Mikä on likviditeetin louhinta ja miten se toimii?

Ennen hajautettujen rahoitus- ja DeFi-alustojen syntymistä käyttäjät voivat saada likviditeettiä vain vaihtamalla joitain varoja toisiin. Mutta DEX-pörssit esittivät salauksen haltijoille uuden tavan tuottaa tuloja lisäämällä kryptovaluuttansa yhteiseen pooliin. Tässä artikkelissa selitämme mitä likviditeetin louhinta on, miten se toimii, miten se antaa käyttäjille mahdollisuuden ansaita rahaa, ja tarkastelemme tarkasti tämän uuden järjestelmän riskejä.

Mikä on markkinoiden likviditeetti?

Likviditeetin louhintamekanismin ymmärtäminen on tärkeää ymmärtää, mikä on likviditeetti ja miten se toimii. Likviditeetti on joukko kaikkia kaupankäyntitarjouksia pörssien ja välittäjien kanssa. Toisin sanoen likviditeetti määrittää, kuinka nopeasti voit ostaa tai myydä omaisuuserän parhaaseen mahdolliseen hintaan, minimaalisilla tappioilla.

Likviditeetillä on kolme pääominaisuutta:

Nopeus. Se määrittää kuinka nopeasti tilaukset toteutetaan. Jos maksuvalmius on liian alhainen, viivästyksiä esiintyy: limiittimääräysten toteuttaminen voi kestää tunteja, päiviä tai jopa viikkoja. Elävä esimerkki on Dogecoin (DOGE). Yritä tehdä rajoitustilaus nykyiseen hintaan joissakin pörsseissä ja kirjaa aika tarkistaaksesi, kuinka kauan toteutus kestää. Ja yritä sitten myydä se uudelleen. Erittäin likvideillä pareilla tilausten toteutus kestää sekunteja tai jopa millisekunteja. 

On tarpeen tehdä ero alustojen ja kaupankäyntiparien likviditeetin välillä. Binance on yksi nestemäisimmistä salauspörsseistä, mutta sillä on myös heikosti vaihdettuja pareja, esimerkiksi DENT / USDT tai IDEX / USDT. Toisin sanoen jopa suurimmilla alustoilla on matalan likviditeetin parit.

Levitän. Tilauskannan Bid- ja Ask-tilausten korkea hajautus eli ero merkitsee matalaa likviditeettiä. Alhainen erotus osoittaa, että voit ostaa ja myydä omaisuutta minimaalisilla tappioilla melkein välittömästi. Jos maksuvalmius on korkea, ero ei yleensä ylitä kymmenesosaa omaisuuserän markkina-arvosta.

Liukastuminen. Liukastumisen ydin on, että matalan likviditeetin parit eivät takaa pelkästään sitä, että toimeksiannot toteutetaan nopeasti, vaan että ne toteutetaan lainkaan. Liukastuminen tarkoittaa, että edes toimeksiannon (esim. Stop-Limit-toimeksiannon) saaminen ei takaa sen toteuttamista, jos pörssissä käydään paljon kaupankäyntiä: jyrkän hintavaihtelun aikana. Paradoksi on: aluksi tilauksia ei suoriteta pitkään, mutta sitten tapahtuu äkillinen kauppiaiden tulva, joka estää kysynnän tai tarjonnan tyydyttymästä. 

Yhteenvetona voidaan todeta, että mitä korkeampi likviditeetti, sitä matalampi spread, sitä nopeammin toimeksiannot toteutetaan ja sitä vähemmän todennäköisiä ne luisuvat. 

Joten kuka tarjoaa markkinoiden likviditeetin?

Alustan toimintaperiaatteesta riippuen likviditeettiä tarjoavat kauppiaat tai organisaatiot – pankit tai pörssit. Niitä kutsutaan likviditeetin tarjoajiksi. Salauspörsseissä he ovat yleensä itse käyttäjät, jotka tekevät osto- ja myyntitilauksia. Toisin sanoen salakirjoitustoiminta on henkilöiden välistä tai P2P-kaupankäyntiä. Olet ehkä kuullut siitä – Binancella on erillinen osa P2P-kaupankäyntiin.

Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, ettei pörssi voisi häiritä kaupankäyntiprosessia. Esimerkiksi jos on tarkoitus avata suuria lyhyitä positioita ja kääntää markkinat ympäri. Tällä tavoin voit manipuloida markkinoita, ansaita voittoja panostamalla korkojen laskuun ja kerätä tuloja palkkioiden avulla. Mutta tämä on likainen peli, ja lailliset alustat eivät yleensä käytä tätä. Jos pörssi tukee OTC-kauppaa, likviditeetin tarjoaja on joko itse pörssi tai muut institutionaaliset sijoittajat.

Välittäjät eivät tarjoa likviditeettiä – ne tarjoavat vain pääsyn kaupankäyntiin eri pörsseissä, ja likviditeettiä toimittavat heille pörssit, pankit ja muut organisaatiot, erityisesti yksityiset sijoittajat. Kun vaihdat valuuttaa pankin kanssa, ostat ja myyt sen kyseiselle pankille. Näin ollen organisaatio itse määrittelee tällaiset suuret leviämiset.

Se oli pitkä, mutta välttämätön intro, ja nyt on aika siirtyä pääaiheeseen: mikä on järkeä? Asia on, että ei ole väliä kuka toimii likviditeetin tarjoajana – pörssi tai kauppias, palkkiot ansaitaan aina vain pörsseillä. 

Se oli ensimmäinen kerta rahoitushistoriassa, kun likviditeetin louhinta antoi tavallisten käyttäjien löytää itsensä markkinoiden toiselle puolelle.

Mikä on likviditeetin louhinta?

Likviditeetin louhinta on tapa järjestää markkinat, joissa pörssi ja rahakirjan liikkeeseenlaskija palkitsevat yhteisöä likviditeetin tarjoamisesta. Kaivostyöläiset tuottavat tuloja riippuen elinkeinonharjoittajien tai sijoittajien maksamista palkkioista, hintaeroista ja tilausten eliniästä. Ei ole välttämätöntä, että alusta mahtuu vain kryptovaluuttakauppaa. Sama pätee investointeihin salauksen aloittamiseen tai luotonantoon. Mutta useimmiten tämä lähestymistapa on suosittu automatisoitujen markkinatakaajien (AMM) keskuudessa. Kaikki osallistujat “pudottavat” tunnuksensa yhteiselle uima-altaalle, nimeltään a maksuvalmiuspooli.

Alla oleva kuva kuvaa, kuinka palkkiot kertyvät markkinatakaajille.

Mikä vaikuttaa likviditeetin louhinnan kannattavuuteen

Jos olet jo kuullut likviditeetin louhinnasta ja edes osallistunut siihen ennen kuin siitä tuli valtavirtaa, olet varmaankin tietoinen siitä, kuinka korkeat korot olivat jo päivinä. Joissakin paikoissa, kuten Binance, tarjottiin 50–100 prosentin vuosipalkkio, ja joissakin muissa alustoissa jopa useita tuhansia prosentteja.

Kuulostaa hullulta? Itse asiassa tämä oli totta. Pohjimmiltaan tuotto riippuu suoraan kysynnästä ja tarjonnasta eli markkinatasapainosta. Vain jos kaupankäynnin yhteydessä, kun kryptovaluutan kysyntä kasvaa, sen hinta nousee, mutta likviditeetin louhinnan tapauksessa on käänteinen riippuvuus: mitä enemmän kaivostyöläisiä, sitä pienempi tuotto on, kuten panostuksen yhteydessä.

Tämän seurauksena kaupankäynnin kysyntä oli suuri likviditeetin louhinnan ensimmäisinä päivinä, kun taas likviditeettipooli oli pieni. Tämä antoi pienelle ihmisryhmälle mahdollisuuden “kerätä kaikki kerma pois päältä”. Kaivostyöläisten määrä kasvoi vähitellen, ja rakas palanen muuttui liian pieneksi kaikkien jakamiseen. Ihmiset olivat halukkaampia jäädyttämään rahakkeitaan kuin käymään kauppaa pörssissä. Miksi käydä kauppaa, kun voit vain jäädyttää rahakkeet ja saada korkoa ilman riskiä? Sitä he ajattelivat, mutta tärkeintä tässä on korkea korko ja täysin passiivinen tapa ansaita. Monet ihmiset ovat kuitenkin väärässä riskeistä: ne eivät ole vähäpätöisiä, mutta puhumme siitä myöhemmin. Tämän seurauksena kaivostyöläisten määrä oli paljon suurempi kuin kauppiaiden määrä, ja korko laski 10-20 prosenttiin vuodessa, vaikka se onkin silti melko korkea, varsinkin verrattuna yhtä riskialttiisiin panoksiin ja luotonantoihin.

Mielenkiintoinen fakta: siellä on DeFi-alusta ja se on automaattinen markkinatakaaja Cream, jonka nimi heijastaa likviditeetin louhinnan ydintä. Tätä voidaan tulkita hyvin symbolisesti:

Ansaitse kerma kiinnostusta = kuorita kerma

Likviditeetin kaivosriskit

Joten olemme käsitelleet likviditeetin louhinnan periaatetta. Entä riskit? On aika puhua tärkeimmistä asioista. Varoitus: saatat olla järkyttynyt ja masentunut joistakin asioista, joten valmistaudu.

Koska olemme aiemmin korostaneet tätä, emme testaa kärsivällisyyttäsi. Joten suurin likviditeetin louhinnan riski on … rumpukela …

Älykäs sopimus voi nostaa minkä tahansa määrän tunnuksia osoitteestasi milloin tahansa.

Odottamaton? Kyllä, ja tämä on koodattu moniin älykkäisiin sopimuksiin, vaikka eivät kaikki. Tapauksia on jo tapahtunut, joissa käyttäjä avasi lompakonsa ja huomasi, että kaikki hänen rahakkeensa olivat kadonneet. Itse asiassa älykkäät sopimukset voivat nostaa varoja jopa kymmenen vuotta myöhemmin, kun pidät tuhansia dollareita tai jopa enemmän lompakossasi. Ja käyttäjät itse antavat heille tällaiset oikeudet, joten lue aina sijoittamista tehdessäsi sijoitus huolellisesti.

Mikä on ratkaisu?

Tietenkin suuret AMM: t, kuten Uniswap tai Maker, eivät todennäköisesti tee sellaista, mutta tuoreempia ja huomaamattomampia voi olla, mikä tapahtui jo Cyberchainin kanssa. Vältä siis epäilyttäviä projekteja ja käsittele riskejä tietoisesti, varsinkin jos älykästä sopimusta ei ole tarkastettu. Lue myös sopimus huolellisesti – varojen nostossa voi olla lauseke tai saatat löytää muita epävakaita kohtia.

Jos olet lisännyt rahakkeesi likviditeettipooliin, lähetä rahakoodit noston jälkeen toiseen lompakkoon, jota et ole vielä käyttänyt, äläkä talleta varoja vanhaan. Tällä tavalla tunnuksesi pysyvät turvassa. Muista käyttää erillisiä lompakoita jokaiseen uuteen projektiin. Et voi aina tietää, mikä on älykkään sopimuksen koodi ja mikä voi olla lopputulos.

Toinen riski on älykäs sopimusten haavoittuvuus. Monet projektit käynnistävät alustansa nopeasti ja eivät kuluta kehitykseen yli kuukauden. Tämä on liian vähän aikaa kaikkien mahdollisten haavoittuvuuksien testaamiseen, havaitsemiseen ja korjaamiseen. Tämän takia hakkerit voivat havaita takaovet ja yksinkertaisesti nostaa kaikki varat kerralla.

Mitä voidaan tehdä?

Valitettavasti edes kattava ulkoistaminen ei voi taata, ettei lähdekoodissa ole haavoittuvuuksia. Siksi sinun on noudatettava riskienhallinnan perussääntöjä: sijoita vain summa, jonka olet valmis menettämään. Yritä myös olla sijoittamatta kaikkia varojasi yhteen projektiin. Tällä tavalla säästät suurimman osan varoistasi, jos hakkerit onnistuvat hyökkäämään jonkin projektin tunnuksista.

Toinen riski on pysyvä menetys. Nämä tappiot tapahtuvat ajoittain, kun yhden toimitetun salausomaisuuden osuus on epävakaa; esimerkiksi ETH / DAI-pari Uniswapissa tai BNB / BUSD-pari Binancessa. Asia on, että likviditeettipalvelun tarjoajan (LP) on annettava pari oikeassa suhteessa, joka on 50/50. Jos tämä tasapaino rikkoutuu jonkin kryptovaluutan nousun takia, voitto otetaan pois LP: ltä.

Käytetään esimerkkiä: Oletetaan, että haltija tarjoaa ETH / USDT Uniswapille suhteessa 50/50. Mutta jos ETH: n hinta kolmansien osapuolten alustoilla alkaa nousta suhteessa Uniswapiin, välimiesten tulee peliin, huomaa ero ja käyttää tätä mahdollisuutta ostaa halvempaa Ethereumia voittoaan varten. Toisin sanoen välimies ostaa samalle määrälle USDT: tä esimerkiksi ei yhden ETH: n, vaan 1,05 – saldo on rikki. Ja sitten heti myydä USDT: lle. Välimiehen voitto otetaan pois LP: ltä. Tämä tappio on kuitenkin toistaiseksi vain teoreettinen, ja ennen kuin likviditeetin tarjoaja vetää rahakkeensa, hän ei ole teknisesti menettänyt mitään. Tappio nollataan, kun ETH-hinta palaa edelliselle tasolle. Siksi tappioita kutsutaan pysyviksi. 

Johtopäätös

Likviditeetin louhinnan avulla voit ansaita kryptovaluuttoja passiivisesti ja saada korkeammat tulot kuin talletusten korot ja jopa PoS-panostus. Tällä menetelmällä on kuitenkin omat riskinsä, joita ei löydy muun tyyppisistä kaivostoiminnoista, joten sinun tulee olla varovainen, kun toimitat rahakkeita likviditeettipoolille, varsinkin jos projekti lupaa korkeaa tuottoa. Tarkista aina alustat huolellisesti ja lue sopimus epämiellyttävien yllätysten välttämiseksi.

Vastuuvapauslauseke: Tämän artikkelin sisältöä ei ole tarkoitettu taloudelliseksi neuvonnaksi, eikä sitä tule kohdella sellaisenaan. 3commas ja sen kirjoittajat eivät ole vastuussa voitoistasi tai tappioistasi tämän artikkelin lukemisen jälkeen. Artikkeli on esitetty antamaan lukijoille yleistä tietoa. Tässä on vain henkilökohtainen kokemus. Käyttäjän on tehtävä oma riippumaton tutkimus tehdäkseen tietoisia päätöksiä salausinvestoinneistaan.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map