Înainte de apariția finanțelor descentralizate și a platformelor DeFi, utilizatorii puteau accesa lichidități doar schimbând unele active cu altele. Însă schimburile DEX au prezentat deținătorilor de criptomonede o nouă modalitate de a genera venituri prin adăugarea criptomonedelor la fondul comun. În acest articol, vom explica ce este exploatarea lichidității, cum funcționează, cum le permite utilizatorilor să câștige bani și să analizăm cu atenție riscurile acestei noi scheme.

Ce este lichiditatea pieței?

Înțelegerea mecanismului de extragere a lichidității este importantă pentru a înțelege ce este lichiditatea și cum funcționează. Lichiditatea este un set al tuturor ofertelor de tranzacționare cu burse și brokeri. Adică, lichiditatea determină cât de repede puteți cumpăra sau vinde un activ la cel mai bun preț posibil, cu pierderi minime.

Lichiditatea are trei proprietăți principale:

Viteză. Determină cât de rapide sunt executate comenzile. Dacă lichiditatea este prea mică, apar întârzieri: ordinele limită pot dura ore, zile sau chiar săptămâni pentru a fi executate. Un exemplu viu este Dogecoin (DOGE). Încercați să plasați o comandă limită la prețul curent pentru o anumită bursă și înregistrați timpul pentru a verifica cât va dura execuția. Și apoi încearcă să-l vinzi din nou. Pentru perechile foarte lichide, executarea comenzilor durează secunde sau chiar milisecunde. 

Este necesar să se facă distincția între lichiditățile platformelor și perechile de tranzacționare. Binance este unul dintre cele mai lichide schimburi de cripto, dar are și perechi slab tranzacționate, de exemplu, DENT / USDT sau IDEX / USDT. Cu alte cuvinte, chiar și cele mai mari platforme au perechi cu lichiditate redusă.

Răspândire. Diferența ridicată sau decalajul dintre ordinele Bid și Ask din registrul de comenzi semnalează o lichiditate scăzută. Spreadul redus indică faptul că puteți cumpăra și vinde un activ cu pierderi minime aproape instantaneu. Dacă lichiditatea este mare, spread-ul nu depășește de obicei o zecime din procentul din valoarea de piață a activului.

Alunecare. Esența derapajului este că perechile cu lichiditate redusă nu garantează nu numai că ordinele vor fi executate rapid, ci că vor fi executate deloc. Slippage înseamnă că chiar și dacă ați plasat un ordin (de exemplu, un ordin Stop-Limit) nu garantează executarea acestuia în cazul unei activități de tranzacționare ridicate la bursă: în timpul fluctuațiilor accentuate ale prețurilor. Paradoxul este: la început, ordinele nu sunt executate mult timp, dar apoi există un aflux brusc de comercianți, care împiedică satisfacerea cererii sau a ofertei. 

Pentru a rezuma, cu cât lichiditatea este mai mare, cu atât spread-ul este mai mic, cu atât ordinele sunt executate mai repede și cu atât mai puțin probabil să alunece. 

Deci cine oferă lichiditate pe piață?

În funcție de principiul de funcționare al platformei, lichiditatea este asigurată de comercianți sau organizații – bănci sau burse. Sunt numiți furnizori de lichidități. În cadrul schimburilor criptografice, aceștia sunt de obicei utilizatorii înșiși, care plasează comenzi de cumpărare și vânzare. Cu alte cuvinte, tranzacționarea pe bursele criptografice este tranzacționare de la persoană la persoană sau P2P. Este posibil să fi auzit de asta – Binance are o secțiune separată pentru tranzacționarea P2P.

Cu toate acestea, acest lucru nu înseamnă că bursa nu poate interfera cu procesul de tranzacționare. De exemplu, dacă planul este de a deschide poziții scurte mari și de a întoarce piața. În acest fel, puteți manipula piața, puteți obține profituri pariat pe scăderea ratelor și puteți crește veniturile prin comisioane. Dar acesta este un joc murdar, iar platformele legale nu recurg în mod normal la acest lucru. Dacă bursa acceptă tranzacționarea OTC, atunci furnizorul de lichiditate aici este fie bursa în sine, fie alți investitori instituționali.

Brokerii nu furnizează lichidități – oferă acces doar la tranzacționare pe diferite burse, iar lichiditatea le este furnizată de burse, bănci și alte organizații, în special investitori privați. Când schimbați moneda cu o bancă, o cumpărați și o vindeți acelei bănci. Prin urmare, astfel de spread-uri mari sunt determinate de organizația însăși.

A fost o introducere lungă, dar necesară, iar acum este timpul să trecem la subiectul principal: ce rost are? Ideea este că nu contează cine acționează ca furnizor de lichidități – un schimb sau un comerciant, comisioanele sunt întotdeauna câștigate numai de către burse. 

A fost prima dată în istoria finanțelor când extragerea de lichidități a permis utilizatorilor obișnuiți să se regăsească pe cealaltă parte a pieței.

Ce este mineritul de lichiditate?

Exploatarea lichidității este un mod de organizare a pieței în care bursa și emitentul de jetoane recompensează comunitatea pentru furnizarea de lichiditate. Minerii generează venituri în funcție de ponderea comisioanelor plătite de comercianți sau investitori, distribuția prețurilor și durata de viață a comenzilor. Nu este necesar ca platforma să găzduiască doar tranzacționarea cu criptomonede. Același lucru este valabil pentru o investiție în startup-uri sau împrumuturi criptografice. Dar cel mai adesea, această abordare este populară în rândul factorilor de decizie de piață automatizați (AMM). Toți participanții își „lasă” jetoanele într-un grup comun, numit a fond de lichidități.

Figura de mai jos ilustrează modul în care remunerațiile sunt acumulate factorilor de decizie de piață.

Ceea ce afectează rentabilitatea minierii lichidității

Dacă ați auzit deja de exploatarea lichidității și chiar ați participat înainte ca aceasta să devină mainstream, sunteți sigur că veți fi conștienți de cât de ridicate erau dobânzile, în acea vreme. Unele locuri, cum ar fi Binance, au oferit o remunerație între 50% și 100% pe an, iar alte platforme au oferit până la câteva mii la sută.

Sună nebunesc? De fapt, acest lucru era adevărat. Esența este că randamentul depinde în mod direct de cerere și ofertă, adică de echilibrul pieței. Numai dacă, în cazul tranzacționării, atunci când crește cererea pentru o criptomonedă, prețul acesteia crește, dar în cazul exploatării lichidității, există o dependență inversă: cu cât sunt mai mulți mineri, cu atât randamentul este mai mic, la fel ca în cazul mizei.

Drept urmare, a existat o cerere mare de tranzacționare în primele zile de extragere a lichidității, în timp ce fondul de lichidități a fost mic. Acest lucru a permis unui grup restrâns de oameni să „scape toată crema de sus”. Numărul de mineri creștea treptat, iar bucata prețuită de plăcintă devenea prea mică pentru ca toată lumea să o împărtășească. Oamenii erau mai dispuși să-și înghețe jetoanele decât să tranzacționeze la bursă. De ce tranzacționează când poți doar să îți înghețe jetonele și să primești dobândă fără risc? Asta au crezut ei, dar principalul lucru aici este o rată a dobânzii ridicată și o abordare complet pasivă a câștigurilor. Cu toate acestea, mulți oameni se înșeală cu privire la riscuri: nu sunt nesemnificative, dar despre asta vom vorbi mai târziu. Ca urmare, numărul minerilor a fost mult mai mare decât numărul comercianților, iar dobânzile au scăzut la 10% – 20% pe an, deși este încă o cifră destul de ridicată, mai ales în comparație cu miza și împrumuturile la fel de riscante..

Fapt interesant: există o platformă DeFi și este un producător automat de piață, Cream, al cărui nume reflectă esența exploatării lichidității. Acest lucru poate fi interpretat foarte simbolic:

Câștigă interes pentru cremă = degresează crema

Riscuri miniere de lichiditate

Așadar, am acoperit principiul exploatării lichidității. Și ce zici de riscuri? Este timpul să vorbim despre cel mai important lucru. Atenție: este posibil să fiți șocați și descurajați de unele lucruri, așa că pregătiți-vă.

Deoarece am evidențiat anterior acest lucru, să nu vă testăm răbdarea. Deci, riscul principal al extragerii de lichiditate este … tamburul …

Un contract inteligent poate retrage orice sumă din orice jeton de pe adresa dvs. în orice moment.

Neașteptat? Da, și acest lucru este codificat în multe contracte inteligente, deși nu toate. S-au întâmplat deja cazuri în care un utilizator și-a deschis portofelul și a aflat că toate jetoanele sale au dispărut. De fapt, contractele inteligente pot retrage fonduri chiar și zece ani mai târziu, când veți deține mii de dolari sau chiar mai mult în portofel. Și utilizatorii înșiși le acordă astfel de drepturi, așa că, atunci când investesc, citiți întotdeauna acordul cu atenție.

Care este soluția?

Desigur, AMM-urile mari precum Uniswap sau Maker sunt puțin probabil să facă așa ceva, dar pot fi mai proaspete și mai puțin vizibile, ceea ce s-a întâmplat deja cu Cyberchain. Prin urmare, evitați proiectele dubioase și tratați riscurile în mod conștient, mai ales dacă contractul inteligent nu a fost auditat. De asemenea, citiți cu atenție acordul – poate exista o clauză privind retragerea de fonduri sau s-ar putea să găsiți alte puncte neclare.

Dacă v-ați adăugat jetoanele la fondul de lichidități, atunci după retragere, trimiteți jetoane pe un alt portofel, pe care nu l-ați folosit încă și nu depuneți fonduri vechiului. În acest fel, jetoanele dvs. vor rămâne în siguranță. Asigurați-vă că utilizați portofele separate pentru fiecare proiect nou. Nu puteți ști întotdeauna ce conține codul unui contract inteligent și care poate fi rezultatul.

Un alt risc constă în vulnerabilitatea contractelor inteligente. Multe proiecte își lansează platformele în grabă și nu petrec mai mult de o lună pe dezvoltare. Acesta este prea puțin timp dedicat testării, detectării și remedierii tuturor vulnerabilităților posibile. Din acest motiv, hackerii pot detecta ușile din spate și pot retrage toate fondurile simultan.

Ce se poate face?

Din păcate, chiar și externalizarea cuprinzătoare nu poate garanta că nu există vulnerabilități în codul sursă. Prin urmare, trebuie să urmați regulile de bază ale gestionării riscurilor: investiți doar suma pe care sunteți dispus să o pierdeți. De asemenea, încercați să nu vă investiți toate fondurile într-un singur proiect. În acest fel, veți economisi majoritatea fondurilor dvs. dacă hackerii reușesc să atace jetoanele unuia dintre proiecte.

Un alt risc este o pierdere impermanentă. Aceste pierderi apar periodic atunci când rata unuia dintre activele criptate furnizate este instabilă; de exemplu, perechea ETH / DAI pe Uniswap sau perechea BNB / BUSD pe Binance. Ideea este că Furnizorul de lichiditate (LP) trebuie să furnizeze perechea în raportul corect, care este 50/50. Dacă acest echilibru este rupt din cauza creșterii uneia dintre criptomonede, profitul este luat din LP.

Să folosim un exemplu: să presupunem că un deținător oferă ETH / USDT pentru Uniswap la un raport 50/50. Dar dacă prețul ETH pe platformele terților începe să crească față de Uniswap, atunci arbitrii intră în joc, observă diferența și folosesc această oportunitate pentru a cumpăra Ethereum mai ieftin pentru a obține profit. Adică, pentru aceeași sumă de USDT, arbitrul cumpără, de exemplu, nu 1 ETH, ci 1,05 – soldul este rupt. Și apoi se vinde instantaneu pentru USDT. Profitul arbitrului va fi luat din LP. Cu toate acestea, această pierdere este doar teoretică deocamdată și, până când furnizorul de lichidități nu își retrage jetoanele, tehnic nu a pierdut nimic. Pierderea este resetată atunci când prețul ETH revine la nivelurile anterioare. De aceea pierderile sunt numite impermanente. 

Concluzie

Exploatarea lichidității vă permite să câștigați criptomonede pasiv și să primiți venituri mai mari decât dobânzile la depozite și chiar la participarea la PoS. Cu toate acestea, această metodă are propriile riscuri, care nu se regăsesc în alte tipuri de minerit, deci ar trebui să fiți atenți în timp ce furnizați jetoane la fondul de lichidități, mai ales dacă proiectul promite randamente mari. Verificați întotdeauna platformele și citiți acordul pentru a evita surprize neplăcute.

Declinare de responsabilitate: Conținutul acestui articol nu este destinat să fie consiliere financiară și nu trebuie tratat ca atare. 3commas și autorii săi nu își asumă nicio responsabilitate pentru profiturile sau pierderile dvs. după ce ați citit acest articol. Articolul a fost prezentat pentru a oferi cititorilor informații generale. Există doar experiență personală descrisă aici. Utilizatorul trebuie să facă propriile cercetări independente pentru a lua decizii în cunoștință de cauză cu privire la investițiile sale criptografice.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me