Az Ethereum kétségtelenül vezető szerepet tölt be a decentralizált finanszírozás területén a rá épülő alkalmazások és protokollok számában. Alapján kutatás a DappRadar portálon a DeFi tranzakcióinak volumene az évben körülbelül 270 milliárd dollár volt, ami 12-szer több, mint egy évvel korábban.

A mai cikkben a Bitcoin szerepéről beszélünk a decentralizált finanszírozás jövőjében, a DeFi építkezéséről a Bitcoin-ra és azokról a nehézségekről, amelyekkel a közösség szembesül, amikor megfizethető pénzügyi eszközöket próbál megvalósítani a fő kriptovaluta-hálózaton.. 

A Bitcoin szerepe

A 20 ezer dollár feletti áremelkedéssel és a 60% -ot meghaladó uralommal az első kriptopénz felhasználási lehetőségeinek bővítésének kérdése még élesebbé válik. A hagyományos pénzügyi rendszer alternatívájaként a Bitcoin kiküszöböli a közvetítőktől való függést, és lehetősége lesz az egész világon azonnali fizetések globális készpénzmentes rendszerévé válni..

A Bitcoinon alapuló decentralizált pénzügyi rendszer létrehozása lehetővé teszi, hogy nemcsak eszköz legyen az érték tárolására vagy az elszámolási rendszer, hanem globális és biztonságos környezetté váljon a pénzügyi kapcsolatok és eszközök kiépítéséhez, amelyeket mindenki használhat, aki rendelkezik internet-hozzáféréssel..

A Bitcoin szerepe a decentralizált finanszírozás kiépítésében két területre osztható:

  1. Megoldások kidolgozása a BTC vonzásához a DeFi-hez;
  2. DeFi építése a Bitcoin Hálózaton.

Ez a felosztás feltételes, és a mindkét irányú megoldások megvalósítására irányuló megközelítéseknek vannak nehézségei és hátrányai. Éppen ezért, figyelembe véve a Bitcoin szerepét a DeFi fejlesztésében, figyelembe kell venni ezen megoldások összességét a fő kriptovaluta jövőjének szélesebb körű megértése és megértése érdekében az ingyenes finanszírozás kiépítése területén.. 

Centralizált pénzügyi intézmények

A kriptopénzek népszerűsítésével a BTC által biztosított különféle pénzügyi eszközöket biztosító központosított tőzsdék és központosított hitelezési platformok elterjedtek. Az ilyen szolgáltatások használatának nyilvánvaló hátránya a személyes adatok megadása a szolgáltatás igénybevételéhez és pénzeszközeinek ezen átláthatatlan webhelyeken történő tárolása..

A felhasználók pénzeszközeit és adataikat veszélyezteti, mivel az ilyen webhelyeket feltörhetik. A felhasználó megtagadhatja a szolgáltatást a tartózkodási helye szerinti joghatóság követelményei miatt. A pénzeszközöket a bűnüldöző szervek kérésére is blokkolni lehet, vagy olyan esetekben, amikor az alapokat olyan nyomkövető platformokkal látták el, mint a Crystal vagy a Chainalysis.

Oldal láncok

Az oldalláncok különálló blokkláncok, amelyek kétirányú kötéssel kapcsolódnak a fő lánchoz. Az olyan vállalatok, mint az RSK vagy a Liquid, olyan oldalláncokat építenek, amelyek intelligens szerződések létrehozására képesek a Bitcoin hálózaton. Lényegében az oldalláncok a DeFi építési platformjai, ahol minden felhasználó létrehozhatja digitális eszközeit..

Az RSK platform lehetővé teszi a BTC használatát intelligens szerződésekben, köszönhetően a kétirányú hídnak és az SBTC platform tokennek. A Bitcoin és az Ethereum hálózatok között hidat is építettek, amely lehetővé teszi bármely Ethereum ERC20 token átadását.

A Money on Chain, a BTC által támogatott DeFi protokollok fejlesztője négy tokenből álló RSK alapú protokollt hozott létre, amely több felhasználási esetet biztosít a BTC tulajdonosainak, beleértve a tőkeáttételes tranzakciókat. 

A vállalatok jelenleg az RSK, a Liquid és a Lightning hálózatok integrálásán dolgoznak, hogy kölcsönhatásba lépjenek más hálózatok eszközeivel. Az RSK fejlesztői bejelentették az Aave szolgáltatás tokenek és a BTC közötti interakció eszközének elindítását is.

Atomcsere

Az atomcsere technológia, amelyről már blogunkban is írtunk, jóval a DeFi fénykora előtt jelent meg. Az egyik kriptovaluta azonnali cseréjének a másikra történő megvalósításának bonyolultsága egy harmadik fél részvétele nélkül kifejeződik a láncok közötti hálózatok felépítésében, vagyis egy pár független blokklánc közötti interakció megszervezésében.. 

Az atomi csereügyletek első megvalósítása az LTC cseréje volt DCR-re HTLC szerződések alkalmazásával. A HTLC egy olyan intelligens szerződés, amely lehetővé teszi az időzített tranzakciókat. Az atomi csereügyletek megvalósításához láncok közötti fizetési csatornákra is szükség van, amelyeket a Villámhálózat működtet. És bár a Villámhálózat (LN) jelenléte nem előfeltétel, az LN atomcserékbe történő integrálása lehetővé teszi különböző blokkláncok összekapcsolását, ahol a csere résztvevői fizetési átjáróként működhetnek..

Később a BTC és az LTC közötti atomcseréket sikeresen megvalósították, majd a Komodo fejlesztői BTC és KMD cserét hajtottak végre.

A BTC cseréjéhez más kriptovalutákra csereügyletek használatával tudnia kell a címzett címét a tranzakció befejezéséhez, és tokenizálás nélküli likviditási készlet létrehozása, például az Uniswap decentralizált cseréjén, lehetetlen. Ez a Bitcoin DeFi eszközeivel való interakció problémájához vezet, mivel a poolok és az AMM hiánya a likviditásszolgáltatók hiányához vezet, akiknek a nap 24 órájában online kell lenniük..

A Liquality projekt kiadta a Liquality Atomic Swap pénztárcát, amely atomcserékkel és HTLC szerződésekkel működik. Maga a pénztárca az összes rendelkezésre álló swap ügyfeleként működik. Az atomcserék lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy megőrizzék magánkulcsaikat a teljes kriptovaluta-csere folyamat során. Ez a megoldás a burkolt bitcoinok, például a WBTC alternatívájaként működik.

Hasonló megoldás a Jelly Market keresztláncú atomcsere-protokollja, amely lehetővé teszi a likviditás hozzáadását, a kereskedésből származó profitot és az eszközök cseréjét. A platformon swapok érhetők el az ERC20 tokenek, a BTC, AE és más blokkláncok számára.

Atomcserék és megoldások kifejlesztése az értékek egyik blokkláncból a másikba harmadik felek és bizalom nélkül történő átadásához, ami áthidalja a Bitcoin és a DeFi közötti szakadékot az Ethereum alapján.

Tokenizált bitcoinok

A további likviditás vonzása a DeFi szektorhoz az úgynevezett tokenizált bitcoinok fejlesztésével valósul meg, amelyekről az egyik korábbi cikkünkben beszéltünk. Tehát az első bitcoin által támogatott token a Wrapped Bitcoin (WBTC) volt, amely lehetővé teszi a BTC tulajdonosainak, hogy intelligens szerződéseket használjanak az Ethereumon. Az áremelkedéssel a WBTC a második sorba lépett a DeFi projektek között, a blokkolt alapok volumene 2,7 milliárd dollár, azaz 116 000 BTC, ami a kitermelt érmék számának körülbelül 0,6% -a.

Ugyanakkor a WBTC létrehozásakor a felhasználóknak blokkolniuk kell az eredeti érméket, és cserébe tokenizált eszközöket kell kapniuk. A WBTC az ellenőrzött szervezetek konzorciumának mintájára épül, és azt jelenti, hogy az eredeti érmék cseréjét WBTC-re és fordítva harmadik felek – letétkezelők végzik.. 

Bár vannak megoldások a bitcoin tokenizálására olyan mechanizmusokkal, amelyek sokkal kevesebb bizalmat igényelnek, vannak hátrányaik. Így a tBTC megköveteli, hogy a letétkezelők jelentős mennyiségű fedezetet nyújtsanak az ETH-ban, ami kevésbé skálázhatóvá teszi..

A tBTC-hez hasonlóan működő RenVM megoldás nem az ETH-t használja fedezetként, hanem a REN tokeneket. Ennek a megközelítésnek az a hátránya, hogy új protokollként a felhasználóknak ki kell cserélniük a BTC-jüket REN tokenekre, és a protokollba vetett bizalom elvesztése esetén a tokenek elveszíthetik értéküket, és a felhasználók nem tudják visszaküldeni a zároltakat érmék..

A DeFi jövője a Bitcoin számára

Az érték tárolásaként és átadásaként szolgáló Bitcoin a legbiztonságosabb blokklánc magas hasítási teljesítménye és magas infrastruktúra-fenntartási költségei miatt. Éppen ezért ígéretes fejlõdési terület a decentralizált pénzügyi alapok létrehozása a Bitcoin blokklánc alapján..

A decentralizált finanszírozás gyors fejlődése az Ethereum platformon annak köszönhető, hogy a platform képes bármilyen különféle bonyolult intelligens szerződés megírására. Az okos szerződések megalkotásának különféle eszközeinek hiánya jelenti a buktatót a Bitcoin-alapú decentralizált finanszírozáshoz kapcsolódó megoldások létrehozásában..

A Bitcoin egyszerű és primitív Bitcoin Script nyelven íródott, alkalmatlan az összetett intelligens szerződések megírására. Ezért a Blockstream a Simplicity programozási nyelven dolgozik intelligens szerződések végrehajtására, amelyek integrálhatók a magasabb szintű Ivy nyelvvel..

Az új DLC típusú szerződések megjelenése, amelyek lehetővé teszik a résztvevők számára a jövőbeli események lebonyolítását, lehetővé tették a Bitcoinon alapuló derivatívák és előrejelzési piacok létrehozását.

Ugyanakkor az RGB protokoll, amely a bitcoin eszközök, nem bitcoin eszközök kibocsátásának, továbbításának és tárolásának szabványa, lehetővé teszi digitális eszközök létrehozását a bitcoin és az LN blokklánc tetején..

És bár a Bitcoin infrastruktúrája jelenleg nem áll készen egy teljes értékű pénzügyi ökoszisztéma létrehozására, a jövőben a Bitcoin biztonságosabb teret tud biztosítani a DeFi-alkalmazások létrehozásához..

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me