“För att vara ärlig, nu beklagar jag verkligen att vi har antagit termen” smart kontrakt “. Jag borde ha kallat dem mer tråkiga och tekniska. Kanske något som “permanenta skript”.

Vitalik Buterin

Hej, idag berättar jag en historia om Masha och Sergey. Hur ett smart kontrakt skulle hjälpa dem. Sergey vill flytta från St Petersburg till Moskva och letar därför efter en lägenhet i huvudstaden. Han vill hyra henne.

Efter en lång sökning hittar han ett normalt alternativ. Masha hyr ut sin hydda i centrum för endast 30 tusen rubel. Hon ställer dock villkor: en lägenhet kan bara hyras av en ung man utan dåliga vanor, ryska efter nationalitet, utan familj och husdjur..

Eftersom Masha och Sergey är främlingar är det svårt för dem att lita på varandra. Masha fruktar att Sergei kan ändra sig och inte betala. Sergey tycker att Masha är någon slags bedragare som vill skära av honom.

Problemet löses på flera sätt:

 1. Du kan underteckna ett långt avtal som innehåller passdata och alla avtal. Men ändå är Sergei i fara: han måste betala en förskottsbetalning till någon okänd.
 2. Du kan sluta ett kontrakt med mellanhänder. De tar på sig alla risker, men samtidigt måste Masha och Sergey betala en betydande provision. Detta är en förlust av pengar!

Tänk om…?

Tänk dig om vårt par hade ett smart kontrakt, det vill säga ett system som redan hade strikta regler. Ungefär som följer:

 1. Vi skapar en oberoende lagring. Alla kan sätta dit, men kan inte ta.
 2. Sergey lägger betalning för lägenheten i denna förvaring.
 3. Masha placerar “digitala nycklar” där för att komma åt lägenheten.
 4. Sedan får Sergey en “digital nyckel” och Masha får en bekräftelse på mottagandet av en förskottsbetalning från Sergey.
 5. När Sergei flyttar in i en lägenhet får Masha pengar.
 6. Om Sergey inte kan öppna lägenheten (nyckeln passar inte) återbetalas förskottsbetalningen till honom.
 7. Om Sergey bestämmer sig för att vägra att hyra en lägenhet får Masha en förverkan och Sergey – resten av förskottsbetalningen.

Vidare slutar åtgärden av ett sådant kontrakt, Sergey och Masha kan fortsätta sin relation. Observera att alla steg är skyddade av en algoritm. Det finns inget behov av att betala provision till mellanhänder.

Vänner! Faktum är att jag gav dig ett exempel på hur ett smart kontrakt fungerar! Ett liknande kontrakt fungerar framgångsrikt i Ethereum-nätverket. Funktionen för ett smart kontrakt bygger på blockchain-teknik.

Bild 005 Smarta kontrakt

Vad handlar den här artikeln om?

I den här artikeln kommer jag att förklara hur smarta kontrakt kom till, miljön i vilken de fungerar och hur de fungerar. Jag kommer att ge en lista över fördelar och nackdelar med smarta kontrakt, ett exempel på ett smart kontrakt, och berätta också i vilka områden de tillämpas och hur de skiljer sig från vanliga kontrakt..

Innehåll

 1. Hur smarta kontrakt uppträdde
 2. Där smarta kontrakt kan fungera
 3. Hur smarta kontrakt fungerar
 4. För- och nackdelar med smarta kontrakt
 5. Hur ser smartavtalskoden ut
 6. På vilka områden används smarta kontrakt?
 7. Hur smarta kontrakt skiljer sig från vanliga
 8. Summering
 9. Hur smarta kontrakt uppträdde

Idén om smarta kontrakt kom till Nick Szabo redan under förra seklet. Långt innan de första kryptovalutorna uppträdde. Implementeringen av den var dock inte möjlig utan att blockchain-tekniken föddes. Det visade sig att blockchain och smarta kontrakt är naturliga partners.

Den verkliga födelsen av smarta kontrakt ägde rum 2013, då den digitala valutan Ethereum och blockchain-nätverket med samma namn dök upp. Då blev det klart hur användbara smarta kontrakt kan vara. Som i berättelsen om Sergei och Masha.

Från och med nu har utvecklare möjlighet att skapa egna applikationer utan att starta sitt blockchain-nätverk. För detta älskar alla Ethereum-nätverket och dess utvecklare Vitalik Buterin.

Förresten, den här smarta killen föddes i Ryssland, i Kolomna. Men under de svåra 90-talet bestämde sig hans familj för att resa till Kanada. Vitalik var där vid sex års ålder.

 1. Där smarta kontrakt kan fungera

Det kommer att finnas några svåra villkor nu. Det finns inget annat sätt att beskriva arbetet med smarta kontrakt..

Var medveten om att utvecklingen av smarta kontrakt och deras övervakning kräver följande villkor:

 • asymmetrisk kryptering krävs (för digital signatur),
 • behöver öppna databaser för att genomföra transaktioner,
 • den mänskliga faktorn måste uteslutas från hela systemet (bitcoin- och eternätverk är lämpliga),
 • kontrakt måste utföras decentraliserat.

I själva verket inget komplicerat. Alla fyra villkoren är uppfyllda, till exempel i Ethereum-nätverket.

 1. Hur fungerar de? smart-kontrakt

Som jag nämnde ovan är blockchain och smarta kontrakt praktiskt taget “siamesiska tvillingar”. När allt kommer omkring måste koden och algoritmerna för kontraktet skrivas någonstans.

Därför fungerar smarta kontrakt så här:

 1. Först utförs en transaktion som skickas till noderna. Noder är ett peer-to-peer-nätverk.
 2. Därefter börjar det smarta kontraktet att kontrollera signaturerna från de inblandade parterna och sedan kontrolleras uppfyllandet av alla villkor i avtalet..
 3. Nästa åtgärd för hela systemet beror på hur testet gick. Under alla omständigheter slutförs transaktionen (med ett positivt eller negativt resultat). Tillgångarna fördelas mellan parterna. Till exempel, om villkoren i kontraktet inte var uppfyllda, tilldelar systemet påföljder till den ansvariga parten. Tillgången till tillgångar är begränsad.

Jag har beskrivit hur ett vanligt smart kontrakt fungerar på Ethereum. Tro inte att algoritmen är helt gratis. Till exempel, i Ethereum-nätverket kräver smarta kontrakt ett visst antal element, som kallas “gas”. Om det inte finns tillräckligt med gas – bummer.

Förresten, kom ihåg detta när du skapar dina smarta kontrakt..

 1. För- och nackdelar med smarta kontrakt

Fördelar med att använda smarta kontrakt:

 1. Från berättelsen om Sergey och Masha kan vi dra slutsatsen att smarta kontrakt inte behöver någon form av mellanhänder.
 2. Smarta kontrakt är helt säkra, eftersom kontraktet lagras krypterat.
 3. Smarta kontrakt är mycket tillförlitliga eftersom alla dokument dupliceras i blockchain-nätverket.
 4. Teknik sparar pengar eftersom det inte kräver mellanhänder.
 5. Allt händer automatiskt. Eliminerar den mänskliga faktorn, till exempel fel när man fyller i formulär manuellt.

Naturligtvis har varje vackert lock sin egen inifrån och ut. Det finns nackdelar med smarta kontrakt. Vanligtvis framhåller experter följande nackdelar:

 1. Smarta kontraktskoder kan innehålla fel.
 2. Smarta kontrakt har ännu inte lagligen legaliserats i de flesta länder i världen, inklusive USA, Ryssland och EU.
 3. Även om smarta kontraktstransaktioner i sig är ekonomiskt fördelaktiga kommer staten att beskatta dem när de legaliseras..
 4. Kontrakt saknar viss flexibilitet. De kan inte ändras etc..
 5. Smarta kontrakt har ett öppet register. Bankkonfidentialitetsproblem uppstår.
 6. Smarta kontrakt är inte alltid snabba att bearbeta.
 7. Det finns ett problem med orakel.

Jag berättar om det senaste problemet separat. Man tror allmänt att detta är det viktigaste ”problemet” med smarta kontrakt. Kort sagt: smarta kontrakt behöver externa agenter som måste validera data som tas emot utifrån. Dessa kan vara mätutrustning, blockchain-nätverksdeltagare, system integrerade i blockchain etc. Problemet ligger i valet av dessa agenter, deras differentiering, oberoende och tillförlitlighet hos den information som tillhandahålls.

Naturligtvis fortsätter utvecklingen av smart kontraktsteknik, så man kan hoppas att alla “nackdelar” i framtiden på något sätt kan elimineras.

 1. Hur ser smartavtalskoden ut

Om du inte kan programmeringsspråk kan du säkert hoppa över det här avsnittet. Ändå handlar det om koden för smarta kontrakt. När allt kommer omkring är ett kontrakt bara en programkod. Ethereums smarta kontrakt är skrivna på ett speciellt utvecklat språk – Soliditet. Men med utvecklingen av blockchain-teknik har möjligheten att skriva ett smart kontrakt dykt upp på nästan vilket språk som helst, du behöver bara se till att blockchain i ditt nätverk stöder det..

Det enklaste smarta kontraktet är en uppsättning villkor. Liksom de som används i if-uttalandet. Operatören tar emot en variabel som inmatning, beroende på vilket värde den utför vissa åtgärder för.

Om du är bra på programmering kan du skapa ditt eget smarta kontrakt. Det finns inga grundläggande svårigheter här. Och Internet är fullt av manualer och steg-för-steg-instruktioner om hur man gör detta..

 1. På vilka områden används smarta kontrakt?

Här har en verklig revolution ägt rum nyligen. Smarta kontrakt har visat sina verkliga fördelar. De sparar tid och pengar för stora affärer.

Logistik

Byråkrati regerar inom logistik. Men ett smart kontrakt tar lätt över. När allt kommer omkring kan du nu avsevärt minska pappersarbetet och ta bort den mänskliga faktorn från försörjningskedjan. Anställda minskar, ersätts av datorer.

Blockchain och smarta kontrakt minskar kostnaderna vid flytt av varor. Det minskar också risken för bedrägeri, såsom förfalskning. När allt kommer omkring, som jag sa ovan, är säkerhet ett stort plus av smarta kontrakt..

Smarta kontrakt genomförs av stora hamnar, butikskedjor och banker.

Clearing

Specifikt inom banksektorn används smarta kontrakt aktivt för clearing. Vad det är? Detta är en process av olika typer av avtal mellan banker och deras kunder. Du måste fylla i mycket pappersarbete och kontrollera ett stort antal villkor. Det är tydligt att smarta kontrakt på allvar kan hjälpa till med detta..

Tänk själv hur mycket manuellt arbete med clearing kan minskas! Det är sant att vanliga bankaffärer kanske inte är nöjda med detta – trots allt kommer de sannolikt att sägas upp. Å andra sidan kan de överföras till mer kreativt arbete (så långt banker i allmänhet har “kreativt arbete”).

Onlinebutiker

Naturligtvis är smarta kontrakt också mycket användbara för långväga transaktioner. I berättelsen om Sergei och Masha, som jag berättade ovan, var det största problemet avlägsnandet av de två avtalsslutande parterna från varandra. Tillitsproblem, så att säga. Men ett smart kontrakt eliminerar naturligtvis detta problem. Du förstår själv hur detta händer: allt kontrolleras och kontrolleras automatiskt av systemet utan mellanhänder.

Medicinen

En stor tillämpning av blockchain planeras inom medicin. Du kan till exempel förbättra säkerheten för lagring av kunders journaler. Du kan begränsa visning av register – ge åtkomst till sjukdomshistoriken först efter att ha tillhandahållit en digital nyckel från klienten och hans behandlande läkare.

Å andra sidan kan informationen på blockchain användas för att bedriva forskning, där identiteten på specifika patienter inte kommer att avslöjas. Det kommer till och med vara möjligt att betala för kundinformation med smarta kontrakt.

 1. Hur smarta kontrakt skiljer sig från vanliga

Så att du förstår exakt hur ett smart kontrakt skiljer sig från ett vanligt papperskontrakt. Det är ganska enkelt. Ett smart kontrakt är ett digitalt dokument, inte ett papper. Den lagras i blockchain. Ett vanligt avtal skyddas av lagar och förordningar. Lagligt språk används för att upprätta vanliga kontrakt och kod används för smarta kontrakt.

Naturligtvis är smarta kontrakt säkrare och kräver inte mellanhänder. Smarta kontrakt kan inte ändras, men papperskontrakt kan. Det är också värt att notera att transaktioner med smarta kontrakt ofta går snabbare..

 1. Summering

Så idag börjar smarta kontrakt redan användas inom sjukvård, logistik, online shopping och bank. De flesta länder i världen har ännu inte antagit lagar för att legalisera dem, men du kan lita på det.

Resultat:

 • smarta kontrakt började fungera för bara fem år sedan,
 • de körs på blockchain-nätverk som Ethereum,
 • de har fördelar och nackdelar,
 • ett smart kontrakt är en kod i ett specifikt programmeringsspråk,
 • de används inom logistik, ekonomi och vård.

Generellt kommer smarta kontrakt att spara mänsklig civilisation från en betydande del av pappersarbetet och skydda affärer från mänskliga fel och bedragare..

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me