“Veel geld verdienen is moed; Red hen – wijsheid, maar vakkundig besteden – kunst.​

Auerbach Berthold

In de afgelopen 18 maanden heeft de cryptogemeenschap te maken gehad met een aanzienlijke bearmarkt. Grote digitale activa zoals Bitcoin en Ethereum kenden een daling van 70-80%, terwijl de rest van de altcoin-markt er veel slechter uitzag. Gelukkig is 2019 een veelbelovender jaar gebleken voor digitale activa, aangezien Bitcoin en Ethereum de afgelopen drie maanden met 55,45% en 48,69% zijn gestegen. Naarmate de vooruitzichten positiever worden, kijkt de gemeenschap uit naar een groot evenement volgend jaar: de halvering van de Bitcoin.

Wat is halveren

In de cryptocurrency-ruimte verwijst de term “halvering” naar een proces dat de snelheid waarmee nieuwe munten worden uitgegeven, vertraagt. Meer specifiek is halvering een periodieke verlaging van de bloksubsidie ​​voor mijnwerkers. Door in tweeën te snijden, zorgt ervoor dat het crypto-activum een ​​stabiele vrijgavesnelheid volgt totdat het maximale aanbod uiteindelijk wordt bereikt..

Als het om Bitcoin gaat, worden continu nieuwe munten gegenereerd als onderdeel van de blokbeloning (die bestaat uit de bloksubsidie ​​plus transactiekosten). Elke keer dat een mijnwerker met succes een nieuw blok “detecteert” en controleert, verdient hij daarom nieuw gecreëerde munten als compensatie voor zijn werk..

Het mijnbouwproces introduceert dus nieuwe bitcoins in het systeem, en dit gebeurt in een voorspelbaar en gecontroleerd tempo. Nieuwe Bitcoin-blokken worden gemiddeld elke 10 minuten gedolven, met bloksubsidies volgens een gecontroleerd verval. Halvering garandeert dus dat bloksubsidies met 50% afnemen per 210.000 (ongeveer om de vier jaar).

Beginnend met het Genesis-blok – het eerste blok van het netwerk, was de bloksubsidie ​​van Bitcoin oorspronkelijk vastgesteld op 50 BTC. Het werd vervolgens teruggebracht tot 25 BTC in 2012 en tot 12,5 BTC in 2016. De volgende halvering in mei 2020 zal naar verwachting de bloksubsidies verlagen tot 6,25 BTC. Nadat 64 halveringen hebben plaatsgevonden, stopt het proces en wordt de MTC niet meer gemaakt. Het maximale aanbod van 21 miljoen BTC wordt bereikt.

Waarom halveren belangrijk is

Zoals we al zeiden, is een van de belangrijkste kenmerken van Bitcoin dat het een vaste voorraad heeft van 21 miljoen munten. Dit betekent dat nadat ze allemaal zijn verkregen, hun verdere extractie onmogelijk wordt. Dit maakt de speelbal inherent schaars met een deflatoir effect in de tijd..

Dit staat in schril contrast met fiatgeld, dat regelmatig naar believen wordt gedrukt, waardoor de waarde ervan voor de eigenaren afneemt..

Als Bitcoin geen beperkt aanbod had, zou zijn koopkracht in de loop van de tijd geleidelijk afnemen, zoals het geval is bij fiat-valuta’s. Door het aanbod te beperken, zullen bitcoin-houders dit probleem nooit onder ogen hoeven te zien, waardoor het en andere cryptocurrencies een goede waardeopslag worden..

De krimp en ingebedde schaarste verhogen ook de stock-to-flow-ratio van bitcoin. De stock to flow-ratio is het bedrag van het actief dat in de reserves wordt aangehouden, gedeeld door het bedrag dat elk jaar wordt geproduceerd. Hoe hoger de stock-to-flow-ratio, hoe lager de jaarlijkse inflatie per activum. Grondstoffen zoals goud hebben een zeer hoge stock-to-flow-ratio omdat er weinig van is. Dit betekent dat er in de loop van de tijd nog minder van wordt geproduceerd..

Bitcoin heeft momenteel een aanzienlijk lagere stock-to-flow-ratio dan goud. Halvering verhoogt echter de stock-to-flow-ratio van een asset in de loop van de tijd, waardoor het des te krachtiger en waardevoller wordt. Dit is ook de reden waarom bitcoin vaak wordt vergeleken met goud of “digitaal goud” wordt genoemd. Veel mensen zijn ervan overtuigd dat de verhouding tussen aandelen en bitcoin-stroom in de loop van de tijd zal toenemen en dat de prijs ook zal stijgen..

Economische dynamiek van halvering

Historisch gezien heeft Bitcoin-halvering een extreem positieve impact op prijsveranderingen laten zien. Voor degenen die het niet weten: Bitcoin wordt in tweeën gedeeld wanneer de vrijgavesnelheid (of inflatie) van het netwerk elke vier jaar met 50% daalt. Halveren van de inflatie vermindert niet alleen het aantal nieuwe munten dat elke dag in omloop komt, maar verhoogt ook de kosten van mijnbouw om het netwerk te beschermen. Dit was een van de drijvende factoren achter eerdere Bitcoin-runs in het verleden.

Voordat we ingaan op de historische implicaties van de achteruitgang van Bitcoin, willen we eerst de economische dynamiek van de achteruitgang schetsen.. 

In het uitgifteschema staat dat de blokbeloning elke 210.000 blokken continu met 50% zal afnemen, waardoor de Bitcoin-uitgifte na verloop van tijd effectief tot nul wordt teruggebracht..

Bitcoin begon met een blokbeloning van 50BTC. Historische gegevens hebben aangetoond dat er ongeveer elke 10 minuten een nieuw blok wordt aangemaakt. Met dit in gedachten kunnen we aannemen dat de blokbeloning ongeveer elke 4 jaar zal halveren. De wiskunde ziet er als volgt uit:

210.000 blokken x 10 minuten per blok / 60 minuten per uur / 24 uur per dag / 365 dagen per jaar.

Hier is een blik op hoe het in het verleden is gebeurd:

Economische dynamiek van halvering

Een van de grootste voordelen voor Bitcoin is de transparantie en het algoritmische monetaire beleid – een kenmerk dat het huidige financiële systeem mist. Momenteel worden er elke dag ongeveer 1.800 nieuwe crypto-activa vrijgegeven. Na het derde halveringsevenement in 2020 zal het dagelijkse uitgiftepercentage dalen tot ongeveer 900 BTC per dag, waardoor het jaarlijkse Bitcoin-tarief daalt van 3,70% naar 1,79%. Dit is een interessante ontwikkeling aangezien de uitgave van bitcoins nu onder het inflatiecijfer in de meeste ontwikkelde landen zal liggen. Ter vergelijking: het inflatiepercentage in de Verenigde Staten is 1,9% in 12 maanden. Dat gezegd hebbende, is het belangrijkste verschil dat Bitcoin een vast actief is, terwijl de Amerikaanse dollar dat niet is..

De historische impact van halvering op de prijs

Voor degenen onder ons die digitale activa als een middel om te investeren zagen, was de historische prijsbeweging van Bitcoin als reactie op halveringsgebeurtenissen erg interessant voor potentiële investeerders. Hoewel in het verleden behaalde resultaten geen indicatie zijn voor toekomstige resultaten, wilden we een deel van de in het verleden behaalde resultaten van vorige halveringen analyseren om te begrijpen wat ons te wachten staat. Hier is een tabel die enkele van deze statistieken beschrijft..

De historische impact van halvering op de prijs

De eerste officiële verlaging (vermindering van de blokbeloning tot 25 BTC) vond plaats op 28 november 2012. Historische gegevens tonen aan dat na de grote pomp in juni 2011, zich in november 2011, ongeveer een jaar voor de halvering, een opwaartse trend begon te vormen..

Deze opwaartse trend resulteerde in een stijging van + 341,90% van de Bitcoin-prijzen, die in november 2012 gemiddeld $ 12,31 per BTC verhandelden.

Eerste halvering

De eerste halvering verlaagde de dagelijkse uitgiftesnelheid van bitcoin van ~ 7200 BTC naar ~ 3600 BTC per dag. Bijna onmiddellijk bleef Bitcoin historische winsten genereren, met een stijging van bijna 8.000% in de loop van het jaar, tot ongeveer $ 1.000 eind november 2013 (afhankelijk van aandelengegevens).

Helaas duurde het niet lang. In december 2013 begon Bitcoin een meerjarige bearmarkt (grotendeels dankzij de beruchte Mt. Gox-hack). Als gevolg hiervan daalde het actief met meer dan 80%. Daarna begon de omkering pas twee jaar later, in oktober 2015.

Tweede halvering

De tweede officiële verlaging (vermindering van blokbeloning tot 12,5 BTC) vond plaats op 9 juli 2016. Het is belangrijk op te merken dat de tijd tussen de eerste en tweede afname 1316 dagen of 3,6 jaar was. Tegelijkertijd laten de gegevens zien dat de opwaartse trend zich begon te vormen in oktober 2015, ongeveer 9 maanden voor de halvering.

De opwaartse trend resulteerde in een stijging van 112,0% in Bitcoin over een periode van 9 maanden en een gemiddelde handelsprijs van $ 650 per BTC tijdens een krimp in juli 2016 (52 keer de laatste prijsdaling). De tweede halvering verlaagde de dagelijkse uitgiftetarief van bitcoin van ~ 3600 BTC naar de huidige ~ 1800 BTC per dag. Dit dreef BTC uiteindelijk in de meest recente bull-trend van 2017, waar het actief de volgende 18 maanden 2.800% steeg. De piek kwam uiteindelijk midden december 2017 met een prijskaartje van ongeveer $ 20.000 per BTC.

Tweede halvering

Net als bij de vorige bull-run-bearmarkt in 2013, daalde Bitcoin met bijna 80% over een periode van 12 maanden en bereikte het dieptepunt rond $ 3.200 in december 2018..

Derde halvering

De derde officiële verlaging (vermindering van de blokbeloning tot 6,25 BTC) is gepland voor ongeveer 57.455 blokken (op basis van blokhoogte 572.545) op 20 april 2019. Uitgaande van de aanname van 10 minuten per blok, zou de geschatte halveringsdatum eind mei – begin juni 2020 moeten zijn.

Als historische gegevens een goede indicator zijn voor eerder succes, mag van BTC worden verwacht dat het positieve resultaten laat zien. Het is mogelijk dat Bitcoin begin januari waarschijnlijk tegen een kwart van de piekwaarde wordt verhandeld, maar in mei-juli zal de prijs stijgen. Volgens de meest conservatieve schattingen ongeveer $ 10.000 voor 1 BTC. Met nieuwe verwachte ATH (All-Time High) binnen 12-18 maanden na halvering.

Derde halvering

Uitvoer

Natuurlijk ligt de vraag op ieders lippen: zal de aanstaande halvering van 2020 op dezelfde manier de prijs van bitcoin beïnvloeden? Als u eerdere bezuinigingen als bewijs beschouwt, lijkt het zeker waarschijnlijk dat een toekomstige halvering de prijs van BTC aanzienlijk zou kunnen verhogen. En wat nog belangrijker is, na de twee vorige gebeurtenissen is de prijs van de eerste cryptocurrency nooit onder de waarde gedaald voordat de halvering plaatsvond..

Voor degenen onder ons die relatief nieuw zijn op het gebied van digitale activa, hopen we dat dit artikel enig vertrouwen kan geven dat de toekomst van de cryptocurrency-markt nog steeds behoorlijk rooskleurig is.. 

Het is echter de moeite waard eraan te denken dat het onmogelijk is om met zekerheid te voorspellen hoe Bitcoin in de toekomst zal reageren..

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me