Lieve vrienden,

Ik blijf de TOP10 rangschikken van de luidste en meest resonerende oplichting op de cryptocurrency-markt.

Hier is een lijst met de top vijf. De beoordeling begint hier. Als je het artikel TOP-10 oplichting en diefstallen in de geschiedenis van cryptocurrency (deel 1.) niet hebt gelezen, doe het dan zeker!

Contents

5e plaats – BTC-e (WEX) sluiting van de beurs

Het verhaal dat met deze uitwisseling gepaard gaat, is een verfilming waard, of in ieder geval de publicatie van een detectiveroman. Opvallend aan deze zaak in de geschiedenis van cryptocurrency crime is dat de sluiting niet te wijten was aan aanvallen van hackers, zoals vaak het geval is, maar aan de acties van de FBI..

Op 25 juli 2017 werkten de website btc-e.com en zijn mirrors niet meer. Zoals later bleek, werd op die dag de mede-oprichter van de beurs (Alexander Vinnik) vastgehouden op beschuldiging van het witwassen van geld voor een totaalbedrag van 4 miljard USD. Op dezelfde dag werden servers in de Verenigde Staten in beslag genomen, waardoor het systeem in feite defect raakte..

Zoals later bleek, werden in opdracht van de Britse toezichthouder alle rekeningen met betrekking tot de BTC-e-uitwisseling geblokkeerd.

Tegelijkertijd bezit Vinnik volgens geruchten, die al overwoekerd zijn door legendes, de sleutels tot fondsen van een miljard USD, die hij tijdens de operatie van de beurs wist terug te trekken naar offshores..

Op 15 september 2017 begon de WEX-cryptocurrency-uitwisseling met zijn werk, die officieel niet de wettelijke opvolger is van de oude BTC-e, maar alle registratie-informatie ontving over het klantenbestand van de gesloten beurs en hun saldi..

Volgens het plan van de administratie van de nieuwe uitwisseling zal 61,79% van het oude saldo worden verstrekt in contanten en cryptocurrency en 38,21% in de vorm van WEX-tokens. Zodra de uitwisseling zijn werk begon, nam ik het ontvangen geld op tegen de koers die op dat moment gold. Hierdoor hebben we een derde van het totale saldo weten te behouden.

In juli volgend jaar werd bekend dat de WEX-beurs werd gekocht door een voormalige DPR-militie – Dmitry Khavchenko.

Het doel van de aankoop is, zoals hij zelf in open bronnen betoogde, om van WEX een “platform voor financiële steun van de niet-erkende republieken” te maken en om “te vechten tegen de dominantie van de dollar” (materiaal uit open bronnen)

In dezelfde periode begonnen de cryptocurrency-koersen op de beurs tegen de algemene marktdynamiek in te gaan. De prijzen van sommige alto’s en de speelbal zelf op WEX begonnen de markt aanzienlijk te overstijgen. Bij sommige altviolen was het verschil vertienvoudigd. Tegelijkertijd werd de opname van geld uit de saldi van gebruikers vrijwel onmiddellijk geblokkeerd, wat werd verklaard door technisch werk.

Als gevolg hiervan werd de blokkering nooit verwijderd tot het einde van het bestaan ​​van de uitwisseling..

Op 21 november kondigden Binance-functionarissen een poging aan om tientallen miljoenen dollars aan cryptocurrency op te nemen van WEX-accounts. Op 28 november werden alle mirrors en domeinen die eigendom zijn van WEX geblokkeerd.

Als gevolg hiervan konden veel gebruikers hun geld niet terugkrijgen. Volgens informatie uit april zit Alexander Vinnik nog steeds in hechtenis in Griekenland. Zijn uitlevering is aangevraagd vanuit drie landen: de VS, Rusland, Frankrijk.

4e plaats – Coincheck-hack

Op 26 januari 2018 schortte de Japanse beurs Coincheck de handel op. Zoals later bleek, was de reden de diefstal van 100 miljoen XRP en ongeveer 600 miljoen XEM en andere munten van de rekeningen van de site. Het totale bedrag aan gestolen crypto in dollars bedroeg op dat moment ongeveer 1,35 miljard USD tegen de wisselkoers. Dit feit maakte de Coincheck-overval automatisch de grootste in termen van de hoeveelheid gestolen crypto.

Maar niet alleen hierdoor heb ik dit evenement op de vierde plaats gezet.

Als je naar de bovenstaande grafiek kijkt, zullen we zien hoe dramatisch deze gebeurtenis de NEM-snelheid heeft beïnvloed. De munt, die al onder druk stond van de bearmarkt, stortte letterlijk in na het nieuws, nadat hij meer dan twee keer in gewicht was afgevallen en duidelijk slechter aanvoelde dan de markt. Als resultaat van de bearish rally daalde de NEM van 1,79 naar 0,20 USD per munt en het was de Coincheck-beursoverval die een enorme bijdrage leverde aan deze crash. Zo’n dramatische daling van de XEM-wisselkoers bracht niet alleen de investeerders van deze munt in een moeilijke positie, maar ook de NEM Foundation zelf, die letterlijk op de rand van het faillissement stond en nog steeds niet kan herstellen van financiële moeilijkheden..

Een ander belangrijk effect van deze overval is dat het Japanse beleid ten aanzien van de cryptocurrency-markt verandert..

Na de overval heeft de regering van het land van de rijzende zon een aantal harde maatregelen genomen, zoals:

  • verificatie van alle cryptocurrency-uitwisselingen in Japan op naleving van informatiebeveiligingsvereisten;
  • aanscherping van regelgevingsregels voor alle bestaande cryptocurrency-uitwisselingen;
  • verbod op anonieme cryptocurrencies zoals Monero, Dash en Zcash

Onnodig te zeggen, hoe heeft de laatste maatregel de koers van de bovengenoemde munten beïnvloed? Ze voelden zich natuurlijk slechter dan de markt. En indirect was het de overval op Coincheck die de schuld was..

3e plaats – scam Decentralized Autonomous Organization (DAO)

DAO is de naam van de eerste gedecentraliseerde autonome organisatie die is gebouwd op een slim contract. In de kern was het een zelfbesturend investeringsfonds, waarbij de investeerders zelf op een bepaald project stemmen en het werk van het fonds beheren..

Op 17 juni 2016 vond een aanval plaats, waardoor 3641694 ETH of ongeveer 60 miljoen USD tegen de toenmalige wisselkoers werd gestolen.

(Onnodig te zeggen dat de Ether-snelheid die dag letterlijk crashte?)

De eigenaardigheid van deze diefstal ligt in het feit dat deze niet werd uitgevoerd vanwege het overtreden van de code, maar vanwege de imperfectie van het systeem van de DAO zelf, die de maker van de dochteronderneming beloonde. De fraudeur heeft deze operatie slechts zo vaak mogelijk herhaald. Het venster voor het creëren van een dochteronderneming is echter 27 dagen en alle toegewezen fondsen zijn voor deze periode bevroren..

Naar aanleiding van het uitbreken van het schandaal is een enquête gehouden

en het voorstel werd aanvaard, dat Vitalik Buterin zelf aan de rechtbank voorlegde. Het voorstel was om een ​​Hard Fork of Ether uit te voeren in een hold-periode van 27 dagen, waardoor alle houders twee munten ontvangen via de vork van het netwerk. In dit geval ontvangt de hacker de nieuw gemaakte munt niet, omdat de alts-gegevens worden doorgestuurd naar de slachtoffers van deze diefstal.

De beslissing om een ​​hard fork uit te voeren had veel tegenstanders, omdat er een precedent werd geschapen in de geschiedenis van het bestaan ​​van cryptocurrency, die in strijd was met het basisprincipe van de blockchain – “Code is law”. Veel leden van het team van Vitalik bleven trouw aan dit principe en bleven de oude Ether-tak ondersteunen, die nu Classic heet.

Ethereum en Ethereum Classic bestaan ​​tot op de dag van vandaag naast elkaar en zijn het levende bewijs van het feit dat slimme contracten geen wondermiddel zijn voor diefstal en bedrog, maar slechts een van de tools voor het bedrijfsleven en het leven, die, indien onzorgvuldig of onverantwoordelijk gebruikt, kunnen leiden tot grote problemen..

2e plaats – faillissement van de Mt.Gox-beurs

De diefstal van geld van de Mt.Gox-beurs is mogelijk niet langer de grootste in termen van het gestolen bedrag. In dit opzicht overtrof Coincheck de laatste (1,35 miljard USD tegenover 470 miljoen). Wat betreft de kracht van de resonantie en de omvang van de tragedie, blijft deze diefstal misschien nog steeds een van de meest verschrikkelijke.

Het draait allemaal om de rol die deze beurs in 2013 speelde in de cryptocurrency-markt. Toen bereikte het volume van de site op de markt 70% van het totale aantal transacties dat op dat moment werd uitgevoerd..

De geschiedenis van het faillissement van de beurs begon in februari 2014, toen de maker van de beurs, Mark Karpeles, de diefstal van 850.000 BTC aankondigde en de kwestie van het faillissement van de beurs wordt opgelost..

Zoals later bekend werd na een onafhankelijk onderzoek door WizSec (zie. hier), deze diefstal werd geënsceneerd en het geld werd gedurende drie jaar van MtGox-rekeningen afgeschreven, in de periode van 2011 tot 2013.

Als gevolg hiervan werd Mark Karpeles voor een Japanse rechtbank gedaagd en in hechtenis genomen in afwachting van een vonnis in een zaak van financiële manipulatie, fraude en verduistering. (ging op borgtocht in juni 2016).

De rechtbank van Japan benoemde ook de curator Nobuaki Kobayashi, die de faillissementsprocedure en de uitvoering van het “civiele rehabilitatie” -programma leidt. Als onderdeel van dit programma werden aanvragen van alle slachtoffers verzameld en verwerkt, werden lijsten met schuldeisers opgesteld en werd het proces van de distributie van ongeveer 160.000 BTC aan de slachtoffers opgestart..

De intriges zijn hoe de slachtoffers zich zullen gedragen met de ontvangen gelden, want tegen de huidige wisselkoers zijn de bedragen behoorlijk aanzienlijk en bestaat het risico dat nadat deze bits de markt ingaan, de volatiliteit en het risico van een bearish correctie zal toenemen..

Overval op de 1e plaats Bitfinex en manipulatie met Tether

Het is voor niemand een geheim dat Bitfinex en Tether twee aangesloten organisaties zijn met één maker, maar ooit was het een geheim met zeven zegels. Nu, twee jaar later, na het verzamelen van alle krantenkoppen en het volgen van de geschiedenis van de gebeurtenissen, is er een duidelijke relatie tussen de acties van Bitfinex en het begin van de cryptocurrency bull-rally in 2017, was dezelfde uitwisseling de schuldige van de grootste ineenstorting en ondergang van honderdduizenden investeerders. Het is onmogelijk om dit verband te bewijzen, maar recente gebeurtenissen bevestigen het alleen. Een ideale misdaad is er een die niet is opgelost, dus het hele verhaal hieronder is slechts een poging om een ​​logisch verband te leggen uit een lange reeks gebeurtenissen met een vermenging van aannames.

Deze hypothese is gebaseerd op twee feiten:

  1. Bitfinex en Tether hebben gemeenschappelijke oprichters en handelen samen in een gemeenschappelijk belang (zie. Paradise Papers
  2. Tether is niet 100% fiat-ondersteund. U kunt hierover nu rechtstreeks lezen op de hoofdpagina van de officiële website van de munt vastmaken aan

Het verhaal van deze vermeende zwendel begon op 2 augustus 2016, toen Bitfinex de handel stopte en beveiligingsproblemen meldde..

We moeten hulde brengen, het bedrijf nam niet de moeite en schreef een directe test over de diefstal van cryptocurrency (origineel artikel hier​Zoals later bekend werd, werden 119 756 BTC of ongeveer 72 miljoen USD gestolen tegen de toenmalige wisselkoers.

De bovenstaande grafiek laat zien – een scherpe daling van Bitcoin begon op voorhand – op 31 juli, wat suggereert dat ofwel de crypte gedurende meerdere dagen werd gestolen zonder medeweten van de administratie, of dat de administratie zelf betrokken was bij het verlies van geld van de rekeningen. en probeerde met het nieuws van de diefstal de sporen te verwarren en de verliezen af ​​te schrijven.

Laten we aannemen dat Bitfinex de bits van hun gebruikers heeft gestolen.

Dit idee wordt vooral ondersteund door die gebruikers die geld van hun rekeningen hebben verloren, ondanks de geactiveerde tweefactorauthenticatie en de noodzaak van bevestiging per e-mail.

Om de slachtoffers te kalmeren, kondigde Bitfinex de teruggave van het gestolen geld aan. Daartoe heeft de beurs zijn eigen BFX-token uitgegeven. Bitfinex handelde echter op een onconventionele manier en in plaats van de toegekende tokens over te dragen aan de slachtoffers, werden de verliezen doorgerekend aan alle gebruikers, inclusief degenen van wie het geld intact bleef. Het totale bedrag aan opgenomen middelen – 36,067% van het vermogen van de gebruikers.

Die. Volgens onze logica nam de uitwisseling de echte stukjes van mensen en gaf in ruil daarvoor de snoeppapiertjes.

Natuurlijk kon zo’n beslissing niet voor iedereen geschikt zijn. Een van de “grote” klanten, wiens naam niet bekend is gemaakt, heeft aangifte gedaan bij de politie (zie kopie hier). over diefstal 1.300.000 USD.

Omdat het bedrag indrukwekkend was, raakte de FBI erbij betrokken.

Bitfinex had het natuurlijk helemaal niet nodig en om het schandaal te verzwijgen, probeerde ze het geld zo snel mogelijk ‘terug te geven’. De uitwisseling zou natuurlijk niets teruggeven. In plaats daarvan drukte ze 72 miljoen Tethers af en kocht ze BFX uit, waarmee ze in feite snoeppapiertjes ruilde voor snoeppapiertjes..

Het gebeurde in een recordtijd, in slechts 5 maanden. Het was eenvoudigweg onmogelijk om dergelijke fondsen alleen met provisies in te zamelen..

Al op 4 april 2017 kondigde Bitfinex triomfantelijk de voltooiing van de BFX-buy-out aan.

Echter, letterlijk op hetzelfde moment als dit nieuws, begon de Bitcoin-wisselkoers op Bitfinex vreemd genoeg te verschillen van de wisselkoers op andere beurzen. De bovenstaande grafiek laat zien hoe de oranje lijn van Bitfinex boven de marktprijs (blauwe lijn) ligt. Dit fenomeen kan gemakkelijk worden verklaard door de extra uitstoot van Tether, die de koper eenvoudigweg niet kon absorberen.

Om bitcoin te kopen, vullen mensen hun saldo op Bitfinex in real fiat aan, maar ze ontvangen al USDT op hun account.

Daarom is er een stabiele vraag naar Bitcoin nodig om het nieuw gebakken pakket Tether te laten oplossen..

Om het aan te sporen, verbrak de uitwisseling de relaties met Wells Fargo Bank. Als u nu fiat van Bitfinex moet intrekken, is het onmogelijk geworden om dit rechtstreeks te doen. Een belegger moet een speelbal kopen en geld opnemen via andere beurzen en wisselaars.

De beurs deed natuurlijk alsof de bank zelf zonder opgaaf van redenen de relatie met de beurs had verbroken. Bitfinex heeft zelfs een rechtszaak aangespannen bij Tether tegen de bank. Toegegeven, een paar dagen later herinnerde hij zich hem stilletjes.

Het plan slaagde echter en het groeivliegwiel van de speelbal werd gelanceerd. De bovenstaande grafiek laat zien dat het begin april is dat het begin is van de meest gigantische bubbel in de geschiedenis van cryptocurrency. 17/04/2017 de uitwisseling kondigde de annulering aan van het accepteren van fiat.

Alles verliep echter volgens plan, aangezien het in feite erg moeilijk en onhandig werd om Tether in te wisselen voor USD, waardoor het aanbod op de markt dramatisch daalde. Nu maakte de groei van de bitcoin-koers het mogelijk om ongestraft meer Tether af te drukken om er allemaal dezelfde Bitcoin op te kopen.

Er ontstond dus een bellenstelsel, dat zichzelf oppompt. New Tethers werden besteed aan het kopen van de cue ball, de groei van de cue ball maakte het mogelijk om meer Tethers uit te geven om de cue ball te kopen. De cirkel is rond!

Het begin van het einde

Het begin van het einde was een uitgelekt rapport aan aandeelhouders (zie. hier), wat praktisch bevestigt dat Bitfinex het Tether-probleem voor zijn eigen behoeften gebruikt.

De bovenstaande grafiek laat zien (zie de rode pijl) hoe razendsnel en dramatisch dit nieuws de cue ball rate beïnvloedde. De paniek groeide als een sneeuwbal, maar de Tether-drukpers kwam tussenbeide, die sinds 10 oktober elke dag 25-50 miljoen USDT uitgeeft.

Als gevolg hiervan werd de brand geblust met overmatige liquiditeit en versnelde Bitcoin tot bijna 20,00 USD. Dit niveau werd onoverkomelijk en vanuit het oogpunt van psychologie was het zelfs met behulp van een drukpers onmogelijk om eroverheen te stappen..

Mensen begonnen de keu te verkopen en winst te nemen, een natuurlijke marktcorrectie begon, die intensiveerde nadat Bitfinex gebruikersregistraties had opgeschort.

Toen kwam op 3 januari de FUD over het verbod op mijnbouw in China. Dit alles bracht de speelbal terug naar 12.000 dollar. De euforie maakte plaats voor paniek. Mensen begonnen de speelbal leeg te laten lopen.

Het is mogelijk dat Bitfinex opzettelijk paniek heeft aangewakkerd om de markt tijdens een correctie beheersbaar te maken.

Tether probeerde de succesvolle ervaring te herhalen en de oefening van het injecteren van liquiditeit in de markt te herhalen.

USDT-machine door waarnemersrapporten @tetherprinter het drukken was niet langer 25-50, maar 100 miljoen USD per dag. Het tegenovergestelde effect bleek echter.

Het vorige schema werkte echter niet en na de lancering van de machine nam de val van Bitcoin alleen maar toe. De val werd aangewakkerd door schandalen rond problemen met de audit van Tether en de gelanceerde audit van de Amerikaanse toezichthouder over de verbinding tussen Bitfinex en Tether. Er was sprake van een dreigende zwendel van USDT, en niets kon de bearish trend stoppen.

Wat is het resultaat?

Als gevolg hiervan, zoals we weten, is Bitfinex erin geslaagd om uit het water te komen. De gestolen keu ballen zijn nooit gevonden. De pomp en de dump van Bitcoin maakten het mogelijk om geld te verdienen met margehandel en aanzienlijke winsten vast te leggen door tegen de massa te spelen. Momenteel behandelt het Amerikaanse Hooggerechtshof van de staat New York een zaak over de verbinding tussen Bitfinex en Tether. Echter, vanwege het feit dat de uitwisseling in oktober 2017 de jurisdictie van de Verenigde Staten heeft verlaten en diensten aan zijn burgers heeft opgeschort, zal de kans dat licht zal worden geworpen op alle machinaties tussen Bitfinex en Tether en gerechtigheid zeer weinig zegevieren..

De beste misdaad is een onopgeloste misdaad. Bitfinex en Tether nemen de eervolle 1e plaats in onze misdaadclassificatie.

Gevolgtrekking

Beste vrienden, hier beëindig ik onze beoordeling van de ernstigste misdaden in de geschiedenis van de cryptocurrency-wereld (het eerste deel van de beoordeling bevindt zich hier). verworven in de cryptocurrency-gemeenschap. Als u uw eigen zwarte lijst heeft, zal ik die graag lezen en zelf iets leren.

Ik hoop dat na het lezen van een reeks recente berichten over fraude en manipulatie in de markt, iedereen voor zichzelf de juiste conclusie zal trekken..

Hieronder zal ik delen wat ik voor mezelf heb benadrukt door dit materiaal te verzamelen:

  1. In de internetruimte kan niemand de veiligheid van uw cryptocurrency-activa garanderen. Gebruik koude opslagapparaten!
  2. Investeer altijd wat u bereid bent te verliezen. Leen of leen nooit voor investeringsdoeleinden!
  3. Emoties zijn de grootste vijand van elke investeringsbeslissing. Houd altijd je hoofd helder, probeer gevoelens van euforie en paniek te vermijden.
  4. Controleer altijd de organisaties waarin u investeert. Let op een kritische benadering bij het beoordelen van het bedrijfsmodel, het gedrag van het bedrijf in de markt, de competentie en professionaliteit van het leiderschap.
  5. Diversifieer uw risico’s. Bewaar niet alle fondsen in één project, één beurs en één type activa. Evalueer de correlatie en wijs fondsen toe aan de minst gecorreleerde activa in prijs.

Ik laat u weten dat ik Bitfinex en Tether niet beschuldig van illegale acties of fraude. Alleen een rechtbank kan veroordelen. Ik deel alleen mijn persoonlijke oordeel, dat is gebaseerd op informatie uit open bronnen. Ik moedig de lezer niet aan om investeringsbeslissingen te nemen.

Ik wil ook opmerken dat ik in deze post mijn persoonlijke mening uitspreek en dat het niet hoeft samen te vallen met de mening van de administratie van 3commas.io.

Veel geluk en goede winsten voor iedereen!

respectvol,

Michael @Hyipov

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me