A kriptovaluták csereprogramokon és más speciális platformokon történő cseréje még mindig sok időt vehet igénybe, és gyakran a felfújt díjakhoz kapcsolódik. Ezenkívül nem minden tőzsde támogatja a szükséges érméket vagy a szükséges kereskedési párokat, aminek következtében az a kereskedő, aki az egyik kriptovalutát egy másikra szeretné cserélni, kénytelen további konverziókra szorulni..

Az atomcsere technológia megoldja ezeket a problémákat, és megszünteti a harmadik felek bizalmának szükségességét is.

Az atomcsere a kriptovaluták különböző blokkláncok közötti cseréjének technológiája.

Az egyik kriptopénz másikra történő cseréje során számos probléma merül fel. 

  1. A bizalom. Néhány kriptovaluta, például LTC BTC-re történő cseréjéhez vagy meg kell adnia az érméket a tőzsdén, vagy OTC tranzakciót kell végrehajtania. Az első esetben meg kell bízni abban a cserében, amelyen a cserére sor kerül, a másodikban pedig a kezesnek kell biztosítania az ügylet biztonságát.
  2. További jutalékok. Amikor cserét hajt végre a tőzsdén, akkor jutalékot fizet maga a váltásért, az érmék kivonásáért, és néha a betétért is. OTC tőzsde esetén fix százalékot fizet a kezesnek.
  3. Kényelem. A kriptovaluta cseréjéhez pénzeszközöket kell befizetnie, majd fel kell vennie, de előfordulhat, hogy a csere karbantartásba megy, vagy lehetetlen lesz a kriptovaluták befizetése / felvétele..

E problémák megoldására atomcsere technológiát fejlesztettek ki. Tyr Nolan először 2013-ban írta le, de csak a közelmúltban kezdték el alkalmazni a gyakorlatban..

Működés elve

Az atomcsere protokollokat úgy tervezték meg, hogy megakadályozzák a résztvevők csalását. Hogy megértsük ennek működését, képzeljük el, hogy Alice le akarja cserélni az LTC-jét Bob BTC-jére..

Először is, Alice-nek LTC letétet kell befizetnie a szerződés címére, amely széfként működik. A széf létrehozásakor Alice létrehoz egy kulcsot a hozzáféréshez. Ezután megosztja a kulcs kriptográfiai kivonatát Bobdal. Bob nem tud hozzáférni az LTC-hez, mert nem maga rendelkezik a kulccsal, hanem csak annak hashjával.

Ezután Bob az Alice által biztosított hash-t használja egy újabb biztonságos szerződéscím létrehozására, amely tárolja a BTC-t. A BTC fogadásához Alice-nek ugyanazt a kulcsot kell használnia, ezzel biztosítva a pénznemét Bobnak (a hashlock funkciónak köszönhetően). Ez azt jelenti, hogy amint Alice BTC-t kér, Bob viszont meg fogja kérni az LTC-t is, majd a pénzváltás befejeződik.

Az “atom” kifejezést azért használják, mert ezek a tranzakciók vagy teljes egészében, vagy egyáltalán nem valósulnak meg. Ha az egyik fél nem teljesíti kötelezettségeit, a szerződést felmondják, és a pénzeszközök automatikusan visszakerülnek tulajdonosaikhoz..

Az atomcsere kétféle módon történhet: on-chain és off-chain:

  • On-chain csere történik bármelyik devizahálózatban (ebben az esetben a Bitcoin vagy a Litecoin blokkláncon). 
  • Láncolaton kívüli cserék a második szinten fordulnak elő, például a Villámhálózatban. 

Technikai szempontból a legtöbb ilyen megbízható kereskedési rendszer intelligens szerződéseken alapul, amelyek Multisig és Hash Timelock szerződéseket (HTLC) használnak.

Multisig

A több aláírás (Multisig) a digitális aláírás speciális típusa, amely két vagy több felhasználó számára lehetővé teszi a dokumentumok csoportos aláírását. Ennélfogva több aláírás jön létre több egyedi aláírás kombinálásával. 

Egyszerű hasonlat a biztonságos szekrény két zárral és két kulccsal. Az egyik kulcs Alice-é, a másik pedig Bobé. A cella egyetlen módja az, hogy mindkét kulcsot egyszerre használja. Ezért egyik résztvevő sem fogja egyedül kinyitni a dobozt..

Hash Timelock szerződések (HTLC)

A Hash Timelock szerződések két funkción alapulnak: hashlock és timelock.

A Hashlock felelős azért, hogy megakadályozza a pénzeszközök elköltését, ha az adatok egy része továbbra sem érhető el (például Alice kulcsa az első példában). Az időzítés olyan szolgáltatás, amely biztosítja, hogy a szerződés csak egy előre meghatározott időn belül hajtható végre. Ezért a HTLC használata kiküszöböli a bizalom szükségességét, mivel a szerződés külön szabályrendszert hoz létre, amelyek megakadályozzák az atomcsere részleges végrehajtását.

Az atomcsere előnyei

Az atomi csereügyletek legfőbb előnye, hogy megszűnik egy harmadik fél iránti igény, vagyis minden tranzakció P2P, közvetlenül két felhasználó között. A csereügyletek használatának biztonsága azért is növekszik, mert a felhasználóknak nem kell átutalniuk pénzeszközöket központosított tőzsdére vagy harmadik félre. Ehelyett a tranzakciók közvetlenül két felhasználó pénztárcájából történhetnek. Ezenkívül a felhasználók megtakarítják a jutalékokat. A csereügyletek használatakor csak tranzakciós díjakat kell fizetnie, míg a tőzsdéknek tranzakciós díjakat kell fizetniük a tőzsdéhez, a kereskedési díjakat és a kivételi díjakat. Ezenkívül az atomcserék sokkal gyorsabbak és elméletileg egy tranzakció feldolgozási sebességével megegyező időt vesznek igénybe.

hátrányai

A váltáshoz két kriptovalutának blokkláncokon kell alapulnia, ugyanazon hash algoritmust használva (például SHA-256, mint a Bitcoin hálózatban). Ezenkívül kompatibilisnek kell lenniük a HTLC-vel és más programozható funkciókkal..

Néhány kutatót aggaszt a magánélet kérdése is, mivel az atomcserék nyomon követhetők a blokkláncban, ami lehetővé teszi a felhasználói címek összekapcsolását egymással..

Következtetés

Az atomcserék még mindig nehezen használhatók a mainstream használatban, de ez a technológia jelentős változásokat hoz a blokklánc interoperabilitása és a decentralizált kereskedelem tekintetében. Így ennek a cseremódszernek nagy lehetőségei vannak, új lehetőségeket nyitva meg a decentralizáció és a peer-to-peer pénzátutalások számára.. 

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me