Pe măsură ce timpul trece, vălul entuziasmului dispare și fumul războaielor de marketing se elimină, tehnologiile reale ale multor titani TOP30 Coinmarketcap devin mai puțin atractive, iar dezvoltatorii părăsesc proiectele în masă. În acest articol, vom analiza de ce proiectele mari își pierd poziția.

Lipsa valorii

Blockchain-ul UCL, împreună cu Imperial College London, au realizat un studiu care i-a ajutat să concluzioneze că majoritatea tranzacțiilor din rețelele EOS, Tezos și Ripple nu au valoare.

De exemplu, verificând datele tranzacțiilor de la 1 octombrie 2019 până la 30 aprilie 2020, analiștii au aflat că majoritatea tranzacțiilor EOS și Ripple au prezentat caracteristici care seamănă cu atacurile DoS. 95% din tranzacțiile EOS au fost inițiate de airdrop-ul EIDOS.

Peste 94% din tranzacțiile Ripple nu au valoare economică: din cele 90.000 de portofele XRP care au finalizat 150 de milioane de tranzacții pe parcursul studiului, 30.000 de conturi au finalizat doar câte o tranzacție, în timp ce 18 portofele asociate cu Huobi au finalizat jumătate din toate tranzacțiile.

Pentru Tezos, deoarece numărul de tranzacții pe bloc este semnificativ mai mare decât numărul de confirmări obligatorii (32), cea mai mare parte a lățimii de bandă, și anume 76%, este utilizată pentru a menține consensul.

Concluzia studiului este următoarea: toate cele trei blockchains demonstrează un nivel ridicat de lățime de bandă, dar potențialul lor uriaș este departe de a fi realizat pe deplin. De fapt, doar 0,2% din toate tranzacțiile au fost de fapt tranzacții semnificative de schimb de jetoane pe întreaga perioadă de observare.

Semne de avertizare

Anterior, în februarie 2020, Coinbase schimbă reprezentanți de asistență tehnică a anunțat scăderea productivității rețelei EOS, care a dezactivat retragerile de jetoane și a provocat întârzieri în depozitele de până la câteva zile.

EOS New York, un important producător de blocuri din rețea, a răspuns la această postare Reddit:

Neadevărat. Rețeaua funcționează bine, iar Coinbase își îndepărtează vina de problemele lor interne de infrastructură. Nicio altă entitate nu raportează probleme. Niciuna dintre monitorizările noastre nu prezintă probleme. Ei ar putea contacta oricare dintre cei două duzini de producători de blocuri cunoscuți pentru ajutor gratuit, dar în schimb, fac acest lucru. Exact care sunt problemele pe care le văd? Nu oferă absolut niciun detaliu.

Un alt producător de blocuri EOS Nation a comentat și el pe Twitter:

Deși unele micro-furculițe au apărut pe rețea pe 20 februarie, EOS Mainnet este în prezent extrem de fiabil. Dacă aveți în continuare probleme, nu ezitați să ne contactați și vă vom ajuta cu plăcere să le rezolvați.

Anterior, în noiembrie 2019, Coinbase deja înfruntat congestionare crescută în rețeaua EOS și problema procesării tranzacțiilor clienților. Airdrop de jetoane EIDOS a contribuit semnificativ la supraîncărcarea rețelei de atunci.

Exodul dezvoltatorilor

Ultimul studiu Outlier Ventures spectacole că, în ultimul an, numeroși dezvoltatori au lăsat binecunoscute proiecte blockchain. EOS (-86%), Bitcoin Cash (-63%) și TRON (-51%), ceea ce duce la o scădere semnificativă a activității dezvoltatorilor.

În cazul EOS, exodul în masă al dezvoltatorilor, care a presupus o scădere a numărului de actualizări de cod cu 94%, poate din cauza scăderii interesului pentru proiect de la lansarea rețelei sale principale. În cazul TRON, cercetătorii au numit dinamica negativă a pieței principalul motiv pentru a determina o scădere a numărului de actualizări de cod cu 96%.

Noi titani

Cu toate acestea, noii jucători precum Polkadot (+ 44%) și Cosmos (+ 15%) arată o creștere semnificativă a activității dezvoltatorilor, deși, având în vedere lansările lor majore recente, este posibil să nu fim siguri că creșterea va continua în același ritm. Theta (+ 931%) și Cardano (+ 580%) au fost deținătorii recordului pentru numărul actualizărilor săptămânale de cod. Analiștii atribuie creșterea rapidă a actualizărilor Theta combinării lansării celei de-a doua rețele principale la sfârșitul lunii mai, schimbării recente a prețului și activității scăzute de dezvoltare la mijlocul anului 2019. Motivul pentru numărul tot mai mare de actualizări Cardano este probabil un amestec dintre lansarea viitoare și recenta mișcare a prețurilor. În ambele cazuri, o astfel de creștere este puțin probabil să continue.

Dezvoltarea protocoalelor de bază în ultimul an în întreaga industrie a fost foarte instabilă. Printre cele 30 de companii de top prin capitalizare de piață, activitățile de dezvoltare a proiectelor au fluctuat aproximativ în mod egal, ceea ce poate indica migrația dezvoltatorilor după condiții și perspective mai favorabile.

Viața la distanță

Totul indică faptul că haloul inovației tehnologice și geniul modelului de descentralizare sunt dificil de menținut la distanță pentru proiectele mari, ceea ce este deosebit de important într-un mediu atât de transparent ca industria blockchain-ului. Ca întotdeauna, condiții mai atractive, idei strălucitoare și tehnologii avansate sunt împinse înainte, capturând mulțimea de entuziaști, lăsând foștii titani fără resurse. La rândul nostru, noi suntem lăsați să urmărim desfășurarea bătăliei de pe Olimp.