Blockchain & DeFi-gids

“Commercie is een organisatievorm die de mogelijkheid biedt tot keuzevrijheid”

John Ruskin

Blockchain is niet synoniem met cryptocurrency. Cryptocurrencies zijn zelf een marktplaats die werkt op gedecentraliseerde netwerken met behulp van blockchain-technologie. Dit is een belangrijk onderscheid vanwege het feit dat traditionele persbureaus deze termen vaak gebruiken zonder ze te begrijpen. Voor FinTech-professionals is blockchain een groep technologieën. 

Wat is Blockchain

Blockchain, ook wel Distributed Ledger Technology (DLT) genoemd, maakt de geschiedenis van elk digitaal activum onveranderlijk en transparant door middel van decentralisatie en cryptografische hashing.

Een eenvoudige analogie om deze technologie te begrijpen, is Google Documenten. Wanneer we een document maken en het delen met een groep mensen, wordt het document verspreid in plaats van gekopieerd of verzonden. Hierdoor ontstaat een gedecentraliseerde distributieketen die iedereen tegelijkertijd toegang geeft tot het document. Niemand zit te wachten op wijzigingen van de andere kant, terwijl alle wijzigingen in het document in realtime worden vastgelegd, waardoor de wijzigingen volledig transparant zijn.

Blockchain is natuurlijk complexer dan Google Docs, maar de analogie is toepasselijk omdat het drie kritische ideeën over de technologie illustreert:

 1. Blockchains worden verspreid, niet gekopieerd of overgedragen.
 2. Het activum is gedecentraliseerd, wat volledige toegang in realtime biedt.
 3. Transparant wijzigingsboek houdt de integriteit van het document in stand, waardoor vertrouwen in het activum wordt opgebouwd.

Maar de belangrijkste voordelen van de blockchain zijn dat het u in staat stelt om het unieke karakter van een digitaal activum te behouden, en de mogelijkheid van hergebruik uit te sluiten, waardoor een revolutie ontstaat in de uitwisseling van digitale en elektronische goederen die geen fysiek medium hebben. Dit verkleint het risico, voorkomt fraude en zorgt voor transparantie op een schaalbare manier voor uiteenlopende toepassingen..

Wat is DeFi

Gedecentraliseerde financiering, of DeFi, is een algemene term voor een gemeenschap die financiële dienstverleningsprojecten omvat, zoals lenen, uitlenen en handelen..

Wat is DeFi

Op het eerste gezicht lijkt DeFi misschien op Financial Technology, of kortweg Fintech, dat ook tot doel heeft digitale technologie te gebruiken om financiële diensten te verbeteren. Het belangrijkste verschil tussen DeFi en Fintech is echter dat Fintech vertrouwt op traditionele financiële infrastructuur, terwijl DeFi een nieuwe creëert op basis van de principes:

 1. Compatibiliteit en open source code
 2. Gemak en toegankelijkheid om te gebruiken
 3. Financiële transparantie voor alle deelnemers

Een voorbeeld van een populaire Fintech-dienst is Transferwise, een internationale betaaldienst. Hoewel Transferwise minder kosten in rekening brengt dan de meeste banken en wisselkantoren, gebruikt het nog steeds bankrekeningen en andere verouderde financiële infrastructuur..

Het verschil met Transferwise is dat Transferwise in plaats van geld over de grens en via andere tussenpersonen (zoals banken) te verplaatsen, bankrekeningen heeft in verschillende landen..

Als u bijvoorbeeld Amerikaanse dollars naar iemand in de Europese Unie stuurt, neemt Transferwise uw dollars en vervolgens geld van hun EU-bankrekening over om naar de ontvanger over te schrijven. Hierdoor kunnen ze minder kosten in rekening brengen en transacties sneller verwerken..

Koppel dat nu aan het DeFi-product – de Dai stablecoin gebouwd op de Ethereum-blockchain.

Met Dai hoeft u geen tussenpersonen of banken te vertrouwen om een ​​deal goed te keuren en te betalen. In plaats daarvan kunt u met blockchain-technologie geld rechtstreeks naar de ontvanger overboeken, met een minimale investering van geld en tijd.

DeFi-projecten

Ondanks het feit dat DeFi zich pas in 2019 actief begon te ontwikkelen, zijn er veel verschillende projecten .

Uitlenen en uitlenen

Lenen en lenen van tools zoals Maker en Compound zijn het populairst onder DeFi-projecten. Met deze platforms kan iedereen lenen of lenen, zolang ze over de juiste crypto-activa beschikken om uit te lenen of als onderpand te gebruiken.

Een andere interessante toepassing voor dergelijke DeFi-platforms is arbitrage, oftewel het benutten van prijsverschillen tussen verschillende markten. In dit geval is dat prijsverschil het verschil tussen de kosten die u hebt betaald voor het lenen van Dai van Maker en het percentage dat u krijgt als u Dai naar Compound verzendt..

Uitlenen en uitlenen

Als de leenrente lager is dan de leenrente, kun je technisch ETH in Maker storten, Dai krijgen, Dai lenen op Compound, rente en verschil als winst krijgen (of zelfs elders herinvesteren).

Maker en Compound zijn goed voor $ 465 miljoen van $ 650 miljoen (71,5%) van de totale DeFi smart contractwaarde. 

Gedecentraliseerde beurzen (DEX)

Gedecentraliseerde uitwisselingen, of DEX’s, proberen gecentraliseerde uitwisselingsdiensten op een gedecentraliseerde manier na te bootsen. In plaats van een beurs te vertrouwen, uw geld aan te houden en transacties uit te voeren, ondersteunt DEX fondsbeheer via een reeks complexe slimme contracten.

Met DEX behouden gebruikers de controle over hun activa zonder tussenpersoon in de persoon van de beursadministratie.

Gedecentraliseerde beurzen (DEX)

DYDX is een voorbeeld van een DEX die snel aan populariteit won. Het biedt verschillende functies zoals margehandel, lenen en uitlenen.

Open handelsplatforms

Gedecentraliseerde marktplaatsen zoals OpenSea zijn een ander type DeFi-project dat profiteert van het al lang bestaande concept van een marktplaats waar mensen goederen en diensten kunnen uitwisselen met behulp van blockchain-technologie..

Op OpenSea kunt u crypto-verzamelobjecten kopen en verkopen, ook bekend als NFT’s, of onvervangbare tokens zoals zeldzame op blockchain gebaseerde handelskaarten. Alle aan- en verkopen worden uitgevoerd via slimme contracten op basis van Ethereum. 

In zekere zin brengen open markten zoals OpenSea het idee van traditionele markten en echte peer-to-peer-handel terug..

Markten voorspellen

Voorspellingsmarkten zijn populaire financiële instrumenten die kunnen worden gebruikt om gebeurtenissen zoals verkiezingsuitslagen te voorspellen.

Gedecentraliseerde prognosemarkten hebben verschillende voordelen ten opzichte van gecentraliseerde markten, waaronder weerstand tegen censuur. Sportweddenschappen in jurisdicties waar het verboden is, kunnen bijvoorbeeld mogelijk worden gemaakt door de DeFi-voorspellingsmarkten.

Naast weddenschappen kunnen voorspellingsmarkten ook voor de volgende doeleinden worden gebruikt:

 • Weersvoorspelling (Penn State University ontdekte dat prognosemarkten even nauwkeurig zijn in het voorspellen van het weer als professionele services).
 • Bescherming tegen financiële of reële risico’s (u denkt bijvoorbeeld dat het doorbreken van de Brexit een negatieve invloed zal hebben op de Britse economie).

Een voorbeeld van een populaire gedecentraliseerde prognosemarkt is Augur en Gnosis.

Emissieplatforms en vermogensbeheer

Uitgevende platforms decentraliseren zaken als het uitgeven of creëren van effecten, waarvoor meestal tussenpersonen zoals investeringsbankiers nodig zijn.

Het equivalent van de DeFi-effectenmarkt is de markt voor beveiligingstoken. Uitgifteplatforms voor beveiligingstoken, zoals Polymath, bieden emittenten oplossingen voor het creëren, uitgeven en beheren van digitale effecten.

Vermogensbeheer in het klassieke financiële systeem (Fidelity Investments, een van de grootste vermogensbeheerders ter wereld, heeft alleen al $ 2,46 biljoen onder beheer) is een ander gebied waarop DeFi een revolutie teweeg zal brengen..

Het eerste teken in deze richting is het project – Melon, dat gedecentraliseerde oplossingen biedt voor vermogensbeheer.

Gedecentraliseerde autonome organisaties (DAO)

Met DAO’s kunnen mensen organisaties maken met regels en transacties die op de blockchain worden vastgelegd. In plaats van de organisatie te leiden, worden de regels van de organisatie hard gecodeerd en automatisch afgedwongen via een slim contract. Een regel als ‘elke maand 10% van de winst reserveren voor bedrijfsreserves’ wordt bijvoorbeeld automatisch uitgevoerd als aan voorwaarden zoals het maken van winst wordt voldaan.

Een ander voorbeeld van een DAO is MakerDAO, die verantwoordelijk is voor het loggen en uitlenen van Maker bij Dai. Houders van MKR-tokens nemen deel aan MakerDAO, waarvan de belangrijkste focus is om ervoor te zorgen dat Dai zijn waarde van $ 1 behoudt. 

Gedecentraliseerde aanbetaling

Arwen is een voorbeeld van een DeFi-project om escrow-diensten aan zijn gebruikers te leveren.

Met Arwen kunnen handelaren op gecentraliseerde beurzen handelen zonder daadwerkelijk geld op de beurs zelf te storten. Dit is belangrijk omdat gecentraliseerde uitwisselingen het risico lopen te worden gehackt en het geld van hun gebruikers te verliezen..

In tegenstelling tot traditionele geblokkeerde rekeningen, zoals een brokeraccount, heeft Arwen echter geen gebruikersgelden. De blockchain zelf fungeert als een “escrow” die het tegenpartijrisico elimineert.

DeFi-voordelen

Dus, naast het elimineren van tussenpersonen, wat de kosten en transactietijden verlaagt, wat zijn de andere voordelen van DeFi?

 • Elke persoon kan deelnemer zijn

“Denied finance” is meer dan alleen een modewoord. DeFi stelt mensen die geen toegang hebben tot financiële diensten in staat deel te nemen aan de wereldeconomie.

Wereldbank zegt dat 1,7 miljard mensen geen toegang hebben tot een bank- of mobiele rekening.

MakerDAO, de meest populaire DeFi Dapp (gedecentraliseerde applicatie), stelt iedereen in staat een lening af te sluiten als ze wat Ethereum (ETH) hebben om als onderpand te gebruiken.

 • Geld verdienen met uw geld

Naast het behouden van een stabiele waarde van uw crypto-activa, laat DeFi uw geld voor u werken. Met DeFi Dapps zoals Compound en Dharma kunt u bijvoorbeeld activa zoals DAI en USDC plaatsen, die vervolgens worden uitgeleend aan leners en u krijgt rente over de deposito’s..

Geld verdienen met uw geld

Een andere manier om DeFi Dapps te gebruiken, is via spaarrekeningen met hoge rente. Daarom kunnen mensen in landen als Argentinië hun rijkdom niet alleen beschermen tegen inflatie, maar deze ook vergroten..

 • U heeft de controle over uw financiën.

Niemand kan je plotseling verbannen van een van de Dapps, je account blokkeren, je geld afnemen, enzovoort. Blockchain-protocol is wet en werkt voor iedereen hetzelfde.

 • Creëer eenvoudig uw eigen producten 

Een van de belangrijkste voordelen van DeFi is dat de meeste protocollen, zoals Ethereum, open source zijn, wat betekent dat iedereen er toegang toe heeft en ze voor zijn eigen projecten kan gebruiken..

 • Verhoogde transparantie

Essentiële informatie is direct beschikbaar in DeFi, waardoor u gemakkelijk de beste DeFi-services kunt vinden en op de hoogte bent van alle wijzigingen. Informatie over kredietprotocollen zoals Compound is bijvoorbeeld gemakkelijk toegankelijk en transparant.

 • Financiering zonder grenzen.

Hoewel een actief als Bitcoin al alle grenzen heeft overschreden, bouwt DeFi voort op dit uitgangspunt met de toevoeging van financiële diensten zoals lenen.

Nadelen en risico’s

Hoewel DeFi een aantal voordelen biedt ten opzichte van traditionele financiële producten en diensten, zijn er nadelen en risico’s waarmee rekening moet worden gehouden..

 • Slimme contracten hacken 

Hoewel u geen mens hoeft te vertrouwen als het gaat om DeFi-gebaseerde slimme contracten, moet u toch de slimme contractcode vertrouwen die door een mens is geschreven..

Slimme contracten zijn meestal open source, zodat anderen ze kunnen bekijken. In het geval van Maker zijn hun slimme contracten inderdaad herhaaldelijk geverifieerd door beveiligingsonderzoeksbureaus.. 

De hackers konden echter al snel misbruik maken van een kwetsbaarheid in de DAO waardoor ze ongeveer een derde van het geld konden stelen, op dat moment ongeveer $ 70 miljoen..

Met de toenemende populariteit van DeFi kunnen hackpogingen verontrustend zijn. Maker alleen heeft 1,8 miljoen ETH, of 1,66% van alle ETH in zijn slimme contract, waardoor hij niets meer is dan een enorm hackeraas.

 • Centraliseer datafeed

Blockchains hebben geen off-chain gegevenstoegang, wat hun bruikbaarheid ernstig beperkt. Om dit probleem op te lossen, gebruiken blockchains orakels die toegang bieden tot gegevens zoals prijsstromen in een compatibel formaat, maar de kwaliteit van de inkomende gegevens en de decentralisatie van hun bronnen kunnen in twijfel worden getrokken..

 • Kapitaalinefficiëntie van DeFi-leningen

DeFi-leningen zijn voor iedereen beschikbaar (als ze crypto-activa hebben die als onderpand kunnen worden gebruikt).

Ze zijn echter niet effectief in termen van kapitaal in vergelijking met traditionele financiële leningen, aangezien het bedrag aan lening dat u ontvangt in verhouding tot uw onderpand niet zo gunstig is als het bedrag dat u ontvangt met een traditionele lening..

Uitvoer

Een persoon is niet echt vrij als hij geen financiële vrijheid heeft. DeFi biedt oplossingen om mensen economische macht terug te geven door een financieel systeem te creëren dat betaalbaar, efficiënt en transparant is. Het is een opwindende ontwikkeling in de blockchain-ruimte die echte, lonende financiële diensten biedt, zoals lenen, uitlenen, uitbetalen van activa, voorspellingsmarkten en meer, voor iedereen, overal. Ondanks alle tekortkomingen en lage populariteit, zou DeFi in de toekomst het begin kunnen zijn van een wereldwijde financiële revolutie..

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map