“Kauppa on organisaatiomuoto, joka tarjoaa mahdollisuuden valinnanvapauteen”

John Ruskin

Blockchain ei ole synonyymi kryptovaluutalle. Kryptovaluutat ovat itse markkinapaikka, joka toimii hajautetuissa verkoissa käyttäen blockchain-tekniikkaa. Tämä on tärkeä ero johtuu siitä, että perinteiset uutistoimistot käyttävät usein näitä termejä ymmärtämättä niitä. FinTech-ammattilaisille blockchain on joukko tekniikoita. 

Mikä on Blockchain

Blockchain, jota joskus kutsutaan hajautetuksi kirjanpitotekniikaksi (DLT), tekee minkä tahansa digitaalisen omaisuuden historiasta muuttumattoman ja läpinäkyvän hajauttamisen ja salauksen hajauttamisen kautta.

Google Docs on yksinkertainen analogia tämän tekniikan ymmärtämiseksi. Kun luot asiakirjan ja jaamme sen ihmisryhmälle, asiakirja jaetaan kopioinnin tai lähettämisen sijaan. Tämä luo hajautetun jakeluketjun, joka antaa kaikille pääsyn asiakirjaan samanaikaisesti. Kukaan ei ole lukittu odottamaan muutoksia toiselta puolelta, kun taas kaikki asiakirjan muutokset tallennetaan reaaliajassa, mikä tekee muutoksista täysin läpinäkyvät.

Tietysti blockchain on monimutkaisempi kuin Google Docs, mutta analogia on sopiva, koska se havainnollistaa tekniikan kolmea kriittistä ajatusta:

 1. Lohkoketjuja jaetaan, ei kopioida tai siirtää.
 2. Omaisuus on hajautettu, mikä tarjoaa täyden pääsyn reaaliajassa.
 3. Läpinäkyvä muutoskirja ylläpitää asiakirjan eheyttä, mikä lisää luottamusta omaisuuteen.

Blockchainin tärkeimmät edut ovat kuitenkin se, että sen avulla voit säilyttää digitaalisen omaisuuden ainutlaatuisuuden sulkematta pois uudelleenkäytön mahdollisuutta, mikä luo vallankumouksen sellaisten digitaalisten ja elektronisten tuotteiden vaihdossa, joilla ei ole fyysistä mediaa. Tämä vähentää riskiä, ​​välttää petoksia ja tarjoaa läpinäkyvyyttä skaalattavalla tavalla useisiin käyttötarkoituksiin..

Mikä on DeFi

Hajautettu rahoitus tai DeFi on yleinen termi yhteisölle, joka sisältää rahoituspalveluprojektit, kuten lainanotto, luotonanto ja kaupankäynti..

Mikä on DeFi

Ensi silmäyksellä DeFi saattaa näyttää samanlaiselta kuin Financial Technology tai lyhyesti Fintech, jonka tavoitteena on myös käyttää digitaalista tekniikkaa rahoituspalvelujen parantamiseen. DeFi: n ja Fintechin keskeinen ero on kuitenkin se, että Fintech luottaa perinteiseen rahoitusinfrastruktuuriin, kun taas DeFi luo uuden periaatteiden pohjalta:

 1. Yhteensopivuus ja avoimen lähdekoodin
 2. Mukavuus ja käytettävyys
 3. Taloudellinen avoimuus kaikille osallistujille

Esimerkki suositusta Fintech-palvelusta on Transferwise, kansainvälinen maksupalvelu. Vaikka Transferwise veloittaa vähemmän maksuja kuin useimmat pankit ja valuutanvaihtoyritykset, se käyttää silti pankkitilejä ja muuta vanhaa rahoitusinfrastruktuuria..

Ero Transferwickeen on, että sen sijaan, että rahaa siirrettäisiin rajan yli ja muiden välittäjien (kuten pankkien) kautta, Transferwise: llä on pankkitilejä eri maissa..

Joten esimerkiksi kun lähetät Yhdysvaltain dollareita jollekulle Euroopan unionissa, Transferwise ottaa dollarisi ja ottaa sitten rahaa heidän EU: n pankkitililtään siirtääksesi vastaanottajalle. Tämä antaa heille mahdollisuuden periä vähemmän maksuja ja käsitellä tapahtumia nopeammin..

Yhdistä se nyt DeFi-tuotteeseen – Dai-stablecoiniin, joka on rakennettu Ethereumin lohkoketjuun.

Dain kanssa sinun ei tarvitse luottaa välittäjäyrityksiin tai pankkeihin hyväksyäksesi kaupan ja maksamasta siitä. Sen sijaan, blockchain-tekniikka antaa sinun siirtää varoja vastaanottajalle suoraan pienellä varojen ja ajan investoinnilla.

DeFi-projektit

Huolimatta siitä, että DeFi alkoi aktiivisesti kehittyä vasta vuonna 2019, on olemassa monia erilaisia ​​projekteja .

Luotonanto ja lainanotto

Lainananto- ja lainatyökalut, kuten Maker ja Compound, ovat suosituimpia DeFi-projektien joukossa. Näiden alustojen avulla kuka tahansa voi lainata tai lainata, kunhan heillä on asianmukaisia ​​salausvaroja lainattavaksi tai käytettäväksi vakuudeksi.

Toinen mielenkiintoinen sovellus tällaisille DeFi-alustoille on arbitraasi tai hintaerojen hyödyntäminen eri markkinoilla. Tässä tapauksessa hintaero olisi ero niiden maksujen välillä, jotka maksoit Dai-lainasta Makerilta, ja prosenttiosuuden, jonka saat Dai-ilmoituksesta Compoundille..

Luotonanto ja lainanotto

Jos lainan korko on pienempi kuin lainakorko, voit teknisesti tallettaa ETH Makeriin, saada Dai, lainata Dai Compoundilta, saada korkoa ja eroa voittona (tai jopa sijoittaa uudelleen muualle).

Maker and Compoundin osuus on 465 miljoonaa dollaria 650 miljoonasta dollarista (71,5%) DeFi-älykkään sopimuksen kokonaisarvosta. 

Hajautetut pörssit (DEX)

Hajautetut keskukset tai DEX: t yrittävät jäljitellä keskitettyjä vaihtopalveluja hajautetusti. Sen sijaan, että luotettaisiin vaihtoon, rahan pitämiseen ja kauppojen toteuttamiseen, DEX tukee varainhoitoa monimutkaisten älykkäiden sopimusten avulla.

DEX: n avulla käyttäjät voivat hallita omaisuuttaan ilman välittäjää vaihto-hallinnon edustajana.

Hajautetut pörssit (DEX)

DYDX on esimerkki DEX: stä, joka sai nopeasti suosiota. Se tarjoaa erilaisia ​​toimintoja, kuten marginaalikaupan, lainanoton ja luotonannon.

Avoimet kaupankäyntialustat

Hajautetut markkinapaikat, kuten OpenSea, ovat toisen tyyppisiä DeFi-hankkeita, jotka hyödyntävät pitkäaikaista markkinapaikkaa, jossa ihmiset voivat vaihtaa tavaroita ja palveluja blockchain-tekniikan avulla..

OpenSealla voit ostaa ja myydä krypto-keräilyesineitä, jotka tunnetaan myös nimellä NFT: t, tai korvaamattomia rahakkeita, kuten harvinaisia ​​blockchain-pohjaisia ​​kauppakortteja. Kaikki ostot ja myynnit suoritetaan älykkäillä sopimuksilla, jotka perustuvat Ethereumiin. 

Tavallaan avoimet markkinapaikat, kuten OpenSea, palauttavat ajatuksen perinteisistä markkinoista ja todellisesta vertaisverkkokaupasta..

Markkinoiden ennustaminen

Ennustemarkkinat ovat suosittuja rahoitusvälineitä, joita voidaan käyttää ennustamaan tapahtumia, kuten vaalien tulokset.

Hajautetuilla ennustemarkkinoilla on useita etuja keskitettyihin verrattuna, mukaan lukien sensuuriresistenssi. Esimerkiksi urheiluvedonlyönti lainkäyttöalueilla, joissa se on kielletty, voidaan tehdä DeFi-ennustusmarkkinoilla.

Vedonlyönnin lisäksi ennustemarkkinoita voidaan käyttää myös seuraaviin tarkoituksiin:

 • Sääennuste (Penn State University totesi, että ennustemarkkinat ovat yhtä tarkkoja sääennusteissa kuin ammattipalvelut).
 • Suojaus taloudellisilta tai todellisilta riskeiltä (esimerkiksi luulet, että Brexitin läpikäynti vaikuttaa kielteisesti Yhdistyneen kuningaskunnan talouteen).

Esimerkki suositusta hajautetusta ennustemarkkinoista ovat Augur ja Gnosis.

Päästöalustat ja omaisuuden hallinta

Liikkeeseenlaskualustat hajauttavat asioita, kuten arvopapereiden liikkeeseenlasku tai luominen, mikä yleensä edellyttää välittäjiä, kuten sijoituspankkiireja.

DeFi-arvopaperimarkkinoiden vastine on arvopaperimarkkinat. Suojausmerkkien liikkeeseenlaskualustat, kuten Polymath, tarjoavat liikkeeseenlaskijoille ratkaisuja digitaalisten arvopapereiden luomiseen, liikkeeseenlaskuun ja hallintaan.

Varainhoito klassisessa rahoitusjärjestelmässä (Fidelity Investments, joka on yksi maailman suurimmista varainhoitajista, hallinnoi pelkästään 2,46 biljoonaa dollaria) on toinen alue, jolla DeFin on tarkoitus mullistaa..

Ensimmäinen merkki tähän suuntaan on projekti – Melon, joka tarjoaa hajautettuja ratkaisuja varainhoitoon.

Hajautetut autonomiset organisaatiot (DAO)

DAO: n avulla ihmiset voivat luoda organisaatioita, joilla on säännöt ja tapahtumat, jotka on kirjattu estoketjuun. Organisaation johtamisen sijaan organisaation säännöt koodataan tarkasti ja ne pannaan automaattisesti täytäntöön älykkään sopimuksen avulla. Esimerkiksi sääntö “varata 10% voitosta kuukaudessa yrityksen varauksiin” toteutetaan automaattisesti, kun voiton tuottamisen kaltaiset ehdot täyttyvät.

Toinen esimerkki DAO: sta on MakerDAO, joka vastaa Makerin kirjaamisesta ja lainasta Dai: lla. MKR-tunnusten haltijat osallistuvat MakerDAO: han, jonka pääpaino on varmistaa, että Dai säilyttää 1 dollarin arvonsa. 

Hajautettu talletus

Arwen on esimerkki DeFi-projektista, joka tarjoaa turvatalletuspalveluja käyttäjilleen.

Arwenilla kauppiaat voivat käydä kauppaa keskitetyssä pörssissä tallettamatta varoja itse pörssiin. Tämä on tärkeää, koska keskitettyihin pörsseihin liittyy riski, että hakkerit ja menettävät käyttäjien rahat..

Toisin kuin perinteiset talletustilit, kuten välittäjätili, Arwenilla ei kuitenkaan ole käyttäjän varoja. Lohkoketju itse toimii “escrow”, joka eliminoi vastapuoliriskin.

DeFi-edut

Joten, mitä välittäjien poistamista, mikä vähentää kustannuksia ja transaktioaikoja, mitkä ovat DeFin muut edut?

 • Kuka tahansa voi olla osallistuja

“Kielletty rahoitus” on muutakin kuin pelkkä muotisana. DeFi antaa ihmisille, joilla ei ole rahoituspalveluja, mahdollisuuden osallistua maailmantalouteen.

Maailmanpankin mukaan 1,7 miljardilla ihmisellä ei ole pankki- tai mobiilitiliä.

MakerDAO, suosituin DeFi Dapp (hajautettu sovellus), sallii kenen tahansa ottaa lainaa, jos heillä on jonkin verran Ethereumia (ETH) vakuudeksi.

 • Ansaita rahaa omalla rahallasi

Sen lisäksi, että DeFi sallii salausvarasi vakaan arvon, rahasi toimivat sinulle. Esimerkiksi DeFi Dapps, kuten Compound ja Dharma, antaa sinun sijoittaa varoja, kuten DAI ja USDC, jotka sitten lainataan lainanottajille ja saat korkoa talletuksista..

Ansaita rahaa omalla rahallasi

Toinen tapa käyttää DeFi Dappsia on korkotasoiset säästötilit. Siksi ihmiset sellaisissa maissa kuin Argentiina voivat paitsi suojella varallisuuttaan inflaatiolta, mutta myös lisätä sitä..

 • Sinä hallitset talouttasi.

Kukaan ei voi yhtäkkiä kieltää sinua yhdestä Dappista, jäädyttää tiliäsi, ottaa rahasi ja niin edelleen. Blockchain-protokolla on laki ja toimii samalla tavalla kaikille.

 • Luo helposti omia tuotteitasi 

Yksi DeFin tärkeimmistä eduista on, että useimmat Ethereumin kaltaiset protokollat ​​ovat avointa lähdekoodia, mikä tarkoittaa, että kuka tahansa voi käyttää niitä ja käyttää niitä omiin projekteihinsa..

 • Lisää läpinäkyvyyttä

Olennaista tietoa on helposti saatavilla DeFi: ssä, jonka avulla voit helposti löytää parhaat DeFi-palvelut ja olla tietoinen kaikista muutoksista.Esimerkiksi tiedot luottoprotokollista, kuten Compound, ovat helposti saatavissa ja avoimia.

 • Rahoitus ilman rajoja.

Vaikka Bitcoinin kaltainen omaisuus on jo rikkonut rajoja, DeFi perustuu tähän lähtökohtaan lisäämällä rahoituspalveluja, kuten lainaa.

Haitat ja riskit

Vaikka DeFi tarjoaa useita etuja perinteisiin rahoitustuotteisiin ja -palveluihin verrattuna, on otettava huomioon haittoja ja riskejä..

 • Hakkerointi älykkäitä sopimuksia 

Vaikka sinun ei tarvitse luottaa ihmiseen, kun kyse on DeFi-pohjaisista älykkäistä sopimuksista, sinun tulisi silti luottaa ihmisen kirjoittamaan älykkääseen sopimuskoodiin..

Älykkäät sopimukset ovat yleensä avointa lähdekoodia, jolloin muut voivat tarkastella niitä. Makerin tapauksessa turvallisuustutkimusyritykset ovat todistaneet toistuvasti heidän älykkäät sopimuksensa.. 

Hakkerit pystyivät kuitenkin pian hyödyntämään DAO: n heikkoutta, jonka ansiosta he voivat varastaa noin kolmanneksen varoista, tuolloin noin 70 miljoonaa dollaria..

DeFin suosion noustessa hakkerointiyritykset voivat olla huolestuttavia. Pelkästään Makerilla on 1,8 miljoonaa ETH: ta eli 1,66% kaikesta ETH: sta älykkäässä sopimuksessaan, mikä tekee hänestä vain valtavan hakkeri-syötin.

 • Keskitä tietosyöttö

Lohkoketjuilla ei ole ketjun ulkopuolista pääsyä tietoihin, mikä rajoittaa niiden hyödyllisyyttä vakavasti. Tämän ongelman ratkaisemiseksi estoketjut käyttävät oraakkeleita, jotka tarjoavat pääsyn tietoihin, kuten hintavirtoihin, yhteensopivassa muodossa, mutta saapuvien tietojen laatu ja niiden lähteiden hajauttaminen voidaan kyseenalaistaa..

 • DeFi-lainapääoman tehottomuus

DeFi-lainat ovat kaikkien saatavilla (jos heillä on salausomaisuutta, jota voidaan käyttää vakuudeksi).

Ne ovat kuitenkin pääomaltaan tehotonta verrattuna perinteisiin rahoituslainoihin, koska saamasi lainan määrä suhteessa vakuuksiesi ei ole yhtä hyödyllinen kuin perinteisellä lainalla saamasi määrä..

Tuotos

Henkilö ei ole todella vapaa, ellei hänellä ole taloudellista vapautta. DeFi tarjoaa ratkaisuja taloudellisen voiman palauttamiseksi ihmisille luomalla kohtuuhintaisen, tehokkaan ja avoimen rahoitusjärjestelmän. Se on jännittävä kehitys blockchain-tilassa, joka tarjoaa todellisia, palkitsevia rahoituspalveluja, kuten lainanotto, lainananto, varojen maksaminen, ennustemarkkinat ja paljon muuta kenellekään kaikkialla. Kaikista puutteista ja vähäisestä suosiosta huolimatta DeFi voi olla tulevaisuuden maailmanlaajuisen talousvallankumouksen alku..