Salausvaluutan vaihto pörsseissä ja muilla erikoistuneilla alustoilla voi silti olla melko aikaa vievää ja edellyttää usein korkeita palkkioita. Lisäksi kaikki pörssit eivät tue tarvittavia kolikoita tai tarvittavia kauppapareja. Tämän seurauksena elinkeinonharjoittaja, joka haluaa vaihtaa yhden kryptovaluutan toiseen, joutuu tarvitsemaan lisää muunnoksia..

Atomic Swap -ratkaisut ratkaisevat yllä olevat ongelmat ja eliminoivat tarpeen luottaa myös kolmanteen osapuoleen ja mahdollistavat krypto-valuuttojen vaihdon eri lohkoketjuissa.

Salausvaluutan vaihdossa voi syntyä useita ongelmia.

  1. Luottamus. Jos haluat vaihtaa kryptovaluuttaa, esimerkiksi LTC: tä BTC: ksi, sinun on joko lähetettävä kolikkosi vaihtoon tai tehtävä OTC-tapahtuma. Ensimmäisessä tapauksessa sinun on luotettava alustaan, joka mukautuu kauppaan, muuten sinun on luotettava takaajaan, joka varmistaa kaupan turvallisuuden.
  2. Lisämaksut. Kun teet kaupan pörssissä, maksat palkkion itse kaupasta, maksat myös kolikoiden vetämisestä ja joskus jopa varojen tallettamisesta. OTC-vaihdon tapauksessa maksat takaajalle kiinteän prosenttiosuuden.
  3. Sopivuus. Jos haluat käydä kauppaa kryptovaluutoilla pörssissä, sinun on talletettava varoja ja nostettava ne jälkikäteen, mutta pörssi voi väliaikaisesti sulkeutua ylläpitoa varten tai keskeyttää määrittelemättömän ajan käyttämäsi kryptovaluutan talletus- / nostovaihtoehdon..

Näiden ongelmien ratkaisemiseksi kehitettiin Atomic Swaps. Tier Nolan kuvasi tekniikkaa ensimmäisen kerran vuonna 2013, mutta sitä ei sovellettu vasta äskettäin.

Toimintaperiaate

Atomic Swap -protokollat ​​on suunniteltu poistamaan mahdolliset petosmahdollisuudet osallistujille. Ymmärrämme, miten tämä toimii, käyttämällä esimerkkiä, jossa Alice haluaa vaihtaa LTC: nsä Bobin BTC: lle.

Ensinnäkin Alicen on talletettava LTC sopimuksen osoitteeseen, joka toimii tallelokerona. Kun tämä “tallelokero” on luotu, Alice luo avaimen päästäksesi siihen. Sitten hän jakaa tämän avaimen salaushajautuksen Bobin kanssa. Bob ei voi käyttää LTC: tä, koska hänellä on vain avaimen hajautus, mutta ei itse avainta.

Bob käyttää Alicen toimittamaa hajautusta uuden suojatun sopimusosoitteen luomiseen, johon hän sitten tallentaa BTC: n. Saadakseen BTC: n Alicen on käytettävä samaa avainta ja toimitettava siten valuuttansa Bobille (käyttämällä hashlock-toimintoa). Tämä tarkoittaa, että heti kun Alice pyytää BTC: tä, Bob puolestaan ​​pyytää LTC: tä, ja valuutanvaihto saadaan päätökseen.

Termiä “atomic” käytetään, koska nämä tapahtumat joko suoritetaan kokonaisuudessaan tai eivät tapahdu lainkaan. Jos joku osapuolista ei täytä velvoitteitaan, sopimus puretaan ja varat palautetaan automaattisesti omistajille.

Atomivaihto voi tapahtua kahdella eri tavalla: lohkoketjussa ja estoketjussa:

  • Ketjunvaihtoja tapahtuu missä tahansa vaihtoon osallistuvassa verkossa (tässä tapauksessa se on joko bitcoin tai litecoin blockchain).
  • Ketjun ulkopuolisia vaihtoja tapahtuu toisella kerroksella, esimerkiksi salamaverkossa.

Teknisestä näkökulmasta suurin osa näistä kaupankäyntijärjestelmistä perustuu älykkäisiin sopimuksiin, joissa käytetään Multisig- ja Hash Timelock-sopimuksia (HTLC).

Multisig

Multisig on erityinen digitaalinen allekirjoitus, jonka avulla kaksi tai useampi käyttäjä voi allekirjoittaa asiakirjoja yhdessä ryhmänä. Siksi moni-allekirjoitus luodaan yhdistämällä useita ainutlaatuisia allekirjoituksia.

Yksinkertaisena analogiana voit ajatella tallelokeroa, jossa on kaksi lukkoa ja kaksi avainta. Alicella on yksi avain ja Bobilla toinen. Ainoa tapa, jolla he voivat avata laatikon, on käyttää molempia näppäimiä samanaikaisesti. Siksi kukaan osallistujista ei voi avata laatikkoa itsenäisesti.

Hash Timelock -sopimukset (HTLC)

Hash Timelock -sopimukset perustuvat kahteen toimintoon: hashlock ja timelock.

Hashlockin tavoitteena on estää menot, jos jokin osa tiedoista on edelleen käytettävissä (kuten Alice-avain yllä olevassa esimerkissä). Aikailukko on toiminto, joka varmistaa, että sopimus voidaan toteuttaa vain aiemmin määritetyn ajan kuluessa. Näin ollen HTLC: n käyttö poistaa luottamuksen tarpeen, koska sopimus luo erityiset säännöt, jotka estävät Atomic Swapin osittaisen toteuttamisen.

Atomivahteiden edut

Atomic Swapin tärkein etu on kolmannen osapuolen tarpeen poistaminen, koska kaikki liiketoimet ovat P2P, suoraan kahden käyttäjän välillä. Atomivaihtosopimukset lisäävät myös turvallisuutta, koska käyttäjien ei tarvitse siirtää varojaan keskitettyyn pörssiin tai kolmanteen osapuoleen. Sen sijaan tapahtumat voivat tapahtua suoraan käyttäjien lompakoista. Lisäksi tämä auttaa myös käyttäjiä säästämään palkkioista. Vaihtosopimuksia käytettäessä sinun on maksettava vain transaktiomaksu, kun taas pörssejä käytettäessä tapahtumapalkkion lisäksi sovelletaan kaupankäyntipalkkioita ja nostopalkkioita. Atomivaihtosopimukset ovat myös paljon nopeampia – teoriassa ne vievät vain tapahtuman käsittelynopeutta vastaavan ajan.

Haitat

Vaihdon suorittamiseksi kahden kryptovaluutan on perustuttava lohkoketjuihin, jotka käyttävät samaa hajautusalgoritmia (esimerkiksi SHA-256, kuten bitcoin-verkossa). Lisäksi niiden on oltava yhteensopivia HTLC: n ja muiden ohjelmoitavien toimintojen kanssa.

Jotkut tutkijat ovat myös huolissaan tietosuojakysymyksistä, koska atomiketjuja voidaan seurata lohkoketjussa, mikä mahdollistaa linkityksen sisältämien osoitteiden linkittämisen käyttäjän muihin varoihin.

Johtopäätös

Atomic Swaps on edelleen monimutkainen toteuttaa useimmille, mutta tämä tekniikka johtaa merkittäviin muutoksiin lohkoketjujen ja hajautetun kaupankäynnin yhteentoimivuudessa. Siten tällä menetelmävaihdolla on suuri potentiaali, joka avaa uusia mahdollisuuksia hajauttamiseen ja vertaisverkkoihin.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me