„Hogy őszinte legyek, most nagyon sajnálom, hogy átvettük az„ okos szerződés ”kifejezést. Unalmasabbnak és technikusabbnak kellett volna neveznem őket. Talán valami “állandó szkriptek”.

Vitalik Buterin

Szia, ma elmesélek egy történetet Masháról és Szergejről. Hogyan segíthet nekik egy okos szerződés. Szergej Szentpétervárról Moszkvába akar költözni, ezért lakást keres a fővárosban. Bérelni akarja.

Hosszas keresés után talál egy normális lehetőséget. Mása csak 30 ezer rubelért adja bérbe kunyhóját a központban. Feltételeket szab azonban: lakást csak rossz szokások nélküli, nemzetiség szerint orosz, család és háziállatok nélkül bérelhet fiatalember..

Mivel Mása és Szergej idegenek, nehéz számukra bízniuk. Mása attól tart, hogy Szergej meggondolja magát és nem fizet. Szergej szerint Mása valamiféle csaló, aki pénzt akar levágni róla.

A problémát többféleképpen oldják meg:

 1. Hosszú szerződést köthet, amely tartalmazza az útlevél adatait és az összes megállapodást. Szergej azonban veszélyben van: előleget kell fizetnie ismeretlen személynek.
 2. Közvetítők segítségével szerződést köthet. Minden kockázatot vállalnak, ugyanakkor Mashának és Szergejnek jelentős jutalékot kell fizetnie. Ez pénzveszteség!

Mi van ha…?

Képzelje el, ha párunknak okos szerződése lenne, vagyis olyan rendszer lenne, amelynek már szigorú szabályai voltak. Körülbelül az alábbiak szerint:

 1. Létrehozunk egy független tárolót. Mindenki tehet oda, de nem vihet.
 2. Szergej ebben a tárolóban helyezi el a lakást.
 3. Mása “digitális kulcsokat” tesz oda, hogy hozzáférjen a lakáshoz.
 4. Ezután Szergej kap egy “digitális kulcsot”, Mása pedig megerősítést kap az előleg befizetéséről Szergejtől.
 5. Amikor Szergej egy lakásba költözik, Mása pénzt kap.
 6. Ha Szergej nem tudja kinyitni a lakást (a kulcs nem illik be), akkor az előleg visszafizetésre kerül.
 7. Ha Szergej úgy dönt, hogy nem hajlandó bérelni egy lakást, akkor Mása elveszíti a pénzt, Szergej pedig – az előleg többi részét.

Továbbá egy ilyen szerződés akciója véget ér, Szergej és Mása folytathatja kapcsolatát. Ne feledje, hogy az összes fokozatot algoritmus védi. A közvetítőknek nem kell jutalékot fizetni.

Barátok! Valójában hoztam egy példát az okos szerződés működésére! Egy hasonló szerződés sikeresen működik az Ethereum hálózatban. Az intelligens szerződés működése blokklánc technológián alapul.

005. kép Intelligens szerződések

Miről szól ez a cikk?

Ebben a cikkben elmagyarázom, hogyan jöttek létre az okos szerződések, milyen környezetben és hogyan működnek. Adok egy listát az okos szerződések előnyeiről és hátrányairól, egy példát az intelligens szerződésekre, és elmondom, hogy milyen területeken használják őket, és miben különböznek a szokásos szerződésektől.

Tartalom

 1. Milyen okos szerződések jelentek meg
 2. Ahol az okos szerződések működhetnek
 3. Hogyan működnek az okos szerződések
 4. Az okos szerződések előnyei és hátrányai
 5. Hogy néz ki az intelligens szerződés kódja
 6. Milyen területeken alkalmazzák az intelligens szerződéseket?
 7. Miben különböznek az okos szerződések a szokásosaktól
 8. Összegezve
 9. Milyen okos szerződések jelentek meg

Az okos szerződések ötlete Nick Szabónál a múlt században merült fel. Már jóval az első kriptovaluták megjelenése előtt. Megvalósítása azonban nem volt lehetséges a blockchain technológia születése nélkül. Kiderült, hogy a blockchain és az intelligens szerződések természetes partnerek.

Az intelligens szerződések valódi születése 2013-ban történt, amikor megjelent az Ethereum digitális pénznem és az azonos nevű blockchain hálózat. Aztán kiderült, mennyire hasznosak lehetnek az okos szerződések. Mint Szergej és Mása történetében.

Mostantól a fejlesztőknek lehetőségük van saját alkalmazásokat létrehozni a blockchain hálózat elindítása nélkül. Ezért mindenki szereti az Ethereum hálózatot és fejlesztőjét, Vitalik Buterint.

Egyébként ez az okos srác Oroszországban született, Kolomnában. A nehéz 90-es években azonban családja úgy döntött, hogy Kanadába indul. Vitalik hatéves korában volt ott.

 1. Ahol az okos szerződések működhetnek

Most lesz néhány nehéz kifejezés. Nincs más mód az okos szerződések munkájának leírására..

Ne feledje, hogy az intelligens szerződések fejlesztése és nyomon követése a következő feltételeket igényli:

 • aszimmetrikus titkosítás szükséges (digitális aláíráshoz),
 • nyitott adatbázisokra van szükségük a tranzakciók lebonyolításához,
 • az emberi tényezőt ki kell zárni a teljes rendszerből (a bitcoin és az ethereum hálózatok alkalmasak),
 • a szerződéseket decentralizáltan kell végrehajtani.

Valójában semmi bonyolult. Mind a négy feltétel teljesül, például az Ethereum hálózaton.

 1. Hogyan működnek Okos-szerződések

Mint fentebb megjegyeztem, a blokklánc és az intelligens szerződések gyakorlatilag “sziámi ikrek”. Végül is a szerződés kódját és algoritmusait valahova fel kell írni.

Ezért az intelligens szerződések így működnek:

 1. Először egy tranzakciót hajtanak végre, amelyet elküldnek a csomópontoknak. A csomópontok peer-to-peer hálózat.
 2. Ezután az intelligens szerződés elkezdi ellenőrizni az érintett felek aláírását, majd ellenőrzi a szerződés összes feltételének teljesülését..
 3. A teljes rendszer következő művelete a teszt menetétől függ. A tranzakció mindenesetre befejeződött (pozitív vagy negatív eredménnyel). Az eszközöket felek között osztják szét. Például, ha a szerződés feltételei nem teljesültek, akkor a rendszer büntetéseket szab ki a felelős félre. Az eszközökhöz való hozzáférés korlátozott.

Vázoltam, hogyan működik a szokásos intelligens szerződés az Ethereumon. Ne gondolja, hogy az algoritmus teljesen ingyenes. Például az Ethereum hálózatban az intelligens szerződésekhez bizonyos számú elemre van szükség, amelyeket “gáznak” neveznek. Ha nincs elég gáz – lökhárító.

Egyébként ezt tartsa szem előtt, amikor létrehozza okos szerződéseit..

 1. Az okos szerződések előnyei és hátrányai

Az okos szerződések használatának előnyei:

 1. Szergej és Mása történetéből arra következtethetünk, hogy az okos szerződésekhez nincs szükség semmilyen közvetítőre.
 2. Az intelligens szerződések teljesen biztonságosak, mert a szerződést titkosítva tárolják.
 3. Az intelligens szerződések nagyon megbízhatóak, mivel az összes dokumentum lemásolódik a blokklánc hálózaton.
 4. A technológia pénzt takarít meg, mert nem igényel közvetítőket.
 5. Minden automatikusan történik. Megszünteti az emberi tényezőt, például az űrlapok kézi kitöltésével kapcsolatos hibákat.

Természetesen minden gyönyörű borítónak megvan a maga belső oldala. Az okos szerződéseknek vannak hátrányai. A szakértők általában a következő hátrányokat emelik ki:

 1. Az intelligens szerződések kódja hibákat tartalmazhat.
 2. Az intelligens szerződéseket a világ legtöbb országában, beleértve az USA-t, Oroszországot és az EU-t, még nem legalizálták törvényesen.
 3. Bár maguk az intelligens szerződéses ügyletek gazdaságilag előnyösek, az állam megadóztatja őket, amikor legalizálódnak..
 4. A szerződések nem rendelkeznek bizonyos rugalmassággal. Nem lehet megváltoztatni stb..
 5. Az intelligens szerződések nyílt nyilvántartással rendelkeznek. Felmerül a banki titoktartás problémája.
 6. Az intelligens szerződések feldolgozása nem mindig gyors.
 7. Van egy probléma az orákulumokkal.

Az utolsó problémáról külön mesélek. Általában úgy gondolják, hogy ez az intelligens szerződések fő „problémája”. Röviden: az intelligens szerződésekhez külső ügynökökre van szükség, amelyeknek hitelesíteniük kell a kívülről érkezett adatokat. Ezek lehetnek mérőeszközök, blokklánc-hálózat résztvevői, a blokkláncba integrált rendszerek stb. A probléma ezen ügynökök megválasztásában, megkülönböztetésükben, a nyújtott információk függetlenségében és megbízhatóságában rejlik..

Természetesen az intelligens szerződéses technológia fejlődése folytatódik, így remélhető, hogy a jövőben az összes “hátrány” valahogy megszüntethető.

 1. Hogy néz ki az intelligens szerződés kódja

Ha nem ismeri a programozási nyelveket, akkor talán nyugodtan kihagyhatja ezt a részt. Mindazonáltal az intelligens szerződések kódexéről lesz szó. Végül is a szerződés lényegében csak programkód. Az Ethereum intelligens szerződéseit egy speciálisan kifejlesztett nyelven írják – a szilárdság. A blockchain technológia fejlődésével azonban az intelligens szerződés megkötésének képessége szinte minden nyelven megjelent, csak meg kell győződnie arról, hogy hálózatának blockchainje támogatja-e..

A legegyszerűbb intelligens szerződés egy feltételhalmaz. Mint az if utasításban használtak. Az operátor egy változót kap bemenetként, attól függően, hogy mely értékeket hajt végre bizonyos műveletekkel.

Ha jól tudsz programozni, létrehozhatsz saját okos szerződést. Itt nincsenek alapvető nehézségek. Az Internet pedig tele van kézikönyvekkel és lépésről-lépésre bemutatott útmutatásokkal..

 1. Milyen területeken alkalmazzák az intelligens szerződéseket?

Itt igazi forradalom zajlott a közelmúltban. Az okos szerződések megmutatták valódi előnyeiket. Megtakarítják a nagy üzleti időt és pénzt.

Logisztika

A bürokrácia uralkodik a logisztikában. De egy okos szerződés könnyen átveszi. Végül is most jelentősen csökkentheti a papírmunkát és eltávolíthatja az emberi tényezőt az ellátási láncból. Az alkalmazottak létszámát lecsökkentik, helyükre számítógépek kerülnek.

A blokklánc és az intelligens szerződések csökkentik az áruk mozgatásának költségeit. Csökkenti a csalás, például a hamisítás lehetőségét is. Végül is, mint fentebb mondtam, a biztonság az intelligens szerződések nagy pluszpontja..

Az intelligens szerződéseket nagy kikötők, kiskereskedelmi láncok és bankok hajtják végre.

Klíring

Különösen a bankszektorban az intelligens szerződéseket aktívan használják az elszámolás során. Ami? Ez a bankok és ügyfeleik közötti különféle megállapodások folyamata. Nagyon sok papírt kell kitöltenie, és számos körülményt ellenőriznie kell. Nyilvánvaló, hogy az okos szerződések komolyan segíthetnek ebben..

Gondolja el maga, hogy mennyi kézi munka csökkenthető az elszámolás során! Igaz, a hétköznapi banki ügyintézők nem biztos, hogy ennek örülnek – elvégre valószínűleg elbocsátják őket. Másrészt át lehet őket ruházni kreatívabb munkára (amennyiben a bankok általában “kreatív munkát végeznek”).

Online üzletek

Természetesen az intelligens szerződések nagyon hasznosak a távolsági tranzakcióknál is. Szergej és Mása történetében, amelyet fentebb elmondtam, a fő probléma a két szerződő fél egymástól való távolsága volt. Úgyszólván bizalmi kérdés. De egy okos szerződés természetesen kiküszöböli ezt a problémát. Te magad is érted, hogyan történik ez: mindent automatikusan ellenőriz és ellenőriz a rendszer a közvetítők részvétele nélkül.

A gyógyszer

A blokklánc nagy alkalmazását tervezik az orvostudományban. Javíthatja például az ügyfelek egészségügyi nyilvántartásainak biztonságát. Korlátozhatja a nyilvántartások megtekintését – csak akkor adhat hozzáférést a kórtörténethez, ha digitális kulcsot adott meg az ügyféltől és kezelőorvosától.

Másrészt a blokkláncon található információk felhasználhatók kutatások lefolytatására, ahol a konkrét betegek kiléte nem derül ki. Akár az ügyfelek tájékoztatásáért is fizetni lehet majd intelligens szerződések segítségével..

 1. Miben különböznek az okos szerződések a szokásosaktól

Annak érdekében, hogy pontosan megértse, miben különbözik az intelligens szerződés a szokásos papír szerződéstől. Nagyon egyszerű. Az okos szerződés digitális papír, nem papír. A blokkláncon van tárolva. A rendes szerződést törvények és rendeletek védik. A szokásos szerződések elkészítéséhez a jogi nyelvet, az intelligens szerződésekhez a kódot használják.

Természetesen az intelligens szerződések biztonságosabbak és nem igényelnek közvetítőket. Az intelligens szerződéseket nem lehet megváltoztatni, de a papír alapú szerződéseket igen. Érdemes megjegyezni azt is, hogy az intelligens szerződéseket használó tranzakciók gyakran gyorsabbak..

 1. Összegezve

Tehát ma az intelligens szerződéseket már kezdik használni az egészségügyben, a logisztikában, az online vásárlásban és a banki tevékenységekben. A világ legtöbb országában még nem fogadtak el törvényeket, amelyek legalizálnák őket, de ezzel számolni lehet.

Eredmények:

 • az okos szerződések csak öt évvel ezelőtt kezdtek el működni,
 • olyan blokklánc-hálózatokon működnek, mint az Ethereum,
 • vannak előnyeik és hátrányaik,
 • az intelligens szerződés egy adott programozási nyelv kódja,
 • logisztikában, pénzügyekben és egészségügyben használják őket.

Általában az intelligens szerződések megmentik az emberi civilizációt a papír munkafolyamatának jelentős részétől, és megvédik az üzleti tevékenységet az emberi hibáktól és csalóktól..

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me