Net als blockchain-technologie evolueert cryptocurrency-mijnbouw. Eerst kwam Proof-of-Work (PoW) – een consensusalgoritme dat de kosten van een steeds groter wordende rekenkracht vereist. Het werd vervangen door Proof-of-Stake (PoS) en zijn wijzigingen: DPoS, APoS en andere. Ze eisten grote hoeveelheden tokens om een ​​knooppunt te lanceren, maar gedelegeerd uitzetten maakte het mogelijk om zelfs vanaf een klein bedrag beloningen te ontvangen. Maar met de ontwikkeling van het DeFi-ecosysteem heeft mijnbouw een nieuw niveau bereikt: de winstgevendheid is hoger geworden, maar grote investeringen zijn niet nodig. Vorige week hebben we al gekeken naar verschillende manieren om passief cryptocurrencies te verdienen. In het artikel van vandaag zullen we je vertellen hoe DeFi-staking verschilt van PoS en vergelijkbare consensusalgoritmen en stilstaan ​​bij de voor- en nadelen van elk van de benaderingen..

Soorten DeFi-mijnbouw

De DeFi-markt biedt financiële diensten die autonoom op de blockchain opereren en als alternatief fungeren voor moderne banken. Dergelijke systemen hebben geen personeel nodig: geen bazen, noch werknemers. Dienovereenkomstig worden de kosten verlaagd. Hierdoor zijn financiële diensten toegankelijker en goedkoper geworden dan die van traditionele banken..

Passieve inkomsten uit cryptocurrency: DeFi-staking

Al het werk binnen de blockchain wordt beheerd door slimme contracten, die garant staan ​​voor transacties op het platform door tokens te blokkeren. Daarom zijn de jetons van de houders veilig. Een slim contract mag echter geen kwetsbaarheden hebben: als de code wordt gekraakt, kunnen hackers ether in hun portemonnee opnemen. Dit is waar de belangrijkste risico’s van deze mijnbouwmethode liggen. We stellen voor om de belangrijkste soorten DeFi-mijnbouw te bekijken en vervolgens stil te staan ​​bij hun voor- en nadelen.

Yield Farming of winstgevende landbouw

Dit type DeFi-mijnbouw is misschien wel het meest wijdverbreid. Het wordt ook wel liquidity mining genoemd. Het komt erop neer dat houders ETH lenen aan andere startups voor tijdelijk gebruik en hiervoor worden beloond met een vaste of variabele rente. Met andere woorden, miners vormen een pool van liquiditeit. In de traditionele financiële sector wordt deze rol gespeeld door grote spelers: investeringsfondsen, banken, durfkapitaal en particuliere investeerders. Voor kleine investeerders is dit meestal niet beschikbaar, maar Yield Farming verandert alles en maakt de markt open voor een breed scala aan gebruikers.

In de regel hangt de grootte van de weddenschap af van het aantal Ethers dat op het slimme contract is geblokkeerd: hoe meer er zijn, hoe lager de rente. Bovendien kunnen houders de platformtokens die ze ontvangen van liquiditeitsmining gebruiken om ze opnieuw te investeren in liquiditeitspools enzovoort..

Lenen

Op blockchain-platforms zoals Compound of MakerDAO kunnen gebruikers flash-leningen ontvangen en uitgeven die zijn beveiligd door Ethereum cryptocurrency (ETH). Samengestelde gebruikers kunnen COMP-tokens verdienen, niet alleen voor het verstrekken van leningen, maar ook voor het opnemen ervan.

Passieve inkomsten uit cryptocurrency: DeFi-staking

Voors en tegens van DeFi-mijnbouw

Het grootste nadeel zit in de vergoedingen: het Ethereum-platform kan de hoge belasting niet aan, die is toegenomen tegen de achtergrond van de DeFi-boom. Dit leidde ertoe dat transactiekosten ongekende niveaus bereikten: op het hoogtepunt bereikte de Ethereum-netwerkcommissie $ 14.

Stel dat u $ 1000 aan ETH hebt en u wilt dit op 20% per jaar in de Uniswap-liquiditeitspool zetten. Op het moment van schrijven bedragen de gemiddelde Ethereum-netwerkkosten $ 2,3. U betaalt dus $ 4,6 voor stortingen en opnames. Bovendien moet u betalen om de verdiende tokens op te nemen. Als gevolg hiervan besteedt u voor drie transacties $ 6,9, dat is 0,69%. Bij een rentepercentage van 20% zal het rendement ongeveer 0,05% per dag bedragen. Het duurt minimaal twee weken om het break-evenpunt te bereiken. Maar u moet er ook rekening mee houden dat de commissie voor transacties kan stijgen, en hierdoor de rente zal dalen, dan zal het meer tijd kosten. Hoe lager het investeringsbedrag, hoe langer de terugverdientijd.

Voor weddenschappen in PoS betalen gebruikers een kleine commissie, die meestal niet meer dan een paar centen bedraagt. PoS-cryptocurrencies gebruiken hoogwaardige blockchain-protocollen zoals Cardano (ADA), TRON (TRX), Tezos (XTZ), Cosmos (ATOM) en anderen. Aan de andere kant, met de release van het Eth 2.0-mainnet, zullen de transactiekosten aanzienlijk dalen en hun snelheid toenemen. Het bijgewerkte Ethereum 2.0-netwerk wordt echter pas in 2021 vrijgegeven..

In vergelijking met Yield Farming is de uitzetopbrengst aanzienlijk lager en is de instapdrempel vrij hoog. PoS-rendementen zijn zelden hoger dan 10% per jaar. Bovendien moet u hiervoor uw eigen validatorknooppunt configureren en uitvoeren, dat nieuwe blokken aan de blockchain toevoegt. Op veel blockchain-platforms kun je natuurlijk je tokens delegeren aan validators, maar zij rekenen hiervoor op hun beurt gemiddeld 5% tot 10% van het inkomen aan commissie..

Bovendien wordt er vaker rente over liquiditeitsmining in rekening gebracht. PoS-cryptocurrencies rekenen tokens aan voor een bepaald aantal cycli, wat enkele dagen tot een maand kan duren. Het hangt af van de specifieke blockchain. Liquiditeitspools brengen dagelijks rente in rekening en houders kunnen deze gebruiken om te herinvesteren en zo meer inkomsten uit samengestelde rente te ontvangen. Voor kleine investeringen maken de hoge kosten van het Ethereum-netwerk dit voordeel praktisch teniet..

Yield Farming is winstgevender, maar vergeet de risico’s niet: liquidity mining, in tegenstelling tot PoS-staking, garandeert geen winstgevendheid. Net als bij Yield Farming, biedt klassieke staking meestal een variabele rente. Maar de houders dragen geen extra risico’s, behalve de daling van de snelheid van de cryptocurrency en de kans op het hacken van de blockchain-broncode..

De nadelen van PoS en liquidity mining in relatie tot de impact op de rente zijn vergelijkbaar: naarmate geblokkeerde tokens toenemen, nemen de risico’s van een rentedaling ook toe nadat houders hun winsten willen vastleggen. Als investeerders op dit moment massaal ETH-munten uit DeFi-protocollen gaan opnemen en ze op de beurs verkopen, kan de cryptocurrency-koers gemakkelijk met 50 procent of zelfs meer instorten. Hetzelfde geldt voor PoS-cryptocurrencies. Liquidity Miners hoeven echter geen winsten in ETH-tokens vast te leggen: ze kunnen alleen gedolven platformtokens verkopen om winst te maken. En u kunt de cryptocurrency meerdere jaren vasthouden. Maar het hangt af van grote investeerders: als ze geld gaan opnemen, zullen kleinere investeerders hen eerder volgen..

Gevolgtrekking

Als we PoS- en DeFi-mijnbouw vergelijken, kunnen we zeggen dat de hoge winstgevendheid van Yield Farming voor opschudding zorgde in de cryptomarkt. Maar liquiditeitsmining brengt naast een mogelijke ineenstorting van de rente extra risico’s met zich mee. Er zijn gevallen geweest waarin schendingen van de werking van protocollen tot ernstige negatieve gevolgen leidden. Sushiswap (SUSHI) en Maker (MKR) zijn goede voorbeelden. Deze laatste verloor 99% van zijn liquiditeit na een grote toestroom van gebruikers, de stablecoin DAI steeg fors met 10%, omdat het protocol er niet in slaagde de prijs van het token aan de dollar te koppelen.

Hoge vergoedingen op het ETH-netwerk maken liquiditeitsmining praktisch onrendabel voor gebruikers met een klein aantal tokens, niet meer dan een paar honderd dollar in equivalent. Voor langetermijninvesteringen is winstgevende landbouw aantrekkelijker in termen van investeringsrendement. Maar u moet erop voorbereid zijn dat APR zal afnemen naarmate de liquiditeitspool groeit: hoe groter deze is, hoe kleiner uw aandeel erin zal zijn..