Om du tar en bredare titt på DeFi-ekosystemet kan du se att decentraliserade finansprojekt fungerar och utvecklas i genomsnitt tolv riktningar. Ett försök att få nästan allt som berör det traditionella finansiella systemet till en decentraliserad form innebär också önskan att gå så snabbt som möjligt till nya typer av interaktion med finansiella instrument och decentralisering av processerna för dessa interaktioner.

Blockchain-baserade identifieringssystem och decentraliserade finansprotokoll är utformade för att ge tillgång till finansiella instrument till användare utan ekonomisk meritlista eller tillgång till traditionella finansiella instrument. I dagens artikel kommer vi att prata om DeFi-sektorn relaterad till identitet, KYC-procedurer och förmågan att bibehålla kontrollen över de uppgifter som tillhandahålls..

Decentraliserad identifiering

För att identifiera oss online måste vi tillhandahålla information om oss själva för att bevisa att vi är de vi säger att vi är. Identifieringsförfarandet är nödvändigt, till exempel för att delta i en ICO eller för att skapa dina egna tokeniserade tillgångar. När du skickar mynt från din plånbok identifierar du dig med nycklarna som ägare av dessa medel. Genom att logga in på ditt konto på börsen eller tjänsten identifierar du dig som ägare till detta konto med ett lösenord.

Identifiering av användare i finansvärlden sker genom KYC-förfarandet – ”Know Your Customer”, utformat för att spåra motparter och deras transaktioner för att bekämpa penningtvätt, bedrägeri och förbättra säkerheten för finansiella transaktioner.

När man går igenom KYC-proceduren överför användare en del av sin personliga information till en tredje part, varefter de inte längre har möjlighet att kontrollera sina konfidentiella uppgifter.

Å andra sidan berövar vägran att tillhandahålla personuppgifter användaren möjligheten att använda tjänster eller tjänster som kräver personlig identifieringsprocedur. Uppgifter som tillhandahålls till centraliserade myndigheter kan inte vara säkra, inte ens i företag som erbjuder en hög säkerhetsnivå. 

Personuppgifter, såsom: post, telefonnummer, passdata, bosättningsadress, plånbokadress, belopp, biometriska uppgifter, lösenord etc. är värdefull information på olagliga marknader. Att få tillgång till sådan information kan leda till bedräglig verksamhet, stöld av medel, konton och andra olagliga aktiviteter. Att hålla dina konfidentiella data under kontroll är därför ett av de viktigaste utvecklingsområdena just nu..

Allt i världen är i process för digital transformation och integration, och framväxten av decentraliserad identifiering är ett svar på förändrade verkligheter. Tillbaka i 2017 samarbetade Microsoft med Accenture och Avanade för att utveckla ett blockchain-baserat databassystem för att dela samma data. Och 2018 introducerade Microsoft DID, ett decentraliserat identifieringssystem som heter ION som körs på Bitcoin blockchain..

Decentralized Identity (DID) är en uppsättning egenskaper som unikt identifierar objekt, medan DID för en enskild användare förblir under kontroll av endast den användaren. Tanken bakom decentraliserad autentisering är att kryptera användarinformation med hjälp av nycklar. Detta tillvägagångssätt gör det svårt för utomstående att komma åt personlig information. DID-ägaren behåller kontrollen över data och bestämmer självständigt vilken information som ska tillhandahållas.

Medborgerlig

Civic är ett Ethereum-baserat decentraliserat identitetsekosystem som ger möjlighet att verifiera en användares identitet på begäran. Med hjälp av Civic-plattformen kan användare skapa sin egen digitala identitet och lagra personlig information om den på enheten. Denna möjlighet uppnås på grund av blockchain-teknik, vilket gör detta tillvägagångssätt säkert och bekvämt..

Civic-plattformen ger möjlighet att skicka KYC en gång, med ytterligare tillhandahållande av nödvändig data på andra plattformar. Varje nätverksdeltagare kan bli klient genom att mata in sina data i blockchain med Secure Identity-applikationen. Identitetsverifiering utförs av validerare som tillhandahåller data till tjänsteleverantörer för verifiering av användare och får en belöning för detta i CVC-tokens. Smarta kontrakt används för att kontrollera finansiella transaktioner och intyg.

Huvudidén bakom Civic är att skapa en enda digital identitet för varje användare med möjlighet att komma åt olika tjänster, webbplatser, tjänster och organisationer. Den positiva sidan av en sådan lösning är fullständig kontroll över de data som tillhandahålls av användaren. Uppgifterna lagras inte i blockchain, utan länkar med åtkomst till intyg lagras i den distribuerade huvudboken. Detta innebär att identifieraren som är registrerad i nätverket är ett bevis på dess äkthet.. 

3BOX

3Box är ett nytt decentraliserat användardatalagringssystem. Det gör det möjligt för utvecklare att utföra olika åtgärder för att identifiera användare och konton, såsom att skaffa ett användar-ID (DID), associera nya adresser med DID och lägga till nya autentiseringsmetoder..

Varje 3Box-konto har ett unikt DID som kallas 3ID som gör det möjligt för användare att hantera sina data och information i decentraliserade nätverk. För att skapa eller återställa ett 3Box-konto autentiseras användare genom att signera meddelandet med sitt nyckelpar. Om applikationer eller tjänster vill interagera med användarkontot på något annat sätt än att läsa offentliga data, som att skriva eller radera data, måste de begära att användaren undertecknar ett samtyckemeddelande med sina betrodda nycklar, eftersom endast nycklarna till kontoägaren kan hantera decentraliserad identitet.

Med sin decentraliserade struktur möjliggör 3Box utvecklare att eliminera mycket av ansvaret för att säkra och skydda användardata. Uppgifterna lagras av användare, vilket ger dem mer kontroll över deras känsliga data, liksom över dess överföring och användning i andra applikationer. Möjligheten att lagra data för användare gör att de enkelt kan använda dessa data i andra applikationer, tjänster eller nätverk utan att behöva skapa nya data.

Blockpass

Blockpass Identity App, genom vilken användare kan skapa och lagra digitala ID, tillåter användare att skapa digitala ID med anslutning till banker, börser, handelsplattformar och andra reglerade tjänster.

Verifiering av dokument utförs av tredje part, men endast under förutsättning att du tillhandahåller dem. Med hjälp av tjänsterna från en säljare som behöver bekräfta din identitet bestämmer du själv om du vill ge säljaren dina uppgifter eller vägra hans tjänster.

Utvecklare utvecklar också Know Your Device (KYD) och Know Your Object (KYO) -protokoll för identitetsverifiering på sakernas internet och ett autonomt identitetsprotokoll för Internet of Everything (IoE)..

Blomma

Bloom är en blockchain-baserad lösning för säker identitet och kreditbetyg. Protokollet har tre huvudkomponenter:

  1. BloomID (Identity Attestation), som ger en global säker identitet, vilket gör att långivare kan erbjuda matchande lån över hela världen.
  2. BloomIQ (Credit Registry), som är ett rapporterings- och spårningssystem för nuvarande och tidigare skuldförpliktelser kopplade till en användares BloomID.
  3. BloomScore, vilket är ett mått på konsumenternas kreditvärdighet. Denna decentraliserade värdering liknar värderingen kreditvärderingssystem FICO eller VantageScore.

Bloom tillåter användare att skapa en låneportfölj som är tillgänglig var som helst i världen och också ger en decentraliserad metod för att bygga en blockchain-baserad utlåningsindustri med ökad säkerhet och bekvämlighet..

Till sist

Följande projekt är också inblandade i konstruktionen av system och protokoll för decentraliserad identifiering:

  • Colendi, utvecklar metoder för att bedöma kreditvärdighet och mikrokredit i finanssektorn, skapa ett system på Ethereum blockchain med en egen ERC-20-token

  • Hydro-projekt som förbättrar applikationssäkerheten genom att tillhandahålla enkel och flexibel identitetshantering. Inkluderar ett autentiseringsprotokoll för dataskydd, en dApp-butik, en token, en uppsättning smarta kontrakt och en plattform för att skapa betalningslösningar kopplade till användarens identitet.
  • Selfkey-projekt baserat på Ethereum- och ERC-20-tokens för blockchain- och SSID-baserad identitetshantering, så att användare kan äga, hantera och avyttra sina data som de vill.

Decentraliserad identifiering ger möjlighet att använda en enda digital identifierare på olika webbplatser och tjänster utan att behöva mata in data igen. Blockchain garanterar säkerheten och oföränderligheten för dessa data, och användarna har full kontroll över sin personliga information. Med DeFi: s popularitet och digitaliseringstakten i samhället ökar efterfrågan på identitetslösningar bara..

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me