Ha tágabban nézzük a DeFi ökoszisztémát, láthatjuk, hogy a decentralizált pénzügyi projektek átlagosan tizenkét irányban működnek és fejlődnek. Az a kísérlet, hogy decentralizált formába hozza szinte mindazt, ami a hagyományos pénzügyi rendszert érinti, egyúttal azt a vágyat is jelenti, hogy a lehető leghamarabb áttérjünk a pénzügyi eszközökkel folytatott új típusú kölcsönhatásokra, valamint az ilyen interakciók folyamatainak decentralizálását.

A blokklánc-alapú azonosító rendszereket és a decentralizált pénzügyi protokollokat úgy tervezték, hogy hozzáférést biztosítsanak a pénzügyi eszközökhöz azoknak a felhasználóknak, akiknek nincs pénzügyi tapasztalata, vagy hozzáférést biztosítanak a hagyományos pénzügyi eszközökhöz. A mai cikkben az identitáshoz kapcsolódó DeFi-szektorról, a KYC-eljárásokról és a szolgáltatott adatok feletti ellenőrzés fenntartásának képességéről fogunk beszélni..

Decentralizált azonosítás

Az online azonosításhoz információkat kell szolgáltatnunk magunkról annak igazolására, hogy azok vagyunk, akiknek mondjuk magunkat. Az azonosítási eljárás szükséges például egy ICO-ban való részvételhez vagy saját tokenizált eszközök létrehozásához. Amikor pénztárcájából érméket küld, azonosítja magát a kulcsokkal, mint ezen alapok tulajdonosával. Ha bejelentkezik fiókjába a tőzsdén vagy a szolgáltatáson, akkor jelszóval azonosítja magát a fiók tulajdonosaként.

A felhasználókat a pénzügyi világban a KYC eljárással azonosítják – „Ismerd meg az ügyfeledet”, amelynek célja a partnerek és tranzakcióik nyomon követése a pénzmosás, csalás elleni küzdelem és a pénzügyi tranzakciók biztonságának javítása érdekében..

A KYC eljárás során a felhasználók személyes adataik egy részét átadják egy harmadik félnek, ezután már nem képesek kezelni bizalmas adataikat.

Másrészt a személyes adatok megadásának megtagadása megfosztja a felhasználót a személyazonosítási eljárásokat igénylő szolgáltatások vagy szolgáltatások igénybevételének lehetőségétől. A központosított hatóságok számára átadott adatok még a magas szintű biztonságot nyújtó vállalatoknál sem lehetnek biztonságosak. 

Az olyan személyes adatok, mint: mail, telefonszám, útlevéladatok, lakcím, pénztárca címe, pénzeszközök mennyisége, biometrikus adatok, jelszavak stb., Értékes információk az illegális piacokon. Az ilyen információkhoz való hozzáférés csalárd tevékenységekhez, pénzeszközök, számlák lopásához és más illegális tevékenységekhez vezethet. Ezért a bizalmas adatok ellenőrzés alatt tartása jelenleg a fejlesztés egyik legfontosabb területe..

A világon minden a digitális átalakulás és integráció folyamatában van, a decentralizált azonosítás megjelenése pedig válasz a változó realitásokra. Még 2017-ben a Microsoft együttműködött az Accenture és az Avanade céggel egy blokklánc alapú adatbázis-rendszer kifejlesztésében ugyanazok az adatok megosztására. 2018-ban pedig a Microsoft bevezette a DID-et, az ION nevű decentralizált azonosító rendszert, amely a Bitcoin blokkláncon fut..

A decentralizált identitás (DID) olyan jellemzők összessége, amelyek egyedileg azonosítják az objektumokat, míg az egyes felhasználók DID-jét csak az adott felhasználó ellenőrzi. A decentralizált hitelesítés ötlete a felhasználói információk kulcsokkal történő titkosítása. Ez a megközelítés megnehezíti a kívülállók számára a személyes adatokhoz való hozzáférést. A DID-tulajdonos megőrzi az adatok feletti ellenőrzést, és önállóan dönt arról, hogy milyen információkat kell megadni.

Polgári

A Civic egy Ethereum-alapú decentralizált identitás-ökoszisztéma, amely lehetőséget nyújt a felhasználó személyazonosságának ellenőrzésére kérésre. A Civic platform használatával a felhasználók létrehozhatják saját digitális identitásukat, és az erről szóló személyes adatokat tárolhatják az eszközön. Ezt a lehetőséget a blockchain technológiának köszönhetően érik el, ami biztonságossá és kényelmessé teszi ezt a megközelítést..

A Civic platform lehetőséget nyújt a KYC egyszeri továbbadására, a szükséges adatok további platformokon történő továbbításával. Bármely hálózati résztvevő klienssé válhat, ha az adatait a Secure Identity alkalmazás segítségével beírja a blokkláncba. A személyazonosság-ellenőrzést olyan hitelesítők végzik, akik adatokat szolgáltatnak a szolgáltatóknak felhasználói ellenőrzés céljából, ezért CVC-tokenekben jutalmat kapnak. Az intelligens szerződéseket a pénzügyi tranzakciók és az igazolás ellenőrzésére használják.

A Civic alapgondolata az, hogy minden felhasználó számára egységes digitális identitást hozzon létre, amely képes hozzáférni a különféle szolgáltatásokhoz, webhelyekhez, szolgáltatásokhoz és szervezetekhez. A megoldás pozitív oldala a felhasználó által szolgáltatott adatok teljes ellenőrzése. Az adatokat nem a blokklánc tárolja, ehelyett a tanúsítványokhoz való hozzáféréssel kapcsolatos linkeket az elosztott főkönyv tárolja. Ez azt jelenti, hogy a hálózaton regisztrált azonosító igazolja hitelességét.. 

3BOX

A 3Box egy új generációs decentralizált felhasználói adattároló rendszer. Ez lehetővé teszi a fejlesztők számára, hogy különféle műveleteket hajtsanak végre a felhasználók és a fiókok azonosítására, például felhasználói azonosító (DID) megszerzésére, új címek társítására a DID-ekre és új hitelesítési módszerek hozzáadására..

Minden 3Box-fiók egyedi DID-vel rendelkezik, amelyet 3ID-nek hívnak, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy decentralizált hálózatokon kezeljék adataikat és információikat. 3Box-fiók létrehozásához vagy visszaállításához a felhasználókat az üzenet kulcspárjukkal történő aláírásával hitelesítik. Ha az alkalmazások vagy szolgáltatások a nyilvános adatok olvasásán kívül más módon akarnak kölcsönhatásba lépni a felhasználói fiókkal, például az adatok írásával vagy törlésével, akkor meg kell kérniük, hogy a felhasználó írja alá a beleegyező üzenetet a megbízható kulcsaival, mivel csak a a számlatulajdonos kezelheti a decentralizált identitást.

Decentralizált felépítésével a 3Box lehetővé teszi a fejlesztők számára, hogy kiküszöböljék a felhasználói adatok biztonságával és védelmével járó felelősség nagy részét. Az adatokat a felhasználók tárolják, ami nagyobb ellenőrzést biztosít számukra érzékeny adataik, valamint azok továbbítása és más alkalmazásokban történő felhasználása felett. Az adatok tárolása a felhasználók számára lehetővé teszi számukra, hogy ezeket az adatokat egyszerűen felhasználhassák más alkalmazásokban, szolgáltatásokban vagy hálózatokban anélkül, hogy új adatokat kellene létrehozniuk.

Blockpass

A Blockpass Identity alkalmazás, amelyen keresztül a felhasználók digitális azonosítókat hozhatnak létre és tárolhatnak, lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy digitális azonosítókat hozzanak létre bankokkal, tőzsdékkel, kereskedési platformokkal és más szabályozott szolgáltatásokkal összekapcsolva.

A dokumentumok ellenőrzését harmadik felek végzik, de csak azzal a feltétellel, hogy Ön átadja azokat. Annak az eladónak a szolgáltatásait igénybe véve, akinek meg kell erősítenie a személyazonosságát, maga dönti el, hogy megadja-e az eladónak az adatait, vagy megtagadja a szolgáltatásait.

A fejlesztők fejlesztik a Know Your Device (KYD) és a Know Your Object (KYO) protokollokat is a tárgyak internetén történő személyazonosság-ellenőrzéshez, valamint egy autonóm identitásprotokollot a Mindennek Internetjéhez (IoE)..

Virágzás

A Bloom egy blockchain alapú biztonságos identitás- és hitelminősítési megoldás. A protokollnak három fő összetevője van:

  1. BloomID (Identity Attestation), amely globális biztonságos identitást biztosít, lehetővé téve a hitelezők számára, hogy világszerte megfelelő kölcsönöket kínáljanak.
  2. BloomIQ (Credit Registry), amely a felhasználó BloomID-jéhez kapcsolódó jelenlegi és múltbeli adósságkötelezettségek jelentési és nyomonkövetési rendszere..
  3. BloomScore, a fogyasztói hitelképesség mérőszáma. Ez a decentralizált értékelés hasonló az értékeléshez hitelfelvevő minősítési rendszerei FICO vagy VantageScore.

A Bloom lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy olyan hitelállományt hozzanak létre, amely a világ bármely pontján elérhető, és emellett decentralizált megközelítést kínál a blokklánc-alapú hitelezőipar megépítéséhez, fokozott biztonság és kényelem mellett..

Végül

A decentralizált azonosításhoz szükséges rendszerek és protokollok felépítésében a következő projektek is részt vesznek:

  • Colendi, módszereket dolgoz ki a hitelképesség és a mikrohitelek értékelésére a pénzügyi szektorban, létrehozva egy rendszert az Ethereum blokkláncon saját ERC-20 tokennel

  • Hydro projekt, amely egyszerű és rugalmas identitáskezeléssel növeli az alkalmazások biztonságát. Tartalmaz egy hitelesítési protokollt az adatvédelemhez, egy dApp tárolót, tokent, intelligens szerződések készletét és egy platformot a felhasználói identitáshoz kötött fizetési megoldások létrehozásához.
  • Ethereum és ERC-20 tokeneken alapuló Selfkey projekt blokklánc és SSID alapú identitáskezeléshez, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy tetszés szerint birtokolják, kezeljék és kezeljék adataikat..

A decentralizált azonosítás lehetővé teszi egyetlen digitális azonosító használatát a különböző helyszíneken és szolgáltatásokban anélkül, hogy újra meg kellene adni az adatokat. A blokklánc garantálja ezen adatok biztonságát és megváltoztathatatlanságát, és a felhasználók teljes mértékben ellenőrizhetik személyes adataikat. A DeFi népszerűségével és a társadalom digitalizálódásának ütemével az identitás-megoldások iránti igény csak nőni fog..

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me