„Comerțul este o formă organizațională care oferă o oportunitate pentru libertatea de alegere”

John Ruskin

Blockchain nu este sinonim cu criptomoneda. Criptomonedele sunt ele însele o piață care operează pe rețele descentralizate folosind tehnologia blockchain. Aceasta este o distincție importantă datorită faptului că agențiile de știri tradiționale folosesc adesea acești termeni fără a-i înțelege. Pentru profesioniștii FinTech, blockchain-ul este un grup de tehnologii. 

Ce este Blockchain

Blockchain, denumit uneori tehnologie de registru distribuit (DLT), face istoria oricărui activ digital imuabil și transparent prin descentralizare și hash criptografic.

O analogie simplă pentru înțelegerea acestei tehnologii este Google Docs. Când creăm un document și îl împărtășim cu un grup de persoane, documentul este distribuit în loc să fie copiat sau transmis. Acest lucru creează un lanț de distribuție descentralizat, care oferă tuturor accesul la document în același timp. Nimeni nu este blocat în așteptarea modificărilor din cealaltă parte, în timp ce toate modificările aduse documentului sunt înregistrate în timp real, făcând modificările complet transparente.

Desigur, blockchain-ul este mai complex decât Google Docs, dar analogia este potrivită, deoarece ilustrează trei idei critice ale tehnologiei:

 1. Blockchain-urile sunt distribuite, nu sunt copiate sau transferate.
 2. Activul este descentralizat, ceea ce oferă acces complet în timp real.
 3. Registrul de schimbare transparentă menține integritatea documentului, ceea ce creează încredere în activ.

Dar principalele avantaje ale blockchain-ului sunt că vă permite să păstrați unicitatea unui activ digital, excluzând posibilitatea reutilizării, creând astfel o revoluție în schimbul de bunuri digitale și electronice care nu au un mediu fizic. Acest lucru reduce riscul, evită frauda și oferă transparență într-o manieră scalabilă pentru o varietate de utilizări..

Ce este DeFi

Finanța descentralizată, sau DeFi, este un termen general pentru o comunitate care include proiecte de servicii financiare precum împrumuturi, împrumuturi și tranzacționare..

Ce este DeFi

La prima vedere, DeFi poate să pară similar cu Financial Technology, sau pe scurt Fintech, care are ca scop și utilizarea tehnologiei digitale pentru a îmbunătăți serviciile financiare. Cu toate acestea, diferența cheie între DeFi și Fintech este că Fintech se bazează pe infrastructura financiară tradițională, în timp ce DeFi creează una nouă bazată pe principiile:

 1. Compatibilitate și cod sursă deschisă
 2. Confort și accesibilitate de utilizare
 3. Transparență financiară pentru toți participanții

Un exemplu de serviciu Fintech popular este Transferwise, un serviciu de plată internațional. Deși Transferwise percepe mai puține comisioane decât majoritatea băncilor și companiilor de schimb valutar, utilizează în continuare conturi bancare și alte infrastructuri financiare vechi..

Diferența cu Transferwise este că, în loc să mute bani peste graniță și prin alți intermediari (cum ar fi băncile), Transferwise are conturi bancare în diferite țări..

De exemplu, atunci când trimiteți dolari SUA către cineva din Uniunea Europeană, Transferwise vă ia dolari și apoi ia bani din contul lor bancar din UE pentru a transfera destinatarului. Acest lucru le permite să perceapă mai puține taxe și să proceseze tranzacțiile mai repede..

Acum potriviți acest lucru cu produsul DeFi – stablecoinul Dai construit pe blockchain-ul Ethereum.

Cu Dai, nu trebuie să aveți încredere în companiile intermediare sau în bănci pentru a aproba și plăti o afacere. În schimb, tehnologia blockchain vă va permite să transferați fonduri direct destinatarului, cu investiții minime de fonduri și timp.

Proiecte DeFi

În ciuda faptului că DeFi a început să se dezvolte activ abia în 2019, există multe proiecte diferite .

Împrumuturi și împrumuturi

Instrumentele de împrumut și împrumut, precum Maker și Compound, sunt cele mai populare printre proiectele DeFi. Aceste platforme permit oricui să împrumute sau să împrumute atâta timp cât au active criptografice adecvate pe care să le împrumute sau să le folosească drept garanție.

O altă aplicație interesantă pentru astfel de platforme DeFi este arbitrajul sau exploatarea diferențelor de preț între diferite piețe. În acest caz, diferența de preț ar fi diferența dintre comisioanele pe care le-ați plătit pentru împrumutul Dai de la Maker și procentul pe care îl obțineți din trimiterea Dai la Compound..

Împrumuturi și împrumuturi

Dacă rata împrumutului este mai mică decât rata împrumutului, puteți depune tehnic ETH în Maker, obține Dai, împrumuta Dai pe compus, obține dobândă și diferență ca profit (sau chiar reinvesti în altă parte).

Maker și Compound reprezintă 465 milioane USD din 650 milioane USD (71,5%) din valoarea totală a contractului inteligent DeFi. 

Schimburi descentralizate (DEX)

Schimburile descentralizate sau DEX-urile încearcă să emule servicii de schimb centralizate într-un mod descentralizat. În loc să aveți încredere într-o bursă, să vă țineți banii și să executați tranzacții, DEX susține gestionarea fondurilor printr-o serie de contracte inteligente complexe.

Cu DEX, utilizatorii păstrează controlul asupra activelor lor fără un intermediar în persoana administrației de schimb.

Schimburi descentralizate (DEX)

DYDX este un exemplu de DEX care a câștigat rapid popularitate. Oferă diverse funcții precum tranzacționarea în marjă, împrumuturi și împrumuturi.

Platforme deschise de tranzacționare

Piațele descentralizate precum OpenSea sunt un alt tip de proiect DeFi care profită de conceptul de lungă durată al unei piețe în care oamenii pot face schimb de bunuri și servicii folosind tehnologia blockchain..

Pe OpenSea, puteți cumpăra și vinde colecții de cripto, cunoscute și sub numele de NFT-uri, sau jetoane de neînlocuit, cum ar fi cărțile de tranzacționare rare bazate pe blockchain. Toate achizițiile și vânzările sunt efectuate prin contracte inteligente bazate pe Ethereum. 

Într-un sens, piețele deschise precum OpenSea readuc ideea piețelor tradiționale și a adevăratei tranzacții peer-to-peer..

Prognoza piețelor

Piețele de predicție sunt instrumente financiare populare care pot fi utilizate pentru a prezice evenimente precum rezultatele alegerilor.

Piețele de prognoză descentralizate au mai multe avantaje față de cele centralizate, inclusiv rezistența la cenzură. De exemplu, pariurile sportive în jurisdicțiile în care este interzisă pot fi făcute posibile de către piețele de predicții DeFi.

Pe lângă pariuri, piețele de predicție pot fi utilizate și în următoarele scopuri:

 • Prognoza meteo (Universitatea Penn State a constatat că piețele de prognoză sunt la fel de precise în prognozarea vremii ca și serviciile profesionale).
 • Protecția împotriva riscurilor financiare sau reale (de exemplu, credeți că trecerea Brexitului va afecta negativ economia Regatului Unit).

Un exemplu de piață populară de prognoză descentralizată este Augur și Gnosis.

Platforme de emisii și gestionarea activelor

Platformele de emitere descentralizează lucruri precum emiterea sau crearea de valori mobiliare, ceea ce necesită de obicei intermediari, cum ar fi bancherii de investiții.

Echivalentul pieței valorilor mobiliare DeFi este piața jetoanelor de securitate. Platformele de emitere de jetoane de securitate precum Polymath oferă emitenților soluții pentru crearea, emiterea și gestionarea valorilor mobiliare digitale.

Gestionarea activelor în sistemul financiar clasic (Fidelity Investments, unul dintre cei mai mari manageri de active din lume, are doar 2,46 miliarde de dolari sub administrare) este un alt domeniu în care DeFi urmează să revoluționeze..

Primul semn în această direcție este proiectul – pepene galben, care oferă soluții descentralizate pentru gestionarea activelor.

Organizații Autonome Descentralizate (DAO)

DAO-urile permit oamenilor să creeze organizații cu reguli și tranzacții care sunt înregistrate pe blockchain. În loc să conducă organizația, regulile organizației vor fi codificate și aplicate automat printr-un contract inteligent. De exemplu, o regulă precum „rezervarea a 10% din profit în fiecare lună pentru rezervele companiei” va fi executată automat atunci când sunt îndeplinite condiții precum realizarea unui profit.

Un alt exemplu de DAO este MakerDAO, care este responsabil pentru înregistrarea și împrumuturile Maker la Dai. Deținătorii de jetoane MKR participă la MakerDAO, al cărui obiectiv principal este să se asigure că Dai își menține valoarea de 1 USD. 

Depozit descentralizat

Arwen este un exemplu de proiect DeFi de a furniza servicii de escrow utilizatorilor săi.

Cu Arwen, comercianții pot tranzacționa pe burse centralizate fără a depune de fapt fonduri pe bursa în sine. Acest lucru este important deoarece schimburile centralizate prezintă riscul de a fi piratate și de a pierde banii utilizatorilor lor..

Cu toate acestea, spre deosebire de conturile tradiționale de escrow, cum ar fi un cont de broker, Arwen nu deține fonduri de utilizator. Blockchain-ul în sine acționează ca un „escrow” care elimină riscul de contrapartidă.

Beneficii DeFi

Deci, pe lângă eliminarea intermediarilor, ceea ce reduce costurile și timpul de tranzacționare, care sunt celelalte avantaje ale DeFi?

 • Orice persoană poate participa

„Finanțarea refuzată” este mai mult decât un simplu cuvânt la modă. DeFi permite persoanelor care nu au acces la servicii financiare să participe la economia globală.

Banca Mondială spune că 1,7 miliarde de persoane nu au acces la un cont bancar sau mobil.

MakerDAO, cel mai popular DeFi Dapp (aplicație descentralizată), permite oricui să facă un împrumut dacă are un Ethereum (ETH) de utilizat ca garanție.

 • Câștigă bani cu banii tăi

Pe lângă menținerea unei valori stabile a activelor dvs. cripto, DeFi vă permite banii să lucreze pentru dvs. De exemplu, DeFi Dapps, cum ar fi Compound și Dharma, vă permit să plasați active precum DAI și USDC, care sunt apoi împrumutate împrumutaților și veți obține dobânzi pentru depozite..

Câștigă bani cu banii tăi

O altă modalitate de utilizare a DeFi Dapps este prin conturi de economii cu dobândă mare. Prin urmare, oamenii din țări precum Argentina nu numai că își pot proteja averea de inflație, ci și o pot crește..

 • Ai controlul asupra finanțelor tale.

Nimeni nu vă poate interzice brusc de la unul din Dapps, vă poate îngheța contul, vă poate lua banii și așa mai departe. Protocolul Blockchain este legea și funcționează la fel pentru toată lumea.

 • Creați-vă cu ușurință propriile produse 

Unul dintre principalele beneficii ale DeFi este că majoritatea protocoalelor precum Ethereum sunt open source, ceea ce înseamnă că oricine le poate accesa și utiliza pentru propriile proiecte..

 • Creșterea transparenței

Informațiile esențiale sunt disponibile în DeFi, ceea ce vă permite să găsiți cu ușurință cele mai bune servicii DeFi și să fiți la curent cu toate modificările. De exemplu, informațiile despre protocoalele de credit, cum ar fi Compound, sunt ușor accesibile și transparente..

 • Finanțe fără frontiere.

În timp ce un activ precum Bitcoin a depășit deja granițele, DeFi se bazează pe această premisă prin adăugarea de servicii financiare precum împrumuturile.

Dezavantaje și riscuri

În timp ce DeFi oferă o serie de avantaje față de produsele și serviciile financiare tradiționale, există dezavantaje și riscuri de luat în considerare..

 • Hacking-ul contractelor inteligente 

Deși nu este nevoie să aveți încredere într-un om atunci când vine vorba de contracte inteligente bazate pe DeFi, totuși ar trebui să aveți încredere în codul contractului inteligent scris de un om..

Contractele inteligente sunt de obicei open source, permițând altora să le vizualizeze. Într-adevăr, în cazul Maker, contractele lor inteligente au fost verificate în mod repetat de firmele de cercetare în domeniul securității.. 

Cu toate acestea, hackerii au reușit în curând să exploateze o vulnerabilitate în DAO, ceea ce le-a permis să fure aproximativ o treime din fonduri, la acel moment aproximativ 70 de milioane de dolari..

Odată cu creșterea popularității DeFi, încercările de hacking pot fi tulburătoare. Numai Maker are 1,8 milioane de ETH, sau 1,66% din totalul ETH din contractul său inteligent, ceea ce îl face să nu fie altceva decât o imensă momeală de hacker.

 • Centralizați fluxul de date

Blockchain-urile nu au acces la date în afara lanțului, ceea ce le limitează sever utilitatea. Pentru a rezolva această problemă, blockchain-urile folosesc oracole care oferă acces la date precum fluxurile de preț într-un format compatibil, cu toate acestea, calitatea datelor primite și descentralizarea surselor lor pot fi puse la îndoială..

 • Ineficiența capitalului împrumuturilor DeFi

Împrumuturile DeFi sunt disponibile pentru toată lumea (dacă au active criptografice care pot fi utilizate ca garanție).

Cu toate acestea, acestea sunt ineficiente în ceea ce privește capitalul în comparație cu împrumuturile financiare tradiționale, deoarece suma împrumutului pe care îl primiți în raport cu garanția dvs. nu este la fel de benefic ca suma pe care o primiți cu un împrumut tradițional..

Ieșire

O persoană nu este cu adevărat liberă dacă nu are libertate financiară. DeFi oferă soluții pentru a restabili puterea economică oamenilor prin crearea unui sistem financiar accesibil, eficient și transparent. Este o dezvoltare interesantă în spațiul blockchain care oferă servicii financiare reale, pline de satisfacții, precum împrumuturi, împrumuturi, debursare de active, piețe de predicție și multe altele, pentru oricine, oriunde. În ciuda tuturor neajunsurilor și a popularității reduse, DeFi ar putea fi începutul unei revoluții financiare globale în viitor..

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me