru 7.500 ETH pe platforma Hegic, blocând puțin peste 774 ETH. Apoi, pe 4 decembrie, opțiunea a fost executată la 485 USD, ar permite inițiatorului să câștige 1.337 ETH. 

Opyn

Opyn este o platformă deschisă, descentralizată de opțiuni pe Ethereum, care permite utilizatorilor săi să creeze opțiuni folosind oToken.

Pentru a crea o opțiune, utilizatorii trebuie să ofere suport complet prin trimiterea garanției către contractul inteligent, primind în schimb opțiunea Put realizată. Fiecare contract inteligent oToken specifică parametri precum timpul de expirare, activul de bază, prețul, activul de grevă, tipul de garanție, tipul de opțiune etc..

Jetoanele opționale care posedă aceiași parametri sunt interschimbabile. După ce Opțiunile sunt create, acestea pot fi trimise la orice adresă Ethereum sau tranzacționate pe bursa Uniswap. Prețul jetoanelor este determinat de prețul pieței pe Uniswap și de piața oToken bazată pe cerere și ofertă la un moment dat. 

Cum să câștigi pe Opțiuni într-un mod descentralizat

Opyn permite inițiatorilor de opțiuni să primească prime prin vânzarea de opțiuni direct utilizatorilor, permițând deținătorilor de ETH să își construiască poziția activă. Platforma oferă asigurări pentru active precum USDC, DAI, UNI, WBTC, YFI și altele. 

ACO

Protocolul descentralizat ACO Options de la Auctus se bazează pe Ethereum și funcționează similar protocolului Opyn. Compatibil cu jetoanele ERC-20 ACO sunt concepute pentru a forma opțiuni prin propriile lor contracte inteligente. Opțiunile sunt disponibile pe platformă, cu posibilitatea de execuție înainte de expirarea contractului. Pentru a primi bonusuri, vânzătorii de opțiuni trebuie să susțină în totalitate contractele de opțiuni în ETH sau USDC.

Cum să câștigi pe Opțiuni într-un mod descentralizat

ACO folosește Chainlink ca oracol pentru a determina prețul activelor subiacente. ACO permite, de asemenea, crearea unor grupuri individuale de lichidități, permițând creatorilor de opțiuni să determine gama prețurilor de grevă și a datelor de expirare. În viitor, Auctus intenționează să dezvolte un seif cu strategii automate de investiții pentru a crea o ofertă și o cerere durabile pe platformă.

PlotX

PlotX este un protocol de predicție descentralizat care folosește un model automat de producător de piață (AMM) în locul unui carnet de comenzi. Grupurile de lichidități sunt create pentru fiecare piață și, evident, sprijină tranzacționarea pe aceste piețe.

Platforma se află în prezent în etapa de testare beta pe rețeaua principală Ethereum și are disponibile două perechi de tranzacționare: BTC-USDT și ETH-USDT.

Pentru a accesa piețele, trebuie să conectați Metamask sau orice alt portofel care acceptă Wallet Connect. Există trei intervale de timp disponibile pe PlotX: 4 ore, zilnic și săptămânal. De asemenea, utilizatorii pot prezice comportamentul viitor al prețurilor și pot face o prognoză.

Cum să câștigi pe Opțiuni într-un mod descentralizat

Piețele de pe platformă parcurg mai multe etape în timp: primirea de prognoze, așteptarea rezultatelor, înregistrarea rezultatelor, distribuirea recompenselor. Acest lucru permite fiecărui participant să facă o predicție și să urmărească desfășurarea evenimentelor. Să presupunem că oricare dintre participanți nu este de acord cu rezultatele, în etapa în care rezultatele sunt fixate. În acest caz, ei au posibilitatea de a deschide o dispută, care la rândul său activează mecanismul de soluționare.

Pe toate piețele de predicție PlotX, trebuie să selectați efectul de levier oriunde între 1X și 5X, unde pierderea minimă în cazul unei prognoze greșite este de 20% din suma stabilită, iar maximul este întregul depozit.

Opțiunile de tranzacționare sunt conectate la activele subiacente, astfel încât determinarea prețului activelor se face de către un oracol. PlotX are soluții integrate de la Chainlink și Provable, pentru a utiliza ghilimele externe în procesarea predicțiilor.

Dezvoltatorii de platforme lucrează la o soluție de scalabilitate pentru a crește viteza tranzacțiilor folosind Matic Network. Acest lucru va permite, de asemenea, crearea de piețe cu intervale de timp mai scurte prin utilizarea lanțurilor laterale. 

PlotX va lansa, de asemenea, un prototip al piețelor sale folosind blockchain-ul Elrond, care va reduce comisioanele și va crește lățimea de bandă a rețelei..

Charm Finance

Protocolul de opțiuni descentralizate al Charm Finance se află acum în stadiul incipient al testării beta publice. Potrivit dezvoltatorilor, au reușit să creeze un nou mecanism pentru a crea piețe de opțiuni care vor fi lichide și ieftine pentru utilizatori. 

Acesta este un sistem AMM care oferă utilizatorilor posibilitatea de a cumpăra și vinde opțiuni fără a se baza pe un grup separat de lichidități și furnizori de lichidități pentru a plasa active tranzacționate. Creați de AMM, jetoanele Opțiuni pot fi generate și arse, iar prețurile Opțiunilor pot fi stabilite exclusiv în funcție de cerere și ofertă.

Potrivit dezvoltatorilor, predicțiile AMM și adaptarea opțiunilor permit crearea unor piețe de opțiuni mai lichide și mai eficiente.

Finanțe primitive

Primitive este un protocol pentru crearea de opțiuni pe Ethereum cu mecanisme care să funcționeze atât pe platformele Opyn, cât și pe cele ACO. Jetonul de opțiuni de pe platformă este Prime, iar lichiditatea este furnizată de inițiatorii de opțiuni. Primitive folosește un model de preț simplificat pentru Opțiuni.

Cum să câștigi pe Opțiuni într-un mod descentralizat

În prezent, se dezvoltă jetoanele Options și modelul de grupare a lichidității ca mijloc de schimb.

Deriswap

Pe 23 noiembrie, fondatorul yEarn.Finance, André Cronier, a anunțat lansarea protocolului descentralizat Deriswap, care va combina swaps, Opțiuni și împrumuturi pe platformă într-un singur contract care permite utilizatorilor să interacționeze cu numeroase tipuri de active. Opțiunile de apel / put american cu garanție completă vor fi disponibile pe Deriswap. Potrivit declarației lui Cronier, punerea în comun a swap-urilor și a opțiunilor va duce la compensarea pierderilor cauzate de volatilitatea perechii selectate.

Platforma se află în stadiul de audit, iar lansarea sa este planificată în viitorul apropiat.

Capcanele de tranzacționare a opțiunilor descentralizate

Problemele cu care se confruntă piețele de tranzacționare a opțiunilor descentralizate sunt lățimea de bandă redusă, costurile ridicate ale tranzacțiilor, interfața complexă, posibilitatea fraudei, securitatea relativ slabă și multe altele.

Problemele de scalabilitate și costurile tranzacțiilor sunt deja abordate prin utilizarea protocoalelor din al doilea strat. Un exemplu strălucit de astfel de evoluții este cooperarea PlotX cu Matic și Elrond.

Problema de securitate provine din faptul că proiectele din domeniul finanțelor descentralizate sunt inovatoare, iar experiența în construirea de soluții sigure în acest domeniu este încă insuficientă. Acest lucru a dus la blocarea a ~ 28.000 de dolari în protocolul Hegic chiar și după trecerea auditului și a lansării platformei pe rețeaua principală Ethereum. O eroare a fost cauzată de o greșeală de tipare a codului, după care platforma a fost repornită, iar fondurile au fost returnate utilizatorilor.

Opțiunile sunt instrumente de tranzacționare complexe, dar utile utilizate de mulți traderi. Pe măsură ce piața finanțelor descentralizate crește, instrumentele financiare tradiționale se transformă într-un format descentralizat și găsesc din ce în ce mai multe cazuri de utilizare.

Declinare de responsabilitate: Conținutul acestui articol nu este destinat să fie consiliere financiară și nu trebuie tratat ca atare. 3commas și autorii săi nu își asumă nicio responsabilitate pentru profiturile sau pierderile dvs. după ce ați citit acest articol. Articolul a fost prezentat pentru a oferi cititorilor informații generale. Există doar experiență personală descrisă aici. Utilizatorul trebuie să facă propriile cercetări independente pentru a lua decizii în cunoștință de cauză cu privire la investițiile sale criptografice.