Ha tágabban szemügyre veszi a DeFi ökoszisztémát, láthatja, hogy a decentralizált pénzügyi projektek átlagosan tizenkét irányban működnek és fejlődnek. Az a kísérlet, hogy szinte mindent, ami a hagyományos pénzügyi rendszert érinti, decentralizált formába hozza, egyúttal azt a vágyat is jelenti, hogy a lehető leghamarabb áttérjünk a pénzügyi eszközökkel folytatott új típusú kölcsönhatásokra, és e kölcsönhatások folyamatainak decentralizálását..

A decentralizált finanszírozás egyik legjövedelmezőbb és növekvő szektora a fizetési megoldások, amelyeket azért hoznak létre, hogy nyitott globális pénzügyi ökoszisztémát hozzanak létre, és intelligens szerződésekkel biztosítsák a biztonságos napi és gyors tranzakciókat..

A mai cikkben olyan alkalmazásokról, megoldásokról és protokollokról fogunk beszélni, amelyek lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy közvetítői díjak nélkül végezzenek határokon átnyúló fizetést, valamint tranzakciókat hajtsanak végre olyan felhasználókkal, akiknek nincs hozzáférésük a hagyományos pénzügyi rendszerekhez..

DeFi azonnali fizetéshez

A Bitcoin és a blockchain technológia megjelenése lehetővé tette a kriptovalutákat használó digitális fizetési mechanizmusokra való áttérést. Az egyik ilyen megoldás a Bitcoin ökoszisztémában a Lightning Network, amelyet második réteg protokollként terveztek és építettek. A villám intelligens szerződésekkel növeli a Bitcoin teljesítményét.

A villámhálózat megjelenésével mostantól lehetőség van azonnali mikrofizetések végrehajtására nagyobb sebességgel és alacsonyabb díjakkal, mint a fő Bitcoin hálózat. Az olcsó és azonnali tranzakciók mellett a Villámhálózat lehetővé teszi a Bitcoin blokklánc adatainak csökkentését és az átutalások névtelenségének növelését..

A fő problémák, amelyeket az azonnali fizetési rendszerek létrehozásával kapcsolatos projektek megpróbálnak megoldani, az alacsony sávszélesség és a jutalékköltségek. Jelenleg az Ethereum hálózat másodpercenként körülbelül 20 tranzakciót képes feldolgozni, ami kevés felhasználó számára elegendő a hálózat használatához..

A méretezhetőség problémájának megoldására egészen más módszerek léteznek: on-chain és off-chain megoldások, a konszenzus mechanizmusának protokolljai, a blokk méretének növelése és mások. Az ilyen megoldások sokfélesége és megvalósításuk különböző megközelítései nagyszámú projekt létrehozásához vezettek, amelyek javítják az azonnali, határokon átnyúló fizetések alacsony díjakkal történő lebonyolításának képességét és az intelligens szerződések használatát..

Celer hálózat

A Celer Network egy másodlagos skálázási platform a gyors és biztonságos, láncon kívüli tranzakciókhoz és intelligens szerződésekhez. A Celer a blokklánc tetején futó, négyszintű architektúrával rendelkező rendszer, amely magas szintű skálázhatóságot és rugalmasságot nyújt, miközben megőrzi a biztonsági és adatvédelmi szempontokat..

A Celer lehetővé teszi a fejlesztők számára, hogy gyorsan létrehozzák a skálázható dApps-eket, és lehetővé teszi számukra a kezelésüket. A belső CELR token, amellett, hogy platform devizaként használják, részt vesz a PoLC-ben – egy fogadási rendszerben, amelyben a felhasználók blokkolhatják a tokeneket a likviditás biztosítása érdekében, valamint a likviditási mechanizmusok fenntartása érdekében a LiBA aukciókon..

A Celer bármilyen meglévő blokkláncba integrálható, és az EVM-en futó blokkláncok már támogatják. A platform lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy 10 ezerszer gyorsabban lépjenek kapcsolatba a dApps-szal azonnali fizetéshez, tőzsdén való kereskedéshez vagy előrejelzési piacokhoz.

Matic Network

A blokkláncok méretezhetőségének növelésére javasolt megoldások sokfélesége közül kiemelkedik a Matic Network decentralizált platform, amelynek fejlesztői megoldást kínálnak oldalláncok (oldalsó láncok) Plasma létrehozására..

Az oldalsó láncokat a tétbiztosítás (PoS) validátorainak decentralizált hálózata biztosítja, amelyek támogatják a rendszert és jutalmat kapnak.

A plazmát digitális eszközök, valamint az ERC-20 és az ERC-721 tokenek biztonságára használják a fő láncban. A Sidechains felhasználható az Ethereum ökoszisztémában elérhető decentralizált pénzügyi protokollok támogatására.

A Matic fejlesztői a mobilalkalmazások, pénztárcák és bővítmények ökoszisztémáját építik az eszközátviteli és -tárolási lehetőségek kényelmes és könnyű felhasználása érdekében. A Matic felhasználói felületet és fizetési API-kat biztosít a dApps, a felhasználók és a fejlesztők számára. Az atomcserék és a Matic intelligens szerződések lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy bármilyen tokennel fizessenek, és a hálózat felhasználható tokenek cseréjére likviditási készlet segítségével.

xDAI stabil lánc

Az első fizetési stabil blokklánc xDAI stabil lánc, A Dai stablecoinhoz kötve gyors és olcsó tranzakciókat tesz lehetővé az xDAI tokenekben. Jelenleg ez a megoldás csak a DAI-xDAI csomagban működik, de a jövőben számos más stabil érme létrehozására van lehetőség, például xUSDT vagy xUSDC.

Egy ilyen megoldás megvalósításakor a keresztláncú hidak építésének technológiáját alkalmazzák, amelyben natív xDAI stabil állományok jönnek létre, miután intelligens szerződésben blokkolták a DAI tokeneket. Az xDAI-t mind a fizetések, mind a jutalékok kifizetésére használják, 500 tranzakció jutaléka körülbelül 0,01 USD.

Az xDAI hálózat teljes mértékben kompatibilis az Ethereum projektekkel, és nem igényel komplex műveleteket az Ethereum dApps fejlesztőktől, hogy projektjeiket az xDAI blokkláncba továbbítsák. Fejlesztés alatt áll a nulla tudás protokoll bevezetése az xDai-ban a magán tranzakciók lebonyolításához, valamint a POSDAO konszenzusos mechanizmus megvalósítása külön STAKE tokennel az xDAI validátorok jutalmazásához.

Kérjen hálózatot

A Request egy nyitott hálózat tranzakciók kérésére, lehetővé téve bárki számára, hogy decentralizált hálózaton hozzon létre, tárolhasson és hozzáférhessen a kortárs fizetésekhez. A Request Network decentralizált fizetési platform lehetővé teszi, hogy bármilyen típusú tranzakciót hajtson végre, legyen az fizetés, adomány vagy hitelfizetés. 

A Request Network felhasználható online fizetésekre harmadik felek és magas díjak, számlázás, nyilvántartás vezetés és ellenőrzés nélkül. A projekt már együttműködik a Civic céggel a felhasználók személyazonosságának azonosítása érdekében, valamint a Kyber és a 0x projekttel, hogy átváltható digitális tokenekben fizessen az árukért és szolgáltatásokért..

Whisp

A Whisp platform egy decentralizált elszámolási és fizetési egyszerűsítési megoldás szabadúszók és távmunkások számára. A Whisp lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy digitális átutalási kérelmeket hozzanak létre könnyen érthető kriptovaluta fizetési mechanizmusok révén. A viszonylag könnyen használható Whisp protokollt a vállalatok használhatják a bérkezelési eszközök költségeinek csökkentésére, a harmadik féltől származó szolgáltatók kiküszöbölésére, valamint a késedelmek és az elutasítások elkerülésére a hagyományos pénzügyi intézmények részéről..

A platformhoz való hozzáféréshez a felhasználóknak csatlakozniuk kell hozzá a MetaMaskon keresztül. A Whisp támogatja a DAI stablecoin, ETH, DATA, DGX és DGD tokenek használatával történő fizetéseket. Hasonló megoldás a fizetések egyszerűsítésére a Sablier projekt, amely előre meghatározott ütemben fizethető és osztható fel pénzeszközökkel..

A fizetési megoldások jövője

A decentralizált megoldások jelenlegi megvalósításukban nem képesek a kriptovaluta piacon megfigyelhető növekedési ütemnek megfelelően méretezni. Az olyan problémákat, mint a blokk méretének korlátozása, a lassú tranzakciók, a magas díjak, az alacsony sávszélesség, az összetett interfész és egyéb, a legtöbb felhasználó tömeges elfogadása előtt meg kell oldani.

Az azonnali és olcsó fizetések megoldása minden felhasználó számára kényelmes és érthető felülettel elősegíti a kriptovaluták népszerűsítését az új felhasználók körében, a decentralizált pénzügyi eszközök pedig egyre inkább a nyitott pénzügyi ökoszisztéma létrehozására összpontosulnak, amely a világ minden pontján elérhető.. 

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me