Passiv kryptovalutainntekt: DeFi-innsats

I likhet med blockchain-teknologi utvikler cryptocurrency mining seg. For det første dukket Proof-of-Work (PoW) opp – en konsensusalgoritme som krever kostnadene ved stadig voksende datakraft. Den ble erstattet av Proof-of-Stake (PoS) og dens modifikasjoner: DPoS, APoS og andre. De krevde store mengder tokens for å starte en node, men delegert innsats gjorde det mulig å motta belønninger selv fra et lite beløp. Men med utviklingen av DeFi-økosystemet har gruvedrift nådd et nytt nivå: lønnsomheten har blitt høyere, men store investeringer er ikke påkrevd. I forrige uke så vi allerede på forskjellige måter å passivt tjene kryptovalutaer. I dagens artikkel vil vi fortelle deg hvordan DeFi-staking skiller seg fra PoS og lignende konsensusalgoritmer og dvele ved fordeler og ulemper ved hver av tilnærmingene..

Typer av DeFi-gruvedrift

DeFi-markedsplassen tilbyr finansielle tjenester som opererer autonomt på blockchain og fungerer som et alternativ til moderne banker. Slike systemer trenger ikke personell: verken sjefer eller ansatte. Følgelig reduseres kostnadene. Dette gjorde finansielle tjenester mer tilgjengelige og billigere enn tradisjonelle bankers..

Alt arbeid innen blockchain styres av smarte kontrakter, som fungerer som garant for transaksjoner på plattformen ved å blokkere tokens. Derfor er symbolene til holderne trygge. En smart kontrakt bør imidlertid ikke ha sårbarheter: hvis koden er sprukket, kan hackere trekke eter i lommeboken. Det er her de viktigste risikoene med denne gruvedriftmetoden ligger. Vi foreslår å vurdere hovedtyper av DeFi-gruvedrift, og deretter dvele ved fordelene og ulempene.

Yield Farming eller lønnsomt oppdrett

Denne typen DeFi-gruvedrift er kanskje den mest utbredte. Det kalles også likviditetsdrift. Poenget er at innehavere låner ETH til andre oppstartsbedrifter for midlertidig bruk og blir belønnet for dette til en fast eller flytende rente. Med andre ord danner gruvearbeidere en pool av likviditet. I den tradisjonelle finansielle sektoren spilles denne rollen av store aktører: investeringsfond, banker, risikovillig kapital og private investorer. For små investorer er dette ofte ikke tilgjengelig, men Yield Farming endrer alt og gjør markedet åpent for et bredt spekter av brukere.

Som regel avhenger størrelsen på innsatsen av antall Ethers som er blokkert i den smarte kontrakten: jo flere det er, jo lavere er renten. Videre kan innehavere bruke plattformtokener mottatt fra likviditetsdrift for å investere dem på nytt i likviditetsbassenger, og så videre..

Utlån

På blockchain-plattformer som Compound eller MakerDAO kan brukere motta og utstede flash-lån sikret med Ethereum-kryptovaluta (ETH). Sammensatte brukere kan tjene COMP-tokens ikke bare for å utstede lån, men også for å ta dem.

Fordeler og ulemper med DeFi-gruvedrift


Den største ulempen ligger i avgiftene: Ethereum-plattformen takler ikke den høye belastningen, som har økt på bakgrunn av DeFi-bommen. Dette førte til at transaksjonsgebyrene nådde enestående nivåer: på toppen nådde Ethereum-nettverkskommisjonen $ 14.

La oss si at du har $ 1000 i ETH, og at du vil sette det til 20% per år i Uniswap-likviditetsbassenget. I skrivende stund er den gjennomsnittlige Ethereum-nettverksavgiften $ 2,3. Dermed betaler du $ 4,6 for innskudd og uttak. I tillegg må du betale for å ta ut opptjente tokens. Som et resultat, for tre transaksjoner vil du bruke $ 6,9, som er 0,69%. Med en rente på 20% vil avkastningen være ca. 0,05% per dag. Det vil ta minst to uker å nå poenget. Men du må også ta i betraktning at provisjonen for transaksjoner kan øke, og på grunn av dette vil renten reduseres, så vil det ta mer tid. Jo lavere investeringsbeløpet er, jo lengre tilbakebetalingsperiode.

For spill i PoS betaler brukerne en liten provisjon, som vanligvis ikke overstiger noen få cent. PoS-kryptokurver bruker høyytelses blockchain-protokoller som Cardano (ADA), TRON (TRX), Tezos (XTZ), Cosmos (ATOM) og andre. På den annen side, med utgivelsen av Eth 2.0-mainnet, vil kostnadene for transaksjoner reduseres sterkt, og hastigheten vil øke. Imidlertid vil det oppdaterte Ethereum 2.0-nettverket ikke bli utgitt før 2021..

Sammenlignet med avlsdrift er innsatsutbyttet betydelig lavere, og inngangsgrensen er ganske høy. PoS-avkastning overstiger sjelden 10% per år. I tillegg, for dette, må du konfigurere og kjøre din egen valideringsnode, som legger til nye blokker i blockchain. Selvfølgelig tillater mange blockchain-plattformer deg å delegere tokens til validatorer, men de tar igjen en provisjon for dette i gjennomsnitt fra 5% til 10% av inntektene..

I tillegg belastes renter på likviditetsdrift oftere. PoS-kryptokurver belaster tokens for et bestemt antall sykluser, noe som kan ta fra flere dager til en måned. Det avhenger av den spesifikke blockchain. Likviditetsbassenger belaster renter på daglig basis, og innehavere kan bruke den til å reinvestere og dermed motta mer inntekt fra sammensatt rente. For små investeringer negerer imidlertid de høye avgiftene til Ethereum-nettverket praktisk talt denne fordelen..

Yield Farming er mer lønnsomt, men ikke glem risikoen: likviditetsdrift, i motsetning til PoS-innsats, garanterer ikke lønnsomhet. Som med Yield Farming, tilbyr klassisk innsats vanligvis flytende rente. Men innehaverne bærer ikke ytterligere risiko bortsett fra fallet i kryptokurrencyraten og sannsynligheten for hacking av blockchain-kildekoden.

Ulempene med PoS og likviditetsutvinning i forhold til effekten på raten er like: når blokkerte tokens vokser, øker også risikoen for en rente sammenbrudd etter at eierne ønsker å fikse fortjeneste. Hvis akkurat nå investorer begynner å massivt trekke ETH-mynter fra DeFi-protokoller og selge dem på børsen, kan kryptokurverrenten lett kollapse med 50 prosent eller enda mer. Det samme gjelder PoS-kryptovalutaer. Likviditetsgruvearbeidere trenger imidlertid ikke å fikse fortjeneste i ETH-tokens: de kan bare selge mined plattformtokener for å tjene penger. Og du kan holde kryptovalutaen i flere år. Men det avhenger av store investorer: hvis de begynner å ta ut midler, er det mindre sannsynlig at mindre investorer følger dem..

Konklusjon

Når vi sammenligner PoS og DeFi-gruvedrift, kan vi si at den høye lønnsomheten til Yield Farming forårsaket en skikkelig røre i kryptomarkedet. Men likviditetsdrift medfører ytterligere risikoer i tillegg til en mulig kollaps av renter. Det har vært tilfeller der brudd på driften av protokoller førte til alvorlige negative konsekvenser. Sushiswap (SUSHI) og Maker (MKR) er gode eksempler. Sistnevnte mistet 99% av likviditeten etter den store tilstrømningen av brukere, stablecoin DAI steg kraftig med 10%, da protokollen ikke klarte å knytte tokenprisen til dollarkursen.

Høye avgifter på ETH-nettverket gjør likviditetsdrift praktisk talt ulønnsom for brukere med en liten mengde tokens, som ikke overstiger noen få hundre dollar i tilsvarende. For langsiktige investeringer er lønnsomt oppdrett mer attraktivt når det gjelder avkastning. Men du må være forberedt på at april vil avta etter hvert som likviditetsbassenget vokser: jo større det er, jo mindre blir din andel i det.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map