“For å være ærlig, nå er jeg veldig lei meg for at vi har vedtatt begrepet” smart kontrakt “. Jeg burde kalt dem kjedeligere og tekniske. Kanskje noe sånt som “permanente skript”.

Vitalik Buterin

Hei, i dag skal jeg fortelle deg en historie om Masha og Sergey. Hvordan en smart kontrakt ville hjelpe dem. Sergey vil flytte fra St. Petersburg til Moskva, og leter derfor etter en leilighet i hovedstaden. Han vil leie henne.

Etter et langt søk finner han et normalt alternativ. Masha leier ut hytta sin i sentrum for bare 30 tusen rubler. Hun setter imidlertid betingelser: en leilighet kan bare leies av en ung mann uten dårlige vaner, russisk etter nasjonalitet, uten familie og kjæledyr.

Siden Masha og Sergey er fremmede, er det vanskelig for dem å stole på hverandre. Masha frykter at Sergei kan ombestemme seg og ikke betale. Sergei mener at Masha er en slags svindler som vil kutte penger av ham.

Problemet løses på flere måter:

 1. Du kan signere en lang kontrakt, som inkluderer passdata og alle avtaler. Men likevel er Sergei i fare: han må betale forskuddsbetaling til noen ukjent.
 2. Du kan inngå en kontrakt ved hjelp av mellommenn. De vil ta på seg alle risikoene, men samtidig må Masha og Sergey betale en betydelig provisjon. Dette er tap av penger!

Hva om…?

Tenk om paret vårt hadde en smart kontrakt, det vil si et system som allerede hadde strenge regler. Omtrent som følger:

 1. Vi lager en uavhengig lagring. Alle kan legge det, men kan ikke ta.
 2. Sergey legger betalingen for leiligheten i dette lageret.
 3. Masha setter “digitale nøkler” der for å få tilgang til leiligheten.
 4. Da mottar Sergey en “digital nøkkel”, og Masha mottar bekreftelse på mottak av forskuddsbetaling fra Sergey.
 5. Når Sergei flytter inn i en leilighet, mottar Masha penger.
 6. Hvis Sergey ikke kan åpne leiligheten (nøkkelen passer ikke), blir forskuddsbetalingen returnert til ham.
 7. Hvis Sergey bestemmer seg for å nekte å leie en leilighet, mottar Masha en tap, og Sergey – resten av forskuddsbetalingen.

Videre slutter handlingen med en slik kontrakt, Sergey og Masha kan fortsette forholdet. Merk at alle trinn er beskyttet av en algoritme. Det er ikke nødvendig å betale provisjon til mellommenn.

Venner! Jeg ga deg et eksempel på hvordan en smart kontrakt fungerer! En lignende kontrakt opererer vellykket i Ethereum-nettverket. Funksjonen til en smart kontrakt er basert på blockchain-teknologi.

Bilde 005 Smarte kontrakter

Hva handler denne artikkelen om?

I denne artikkelen vil jeg forklare hvordan smarte kontrakter ble til, miljøet de jobber i og hvordan de fungerer. Jeg vil gi en liste over fordeler og ulemper med smarte kontrakter, et eksempel på en smart kontrakt, og fortelle deg også i hvilke områder de brukes og hvordan de skiller seg fra vanlige kontrakter..

Innhold

 1. Hvordan smarte kontrakter dukket opp
 2. Der smarte kontrakter kan fungere
 3. Hvordan smarte kontrakter fungerer
 4. Fordeler og ulemper med smarte kontrakter
 5. Hvordan smartkontraktskoden ser ut
 6. På hvilke områder brukes smarte kontrakter?
 7. Hvordan smarte kontrakter skiller seg fra vanlige
 8. Oppsummering
 9. Hvordan smarte kontrakter dukket opp

Ideen om smarte kontrakter kom til Nick Szabo i forrige århundre. Lenge før de første kryptovalutaene dukket opp. Imidlertid var implementeringen umulig uten fødselen av blockchain-teknologi. Det viste seg at blockchain og smarte kontrakter er naturlige partnere.

Den virkelige fødselen av smarte kontrakter fant sted i 2013, da den digitale valutaen Ethereum og blockchain-nettverket med samme navn dukket opp. Da ble det klart hvor nyttige smarte kontrakter kan være. Som i historien om Sergei og Masha.

Fra nå av har utviklere muligheten til å lage sine egne applikasjoner uten å starte deres blockchain-nettverk. For dette elsker alle Ethereum-nettverket og utvikleren Vitalik Buterin.

Forresten, denne smarte fyren ble født i Russland, i Kolomna. Men på den vanskelige 90-tallet bestemte familien seg for å reise til Canada. Vitalik var der i en alder av seks.

 1. Der smarte kontrakter kan fungere

Det vil være noen vanskelige vilkår nå. Det er ingen annen måte å beskrive arbeidet med smarte kontrakter..

Vær oppmerksom på at utviklingen av smarte kontrakter og deres overvåking krever følgende forhold:

 • asymmetrisk kryptering kreves (for digital signatur),
 • trenger åpne databaser for å gjennomføre transaksjoner,
 • den menneskelige faktoren må elimineres fra hele systemet (Bitcoin og Ethereum nettverk er passende),
 • kontrakter må utføres desentralisert.

Faktisk ingenting komplisert. Alle fire vilkår er oppfylt, for eksempel i Ethereum-nettverket.

 1. Hvordan fungerer de smart-kontrakter

Som jeg nevnte ovenfor, er blockchain og smarte kontrakter praktisk talt “siamesiske tvillinger”. Tross alt må koden og algoritmene til kontrakten skrives et sted.

Derfor fungerer smarte kontrakter slik:

 1. Først utføres en transaksjon som sendes til nodene. Noder er et peer-to-peer-nettverk.
 2. Deretter begynner den smarte kontrakten å sjekke signaturene til de involverte partene, og deretter blir oppfyllelsen av alle vilkårene i kontrakten sjekket.
 3. Den neste handlingen i hele systemet avhenger av hvordan testen gikk. I alle fall fullføres transaksjonen (med et positivt eller negativt resultat). Eiendelene fordeles mellom partene. For eksempel, hvis vilkårene i kontrakten ikke ble oppfylt, tildeler systemet straffer til den ansvarlige parten. Tilgang til eiendeler er begrenset.

Jeg har skissert hvordan en standard smart kontrakt fungerer på Ethereum. Ikke tro at algoritmen er helt gratis. For eksempel, i Ethereum-nettverket krever smarte kontrakter et visst antall elementer, som kalles “gass”. Hvis det ikke er nok bensin.

Husk forresten dette når du oppretter smarte kontrakter..

 1. Fordeler og ulemper med smarte kontrakter

Fordeler med å bruke smarte kontrakter:

 1. Fra historien til Sergey og Masha kan vi konkludere med at smarte kontrakter ikke trenger noen form for mellommenn.
 2. Smarte kontrakter er helt trygge, fordi kontrakten lagres kryptert.
 3. Smarte kontrakter er svært pålitelige ettersom alle dokumenter dupliseres i blockchain-nettverket.
 4. Teknologi sparer penger fordi den ikke krever mellommenn.
 5. Alt skjer automatisk. Eliminerer den menneskelige faktoren, for eksempel feil når du fyller ut skjemaer manuelt.

Naturligvis har ethvert vakkert deksel sitt eget innvendig og utvendig. Det er ulemper med smarte kontrakter. Vanligvis fremhever eksperter følgende ulemper:

 1. Koder for smarte kontrakter kan inneholde feil.
 2. Smarte kontrakter er foreløpig ikke lovlig legalisert i de fleste land i verden, inkludert USA, Russland og EU.
 3. Selv om smarte kontraktstransaksjoner i seg selv er økonomisk fordelaktige, vil staten skattlegge dem når de blir legalisert..
 4. Kontrakter mangler noe fleksibilitet. De kan ikke endres osv..
 5. Smarte kontrakter har et åpent register. Bankkonfidensialitetsproblem oppstår.
 6. Smarte kontrakter er ikke alltid raske å behandle.
 7. Det er et problem med orakler.

Jeg vil fortelle deg om det siste problemet separat. Det antas generelt at dette er hovedproblemet med smarte kontrakter. Kort sagt: smarte kontrakter trenger eksterne agenter for å validere data mottatt utenfra. Dette kan være måleenheter, blockchain-nettverksdeltakere, systemer integrert i blockchain osv. Problemet ligger i valget av disse agentene, deres differensiering, uavhengighet og pålitelighet av informasjonen som gis.

Selvfølgelig fortsetter utviklingen av smart kontraktsteknologi, så det er håpet at i fremtiden kan alle “ulemper” elimineres.

 1. Hvordan smartkontraktskoden ser ut

Hvis du ikke kjenner programmeringsspråk, kan du trygt hoppe over denne delen. Tilsvarende vil vi fokusere på koden for smarte kontrakter. Tross alt er en kontrakt egentlig bare en programkode. Ethereum smarte kontrakter er skrevet på et spesialutviklet språk – Solidity. Imidlertid, med utviklingen av blockchain-teknologi, har muligheten til å skrive en smart kontrakt dukket opp på nesten hvilket som helst språk, du trenger bare å sørge for at blockchain i nettverket ditt vil støtte det..

Den enkleste smarte kontrakten er et sett med betingelser. Som de som ble brukt i if-setningen. Operatøren mottar en variabel som inngang, avhengig av verdien den utfører visse handlinger for.

Hvis du er flink til å programmere, kan du lage din egen smarte kontrakt. Det er ingen grunnleggende vanskeligheter her. Og Internett er fullt av manualer og trinnvise instruksjoner om hvordan du gjør dette..

 1. På hvilke områder brukes smarte kontrakter?

Her har det nylig skjedd en skikkelig revolusjon. Smarte kontrakter har vist sine virkelige fordeler. De sparer tid og penger for stor virksomhet.

Logistikk

Byråkrati hersker i logistikk. Men det blir lett overtatt av en smart kontrakt. Nå kan du tross alt redusere papirene betydelig og fjerne den menneskelige faktoren fra forsyningskjeden. Ansatte blir redusert, erstattet av datamaskiner.

Blockchain og smarte kontrakter reduserer kostnadene ved flytting av varer. Det reduserer også muligheten for svindel, for eksempel forfalskning av varer. Tross alt, som jeg sa ovenfor, er sikkerhet et stort pluss med smarte kontrakter.

Smarte kontrakter blir implementert av store havner, butikkjeder og banker.

Lysning

Spesielt i banksektoren brukes smarte kontrakter aktivt i clearing. Hva det er? Dette er en prosess med forskjellige typer avtaler mellom banker og deres kunder. Du må fylle ut mye papirarbeid og kontrollere et stort antall forhold. Det er klart at smarte kontrakter seriøst kan hjelpe med dette..

Tenk selv hvor mye manuelt arbeid med rydding kan reduseres! Det er sant at vanlige bankpersoner kanskje ikke er glade for dette – de vil tross alt sannsynligvis bli permittert. På den annen side kan de overføres til mer kreativt arbeid (så langt bankene generelt har “kreativt arbeid”).

Nettbutikker

Selvfølgelig er smarte kontrakter også veldig nyttige for langdistansetransaksjoner. I historien om Sergei og Masha, som jeg fortalte ovenfor, var hovedproblemet avstanden til de to kontraktspartene fra hverandre. Stol på problemet, for å si det sånn. Men en smart kontrakt eliminerer naturlig nok dette problemet. Du forstår selv hvordan dette skjer: alt blir automatisk kontrollert og kontrollert av systemet uten deltakelse av mellomledd.

Medisinen

En stor anvendelse av blockchain er skissert i medisin. For eksempel kan du forbedre sikkerheten ved lagring av medisinske journaler. Du kan begrense visning av poster – gi tilgang til medisinsk historie først etter å ha gitt en digital nøkkel fra klienten og hans behandlende lege.

På den annen side kan informasjonen på blockchain brukes til å forske, der identiteten til spesifikke pasienter ikke vil bli avslørt. Det vil til og med være mulig å betale for kundeinformasjon ved hjelp av smarte kontrakter..

 1. Hvordan smarte kontrakter skiller seg fra vanlige

Slik at du forstår nøyaktig hvordan en smart kontrakt skiller seg fra en vanlig papirkontrakt. Det er ganske enkelt. En smart kontrakt er et digitalt dokument, ikke et papir. Den lagres i blockchain. En vanlig kontrakt er beskyttet av lover og forskrifter. Juridisk språk brukes til å utarbeide vanlige kontrakter, og kode brukes til smarte kontrakter.

Selvfølgelig er smarte kontrakter sikrere og krever ikke mellommenn. Smarte kontrakter kan ikke endres, men papirkontrakter kan. Det er også verdt å merke seg at transaksjoner med smarte kontrakter ofte er raskere..

 1. Oppsummering

Så i dag begynner allerede smarte kontrakter å bli brukt i helsevesen, logistikk, netthandel og bank. De fleste land i verden har ennå ikke vedtatt lover som vil legalisere dem, men dette kan man stole på.

Utfall:

 • smarte kontrakter begynte å virke for bare fem år siden,
 • de opererer på blockchain-nettverk som Ethereum,
 • de har fordeler og ulemper,
 • en smart kontrakt er en kode på et bestemt programmeringsspråk,
 • de brukes i logistikk, økonomi og helsetjenester.

Generelt vil smarte kontrakter redde menneskelig sivilisasjon fra en betydelig del av arbeidsflyten og beskytte virksomheten mot menneskelige feil og svindlere..

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me