„A pénz megszerzéséhez vitézség kell, a pénz megtartásához diszkréció, a pénzkiadáshoz művészet szükséges”

Berthold Auerbach

Ma a kriptovaluta világának megvan a maga sajátos terminológiája, ami a kezdők számára gyakran nem teljesen világos. Ha te is közéjük tartozol, akkor segítünk megérteni egy fontos dolgot, amelyről minden kriptográf kereskedőnek tudnia kell. És ez a digitális valuta tranzakciók TXID-je. Ma elmagyarázzuk, hogy mit jelent ez a négy betű, mi a TXID függvény, hogyan lehet megtalálni és hogyan kell használni..

Mi a TXID és miért van rá szükség

A lényeg megértéséhez először is értsük meg, mi az a tranzakció. A pénzt egyik számláról a másikra küldik, ennyi. Ha digitális pénznemekről beszélünk, akkor az érméket az egyik kriptovaluta pénztárcából a másikba viszik át. Azonban hogyan valósítják meg technikailag a kriptovaluta tranzakciókat? Mi történik valójában a blokklánc-jelenet mögött, amikor a kriptopénz átvezetésre kerül? 

Nos, a tranzakció valójában az eszközátadásra vonatkozó információ. Ezeket az információkat egy adott digitális pénznem blokkláncai rögzítik. Minden blokk tartalmaz fejlécet és tranzakciók listáját. A fejléc tartalmaz tranzakciós kivonatokat, maga a blokk kivonatát és az előző blokk hashját. Ahhoz, hogy a blokklánc érvényes részévé válhasson és blokkba kerüljön, minden tranzakciót egy bányásznak kell megerősítenie. 

Mivel az egyes rekordok érvényességét és helyességét a decentralizált blokklánc-hálózat biztosítja, lehetetlenné válik az elosztott adatbázisban található információk kezelése..

A tranzakciók megerősítésére fordított idő a Bitcoin (és néhány más virtuális valuta) problémája. Kezdetben azt tervezték, hogy a kriptovaluta átutalása azonnali lesz, de hamar kiderült, hogy a felhasználók számának sokszoros növekedése miatt a tranzakciók megerősítése egyre több időt vehet igénybe.. 

A nagyobb tranzakciókat, valamint a magasabb felhasználó által meghatározott díjat tartalmazó tranzakciókat gyorsabban visszaigazolják. A bányászok megerősítik a tranzakciókat, amikor új blokkokat hoznak létre a blokkláncon, és számításokat végeznek a hash megtalálásához.

Az olyan hálózatokon végzett tranzakciókat, mint a Bitcoin, az UTXO (el nem költött tranzakciókimenet) modell segítségével hajtják végre. Ennél a modellnél a hálózati csomópontok nyomon követik az összes rendelkezésre álló tranzakciós kimeneti adatot, vagy az UTXO rövidet (el nem költött tranzakció – kimenet), amelyek felhasználhatók egy tranzakció létrehozására. A TXID itt minden egyes el nem költött tranzakció vagy tranzakciós kivonat azonosítójaként működik. Más szavakkal, a TXID egy egyedi adat, amelyet egy tranzakció azonosítására használnak..

tranzakciók

Amint a fenti képen látható, minden tranzakciónak legalább egy bemenete és egy kimenete van, mindegyik bemenet az előző kimenet bitcoinjait költi el. A kimenet, jelenleg UTXO, az UTXO készletben van, amíg későbbi bemenetre nem költi. Tehát, amikor a felhasználó pénztárcája 5 BTC fogyóeszköz-egyenleget jelez, ez úgy értelmezhető, hogy a felhasználónak 5 UTXO-ja van 1 BTC címkével vagy 1 UTXO-ja 2 BTC címletével, és 1 UTXO-ja 2 BTC címletével, és 1 UTXO-ja 3 BTC címletével . Valójában az UTXO-k megnevezése és száma bármi lehet, egy dologban biztosak lehetünk abban, hogy az összes névleges mennyiségük megegyezik 5 Bitcoinnal. Fontos megjegyezni, hogy az UTXO oszthatatlan mennyiség. Ezért, ha például új iPhone-t, a legújabb modellt szeretne vásárolni 0,5 BTC-ért, és csak két UTXO-ja van 2 és 3 BTC címletben, akkor a blockchain hálózat a legalacsonyabb címletű ingyenes UTXO-t veszi fel. – 2 BTC összegben, és hozzon létre cserébe 2 új UTXO-t, amelyek közül az egyik 1,5 BTC lesz, levonva a tranzakciós díjakat, és a második UTXO – 0,5 BTC, amely a telefon eladó tulajdonába kerül.

Ezért tranzakciónk tartalmazni fogja a teljes információt arról, hogy egy adott UTXO-t adott át a blokklánc hálózat 2 BTC névértékével, amelyből 0,5 BTC egy adott eladónak, és egy másik meghatározott UTXO-t kapott, amelynek névértéke 1,5 BTC mínusz egy adott jutalék. cserébe..

Ezeket az adatokat a tranzakció titkosítja.

Továbbá, ha vásárol valami mást, akkor már használ egy új UTXO-t, amelynek névleges értéke 1,5 BTC, és az egész történelem megismétlődik a művelet összegének és partnereinek nyilvántartásával. A következő tranzakció létrejön. És így a végtelenségig, amíg az egyenlegben lévő pénz el nem fogy &# 128578;

Az összegyűjtött tranzakciókat sorosított, bájt formátumban fordítják, amelyet nyers tranzakciós formátumnak hívnak. Az informatikában a szerializálás az a folyamat, amikor az adatszerkezet belső reprezentációját egy bájtba továbbítható formátumra fordítják. Ezt a nyers tranzakciós formátumot ezután kétszer kivonatolják egy kriptográfiai hash algoritmus segítségével, amely a Bitcoin esetében SHA-256 kódolással jön létre a tranzakció TXID-jének létrehozásához..

Ezért a TXID egy tranzakció “útlevele”, egyedi szám, amely felhasználható egy adott tranzakció jelenlegi állapotának azonosítására, valamint annak meghatározására, hogy valóban rögzítették-e a blokkláncon vagy sem. A TXID (Transaction ID) vagy Transaction Hash hozzárendelésre kerül minden kriptopénz átvitelhez. Mivel a kriptovaluta rögzített információként létezik, nagyon fontos nyomon követni egy ilyen rekord állapotát.

A TXID-t a kriptovaluta-tranzakció hozzárendeli közvetlenül a hálózathoz való csatlakozás után, és ez az egyedi tokenje. Véletlenszerűen generálódik, és úgy néz ki, mint egy betűk és számok sorozata. A TXID teljes mérete 64 karakter.

Ezeket a tranzakciókat egy blokkba összesítik, amely a láncokat és az egész blokkláncot alkotja. Így teljes és átlátható, ugyanakkor hackelés-ellenálló jelentést kapunk a rendszer minden felhasználójáról, részletes adatokkal, kinek és mennyi pénzt utaltunk át, és mennyit maradtunk az egyenlegben.

A TXID használata

A tranzakció automatikusan megkapja TXID-jét, és a felhasználók általában nem is törődnek vele, kivéve, ha bármilyen probléma merül fel – tranzakciójuk késik, az eszközök nem érkeznek be stb. Ilyen esetekben szükségessé válik a tranzakció állapotának ellenőrzése. tranzakció, hogy megtudja, rögzítve van-e a blokkláncban, és megerősíti-e vagy sem.

A TXID nem garantálható, amíg a tranzakciót a hálózat nem erősíti meg. A tranzakciók rugalmassága azonban befolyásolhatja a TXID használatával történő fizetések nyomon követését. Ez akkor történik, amikor egy tranzakció TXID-je megváltozik, mielőtt azt egy blokkban megerősítenék. Ez problematikus, mivel lehetőséget teremt a rosszul kódolt pénztárca-szoftverek elleni támadásra, amely feltételezi, hogy az ellenőrizetlen TXID-ek megváltoztathatatlanok. A Bitcoin esetében a Segregated Witness vagy a SegWit megvalósítását a tranzakciós rugalmasság kérdésének kezelésére tervezték..

A SegWit bevezetésével a Bitcoin hálózat tranzakcióinak két azonosítójuk van, a TXID és a WTXID. A TXID egy hagyományos tranzakcióazonosító, amely a SHA-256 dupla kivonata egy sorosított tranzakciónak tanúi adatok nélkül. Míg az új WTXID tranzakció az SHA-256 kettős kivonat az új formátumból a tanúi adattranzakciók sorosításához. Így, mivel a SegWit tranzakciók nem tartalmaznak bizonyítékokat minden bemenetben, a tranzakciónak nincs olyan része, amelyet harmadik fél megváltoztathatna.

Speciális szolgáltatásokat használhat a tranzakció állapotának nyomon követésére. Ha érdekli a bitcoin tranzakció, akkor van egy blockchain.com szolgáltatás, amely segíthet a BTC felfedezőben. Az Ethereum tranzakció igazolásához használhatja az Etherscan programot. Ezen kívül vannak több blokkos szolgáltatással is rendelkező szolgáltatások, ahol részletes információkat találhat a kriptovaluta-transzferek széles skálájáról, és felfedezheti a különböző blokkláncokat. Például a SoChain információt nyújt Önnek a Bitcoin, az Ethereum, a Dash, a Dogecoin, a Zcash és a Litecoin átutalásáról. A felhasználóknak csak be kell írniuk a szükséges tranzakció kivonatát a megfelelő mezőbe, és meg kell szerezniük az eredményt.

Hogyan lehet megtalálni a TXID-t

A TXID közvetlenül megjeleníthető a kriptovaluta pénztárcában, amikor a felhasználó egy adott tranzakciót hajt végre. Alternatív megoldásként megtalálhatja a TXID-t alkalmazások segítségével. Vegyük például a Freewallet alkalmazást..

Kattintson a Tranzakció elemre> Kivonat keresése a listában> Ellenőrizze a tranzakciót a blokkláncon.

Hogyan lehet megtalálni a TXID-t

Más szolgáltatásokban szerezzen be tranzakciós részleteket, és keressen például tranzakcióazonosítót, TXID-t, tranzakciós kivonatot stb..

Hash példa: 

6146ccf6a66d994f7c363db875e31ca35581450a4bf6d3be6cc9ac79233a69d0

Hivatkozhat egy olyan platformra, mint az etherscan.io, például:

linket egy ilyen platformról

Ha van, akkor minden karakterre szüksége van a “tx /” után. Például a hash feletti linkben:

0x2446f1fd773fbb9f080e674b60c6a033c7ed7427b8b9413cf28a2a4a6da9b56c

a hash feletti linkben

Ebben a képernyőképen megtekintheti az összes információt a 10 ezer BTC átadásáról, amelyet 2010 májusában hajtott végre az egyik első Bitcoin fejlesztő, Hanitz László, aki két pizzát szállított. Abban az időben az első kriptovaluta fejlesztői és közösségei számára nagyon fontos volt megmutatni, hogy a Bitcoin valóban használható fizetési eszközként..

Következtetés

Így a TXID minden kriptovaluta tranzakció fontos és hasznos eleme. Ez minden egyes átutalás egyedi azonosítószáma, amely segíthet a felhasználóknak a nyilvános blokklánc tranzakcióinak nyomon követésében, és minden szükséges információ megszerzésében. A meglévő szolgáltatások könnyű hozzáférést biztosítanak egy adott digitális pénznem blokkláncában tárolt információkhoz, és lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy gyorsan olvassák a blokkokat és megtalálják a szükséges adatokat.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me