Het bouwen van gedecentraliseerde financiële instellingen en een onafhankelijk financieel systeem is een echt revolutionair idee. Blockchain, slimme contracten en de mogelijkheid om dApps te maken, stellen elk van zijn deelnemers in staat om volledige controle over hun geld te hebben. Gedecentraliseerde financiering is ontworpen om toegang te bieden tot financiële diensten en operaties, zoals: leningen, leningen, verstrekking van liquiditeit, handel, vrijgave van activa, en stelt u ook in staat om vertrouwen op te bouwen zonder dat u als zodanig vertrouwen nodig hebt.

Als het om financiën gaat, vergeet dan niet de vertrouwelijkheid van uw persoonlijke gegevens en uw fondsen. In dit artikel zullen we praten over de oplossingen die worden ontwikkeld om de privacy van gegevens in transacties en transacties in het DeFi-ecosysteem te verbeteren..

Over privacyproblemen

Aangezien de geschiedenis van alle transacties in de blockchain wordt opgeslagen in het publieke domein, kan elke externe waarnemer deze analyseren en gebruiken om deelnemers te de-anonimiseren, samen met andere verzamelde gegevens die over hen zijn ontvangen.. 

Leden communiceren met het DeFi-ecosysteem via slimme contracten. Vanwege de transparantie van alle gegevens die op de blockchain zijn opgeslagen, is het onmogelijk om vertrouwelijke gegevens op te slaan in slimme contracten. En daardoor zijn gegevens over de bedragen en voorwaarden van het contract voor iedereen zichtbaar..

Blockchain-technologie is gebaseerd op principes die een vrij hoge mate van anonimisering bieden.Daarom onderzoeken steeds meer bedrijven die behoefte hebben aan een hoge mate van vertrouwelijkheid de mogelijkheden van gedistribueerde systemen..

De privacy van DeFi betekent dat het niet mogelijk is om gegevens te verkrijgen die kunnen worden gebruikt om de eigenaar van de portemonnee te identificeren. Hieronder bekijken we voorbeelden van projecten en oplossingen die werken om de privacy van DeFi-leden te verbeteren..

Vertrouwelijke slimme contracten

In februari 2019 creëerde een groep wetenschappers van Stanford University een mechanisme om private slimme contracten op het Ethereum-netwerk te beveiligen – Zether. Met het Zether-mechanisme kunt u nieuwe soorten slimme contracten maken, waarbij rekeningsaldi worden gecodeerd en opgeslagen tot het moment dat de storting is gedaan, en het geld in het contract wordt gesloten en daar vergrendeld blijft..

Met behulp van het Zether-mechanisme sturen gebruikers ETH naar het ZSC-contract en ontvangen in ruil daarvoor een equivalent bedrag aan ZTH-tokens, die worden gebruikt voor verborgen transacties. Ook implementeerde Zether de mogelijkheid om informatie over de deelnemers aan de transactie te verbergen bij de beslissing van de initiator van de transactie..

Wat betreft slimme contracten en het waarborgen van privacy, is het de moeite waard om het Enigma-project te noemen, dat oplossingen ontwikkelt voor het creëren van geheime slimme contracten gericht op de veiligheid van gebruikersgegevens..

Enigma geheime contracten, die blockchain-gegevens in gecodeerde vorm opslaan, kunnen met elkaar communiceren. Werkend buiten het Ethereum-netwerk, zijn contractgegevens gefragmenteerd, versleuteld en verdeeld over de netwerkknooppunten. Bij het opvragen van gegevens verstrekken knooppunten deze zonder de informatie openbaar te maken. Om de privacy van gegevens te waarborgen, wordt het Zero-Knowledge proof-algoritme gebruikt, waarvan een wijziging wordt gebruikt in de Zcash-cryptocurrency.

Het waarborgen van de veiligheid en privacy van de gebruiker met behulp van slimme contracten is vooral belangrijk, bijvoorbeeld tijdens kredietverlening, veilingen of financiële transacties. Momenteel zijn deze projecten voornamelijk onderzoeksactiviteiten en hebben ze alleen het potentieel om nuttig te zijn om de privacy van de gebruiker en zijn fondsen te waarborgen..

Mengtechnologie 

Een manier om de privacy te waarborgen, is door gebruik te maken van diensten voor het mixen van munten. Tijdens het mengproces worden fondsen van verschillende gebruikers met elkaar vermengd en bereiken ze vervolgens hun bestemming. Het is bijna onmogelijk om na het mengen te achterhalen wie de eigenaar is van bepaalde producten. Een van de meest populaire oplossingen in deze richting is de ETH-mixservice – Tornado Cash, waarmee u transacties kunt combineren met behulp van Zero-Knowledge-bewijzen en codering van gebruikersgelden..

De bijgewerkte versie van de service heeft de mogelijkheid om ERC-20-tokens te combineren – DAI. 

Servicebeheer via een slim contract stelt Tornado Cash in staat echt gedecentraliseerd te blijven, aangezien geen gecentraliseerde vertrouwde partij de opslag of controle van fondsen overneemt tijdens het mengproces. 

In mei 2020 beperkten de ontwikkelaars van Tornado Cash de toegang tot het wijzigen van de slimme contractcode, wat enerzijds duidt op de afwezigheid van een gecentraliseerde controle-instantie en anderzijds aanvallers aantrekt om te proberen het beheer van het slimme contract te hacken ..

DeFi-privacyoplossingen

Een van de grootste problemen met gedecentraliseerde financiering is het feit dat de meeste toepassingen niet privé zijn. Transacties die zijn gebouwd op de Ethereum-blockchain zijn openbaar beschikbaar voor alle netwerkdeelnemers. De ontwikkelaars van de privacygerichte cryptocurrency Beam hielden in juli 2020 een hard fork, waar ze de zogenaamde Confidential Assets (CA – Confidential Assets) activeerden.

Ontwikkelaars willen een DeFi-ecosysteem bouwen binnen het Beam-netwerk, waar CA’s Beam-onafhankelijke privé DeFi-tokens zijn die zijn ontworpen om dApps te maken. In de hard fork zijn, samen met CA, ook functies toegevoegd voor het creëren van “scriptless contracten” – ongeschreven contracten waarbij contractdetails en transacties zelf vertrouwelijk blijven, evenals volledige ondersteuning voor “atomic swap” op Beam DEX.

Een ander project gericht op privacy in DeFi is Incognito, waarvan de ontwikkelaars de privacy van tokens van andere blockchains willen waarborgen. De privacytechnologie van Incognito is gebaseerd op dezelfde principes als Monero. Het project richt zich op interoperabiliteit met andere blockchains, en biedt ondersteuning voor leningen en anonieme deposito’s, in “afgeschermde” ETH (pETH), die worden ondersteund door echte ETH. \

Incognito is van plan om privéversies van DeFi-platforms te lanceren die geen volwaardige slimme contracten ondersteunen, maar tokens kunnen maken volgens bepaalde scenario’s, waardoor bruggen kunnen worden gebouwd met andere slimme contractplatforms. Dus begin juli werd het platform vrijgegeven pKyber, die via Incognito samenwerkt met DEX Kyber.

Een ander project is het ontwikkelen en bouwen van bruggen tussen blockchains – NIX Bridge. Het is een privacyprotocol dat de privacy van elk ERC20-token op het NIX-netwerk garandeert.. 

Gevolgtrekking

Alle bovenstaande oplossingen en projecten zijn zinloos als gebruikers de basisregels voor het waarborgen van hun informatiebeveiliging en de beveiliging van hun gegevens niet volgen. Als u uw eigen IP-adres niet verbergt om uw activiteiten op het DeFi-systeem uit te voeren, kan uw locatiegegevens in verband worden gebracht met uw accounts en transactiegeschiedenis. Om deze reden moet u, om uw privacy te behouden, maatregelen nemen om uw IP-adres te verbergen, gebruik bijvoorbeeld een VPN of TOR.

Met de komst van DeFi is de populariteit van Ethereum enorm gestegen met nieuwe dApps op het platform. In het DeFi-ecosysteem zit tot op heden $ 11 miljard vast, wat duidt op een toegenomen vraag naar zowel financiële instrumenten als de gegevens van gebruikers die deze instrumenten gebruiken. De ontwikkeling van oplossingen om de privacy en beveiliging van gebruikersgegevens te verbeteren, komt in een stroomversnelling, wat een positieve impact zal hebben op de toekomst van gedecentraliseerde financiering.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me